یک‌شنبه 4 آذر 1403

آمریکا و انگلیس در جنایات النصیرات نقش داشتند / تشکیل ستاد برگزاری انتخابات در خارج از کشور

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
آمریکا و انگلیس در جنایات النصیرات نقش داشتند / تشکیل ستاد برگزاری انتخابات در خارج از کشور

سخنگوی وزارت خارجه گفت: در بسیاری از گزارش‌ها اینگونه مطرح شده که نیروهای نظامی و اطلاعاتی امریکا و انگلیس هم در جنایات «اردوگاه النصیره» نقش داشتند.

به گزارش مشرق، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) 21 خرداد ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.

وی جنایت رژیم صهیونیستی در اردوگاه النصیرات در مرکز نوار غزه را شدیدا محکوم و آن را هولناک و دردناک و غیرانسانی خواند و افزود: در این حمله وحشیانه صدها نفر در خاک و خون غلتیدند.

کنعانی بیان کرد: آمریکا و انگلیس در یک عملیات سه جانبه همدست این رژیم شده‌اند. ضرورت دارد جامعه جهانی یک بار دیگر با نگاه به وضعیت اسفناک و دردناک غزه مسؤولیت‌های حقوقی و بین‌المللی خود را درک کرده و برای متوقف کردن ماشین جنایت این رژیم اقدام فوری و جدی انجام دهد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره موضوع آتش بس در غزه و طرح بایدن در این خصوص گفت: هشت ماه جنایت جنگی رژیم غاصب صهیونیستی علیه شهروندان و بیگناهان و... در نوار غزه با حمایت تمام عیار دولت آمریکا از آغازین روز تا امروز صورت گرفته و آمریکا در تمامی این جنایات با همه روش‌ها حمایت‌های نظامی و سیاسی و تبلیغاتی در کنار این رژیم بوده است.

وی گفت: شرایط نشان نمی‌دهد که آمریکا اراده جدی برای برقراری آتش بس دارد. آمریکا اگر صادق است برای اولین اقدام باید از ارسال تجهیزات نظامی برای رژیم صهیونیستی و پر کردن زرادخانه این رژیم اجتناب کند.

کنعانی درباره استعفای دو عضو کابینه جنگ رژیم صهیونیستی هم بیان کرد: استعفاهای مکرر در کابینه این رژیم نشانگر فروپاشی داخلی و عدم دستیابی این رژیم به اهداف تعریف شده خود در حملات هشت ماه علیه نوار غزه و نشانگر شکست‌های راهبردی و مداوم این رژیم در جنگ علیه غزه است.

سخنگوی وزارت خارجه یادآور شد: البته عوض شدن چند قاتل و جنایتکار از ترکیب کابینه و جایگزین شدن جنایتکاران دیگر تغییری در رفتارهای این رژیم علیه ملت فلسطین ایجاد نخواهد کرد. چیزی از مسؤولیت سازمان‌های بین‌المللی و جامعه جهانی و شورای امنیت نسبت به مسأله فلسطین کم نشده و آنها باید به وظیفه قانونی و اخلاقی خود در حمایت از مردم فلسطین مجدانه عمل کنند.

وی در پاسخ به سؤالی گفت که اقدامات لازم برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در خارج از کشور در حال انجام است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره برگزاری مراسم اربعین نیز بیان کرد: کمیته‌ای در این خصوص در چند ماه پیش در وزارت خارجه شکل گرفته و نمایندگان ذیربط و اعضای این کمیته در جلسات مختلفی در وزارت خارجه حضور به هم رساندند و نشست‌های مشترک با نمایندگی‌های ایران در کربلا، بغداد، نجف و سایر سرکنسولگری‌های ایران در عراق انجام و مکاتبات و دستورالعمل‌های لازم صورت گرفته و شرح وظایف روشن شده است.

کنعانی گفت: مذاکرات لازم با مقامات عراق انجام و نشست‌های مشترک در تهران، بغداد، نجف و کربلا انجام شده و از ماه‌های پیش خود را برای کمک موثر به برگزاری پرشکوه مراسم حماسی اربعین آماده کرده و در این مسیر هر چه به سمت ماه عزاداری محرم و صفر و ایام اربعین نزدیک‌تر می‌شویم اقدامات لازم توسط دستگاه دیپلماسی در این خصوص تکمیل و تقویت خواهد شد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر علی باقری سرپرست وزارت خارجه به عراق اظهار داشت: برنامه سفر آقای باقری به عراق تأیید می‌شود و هماهنگی‌های اولیه برای انجام این سفر در حال انجام است.

کنعانی خاطرنشان کرد: مقامات عالی دولت عراق اعم از رئیس جمهور، نخست‌وزیر و سرپرست مجلس عراق و... برای ابراز همدردی و تسلیت به دولت و ملت ایران به ایران سفر کردند. باقری هم به منظور گفت‌وگو با مقامات عالیرتبه عراق درباره موضوعات مورد اهتمام دوجانبه در حوزه‌های مختلف منطقه‌ای و دوجانبه و قدردانی از مقامات دولت عراق برای مشارکت و همدردی صمیمانه و برادرانه آنها با دولت و ملت ایران بزودی به عراق سفر می‌کند. تاریخ آن با مقامات دولت عراق در حال هماهنگی و تنظیم قطعی است که به محض قطعی شدن در اختیار شما قرار می‌گیرد.

وی درباره بازگشایی پرونده قضایی علیه آمریکا توسط خانواده‌های گروهک پژاک که سؤال خبرنگاری بود اظهار داشت: از جزییات این پرونده اطلاعی ندارم ولی اینکه در منطقه شاهد آن بودیم و هستیم که همچنان برخی طرف‌ها از گروه‌های تروریستی به عنوان ابزارهای سیاسی در مسیر تحقق اهداف غیرمشروع و سیاسی خود استفاده کرده و می‌کنند و این یک امر مذموم و سیاست مخرب و تهدید کننده امنیت منطقه‌ای است و این موضوع یک رویکرد تلخ و غیرسازنده و نگران کننده است که از قبل بوده و همچنان شاهد آن هستیم.

وی درباره اخبار منتشر شده مبنی بر آمادگی رژیم صهیونیستی برای عملیات بزرگ علیه لبنان گفت: سیاست قاطع ایران در منطقه حمایت از صلح، ثبات و امنیت منطقه است. یک اعتراف جهانی است که رژیم صهیونیستی مهم‌ترین تهدید صلح و ثبات در منطقه است و عامل اصلی بروز جنگ در منطقه این رژیم بوده و هست.

کنعانی ادامه داد: اکنون بعد از هشت ماه جنگ این رژیم علیه نوار غزه جهانیان متقاعد شده‌اند که این رژیم درصدد دامن زدن به جنگ و ناامنی و گسترش دامنه های جنگ در منطقه است. تهدیدات این رژیم علیه لبنان باید از سوی جامعه جهانی و سازمان ملل با جدیت مورد اهتمام قرار بگیرد و هرگونه اقدام تحریک آمیز این رژیم علیه لبنان و حاکمیت و تمامیت سرزمینی این کشور شدیدا محکوم شود.

آنچه می‌تواند باعث تقویت ثبات و امنیت در منطقه و کنترل دامنه‌های جنگ در منطقه شود برقراری آتش بس فوری در منطقه است.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: مسؤولیت دولت آمریکا و انگلیس و برخی طرف‌های اروپایی در این خصوص دوچندان می‌شود که با نفوذی که بر رژیم دارند دست از حمایت از آن بردارند و هم مانع جنگ افروزی این رژیم در منطقه شوند.

وی گفت: باید تأکید کنیم که حفظ ثبات، امنیت و رعایت احترام و حاکمیت و تمامیت ارضی لبنان باید مورد اهتمام و تأکید و توجه همه طرف‌ها قرار بگیرد. دولت، ملت و ارتش لبنان حق هرگونه پاسخ به اقدامات متجاوزانه و تحریک آمیز این رژیم را دارند و مقامت در برابر این رژیم ضامن ثبات و امنیت و استقرار آرامش در لبنان و سپری محکم در مقابل تجاوزگری این رژیم است.

کنعانی ادامه داد: صهیونیست‌ها باید بدانند که منظومه مقاومت در منطقه همانگونه که در مقابل خوی تجاوزگری و آدم کشی صهیونیست‌ها در غزه دست بسته و ساکت نماندند در مقابل هرگونه اقدام ماجراجویانه در قبال لبنان و حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور دست بسته نخواهند ماند.

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره مناسبات ایران و بحرین با توجه به اظهارات مقامات این کشور ضمن تشکر از مواضع دولت بحرین در ابراز همدردی با ایران و اعزام هیأت به ایران برای همدردی با ایران، گفت: مواضع و دیدگاه‌های دولت بحرین و از جمله اظهارات پادشاه این کشور در ارتباط با روابط با ایران را شنیدیم و این را محل اهتمام و توجه در مسیر مدیریت و از سرگیری روابط سیاسی دو کشور قرار خواهیم داد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی درباره اعمال فشارها از سوی کشورهای اروپایی گفت: اقدامات برخی طرف های اروپایی علیه ایران در ارتباط با موضوع هسته‌ای ایران اقدامات غیر سازنده از سوی طرف‌هایی است که خود در ارتباط با وضعیت موضوع هسته‌ای ایران و برجام متهم اول و آخر هستند.

وی افزود: اینگونه اقدامات از وجاهت قانونی و منطق سیاسی قابل پذیرش برخوردار نیست. به جای اتهام زنی علیه ایران متوجه مسؤولیت‌های خود در ارتباط با وضع جاری باشند و به مسؤولیت‌های خود عمل کنند.

کنعانی گفت: ایران به قوانین و معاهدات بین‌المللی متعهد و پایبند است و در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای خود در چارچوب آژانس و موافقتنامه پادمان و ان. پی. تی عمل می‌کند و به اجرای توافقات با آژانس پایبند است. متاسفانه فشارهای سیاسی برخی طرف‌های غربی از جمله در اروپا در مقطع زمانی اخیر باعث منحرف کردن آژانس از کارکرد و فعالیت حرفه‌ای خود شده و متاسفانه فعالیت‌های حرفه‌ای آژانس را تحت تاثیر رویکردها و فشارهای سیاسی خود قرار دادند.

وی درباره احتمال استفاده از مکانیسم ماشه نیز بیان کرد: اینکه در نیت اروپا چه می‌گذرد نیت خوانی در این جا نخواهم کرد، ولی طبیعی است ایران در چارچوب حقوق و تکالیف خود عمل کرده و خواهد کرد. به رفتارهای سازنده عکس العمل و پاسخ سازنده نشان خواهد داد و در مقابل رفتارهای غیرسازنده از حقوق مسلم و شناخته شده و قانونی خود در چارچوب سازوکارهای تعیین شده حقوقی و بین‌المللی استفاده می‌کند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره بازگشایی سرکنسولگری ارمنستان در تبریز گفت: ایران و ارمنستان درباره تاسیس متقابل سرکنسولگری‌های خود در تبریز و قاپان یادداشت تفاهمی را امضا کرده بودند و در چارچوب آن سرکنسولگری ایران در قاپان در جریان سفر وزیر خارجه شهید رسما افتتاح شد.

کنعانی بیان کرد: در آخرین سفر وزیر خارجه شهید به ایروان در 1402 داشتند موافقت ایران با گشایش متقابل سرکنسولگری ارمنستان در شهر تبریز به اطلاع مقامات این کشور رسید و در همین خصوص طرف ارمنستانی تا جایی که اطلاع دارم در حال انجام مقدمات لازم برای گشایش سرکنسولگری در تبریز است.

وی گفت: فعالیت حرفه‌ای سرکنسولگری ایران در قاپان براساس وظایف سرکنسولگری در حال انجام است و خدمات لازم به همه مراجعان ایرانی، ارمنستانی و دیگر مراجعان انجام می‌شود.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره برگزاری دومین نشست تماس منطقه‌ای درباره افغانستان در تهران و عدم حضور هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان در این نشست علیرغم دعوت به عمل آمده نیز اظهار داشت: این نشست روز شنبه در تهران به ابتکار ایران در دو روز با حضور فرستادگان ویژه چهار کشور منطقه‌ای و همسایگان افغانستان برگزار شد.

کنعانی ادامه داد: این نشست در تداوم نشست‌هایی بود که در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی برگزار شد. ایران مبدع و مبتکر برگزاری این نشست بوده است. در نشست تهران هیأت‌های شرکت کننده در همان نگاه مشترک در چارچوب کمک به امنیت افغانستان از طریق تقویت همکاری‌ها و سازوکارهای منطقه‌ای طیف مختلفی از موضوعات مختلف افغانستان از جمله مبارزه با تروریسم، کمک به وضعیت معیشت مردم و اقتصاد افغانستان و روند سیاسی تحولات افغانستان را مورد گفت‌وگو قرار دادند.

وی گفت: عدم مشارکت طرف افغانستانی به رغم دعوت به عمل آمده تابع تصمیم مقامات دولت سرپرست افغانستان بوده است. آنچه ایران بر آن همواره تأکید داشته و پایبند بوده کمک به تحکیم صلح و ثبات و امنیت در افغانستان بوده و همکاری‌ها با دولت سرپرست با توجه به این موضوع بوده است.

کنعانی اظهار داشت: تحولات این کشور و هرگونه خلل و نقصان در وضعیت امنیتی و اقتصادی این کشور و وضعیت مردم شریف و ریشه دار و با تاریخ افغانستان در مرزهای این کشور محدود و منحصر باقی نخواهد ماند و وضعیت عمومی منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

وی گفت: درباره دیگر سازوکارهای منطقه‌ای و چندجانبه درباره افغانستان، جمهوری اسلامی ایران همانطور که در عمل نشان داده در سازوکار منطقه‌ای و چندجانبه که با هدف کمک به تحکیم صلح و ثبات در افغانستان شکل گرفته باشد مشارکت سازنده و موثر و سطح عالی داشته است و ایران به این سیاست و رویکرد ادامه خواهد داد.

سخنگوی وزارت خارجه درباره سرکنسولگری افغانستان در مشهد هم بیان کرد: درباره سرکنسولگری افغانستان در مشهد اتفاق ویژه‌ای نیست و تصمیم مقامات سرپرست افغانستان برای تغییر سرکنسول و اعلام وزارت خارجه ایران مبنی بر اینکه هرگونه تغییرات و جابه جایی در کادر دیپلماتیک مطابق با سازوکارهای کنوانسیون وین و در چارچوب روش‌های مشخص و روشن در عرف جابه‌جایی‌های دیپلماتیک قابل انجام است و ایران برای این منظور مشکلی ندارد و این دیدگاه به دولت سرپرست افغانستان منعکس شده و آنها هم پاسخ دادند در این چارچوب عمل خواهند کرد.

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره دستگیری و بازگشت تعدادی از خبرنگاران ایرانی در عربستان سعودی اظهار داشت: درباره اتفاق ناخوشایندی که اشاره شد از ابتدای این رخداد و آگاهی سفارت ایران در ریاض و سرکنسولگری ایران در جده پیگیری و رفع توقیف آنها به صورت جدی در دستورکار قرار گرفت و بلافاصله دو نمایندگی سیاسی و کنسولی ما فعال شدند و تماس‌های فوری با مقامات ذیربط عربستان انجام شد.

وی گفت: سفیر و سرکنسول ما وارد عمل شدند و گفت‌وگو با سفیر عربستان انجام و یادداشت‌های لازم ارسال شد و تلاش ما این بود مشکلات آنها حل و فصل شود و بتوانند تا پایان حج حضور داشته باشند.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: در این خصوص مقامات دولت عربستان دلایلی را مطرح کردند که طبیعتا آن را در چارچوب سوءتفاهم تلقی کردیم و همه تلاش ما این بود که این دیدگاه اصلاح شود و متاسفانه نتیجه تلاش‌های ما در آن بازه زمانی به نتیجه مطلوب نرسید و آنها به کشور بازگشتند.

وی عنوان کرد: روابط دو کشور مبتنی بر اراده سیاسی برای پیشرفت روابط در حوزه‌های مختلف و مشترک است و همه تلاش ما این است در روند روابط این رخدادهای نامطلوب و ناخوشایند رخ ندهد و امیدواریم در آینده شاهد این رخدادها نباشیم.

وی درباره روند روابط ایران و مصر هم گفت: خوشبختانه روند گفت‌وگوهای دیپلماتیک بین ایران و مصر در عالی‌ترین سطح دیپلماتیک تا پیش از شهادت وزیر خارجه ادامه داشت و بعد از شهادت وزیر شهید گفت‌وگوهای دو کشور در سطح وزیر خارجه مصر و سرپرست وزارت خارجه ایران ادامه یافت و طرفین مبتنی بر نقشه راه تعریف شده دو رئیس جمهور برای رفع موانع از سرگیری روابط تأکید مشترک دارند و در آخرین گفت‌وگوهای دوجانبه انجام شده بین باقری و الشکری مجددا تأکید شد و امیدواریم در استمرار این روند نتایج مطلوب دو کشور به دست بیاید.

وی در پاسخ به سؤالی بیان کرد: مذاکرات رفع تحریم و بازگشت متعهدانه همه طرف‌ها به تعهداتشان در چارچوب برجام سازوکار روشن و مشخصی دارد. ایران طرف مدعی و مطالبه گر است و کسی که در این خصوص باید پاسخگو باشد طرف‌های مدعی هستند. آنچه در سال‌های گذشته مانع احیای توافق برجام و آنچه در شرایط فعلی موانعی را در این مسیر ایجاد می‌کند عدم واقع بینی و محاسبات اشتباه از سوی طرف‌های مقابل بوده و است.

کنعانی ادامه داد: طرف‌های مقابل هرچند همواره سعی داشتند ایران را وارد دام بازی تقصیر کنند ولی ایران واقع گرایانه هیچگاه وارد چنین بازی نشده و ضمن اعلام مواضع اصولی خود برای وجود اراده لازم و حسن نیت تأکید کرده آنچه برای ما مهم است عمل و نه سخن طرف‌های مقابل است.

وی خاطرنشان کرد: رویکرد و عملکرد ایران شفاف و منطقی در مقابل دیدگان همگان قرار دارد.

این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین درباره حضور علی باقری در نشست بریکس در روسیه گفت: فرصتی است که با وزرای خارجه شرکت کننده در این نشست گفت‌وگوهای دوجانبه‌ای انجام خواهد شد.

وی درباره نشست دی هشت در استانبول هم افزود: نشست فوق‌العاده دی هشت هم در حمایت از مردم فلسطین برگزار شد. گفت‌وگوهای خوبی در چارچوب هشت کشور و در هم در قالب مذاکرات دوجانبه بین دکتر باقری و وزرای حاضر انجام شده است. ایران پیشنهادات خود را در این نشست مطرح کرده است. امیدواریم در قالب اهداف دی هشت و اتفاق نظر مبنی بر پیگیری مسأله فلسطین فعالیت‌ها و تلاش ها در این خصوص استمرار یابد.

وی درباره وضعیت بشیر بی‌آزار شهروند ایرانی بازداشت شده در فرانسه هم گفت: وزارت خارجه اطلاع روشنی از وضعیت این شهروند ایرانی دارد و در راستای تلاش برای آزادی این شهروند اقدامات لازم صورت گرفت چه به صورت ارسال یادداشت رسمی و گفت‌وگو با مقامات این کشور و همچنین گفت‌وگو با سفیر فرانسه در تهران و تماس با خانواده این شهروند ادامه دارد.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: از اتهامات بی اساسی که به این شهروند وارد شده مطلع هستیم و این موضوع به صورت جد در دستورکار دستگاه دیپلماسی است و اقدامات در جهت آزادی این شهروند ادامه خواهد یافت.

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره سفر علی باقری به عراق گفت: برنامه ریزی برای سفر و ملاقات‌ها با مقامات عراقی انجام خواهد شد. جزییات سفر در زمان مناسب اطلاع رسانی خواهد شد.