شنبه 29 دی 1403

کتابخوان‌ها در مصلی، خودروها کنار اتوبان؛ خوشحال باشیم یا ناراحت؟!

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
کتابخوان‌ها در مصلی، خودروها کنار اتوبان؛ خوشحال باشیم یا ناراحت؟!

هفتمین روز از نمایشگاه کتاب با اختلاف فراوان شلوغ‌ترین روز آن بود، خودروها کنار بزرگراه پارک شدند تا از خود بپرسیم مصلی تهران ظرفیت برگزاری نمایشگاه را دارد؟

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سه‌شنبه 26 اردیبهشت ماه هفتمین روز از سی و چهارمین نمایشگاه کتاب برگزار شد؛ روزی که با اختلاف فراوان نسبت به دیگر روزها شلوغ‌ترین و پررفت و آمدترین روز نمایشگاه کتاب بود.

شلوغی نمایشگاه را نه از میزان فروش روزانه و شلوغی راهروها بلکه از قفل شدن ترافیکی همه خیابان‌های اطراف و منتهی به مصلی تهران می‌شد فهمید به طوری که مخاطبانی که حوالی ساعت 11 صبح به بعد همراه با اتومبیل شخصی به نمایشگاه کتاب مراجعه کردند تقریبا نتوانستند هیچ جای پارکی برای خودروی خود پیدا کنند. در اینجا بود که با ابتکار پلیس راهور کناره‌های بزرگراه‌های منتهی به مصلی تهران تبدیل به جای پارک خودروها شد؛ کناره بزرگراه حکیم و حقانی و حتی خط ویژه خیابان شهید بهشتی مملو از اتومبیل‌هایی شد که به صورت اریب پارک شده بودند.

در این بین یک نکته بیش از بقیه توجهات را به خود جلب کرد و آن‌هم این بود که آیا مصلی تهران ظرفیت برگزاری چنین رویدادی را دارد؟ در روزهای قبلی که به نوعی روز کاری به شمار می‌رفت یا هنوز تنور نمایشگاه کتاب آنچنان گرم نشده بود، جمعیت مراجعه کننده به مصلی تهران کژدار و مریز مدیریت شدند و کمبود جای پارک در این محله نسبتا شلوغ تهران خیلی به چشم نیامد، اما یک روز که جمعیت بیشتری آمدند، کمبودها خیلی بیشتر به چشم آمد.

درست است که از حضور مردم و استقبال آنان از این رویداد فرهنگی خوشحالیم و آن را به فال نیک می‌گیریم، اما وجود کمبودها که باعث معطلی چندین ساعتی مردم پشت درهای پارکینگ‌های مصلی و خیابان و بزرگراه‌های اطراف شد، خیلی توی ذوق می‌زند و شیرینی آن استقبال را با خود می‌برد. به نظر می‌رسد که باید فکری برای این موضوع کرد تا در شرایطی مثل دیروز منطقه‌ای از تهران قفل نشود و برای همه جای پارک مناسب وجود داشته باشد.

به نظر می‌رسد توسعه مجموعه مصلی تهران و استفاده از همه ظرفیت‌های آن بتواند بسیاری از مشکلات را در این زمینه حل کند. شاید هم انتخاب مکانی دیگر برای نمایشگاه راه حل عبور از این مشکل باشد.

سوء استفاده برخی ناشران خارجی از تسهیلات نمایشگاه کتاب تهران / فروش کلی نمایشگاه تا پایان روز پنجم 119 میلیارد تومان

رئیس جمهور و دو وزیر مهمانان ویژه روز هفتم

اگر از ماجرای پارکینگ و استقبال مردم از نمایشگاه کتاب در یک روز تعطیل بگذریم، به اخبار مهم روز هفتم می‌رسیم. روز هفتم نمایشگاه کتاب با بازدید سید ابراهیم رئیسی آغاز شد و پس از او تعداد زیادی از مسئولان دولتی، وزرا و نمایندگان مجلس به نمایشگاه کتاب آمدند تا روز شلوغ کتاب، با حضور آنان شلوغ‌تر هم بشود.

در این بازدید، محمد‌مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یاسر احمدوند، رئیس سی‌و‌چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و علی رمضانی، سخنگو و قائم‌مقام سی‌و‌چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حضور داشتند.

رئیس‌جمهور ترجیح داد به بخش کودک و نوجوان سری بزند و از غرفه‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، قدیانی، انتشارات دهه هشتادی‌ها، نشر منادی تربیت، موسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، مهرستان، نسیم قلم، هوپا، نوبهار، مهد علم، موزون و مه‌دور در این بخش بازدید کرد. وی همچنین گفت‌وگویی با غرفه‌داران داشت و از دغدغه‌ها و مشکلات آنان باخبر شد.

«تامین کاغذ با کیفیت و ارزان قیمت» از مهم‌ترین دغدغه‌ها و مطالبات فعالان حوزه نشر بود که رئیس‌جمهور با تشریح اقدامات دولت در این زمینه، اعلام کرد با توجه به امکانات کشور و تدابیری که اندیشیده شده، ناشران به زودی خبرهای خوشی در این خصوص خواهند شنید.

خبرهای خوب برای ناشران در راه است

رئیسی در گفت‌وگو با ناشران و فعالان حوزه کتاب با تاکید بر «پرهیز از غلبه ترجمه بر تالیف در حوزه نشر» به کارهای انجام شده توسط مولفان و ناشران حوزه کودک و نوجوان اشاره و بیان کرد: همانطور که نسبت به تغذیه و سلامت جسمی کودکان و نوجوانان حساس هستیم، باید نسبت به سلامت فکری و اندیشه آنها نیز با حساسیت ویژه برنامه‌ریزی کنیم.

بعد از سیدابراهیم رییسی حسین امیرعبدالهیان وزیر امور خارجه و محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم تحقیقات و فناوری به نمایشگاه کتاب آمدند.

یاسر احمدوند، در این بازدید وزیر امور خارجه را همراهی می‌کرد و درباره وضعیت تولید کاغذ نیز به وی گفت: 70 درصد کاغذ کتاب‌های چاپی آموزش پرورش را کارخانه مازندران تولید کرده است و امسال قرار شد کارخانه پارس نیز فعال شود و بخش زیادی از نیاز کاغذ کشور تامین می‌شود.

احمد‌وند مجموع نیاز کاغذ کشور را 300 هزار تن دانست و گفت: 100 تا 110 هزار تن از این مجموع، میزان مصرف فرهنگی و کاغذ کتاب کشور است.

احمدوند درباره سامانه یکپارچه فروش مجازی و در دسترس بودن آمار فروش نمایشگاه کتاب توضیح داد: هزار و500 ناشر در بخش فیزیکی و دوهزار و 700 ناشر در بخش مجازی نمایشگاه کتاب سی‌وچهارم حضور دارند. آمار خرید کتاب‌ها در بخش مجازی فراهم است و با جزئیات می‌توان تعداد کتاب‌های خریداری‌شده از ناشران مختلف را استخراج کرد. معمولا چون فروش حضوری و مجازی وضعیت یکسانی دارند، می‌توان برآوردی مشابه از این خرید در بخش حضوری نیز به دست آورد.

35 برنامه فرهنگی سوغات نمایشگاه برای مخاطبان در هفتمین روز

سامانه «نان» و نیازهای پژوهشی دستگاه‌های اجرایی

زلفی‌گل با معرفی سامانه «نان» به منظور رفع نیازهای پژوهشی دستگاهی اجرایی به‌واسطه تحقیقات دانشگاهی گفت: سامانه نظام ایده‌ها و نیاز‌ها که به‌صورت اختصاری «نان» خوانده می‌شود، سامانه ای است که تمام دستگاه‌های اجرایی و مراکز و ادارات دولتی و خصوصی می‌توانند نیاز‌های پژوهشی خود را در آن مطرح کنند و دانشجویان و محققان با انتخاب این مسائل به‌عنوان موضوع تحقیق به یکی از نیازهای واقعی جامعه پرداخته و مشکلی را حل می‌کنند.

وی اضافه کرد: تا به امروز حدود 9 هزار مورد در این سامانه ثبت شده است و دانشجویان و اساتید بر حسب علاقه و توانمندی روی یکی از موضوعات مطرح‌شده کار می‌کنند که با مشوق‌های بسیار خوبی، هم برای اساتید راهنما و هم برای دانشجویان همراه است. امکان بهره‌برداری از این سامانه برای رفع مشکلات و مسائل علمی حوزه فرهنگ و کتاب هم فراهم است.

بازدید متفاوت رئیس سازمان تبلیغات از نمایشگاه

یکی دیگر از مهمانان ویژه روز هفتم نمایشگاه کتاب حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمد قمی؛ رئیس سازمان تبلیغات اسلامی بود. او با حضور در مصلی تهران از بخش‌های کودک و نوجوان، انتشارات امیرکبیر، انقلاب اسلامی، مکتب حاج قاسم، کتابستان معرفت، چاپ و نشر بین‌الملل و سوره مهر بازدید کرد.

وی که به واسطه حضور فرزند کوچک‌اش ساعات اولیه حضور خود در نمایشگاه را در بخش کودک و نوجوان سپری کرده بود، درخصوص لزوم ایجاد فرهنگ کتابخوانی برای کودکان گفت: تقریبا از زمانی که صاحب فرزند شدم و از آب و گل درآمدند با بچه‌هایم به نمایشگاه آمده‌ام. برای خودم در مقام سیاستگذار فرهنگی، مهمترین جای نمایشگاه کتاب، بخش کودک است. این بخش از همین حدی که هست باید جذاب‌تر شود تا بچه‌ها اشتیاق بیشتری به مطالعه و حضور در نمایشگاه پیدا کنند.

قمی خاطرنشان کرد: راه درازی برای بهتر شدن حوزه کودک و نوجوان در پیش داریم. درمجموع این بخش نسبت به قبل بهتر و وسیع‌تر شده، اما باز هم خیلی کم بود. باید بهترین اهتمام را برای بخش کودک صرف کنیم تا بچه‌ها برای آغاز نمایشگاه شوق داشته باشند.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی پیشنهادی نیز مطرح کرد و گفت: در این شرایط اقتصادی که همه مردم وضعیت سختی را تجربه می‌کنند، بالطبع قدرت خرید مردم هم کم می‌شود. چند پیشنهاد درخصوص مطالعه کتاب دارم، مثلا کتاب‌هایی را که مطالعه کردیم به کتابخانه‌ها هدیه کنیم تا آن‌هایی که به‌خاطر شرایط اقتصادی توان خرید کتاب را ندارند، بتوانند از مطالعه کتاب مورد علاقه خود بهره‌مند شوند.

مصلی تهران حال و هوای شهادت به خود گرفت

هفتمین روز از نمایشگاه کتاب مصادف با سالروز شهادت امام صادق علیه السلام بود و به همین دلیل برنامه متفاوتی از سوی برگزارکنندگان نمایشگاه تدارک دیده شده بود تا حال و هوای عزاداری در سوگ شهادت امام ششم شیعیان در مصلی تهران ایجاد شود.

براین اساس هیئت بزرگ عزاداری امام صادق (ع) برنامه‌ای را در مصلی امام خمینی (ره) تدارک دیده بود. در این مراسم عزاداری، گروه ابناء‌الحسن و گروه همخوانی محمد رسول‌الله به اجرای سرود و تواشیح پرداختند.

5 روز اول نمایشگاه کتاب تهران خارجی‌ها چه نظری داشتند؟

عذرخواهی سخنگوی نمایشگاه کتاب؛ مردم با مترو و اتوبوس بیایند

علی رمضانی سخنگو سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نیز مانند 6 روز گذشته مقابل خبرنگاران نشست و به سوالات آنها پاسخ داد. او درباره استقبال بی‌نظیر مردم در روز هفتم از برگزاری نمایشگاه کتاب گفت: مطابق تصاویری که از خیابان‌های اطراف تهران ثبت شده امروز در بزرگراه‌های اطراف مصلی امام خمینی (رهه) و خیابان‌های منتهی به آن مراجعان نمایشگاه خودروهای خود را پارک کرده و به نمایشگاه آمدند. از زحمتی که اینطور به مردم و مراجعان نمایشگاه تحمیل شده عذرخواهی می‌کنم. این حضور در حالی است که هیچ کدام از پیش‌بینی‌ها پیش از برگزاری نمایشگاه نشان نمی‌داد که با وضعیت موجود در اقتصاد، استقبال مردم از نمایشگاه کتاب این طور باشد.

او از مردم تقاضا کرد که با وسایل حمل و نقل عمومی به نمایشگاه کتاب بیایند و افزود: از مردم می‌خواهم در نمایشگاه مراقب فرزندان خردسال و مراجعان مسن باشند. علیرغم تخفیف‌های نامتعارف برخی از سایت‌ها استقبال مردم در خرید از نمایشگاه نشان می‌دهد که آنها نسبت به خرید کالای اصیل، فضای فرهنگی مناسب و مجموعه‌های اعتبار آفرین همچنان رغبت دارند و ترجیح می‌دهند کتاب‌های خود را از مراکز معتبر تهیه کنند.

اولین واریزی برای ناشران و کتابفروشان مجازی انجام شد

وی با اعلام آمار واریزی به ناشران و کتابفروشان بیان کرد: روز گذشته اولین بخش واریز مالی برای ناشران و کتابفروشان در بخش مجازی کتاب انجام شد؛ این واریز برای فروشندگانی که کتاب‌ها را به دست مردم رسانده بودند، صورت گرفت. از ناشران و کتابفروشانی که هنوز اطلاعات بانکی خود را در سامانه فروش کتاب تکمیل نکرده‌اند، خواهش می‌کنم این اطلاعات را هرچه سریع‌تر کامل کنند تا واریزی برایشان انجام شود.

فروش 144 میلیاردی نمایشگاه کتاب در 6 روز

سخنگو و قائم‌مقام سی‌وچهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از فروش 144 میلیاردی نمایشگاه تا ساعت 20 روز دوشنبه 25 اردیبهشت یعنی ششمین روز نمایشگاه خبر داد و گفت: از مجموع 144 میلیارد فروش نمایشگاه تا ششمین روز از برپایی آن 67 میلیارد تومان به بخش حضوری نمایشگاه تعلق دارد که توسط دستگاه‌های کارتخوان رسمی نمایشگاه ثبت شده است. برآورد می‌شود که نمایشگاه خارج از دستگاه‌های رسمی 20 میلیارد تومان نیز فروش داشته است. نمایشگاه در بخش مجازی با 57 میلیارد تومان فروش توسط ناشران و کتابفروشان مواجه بود؛ از این میزان سهم ناشران 43 میلیارد بوده و کتاب‌فروشان 13 میلیارد تومان فروش کردند. در بخش مجازی نمایشگاه تا ساعت 20 روز دوشنبه مجموع 480 هزار نسخه کتاب به فروش رسیده است.

رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی، عزت‌الله اکبری تالارپشتی؛ عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، امیر سرتیپ خلبان حمید واحدی، فرمانده نیروی هوایی ارتش، استاندار لرستان، معاون قوه قضاییه و... از دیگر افرادی بودند که در روز هفتم برگزاری نمایشگاه کتاب به مصلی تهران آمدند.