شنبه 10 آذر 1403

کاستن از تب‌وتاب کرونا با رعایت دقیق پروتکل‌های بهداشتی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کاستن از تب‌وتاب کرونا با رعایت دقیق پروتکل‌های بهداشتی

تهران - ایرنا - کرونا در تهران و بیشتر استان‌های کشور خیز برداشته است و بنابر گفته مسؤولان در صورت عدم رعایت سفت و سخت پروتکل‌های بهداشتی توسط مردم، روزهای آینده شاهد موج جدید مرگ‌ومیر و مبتلایان به این بیماری خطرناک خواهیم بود.

پاییز سخت کلیدواژه پرتکراری است که مدت‌ها از طرف مسوولان بیان می‌شود و نسبت به آن هشدار می‌دهند. افزایش آمار کرونا و شروع فصل سرد نگرانی دیگری است که دنیا با آن مواجه است و کشورها خود را برای آن آماده می‌کنند و کشور ما نیز به این مساله نگاه ویژه ای دارد. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی در چهارشنبه 19 شهریور نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی شیوع این بیماری پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصلاح طلب

کرونا و کلاس‌های مدرسه

خبرگزاری ایلنا در گزارشی می نویسد: رئیس سازمان نوسازی مدارس کشور درباره رسیدگی به آبخوری‌ها و سرویس‌های بهداشتی مدارس برای جلوگیری از شیوع کرونا ویروس گفت: ما مدارسی داشتیم که اصلا آبخوری نداشتند یا سیستم‌های لوله‌کشی آنها دچار فرسودگی شده بود که به بخشی از آنها رسیدگی شد و مابقی نیز در حال رسیدگی هستند. مهراله رخشانی‌مهر، رئیس سازمان نوسازی مدارس کشور با اشاره به ایجاد سرویس‌های بهداشتی در مدارس فاقد سرویس اظهار کرد: حدود 60 میلیارد تومان اعتبار برای ساخت و تجهیز سرویس بهداشتی در استان‌های مختلف کشور تخصیص یافته است. این اعتبار برای استان‌هایی در نظر گرفته شده است که بیشترین مشکل را از حیث دارا بودن سرویس بهداشتی داشته‌اند. وی با اشاره به اینکه با توجه به شیوع کرونا رعایت بهداشت و سلامت دانش‌آموزان برای ما بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است، گفت: برای این منظور تامین سیستم‌های سرمایشی در مناطق گرمسیر با ابلاغ اعتباری بالغ بر 85 میلیارد تومان نیز انجام شده است. رخشانی‌مهر همچنین از ابلاغ اعتبار 100 میلیارد تومانی برای سیستم‌های گرمایشی در مناطق سردسیر خبر داد و گفت: اولویت اصلی ما امسال حفظ سلامت دانش آموزان در کلاس‌های درس است، هرچند که حضور آنها امسال تفاوت‌هایی با سال‌های گذشته دارد.

روزنامه اعتماد در گزارشی آورد: اوایل هفته جاری بود که یک خبر کوتاه از شهرستان سلسله در استان لرستان سروصدا کرد. در این خبر به نقل از سرپرست فرمانداری سلسله از ابتلای 39 دانش‌آموز این شهرستان از ابتدای بازگشایی مدارس صحبت شده بود. روابط عمومی آموزش و پرورش استان خیلی زود دست به کار تکذیب این خبر شد. چند روز پس از این انتشار گزارش «اعتماد» در مورد نشر و تکذیب این خبر، دوباره به سراغ آموزش و پرورش استان و نماینده مردم سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی رفتیم که هر چند آمارهای‌شان باهم نمی‌خواند اما هم آموزش و پرورش می‌گوید بر تکذیب خبر اصرار دارد و هم نماینده مردم می‌گوید که احتمال ابتلای دانش‌آموزان در مدرسه بسیار ناچیز بوده است. پس از تکذیب خبر ابتلای 39 دانش‌آموز در مدرسه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان در نشست فوری با آموزش و پرورش در مورد بازرسی‌های سختگیرانه از مدارس نقاط قرمز استان خبر داد. درگاه‌پور، رییس اداره اطلاع‌رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش لرستان در توضیح این بازرسی‌ها می‌گوید: «همین امروز (سه‌شنبه) از مناطق قرمز استان بازدید داشته‌اند. حتی مدارسی که مطمئن بودیم تمامی پروتکل‌ها را رعایت می‌کنند هم شامل این بازرسی شده‌اند و اتفاقا هیچ مورد مشکل‌داری هم در مناطق قرمز گزارش نشده.»

کاهش کرونا در مشهد

روزنامه اعتماد در گفت و گو با رضا خواجه‌نایینی، معاون مالی و پشتیبانی شهرداری مشهد نوشت: شهرداری مشهد در حوزه تامین و توزیع امکانات و تجهیزات بهداشتی نیز توانست اقدامات قابل‌توجهی انجام دهد. تامین اعتبار 18 میلیارد تومانی برای تهیه تجهیزات بهداشتی و پزشکی گام بزرگی بود، چراکه توانستیم بیش از 2 میلیون ماسک بهداشتی ویژه کارکنان، مراجعان و فعالان در محیط‌های پرخطر (ماسک نمدی برای کارگران حوزه خدمات شهری و فضای سبز، ماسک 3 لایه برای کارکنان اداری و مراجعان، ماسک فیلتردار N95 برای کارکنان محیط‌های حساس و پرخطر شامل سازمان فردوس‌ها، مدیریت پسماند و...) را تامین و توزیع کنیم. شهرداری مشهد برای تکمیل کردن وظایف خود در مقابله با کرونا بیش از 50 مورد هماهنگی برای حضور مدیران شهری در رسانه ملی، گفت‌وگو با مطبوعات و انعکاس فعالیت‌های صورت گرفته در مطبوعات را ترتیب داده است. تشکیل تیم‌های پزشکی سیار برای معاینه و تست موارد مشکوک ابتلا به بیماری کرونا، تامین دستگاه‌های تب‌سنج برای ورودی تمامی ساختمان‌های شهرداری و الزام مراجعان به انجام تست تب‌سنجی و الزام مراجعان به ساختمان‌های شهرداری نسبت به استفاده از محلول ضدعفونی دست و ماسک بهداشتی در مبادی ورودی در دستور کار شهرداری مشهد و سازمان‌های تابعه قرار گرفت و خوشبختانه با جدیت دنبال شد.

موج سوم کرونا

روزنامه آرمان ملی در گزارشی می نویسد: افزایش آمار کرونا، نشان از رسیدن موج سوم در چند شهرکشور و پایتخت می‌دهد. روز گذشته چند مقام وزارت بهداشت و درمان این موضوع را تایید کردند و معتقدند که در بسیاری از شهرها، موج سوم کرونا آغاز شده است. در نخستین اظهار نظر رسمی وزارت بهداشت تایید کرد که شمار مبتلایان به کرونا در تهران دوبرابر شده است، این در حالی است که شهربانو امانی چندی پیش از افزایش 30‌درصد مرگ و میر در تهران ابراز نگرانی کرده بود. علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت روز گذشته اعلام کرد: «شمار بیماران ناشی از ویروس کرونا در تهران از 900 نفر در روز به 1800 نفر افزایش یافته است». رئیسی همچنین به این موضوع اشاره کرد هر زمان «میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی» پایین می‌آید، خیز بیماری شروع می‌شود. معاون وزارت بهداشت همچنین بر این باور است که «قبلا هم به‌دلیل کاهش میزان رعایت پروتکل‌ها، تعداد مبتلایان از 78‌درصد در فروردین‌ماه به 17.5‌درصد در خردادماه خیز برداشته بود» رئیسی همچنین به وضعیت مشابه خیز بیماری در برخی استان‌ها اشاره کرد.

جهش کرونا در مبتلایان ایرانی

خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشت: نتایج پژوهش گروهی از محققان پژوهشگاه رویان نشان می‌دهد ویروس کووید -19 در جامعه ایرانی جهش داشته است. با توجه به همه‌گیری سارس -‌کووید19 در سراسر جهان، شناخت و بررسی ژنوم (ماده ژنتیکی) آن برای یافتن روش‌های درمانی و کنترل بیماری ضروری است. در این میان توجه به این نکته که ماده ژنتیکی ویروس به سرعت دچار جهش شده و تغییر می‌کند، بسیار مهم است. با هدف شناسایی جهش‌های ایجاد شده در ویروس کووید - 19 در مبتلایان ایرانی، دکتر مهدی توتونچی، دکتر نجمه صالحی، دکتر امیر امیری یکتا و همکارانشان در پژوهشگاه رویان، به مقایسه ژنوم این ویروس در 20 بیمار ایرانی و غیر ایرانی که سابقه مسافرت به ایران یا ارتباط با فردی از جامعه ایرانی را داشتند، پرداختند. نتایج این پژوهش که در مجله یاخته (Cell Journal) به چاپ رسیده است، نشان‌دهنده 44 تفاوت در سطح نوکلئوتیدها و 26 تفاوت در پروتئین حاصل بود که به علت جهش (موتاسیون) ایجاد شده بودند.

صف تقاضای کاذب برای واکسن آنفلوانزا

روزنامه ایران در گزارشی می آورد: «موجود نیست» این پاسخ تکراری به سؤال هزاران مراجعه کننده برای خرید واکسن آنفلوانزا است. همراهی ویروس های کرونا و آنفلوانزا در شش ماهه دوم سال موجی از نگرانی را بین مردم به راه انداخته است. گزارش‌های میدانی ما نشان می‌دهد؛ آمار مراجعه به داروخانه‌ها در هفته‌ای که گذشت بسیار بالا بود. خیلی‌ها در کنار نسخه‌ای که به داروخانه می‌آورند درخواست واکسن آنفلوانزا هم می‌کنند اما پاسخی که می‌شوند این است: «واکسن نداریم.» «واکسن هنوز توزیع نشده است. فعلا هیچ جا پیدا نمی‌کنید.» از چند هفته گذشته رئیس سازمان غذا و دارو در نشست هم اندیشی فعالان حوزه دارو و تجهیزات پزشکی با وزیر بهداشت درباره جزئیات توزیع واکسن آنفلوانزا گفته بود که امسال با توجه به شرایط خاص ناشی از کرونا، تأمین 2.5 میلیون دوز واکسن را برای گروه‌های پر خطر در نظر گرفته‌اند و قرار است هفته آخر شهریور و اوایل مهر ماه واکسن آنفلوانزا در شبکه بهداشت برای گروه‌های پر خطر و کادر بهداشت و درمان به‌صورت رایگان توزیع شود. بر اساس اعلام سازمان غذا و دارو؛ علاوه بر گروه‌های پر خطر، 8 و نیم میلیون دوز دیگر واکسن آنفلوانزا برای سایر افراد نیز وارد شده است. آن‌طور که تاکنون برنامه‌ریزی شده، واکسن آنفلوانزا از ابتدای مهر در داروخانه‌ها برای افراد سالمند بالای 65 سال توزیع می‌شود؛ به‌طوری که این افراد می‌توانند با ارائه کارت ملی و ثبت کد ملی خود واکسن را دریافت کنند. سپس در فاز بعد محموله‌های بعدی واکسن آنفلوانزا در داروخانه‌ها توزیع خواهد شد و سایر افراد می‌توانند برای تهیه واکسن به داروخانه‌ها مراجعه و واکسن را با ارائه کارت و کد ملی دریافت کنند. گزارش‌ها از داروخانه‌ها نشان می‌دهد که امسال به‌دلیل ایجاد تقاضای کاذب میزان واردات با تعداد تقاضاها همخوانی نخواهد داشت. خیلی از داروسازان می‌گویند، تزریق واکسن آنفلوانزا برای همه افراد نیاز نیست با این همه شروع فصل سرماخوردگی یعنی اواخر شهریور و اوایل مهر ماه، بهترین زمان تزریق این واکسن است البته چنان که کارشناسان می گویند، این واکسن نهایت تا 30 درصد بدن را در برابر ویروس آنفلوانزا مقاوم نگه می‌دارد وبرای برخی افراد هم هیچ‌گونه ایمنی در پی ندارد.

رسانه‌های اصولگرایان

تلاقی کرونا و آنفلوآنزا

روزنامه فرهیختگان در گفت و گو با علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی آزمایشگاه ویروس شناسی بیمارستان مسیح دانشوری می نویسد: امسال نگرانی‌ها مضاعف می‌شود، به‌خاطر اینکه این فصل هم آنفلوآنزا و هم کووید -19 را داریم. با توجه به پیش‌بینی‌هایی که می‌شود، می‌دانیم میزان عفونت‌های تنفسی در این فصل‌ها ممکن است شیوع بالاتری داشته باشد. مطمئنا امسال سال آسانی برای ما نیست، با توجه به اینکه ما هنوز واکسن نداریم و معلوم نیست واکسن چه زمانی بیاید و موثر بودن آن هم باید درنظر بگیریم، دارویی هم به‌طور مستقیم برای کووید نداریم، پیش بینی درباره کووید خیلی پیش‌بینی خوبی نیست. مطمئنا با افزایش تعداد افراد مبتلا مواجه خواهیم شد. آنفلوآنزا هم هرساله این کار را انجام می‌دهد. سالانه افراد به‌طور طبیعی اگر با اتفاق خاصی هم مواجه نشوند نسبت به آنفلوآنزا حساس هستند و آمار مرگ ومیر را نزدیک به 800 هزار نفر تا یک میلیون و خرده‌ای داریم که بر اثر آنفلوآنزا فوت می‌کنند. امسال کووید و آنفلوآنزا را با هم خواهیم داشت. پیش بینی می‌شود اوضاع بدتر باشد. تقریبا افرادی که نسبت به ویروس آنفلوآنزا حساس هستند در مواجهه با کووید هم همین‌قدر حساسند. درمجموع باید همواره در مواجهه با بیماری‌ها بدترین سناریو را درنظر بگیریم.

خیز جدید کرونا در کشور

روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: بی‌توجهی به هشدار کارشناسان و توصیه‌های جامعه پزشکی در نرفتن به سفر و از سوی دیگر رعایت نکردن اصول بهداشتی و خودمراقبتی باعث شده اکنون شاهد موج جدید کرونا در خیلی از مناطق کشور باشیم. معاون بهداشت وزیر بهداشت از خیز مجدد کرونا در تهران و برخی استان‌های دیگر خبر داد و گفت: میزان بیماران ناشی از این بیماری در تهران، طی یک هفته گذشته و در مقایسه با هفته قبل از آن، 2 برابر شد. دکتر علیرضا رئیسی گفت: در تعطیلات عید فطر مسافرت‌ها شروع شد و عدم رعایت پروتکل‌ها را شاهد بودیم به طوری که میزان رعایت پروتکل‌ها در فروردین‌ماه 78 درصد بود اما اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد به حدود 17.5درصد رسید و به دنبال آن خیز شدید بیماری را در اواخر خرداد و مردادماه شاهد بودیم. رئیسی درباره واکسن آنفلوآنزا نیز تصریح کرد: نباید فراموش کنیم این واکسن حدود 40 درصد در پیشگیری از بیماری نقش دارد؛ این یعنی افرادی که واکسن آنفلوآنزا تزریق می‌کنند در برابر بیماری 100 درصد ایمن نخواهند بود، زیرا آنفلوآنزا ویروسی است که مرتبا خود را تغییر می‌دهد و می‌تواند از دست سیستم ایمنی بدن فرار کند.

راهکار جهانی برای مقابله با کرونا

خبرگزاری مهر در گفت و گو با احمد قویدل از اعضای غیر دولتی ستاد مقابله با کرونا تهران می آورد: هیئت نظارت بر آمادگی جهانی در مقابله با کرونا (GPMB) که یکی از کارگروه‌های بین المللی مورد حمایت مهم سازمان بهداشت جهانی و بانک جهانی در مقابله با بحران است، در 14 سپتامبر 2020 مصادف با 24 شهریور 1399 با صدور بیانیه‌ای ضمن ابراز نگرانی شدید نسبت به عدم همکاری‌های بین المللی مناسب برای مقابله با کرونا تصریح نموده که جهان توانایی تحمل این چرخه وحشت و غفلت را با این شرایط ندارد. در این بیانیه خاطر نشان شده است که بنا به گزارش سازمان بهداشت جهانی این ویروس باعث کشته شدن نزدیک به یک میلیون نفر شده است و خسارات تریلیون دلاری به سیستم بهداشتی، اقتصادی و به خصوص تولید مواد غذایی وارد آورده است. از ستاد ملی کرونا و مسئولین وزارت بهداشت در خواست می‌نماییم این بیانیه را مطالعه نمایند و از راهنمایی‌های آن برای ارائه برنامه‌های کوتاه مدت و دراز مدت استفاده کنند. فوری‌ترین و حیاتی‌ترین موضوع اقدام قابل درک از این بیانیه توسعه ساختار بهداشت و درمان کشور است. باید با جدیت این بخش تقویت گردد، به خصوص در کشور ما که این سیستم با دو موج بیماری گسترده دچار خستگی و فرسودگی شده است.

جمع‌بندی

موج سفرهای برون‌شهری، بازگشایی مدارس و شروع فصل سرد همه و همه از نگرانی های جدیدی است که به افزایش آمار مبتلایان به کرونا دامن زده استو بر اینها هم باید شیوع آنفلوانزا هم افزود که نگرانی های جدیدی برای کشور رقم زده است و باعث خیز جدید کرونا شده است. به همین دلیل یکی از دغدغه های مهم این روزهای مردم واکسن آنفلوانزا به حساب می آید که در پی تهیه آن هستند تا بتوانند خطر مبتلا به کرونا را کاهش دهند.

*س_برچسب‌ها_س*