کُمایِ پاله کوبورگ
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده به دنبال راه میانه ای است تا سکوت حاکم بر گفتگوهای وین را بشکند.
اتاقهای پاله کوبورگ، هتل مجلل کوچکی در شهر وین اتریش که از سال 94 محلی برای مذاکرات ایران و 1+5 بوده حالا فضای آرامی را سپری میکند.
آرامش حاکم بر کوبورگ، اما این روزها مذاکرات را به کما برده، دیگر خبری از جنجالهای رسانهای نیست، چادرهای محل استقرار خبرنگاران از روبروی این هتل جمع شده و سوال و جواب هیئتهای مذاکره کننده و رسانهها هم همان است که همیشه بود؛ فعلا خبری از توافق نیست.
هتل کوبورگ محل حضور هیات های مذاکره کننده ایران و 1+4
پس از گذشت هفت دور از مذاکرات لغو تحریمها، دور هشتم گفتگوها 6 دی و با حضور هیأتهای ایران و گروه 1+4 از سر گرفته شد و ادامه داشت تا اینکه با اعلام جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اروپا از 20 اسفند به علت اختلاف نظر طرفین مذاکرات بر سر برخی مسائل باقی مانده تا اطلاع ثانوی متوقف شد. اما بنا به گفته محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی، مباحث فنی مذاکرات وین مشخص شده و تنها موضوعات سیاسی باقی مانده که مربوط به وزارت امور خارجه است.
تهران، آمریکا را مسبب وضع فعلی دانسته و به قول حسین امیرعبداللهیان وزیرخارجه کشورمان اگر آمریکا بیش از این معطل نمیکرد همین الان توافق انجام میشد؛ در مقابل واشنگتن هم ایران را به درخواستهای حداکثری در مذاکرات لغو تحریمها متهم میکند.
وزیرخارجه، سیاست غلط فشار حداکثری آمریکا را مسبب
وضعیت فعلی دانسته است
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اظهاراتی مدعی شده که هیئت مذاکره کننده ایران درخواستهایی غیرمنطقی در گفتگوها مطرح کردند.
اما ایران چه خواستههایی از مذاکرات لغو تحریمها دارد که با مخالفت آمریکا مواجهه شده است.
صحت سنجی عملکرد و سیاستهای دولت آمریکا در قبال ایران شاید اولین و مهمترین خواسته وشرط ایران برای به سرانجام رسیدن پروسه مذاکرات باشد چراکه آمریکا سالهاست که از برجام کنار کشیده و در مقابل این بی عملی شرط عقل حکم میکند هیئت مذاکره کننده ایرانی محتاطتر عمل کرده و از ضمانت اجرایی هرآنچه توافق خواهد شد اطمینان حاصل کند تا خروج یکطرفه آمریکا از برجام با تغییر هر رئیس جمهور در این کشور بار دیگر تکرار نشود.
اقتصاد ایران بایستی این بار تمام و کمال طعم حقیقی لغو تحریمها را بچشد و از مواهب توافق برخوردار شود.
نکاتی که ایران در گفتگوهای وین روی آن تاکید دارد
این راستی آزمایی بنا به گفته علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان باید با انتفاع اقتصادی واقعی و موثر صورت گرفته تا شرط لازم برای شکلگیری توافق عملی شود.
در همین چارچوب بود که زمستان پارسال نمایندگانی از وزارت نفت، اقتصاد، بانک مرکزی کشورمان در جریان مذاکرات وین حضور داشتند تا هر بخشی از اقتصاد کشور راستی آزمایی در حوزه خود را مطرح برای حصول نتیجه گفتگو کند.
تنها در چهار سال گذشته، آمریکا بیش از 1500 تحریم علیه ایران اعمال کرده که غالب آنها تمامی بخشهای اقتصاد ایران را هدف قرار داده و تقریبا هرآنچه از برجام عاید ایران میشده را بی اثر کرده و به گفته مجید تخت روانچی نماینده کشورمان در سازمان ملل در واقع یک «جنگ تمام عیار» است که در آن، ابزار اقتصادی جایگزین سلاح شده است.
با این حال دولت بایدن در عمل نشان داده هنوز هم معتقد به سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکاست و این همان نکتهای است که وزیرخارجه کشورمان از آن با عبارت اصلاح رفتار غیرقانونی ترامپ یاد میکند؛ رفتار غیرقانونی که منجر شده، تن برجام از 18 اردیبهشت 97 به کما برود.
نگاهی به مهمترین تحریم های اعمال شده علیه ایران
حالا، اما رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی کشور خبر از سفر انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران داده تا انریکه مورا به تهران داده تا پیرامون موضوعات اندک، ولی مهمِ باقیمانده مذاکراتی با مقامات کشورمان صورت بدهد.
سفری که پس از اقدام مجلس سنای آمریکا در تصویب دومین طرح ضد ایرانی برای گنجاندن مسائل فرابرجامی در هرگونه توافق هستهای با ایران و جلوگیری از لغو تحریمهای سپاه انجام خواهد شد.
موضوعی که کاملا برخلاف ادعاهای مطرح شده مقامات آمریکایی و خلاف روند مذاکرات است؛ آمریکا همزمان با تبادل یادداشتهای غیر رسمی با هیات مذاکره کننده ایرانی که از سوی هماهنگ کننده اروپایی انجام میشد درحال طرح ریزی برای تصویب مصوبات در جهت اعمال فشار بیشتر روی ایران بود.
اکثریت هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه به این طرح رای دادند
طرحی که مصوب اقدامی غیرالزامآور برای دولت آمریکاست و از کاخ سفید میخواهد تا زمانی که تهران یکسری از پیششرطهای دشوار از جمله محدود کردن فعالیت موشکی بالستیک را نپذیرفته، به توافق هستهای بازنگردد.
این طرح همچنین به دولت آمریکا هشدار میدهد که حذف سپاه پاسداران از لیست سازمانهای تروریستی آمریکا و لغو تحریمها علیه آن را در هیچ توافق هستهای جدیدی با ایران نگنجاند.
بیشتر بخوانید:
- «چین به ما بدهکار نیست»، مشکل از «U-TURN» آمریکاست
- همیشه پای کنگره در میان است
- یک بام و دو هوای غرب در مذاکرات هستهای
این اقدام کنگره درحالی است که حسین امیرعبداللهیان روز شنبه 6 فروردین در گفتوگویی زنده تلویزیونی، با اشاره به مذاکرات لغو تحریمها و موضوعاتی که همچنان در دستور کار قرار دارند، گفت «خروج سپاه پاسداران از فهرست تحریمهای آمریکا از موضوعات جدی و اصلی در مذاکرات اخیر است.»
یا وجود تمام فشارهای رسانه ای، اقدامات کنگره و عملکرد منفعلانه دولت آمریکا در طول مذاکرات سخنگوی وزارت امورخارجه این کشور در تازهترین واکنش مدعی شده، واشنگتن خود را برای هر دو سناریوی حصول توافق با ایران و یا شکست مذاکرات وین آماده میکند.
مذاکرات به مرحله ای رسیده که نتیجه آن منتظر تصمیم
طرف آمریکایی است
این ادعای طرف آمریکایی درحالی است که برخلاف ایران که خواستههای مرتبط با روند فعلی مذاکرات را مطرح میکند با پیش کشیدن مسائلی خارج از مذاکرات، گفتگو ها را به توقف کشانده یا حتی وقتی به همراه کشورهای اروپایی هتل کوبورگ را برای تعطیلات کریسمس ترک میکردند، هیات مذاکره کننده ایران را در رسانه های خود بابت سرعت کند در پیشرفت گفتگوها مورد انتقاد قرار میداندند و از موضعی بالاتر به زعم خودشان برای زمان حصول توافق ضرب الاجل تعیین میکردند.
حسین امیرعبداللهیان در این باره گفته بود: ما برای اینکه جدیت خود را در مذاکره نشان دهیم، حتی در حالی که همه هیئت ها به پایتختهایشان بازگشتند، دستورالعمل ما این بود که رئیس تیم مذاکره کننده به همراه یک یا دو نفر برای مذاکره برگردند اما تیم کارشناسان ارشد ما در وین حضور داشته باشند.
از سفر مورا به تهران به عنوان گامی جدید برای حل مسائل باقی یاد شده
حالا اما روند مذاکرات به نحوی تغییر کرده که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تازگی در مصاحبه ای با فایننشال تایمز اعلام کرده میخواهد انریکه مورا را برای گفتگو درباره یک «راه میانه» برای پایان دادن به توقف در مذاکرات لغو تحریم ها به تهران بفرستد.
راه میانه ای که باید دید تا چه اندازه با مواضعی که مقامات وزارت خارجه کشورمان مثل عدم عبور از خطوط قرمز و صیانت از حقوق ملت ایران تطابق دارد.
باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی سیاست خارجی