شنبه 3 آذر 1403

پیش‌بینی عطریانفر از نامزدهای نهایی اصلاح‌طلبان / گزینه اصولگرایان پس از رئیسی کیست؟/ کنایه باهنر به تعداد زیاد نامزدهای ریاست جمهوری / گلایه‌های عارف از اصلاح‌طلبان

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
پیش‌بینی عطریانفر از نامزدهای نهایی اصلاح‌طلبان / گزینه اصولگرایان پس از رئیسی کیست؟/ کنایه باهنر به تعداد زیاد نامزدهای ریاست جمهوری / گلایه‌های عارف از اصلاح‌طلبان

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آخرین آمار کرونا در ایران

مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اعلام کرد از دیروز تا امروز 13 اردیبهشت 1400 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 20 هزار و 732 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد که سه هزار و 9 نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید19 در کشور به دو میلیون و 555 هزار و 587 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 391 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به 72 هزار و 875 نفر رسید.

بیشتر بخوانید:

کرونا همچنان می‌تازد / آخرین آمار واکسیناسیون

نکاتی که قبل و بعد از تزریق واکسن باید رعایت کرد / محرز: افراد قبل از تزریق نباید تب داشته باشند

***

گلایه‌های عارف از اصلاح‌طلبان

محمدرضا عارف رئیس فراکسیون امید مجلس دهم و نامزد احتمالی انتخابات ریاست جمهوری درباره استعفا از شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان آرمان ملی گفت: «من اصلا [از شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان] استعفا ندادم و دلخور هم نیستم. شورای عالی با توجه به شرایط عملکرد خوب و کارنامه قابل قبولی دارد...

من در اتفاقاتی که در اسفند 98 رخ داد مسئول بودم. می‌توانستیم لیست بدهیم اما وقتی ندادیم و مردم شرکت نکردن شکست خوردیم. رئیس این ائتلاف باید مسئولیت شکست را بپذیرد و قشنگ‌ترین کار هم کنار کشیدن بود. کاری که کردم کار درستی بود و باید قدردانی شود که آقای عارف نگفت برای دور بعد هم می‌مانم و زمینه را برای ادامه کار شورای عالی با اعضا جدید و نشاط بیشتر و ان شاءا... برای کارآمدی بالاتر در همان مسیر طی شده دهه 90 فراهم کرد.»

عارف درباره اینکه در نهاد اجماع ساز اصلاح طلبان حضور ندارد گفت: «قرار نبود [در نهاد اجماع ساز] باشم چون اگر قرار بود باشم که آن نامه را نمی‌نوشتم. صلاح نمی‌دانستم، پس بهترین کار عدم حضور من بود. در رسانه‌ها گفتند از من دعوت کردند اما نپذیرفتم که صحیح نبود چون هیچ فردی از من دعوت نکرد. نه از من خواستند حضور داشته باشم و نه کوچکترین مشورتی با من درباره تشکیل این نهاد کردند و پس از تشکیل این نهاد هم هیچ ارتباط کاری با آن ندارم اما برای توفیق آنها دعا می کنم.»

عارف درباره احتمال نامزدی در انتخابات گفت: «ما نگران حضور مردم درانتخابات بعد از انتخابات اسفند 98 بودیم، بنابراین به‌صورت جدی وارد شدیم که بدانند در جریان اصلاحات آقای عارف هم برای کاندیداتوری آمادگی دارد. اگر به نیروی تواناتر، باتجربه تر و وقطعا جوان‌تر رسیدند، من قطعا نباید وارد عرصه کاندیداتوری شوم. اگر احساس کردیم شخصیتی با شرایط لازم حضور ندارد، وارد می‌شوم...

در این دوره من از تنوع کاندیداها استقبال میکنم وهر شخصی که عقبه و حامیانی دارد که به میدان می‌آید اما اگر تا مرحله آخر انتخابات بمانند، رای شکن می‌شوند که درست نیست. نهاد اجماع ساز با یک‌ساز و کاری به این جمع بندی برسد که یک یا دو نفر تا مرحله‌ای به عنوان کاندیدای اصلاحات باشند و پس از آن فقط یک نفر در عرصه باقی بماند که البته این پروسه باید تایید اجماعی اصلاح‌طلبان را داشته باشد تا همه برای دفاع از او در صحنه حاضر شوند.»

بیشتر بخوانید:

عارف: اصلاحات باید کاندیدای اصلاح‌طلب داشته باشد / سفرهای خارجی مجلس دهم بیش از حد معمول بود

***

پاسخ آخوندی به خبر روز گذشته

شرق نوشت: «رسیدگی به اتهامات عباس آخوندی در پرونده اقتصادی پسرش از سوی یک منبع آگاه قضائی تأیید شد و در خبری که در این رابطه منتشر شده، آمده است: در پرونده محمدمهدی آخوندی، فرزند عباس آخوندی، اتهاماتی به او وارد شده که به‌زودی در دادگاه رسیدگی می‌شود.

مانند بسیاری از اخبار قضائی در پرونده‌های مهم، پیش از اطلاع اصحاب دعوا و وکلایشان، این بار نیز خبرگزاری‌های اصولگرایان در حالی به انتشار خبر صدور کیفرخواست در پرونده پسر آخوندی پرداخته‌اند که عباس آخوندی از چنین موضوعی بی‌اطلاع بوده است.

در همین رابطه، عباس آخوندی در واکنش به این خبر گفت: از قدیم گفته‌اند اغلب دزدان فریاد آی دزد سر می‌دهند. طرفه آنکه هنوز هیچ مطلبی در این ارتباط به من ابلاغ نشده‌، اما خبرنگار تسنیم مطلع شده است؛ آن‌هم چند ساعت پس از اعلام لیست مرحله اول نامزدهای ریاست‌جمهوری از سوی نهاد اجماع‌ساز. در‌این‌باره در هر صورت به تفصیل توضیح خواهم داد.»

***

پیش‌بینی عطریانفر از نامزدهای نهایی اصلاح‌طلبان

محمد عطریانفر، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و عضو حزب کارگزاران درباره انتشار اسامی گزینه‌های اصلاح‌طلبان به اعتماد گفت: «به نظر می‌رسد که سه، چهار نفر از کسانی که صدر جدول قرار گرفته‌اند و البته برخی از چهره‌های دیگری که برنامه‌های بهتری را برای اداره کشور ارایه می‌کنند، ظرفیت رای بالاتری داشته باشند و رایی بالاتر از این عددی کسب کنند که اکنون به عنوان پیشنهاد‌دهنده دارند. البته گروهی هم هستند که ممکن است خودشان برای حضور ابراز علاقه نکنند و خود به خود برنامه‌ای نخواهند داد و به‌طور طبیعی از جدول حذف خواهند شد...

4 نفر از این افراد، رای بالا را خواهند آورد و باقی دوستان طبیعتا از جدول خارج می‌شوند. 4 شخصیت ممتاز و معتبر وجود دارند که مشخصا آقایان ظریف، جهانگیری، پزشکیان و نفر چهارم هم یا محسن هاشمی یا شریعتمداری.»

عطریانفر درباره نامزدی تاجزاده گفت: «کلا حضور آقای تاجزاده از موضع و منظر دیگری محل تامل است. جناب آقای تاجزاده اگرچه برادر بسیار عزیز و بزرگواری هستند ولی از آنجا که موضع پیشین ایشان نسبت به قانون اساسی موضعی توام با ایراد بوده و انتخابات هم باید در چارچوب قانون اساسی برگزار شود، حضور ایشان، بیشتر حضوری است خارج از نظم و نسقی که اصلاح‌طلبان تعقیب می‌کنند...

علی‌القاعده حتی اگر اصلاح‌طلبان آقای تاجزاده را معرفی نکنند، ایشان به‌صورت منفرد در صحنه حضور خواهد داشت و تکلیف نهایی را شورای نگهبان مشخص می‌کند که به نظر من از همین حالا قابل پیش‌بینی است و گمانه‌زنی من این است که نسبت به ادامه حضور آقای تاجزاده تا آخر انتخابات نمی‌توانیم چندان امیدوار باشیم.»

بیشتر بخوانید:

عطریانفر: حضور زنان در فهرست 14 نفره نمادین است

***

احتمال تکرار انتخابات 84 برای اصلاح طلبان

شرق نوشت: «بر اساس آنچه پیش‌بینی می‌شد که ممکن است اصلاح‌طلبان در این دوره از انتخابات ریاست‌جمهوری با خطر مستقل وارد‌شدن برخی نیروهایشان مواجه شوند...

البته برخی فعالان سیاسی باور دارند آنچه از سوی تشکیلات رسمی انتخاباتی اصلاح‌طلبان معرفی می‌شود، حجیت دارد؛ اما به نظر می‌رسد عموم مردم اصلاح‌طلبان را به صفت شخصی می‌شناسند نه لزوما به تأیید تشکلاتی؛ به این معنا که جامعه میان یک اصلاح‌طلب با جریان متبوعش فرق زیادی قائل نیست؛ بنابراین به نظر می‌رسد ورود مستقل اصلاح‌طلبان فارغ از هر تصمیمی که نهاد اجماع‌ساز می‌گیرد، می‌تواند به اجماع سراسری لطمه بزند...

علاوه بر این، مخاطره دیگری که شاید اصلاح‌طلبان را تهدید کند، نامزدهای متکثر است. در پی تعدد طرح این تعداد نام، ممکن است همان مخاطره پیشین یعنی عدم اقناع همه نامزدها به کناره‌گیری از انتخابات به نفع نامزد واحد به وجود آید؛ شرایطی که شبیه آن را در سال 84 شاهد بودیم...

به نظر می‌رسد اگر اصلاح‌طلبان نتوانند به یک نامزد واحد برسند، شرایطی مانند آن سال و بلکه بدتر از آن را رقم می‌زنند؛ زیرا در آن زمان اصلاح‌طلبان پایگاه اجتماعی بسیار وسیع‌تری نسبت به امروز داشتند و عملا آرای خاکستری را نمایندگی می‌کردند؛ حال آنکه امروز به دلیل حمایتشان از دولت روحانی و البته نوع عملکرد دولت، در معرض تندترین انتقادها از سوی جناح رقیب و جامعه قرار دارند.»

***

کنایه باهنر به تعداد زیاد نامزدهای ریاست جمهوری

محدرضا باهنر، فعال سیاسی اصولگرا درباره احتمال نامزدی ظریف در انتخابات به فردا گفت: «ایشان می‌داند که این تصمیم تصمیمی خطیر و سخت است. به همین خاطر بارها و بارها در مصاحبه‌ها گفته بود که من نیستم و اهل این میدان نیستم. بعضی از عزیزان درباره نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری فکر می کنند می‌خواهند بروند یک مغازه لباس‌فروشی و کت و شلوار بخرند؛ اینقدر اهل توهم هستند. یا بعضی‌ها دورشان می‌کنند که من از همین الان می‌توانم حدس بزنم که این‌ها اگر بیایند و ثبت‌نام کنند و حتی تایید صلاحیت هم شوند، معلوم نیست 100 هزار تا رأی در کل کشور بتوانند برای خودشان جمع کنند.

یک موقع‌هایی صدا و سیما و بعضی از رسانه‌ها یک کلیپی درست کرده بودند از این آدم‌های بی ربط که یکی می‌گفت من چوپان هستم می‌خواهم بیایم و کاندیدا شوم یا یکی می‌گفت من فلان هستم. اما من واقعا تعجب می‌کنم از برخی افراد سیاسی که به چه دلیل می‌خواهند وارد این میدان شوند.

من تصورم این است که آقای ظریف اگر هم روی این قضیه فکر کرده، یا می‌خواسته بیاید، یا نمی‌خواسته بیاید، می‌فهمیده که در چه میدانی می‌خواسته بیاید و بنابراین تصمیم برایش خیلی تصمیم خطیری بوده است. الان هم من هنوز نمی‌خواهم درباره انتشار فایل صوتی آقای ظریف قضاوت کنم. ظاهر قضیه ایشان اعلام کرده و می‌گوید اصلا قرار نبوده که منتشر شود؛ هم سخنگوی دولت گفته، هم دیگران گفته‌اند و این هم یک کار معمول در خیلی از کشورهای دنیا است. عرض کردم که وزارت خارجه یا سیاستگذاران، سیاستمداران یک تولیداتی را انجام می‌دهند که این تولیدات اصلا ممکن است قابل انتشار نباشد.»

***

جهانگیری به شعور مردم توهین کرد

محمدصادق کوشکی استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار مهر در واکنش به صحبت های معاون اول رئیس جمهور در کلاب هاوس اظهار داشت: آقای جهانگیری با این نحوه سخن گفتنشان ظلمی به مردم کردند که در برابر ظلم هایی که در این 8 سال از طرف وی و دولت به مردم شد، خیلی بزرگتر بود.

کوشکی ادامه داد: واقعیت این است که این مدل سخن گفتن توهین به شعور مردم است و مردم در انتخابات پیش رو به این صحبت‌ها پاسخ خواهند داد. نکته دیگر این است که اگر دولتی که آقای جهانگیری 8 سال معاون اولش بود، کوچکترین موفقیتی داشت نیاز به اینگونه سخن گفتن نبود و خود مردم بهترین قاضی بودند و از آنها حمایت می کردند. مردم می‌بینند این دولت با کوهی از ادعا، در حد زاییدن موش هم نتوانست دردی از دردهای مردم دوا کند بلکه به دردهای آنها بسیار افزود.

وی تصریح کرد: در دولتی با چنین عملکردی، طبیعی بود که اینگونه سخن بگوید. اگر دولت ایشان دولت خدمتگزار و مفیدی بود قطعا نیازی به چنین ادبیاتی نداشت و می‌توانست صمیمانه، صادقانه و مودب تر با مردم سخن بگوید.

***

گزینه اصولگرایان پس از رئیسی کیست؟

غلامرضا مصباحی مقدم عضو جامعه روحانیت مبارز در پاسخ به این سوال که آیا احتمال آمدن ابراهیم رییسی به انتخابات کم شده است و اینکه آیا ممکن است اصولگرایان با چند کاندیدا وارد صحنه انتخابات شوند، به خبرآنلاین، گفت: نخست این احتمال که آقای رییسی بیایند کم نشده است بلکه همچنان این احتمال بالا است. دوم اینکه هر فردی کاندیدا می شود اگر سراغ ما بیاید و با ما گفت و گو می کند ما به آن فرد می گوییم ورود آن فرد مشروط به این است که آقای رییسی ثبت نام نکنند اگر آقای رییسی ثبت نام نکردند ما سایر کاندیداها را مورد ارزیابی و بررسی قرار می دهیم تا ببینیم در میان سایر کاندیداها کدام یک از اولویت ما برخوردار است و شاخص های موردنظر ما را می تواند تأمین کند.

این چهره سیاسی اصولگرا در پاسخ به این سوال که گزینه های اصولگرایان بعد از رییسی چه کسانی هستند؟ قالیباف، محسن رضایی و جلیلی یا... کدامیک می توانند گزینه بعدی باشند، عنوان کرد: تا زمانی که ارزیابی جامعی از این افراد صورت نگرفته نمی توان گفت کاندیدای بعدی مان چه کسی است.

او افزود: در حال حاضر هم این ارزیابی در حال انجام است یعنی این نامه نگاری برای کاندیداها صورت گرفته و نوبت گذاری نیز انجام شده است. این چهره ها به صورت نوبتی حضور پیدا می کنند، مصاحبه و ارزیابی صورت می گیرد در نهایت می توان نتیجه را اعلام کرد.

سخنگوی جامعه روحانیت در پاسخ به این سوال که آیا انتقادات محصولی به دو شورای ائتلاف و شورای وحدت بدین معناست که جبهه پایداری راه خودشان را جدا کرده اند و با کاندیدای مستقل، وارد انتخابات خواهند شد؟ اظهار کرد: این احتمال داده می شود که بخواهند جدا بیایند.

***