گفتوگو میان ایران و عربستان میتواند به حل مشکلات منطقه و اسلام کمک کند
وزیر خارجه گفت: گفتوگو و همکاری جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی میتواند به حل مشکلات منطقه و جهان اسلام کمک کند.
باشگاه خبرنگاران جوان - این گفته آقای حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشور در گفتوگوی تلفنی عصر امروز با دبیر کل سازمان همکاری اسلامی است که در آن، حسین ابراهیم طه از بازگشایی و مشارکت فعال نمایندگی ایران در این سازمان استقبال کرده است.
دبیر کل سازمان همکاری اسلامی نقش جمهوری اسلامی ایران را به عنوان عضو مؤسس و فعال بسیار مهم دانسته و از برگزاری روند گفتگوها بین ایران و عربستان سعودی حمایت کرده است.
جمهوری اسلامی ایران اخیراً نمایندگی خود را نزد سازمان همکاری اسلامی در جده عربستان بازگشایی کرده و از صدور روادید برای سه دیپلمات ایرانی از سوی عربستان سعودی، برای استقرار در این سازمان خبر داده است.
این اتفاق پس از آن رخ میدهد که از حدود 5 سال پیش، عربستان سعودی از قطع روابط دیپلماتیک و تجاری خود با ایران خبر داده بود.
دی ماه سال 1394 به دنبال اعدام شیخ نمر باقر النمر، عالم شیعه معترض به حکومت سعودی، برخی به سفارت و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد حمله کردند و به ساختمان آن آسیب زدند.
وزیر خارجه وقت عربستان پس از این اتفاق در یک نشست خبری با اعلام قطع روابط خود با ایران، از دیپلماتهای جمهوری اسلامی خواسته بود تا ظرف 48 خاک عربستان را ترک کنند.
سازمان همکاری اسلامی حمله به مکانهای دیپلماتیک عربستان در ایران را «نقض فاحش کنوانسیونهای ژنو و وین راجع به حفاظت از اماکن سیاسی و مغایر قوانین و حقوق بینالملل» دانسته بود. سید عباس عراقچی نماینده وقت ایران در اجلاس فوقالعاده وزیران خارجه کشورهای عضو این سازمان گفت که دولت جمهوری اسلامی این حملات را محکوم کرده و تحقیقاتی را برای شناسایی و مجازات عاملانش به جریان انداخته است.
ایران و عربستان در چندین ماه گذشته در سطوح مختلف و غیر رسمی روابط خود را دوباره از سر گرفتند که برخی دلایل آن را تغییر دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی پس از کنار رفتن دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو و همچنین موضوع جنگ یمن و ائتلاف سعودی میدانند.
فروردین ماه امسال یک منبع آگاه به باشگاه خبرنگاران جوان خبر داد که ایران و عربستان درباره یمن گفتگو داشتهاند.
این منبع آگاه گفته بود «عربستان در این مذاکره به دنبال وساطت ایران در زمینه درگیری با حوثیها و انصارالله است، چراکه عربستان در این درگیریها تحت فشار قرار دارد. ایران همچنین در این مذاکره توصیه کرده که عربستان چه کارهایی برای مذاکره با یمن باید انجام دهد.»
به گفته منبع آگاه، به نظر میرسد این گفتگوها در سطح مقامات امنیتی انجام شده باشد.
اوایل پاییز امسال سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد در چند ماه گذشته تماسهای منظمتری با عربستان سعودی انجام شده و «درباره موضوعات دو جانبه گفتگوهای خوبی صورت گرفته است.»
آذر ماه سامح شکری، وزیر امور خارجه عربستان سعودی اگرچه در ادعاهایی، از عملکرد ایران در قبال جنگ یمن و تلاش برای دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای انتقاد کرد، اما از رویکرد باز ریاض برای ادامه چند گفتوگوی انجام شده میان ایران و عربستان خبر داد.
بیستم دی ماه هم سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در نشست خبری خود گفت که دور بعدی گفتگوها میان ایران و عربستان به میزبانی عراق در حال برنامه ریزی است.
آقای خطیب زاده گفت «ما تلاش کردیم به رغم همه پروندههای اختلافی و مصلحت اندیشی درباره منطقه، برای برقراری روابط پایدار بین دو کشور گفتگوها را انجام بدهیم.»
وزیر امور خارجه همچنین در گفتوگوی تلفنی امروز خود از دبیر کل سازمان همکاری اسلامی برای سفر به ایران دعوت به عمل کرد که مورد استقبال حسین ابراهیم طه قرار گرفت.