دوشنبه 24 دی 1403

از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد

از اولین روزی که جشنواره فیلم فجر شروع شد تا امروز که به چهل و سومین دوره آن رسیده‌ایم، اتفاقات فراوانی افتاده است. روزگاری در این جشنواره سینماگران موج نو حضور داشتند و با نامشان به آن اعتبار دادند و در دورانی این جشنواره به اعتباری رسید که به کارگردانان فیلم اولی و جریان تازه اعتبار داد و به مهم‌ترین جشنواره‌های جهانی راه یافتند.

حسین قره: در تمام این سال‌ها هیئت انتخاب و مدیریت جشنواره در حرکت و سمت‌وسو بخشیدن به آن نقش مهمی داشته‌اند، اعضایی که وزارت فرهنگ و ارشاد و معاونت سینمایی و بعداً سازمان سینمایی و دیگر بازیگران دولتی و نهادهای حاکمیتی در آن نقشی کلیدی بازی کرده‌اند. ترکیب دولت در قدرت، وزیر و معاونت سینمایی تا اعضای هیئت انتخاب، می‌توانست نشان دهد، حال و هوای جشنواره چه خواهد بود.

هر سالی که دولت نقش نیروهای خودش را کم‌رنگ می‌کرد و کار را تا حدودی به سینماگران و حرفه‌ای‌ها می‌سپرد، نتایج مشخصاً متفاوت از نگاه دولتی بود و به سینما نزدیک‌تر. آن سال‌ها که معاونت سینمایی نقش پررنگی داشت، نتیجه حتی با حضور فیلمسازان معتبر در جشنواره تقریباً معلوم بود.

هیئت انتخاب نقش مهمی در شکل و حال و هوای جشنواره‌های هنری دارند، نه در ایران که در همه جشنواره‌های جهانی چرا که نوع چینش فیلم‌ها و انتخاب‌ها همیشه می‌تواند حواشی داشته باشد.

در روزگاری وقتی جشنواره فیلم کن فرانسه تصمیم گرفت فیلم «گفتگو با باد» «بهرام بیضایی» را از مجموعه فیلم‌های «قصه‌های کیش» حذف کند، حواشی بسیاری شکل گرفت. آن حذف اگرچه سلیقه هیئت انتخاب و دبیر آن جشنواره بود؛ اما اهل‌فن نپذیرفتند و نامه سرگشاده بیضایی به «ژیل ژاکوب» دبیر آن دوره، گوشزد کرد که اگر کسی درباره کیش و تاریخ آن بداند، قطعاً بیضایی است. آن دبیر «سعدی» را نمی‌شناخت و نمی‌دانست که استاد سخن شبی را در کیش میهمان بازرگانی بوده است.

هیئت انتخاب جشنواره امسال به دبیری «منوچهر شاهسواری» ترکیبی از اهالی سینما و منتقدان و روزنامه نگاران است و کار به اهلش سپرده شده و باید دید انتخاب‌های این دوره با توجه به بضاعت سینمای ایران در سال گذشته و فیلم‌های ساخته شده چه خواهد بود. به این بهانه مروری کرده ایم به تمام هیئت انتخاب سال های گذشته از اولین سال تا امروز که در ادامه می خوانید.

دوره اول، جوانان انقلابی و سینماگران موج نو

اعضای هیئت انتخاب دوره اول

سید حسین حقگو، اکبر حر، جواد شمقدری، محمود نظرعلیان، حمید رستگار پناه، محمد مهدی حیدریان، مسعود ترقی جاه

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

مهم ترین آثاری که در نخسین جشنواره فیلم فجر انتخاب شدند و مسیر فیلمسازان پس از انقلاب را هموار کردند عبارت بودند از:

ابراهیم در گلستان (1361) ایرج امامی

سفیر (1361) فریبرز صالح

آفتاب نشین‌ها (1360) مهدی صباغ‌زاده

اشباح (1360) محمدرضا میرلوحی

در اولین دوره از جشنواره فیلم فجر فیلمسازانی از جمله: علی حاتمی، بهرام بیضایی، مسعود کیمیایی، ایرج قادری، محمدعلی نجفی، محمدرضا میرلوحی، فریبرز صالح، مهدی صباغ زاده و...، حضور داشتند. نکته قابل توجه این دوره از جشنواره حضور فیلمسازانی بود که پیش از انقلاب نیز کار کرده بودند و مسیر جدیدی را در فیلمسازی خود پیش گرفتند و سلیقه‌های مختلف در کنار هم بودند. نخستین دوره جشنواره فیلم فجر به گونه‌ای برگزار شد که در قدم اول توانست جایگاه خود را به عنوان یک رویداد سینمایی مهم ملی تثبیت کند.

دوره دوم و حضور مخملباف و داوودنژاد جوان

اعضای هیئت انتخاب دوره دوم را

سید محمد بهشتی، مهدی حجت، اکبر عالمی، منوچهر عسگری نسب، مهدی کلهر، محمدعلی نجفی، سینا واحد

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

نکته جالب توجه دومین دوره جشنواره فیلم حضور برخی فیلمسازان با چند فیلم بود که در بخش مسابقه به رقابت پرداختند. علیرضا داوود نژاد با دو فیلم، محسن مخملباف با سه فیلم. از دیگر فیلمسازانی که ابتدای مسیر خود در فیلمسازی را از جشنواره فیلم فجر شروع کرند؛ می‌توان به افرادی هم‌چون: رسول ملاقلی پور، محمدرضا اعلامی، جمشید حیدری، رسول صدر عاملی، سعید حاجی میری و محمدعلی سجادی اشاره کرد.

ملاقلی پور از جمله کارگردانانی بود که در جشنواره فیلم فجر با موضوع دفاع مقدس این رویداد سینمایی را به تاریخ مهم هشت سال دفاع مقدس مزین کرد.

سومین دوره و کشف پوراحمد و جلیلی

اعضای هیئت انتخاب دوره سوم

مهدی حجت، محمد خزاعی، سیف الله داد، اکبر عالمی، محمدعلی نجفی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

برای دومین بار علی حاتمی با فیلم کمال‌الملک به جشنواره فیلم فجر آمد. از جمله فیلمسازان دیگری که توانستند در جشنواره فیلم فجر بیشتر و برای بار اول دیده شوند؛ به افرادی همچون: شهریار بحرانی، کیومرث پوراحمد، سیروس الوند، مهدی صباغ زاده، امیر قویدل، رسول صدر عاملی و ابوالفضل جلیلی می‌توان اشاره کرد.

چهارمین دوره جشنواره؛ کیارستمی با «اولی‌ها»، متوسلانی با «کفش‌های میرزا نوروز» و مخملباف با «بایکوت»

اعضای هیئت انتخاب دوره چهارم

محمد خزاعی، مجید بهمن پور، کمال سیدجوادی، فرید حاج کریم خان، جلال رفیع، مهدی فرید زاده، منوچهر محمدی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

فیلم‌هایی هم‌چون: «زیر باران» اثر سیف الله داد، «اولی ها» اثر عباس کیارستمی، «کفش‌های میرزا نوروز» اثر محمد متوسلانی، «زنگ‌ها» اثر محمدرضا هنرمند، «بایکوت» اثر محسن مخملباف، «اتوبوس» اثر یدالله صمدی، «بلمی به سوی ساحل» اثر رسول ملاقلی پور، «تشریفات» اثر مهدی فخیم زاده، «تنوره دیو» اثر کیانوش عیاری، «جاده های سرد» اثر مسعود جعفری جوزانی در چهارمین جشنواره فیلم فجر حضور داشتند.

پنجمین دوره از «پوران درخشنده» پدیده زن سینما تا «تقوایی» استاد همیشه استاد و کشف «حاتمی کیا»

اعضای هیئت انتخاب دوره پنجم

عبدالله اسفندریاری، محمدمهدی حیدریان، علیرضا شجاع نوری، محمدباقر کریمیان

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

در این دوره یکی از ماندگارترین فیلم های تاریخ سینمای ایران در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد که تا به اکنون نیز ارزش چندین بار دیده شدن دارد. عباس کیارستمی با فیلم سینمایی «خانه دوست کجاست؟» در پنجمین جشنواره فیلم فجر شرکت کرد. حضور کیارستمی در جشنواره فیلم فجر در دوره های قبل و بعد از آن او را به یکی از جدی ترین فیلمسازان مطرح بین‌المللی تبدیل کرد.

ناصر تقوایی نیز با یک فیلم اقتباسی که مهم ترین فیلم اقتباسی سینمای ایران محسوب می‌شود قدم به جشنواره گذاشت و فیلم «ناخدا خورشید» او به نمایش درآمد.

ابراهیم حاتمی کیا دیگر فیلمسازی بود که با ساخت اولین فیلمش توانست به جشنواره فیلم فجر راه پیدا کند و با فیلم «هویت» نویدبخش کارگردانی جوان و آینده دار در آن دوره شد.

حضور داریوش مهرجویی نیز از جمله اتفاقات مهم این دوره از جشنواره فیلم فجر محسوب می‌شود که با فیلم «اجاره نشین‌ها» شناخته تر شد. همچنین پوران درخشنده با فیلم سینمایی «رابطه» اولین حضور یک فیلمساز زن در پنجمین جشنواره فیلم فجر بود.

از جمله فیلم‌ها و کارگردانانی که در این دوره حضور داشتند به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

«بی‌بی چلچله» اثر کیومرث پوراحمد، «پرواز در شب» اثر رسول ملاقلی پور، «دستفروش» اثر محسن مخملباف، «شیر سنگی» اثر مسعود جعفری جوزانی، «شبح کژدم» اثر کیانوش عیاری، «گزارش یک قتل» اثر محمدعلی نجفی و...

ششمین دروه؛ «رخشان بنی اعتماد» می درخشد؛ عیاری، عیار سینما می‌شود و مهرجویی همچنان در اوج

اعضای هیئت انتخاب دوره ششم

عبدالله اسفندیاری، محمد حسین حقیقی، علیرضا شجاع نوری

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

حضور دو فیلمساز زن در این دوره و بازگشت بهرام بیضایی با فیلم «شاید وقتی دیگر» به جشنواره فیلم فجر یکی از مهم‌ترین اتفاق‌های دور ششم جشنواره فیلم فجر بود. هیئت انتخاب این دوره با انتخاب‌های هوشمندانه خود، باری دیگر اهمیت و ارزش این رویداد سینمایی را بالا بردند.

پوران درخشنده با فیلم «پرنده کوچک خوشبختی» و رخشان بنی‌اعتماد با فیلم «خارج از محدوده» دو کارگردان زنی بودند که با فیلم‌هایشان با دیگر فیلم‌ها رقابت کردند.

از جمله آثار مهم دیگری که در این دوره انتخاب شده‌اند به این فیلم‌ها می‌توان اشاره کرد: «شیرک» اثر داریوش مهرجویی، «آن سوی آتش» اثر کیانوش عیاری، «ایستگاه» اثر یدالله صمدی، «رد پایی در شن» اثر محمدرضا هنرمند، «کانی مانگا» اثر سیف‌الله داد، «گاویار» اثر کیومرث پوراحمد و...

هفتمین دوره «سرب» طلای «کیمیایی» است؛ «کشتی آنجلیکا» ی «بزرگ نیا» استاندارد سینما

اعضای هیئت انتخاب دوره هفتم

عبدالله اسفندریاری، محمدعلی حسین نژاد، محمدحسین حقیقی، علیرضا شجاع نوری

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

«بایسیکال‌ران» اثر محسن مخملباف، «دیده‌بان» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «روز باشکوه» اثر کیانوش عیاری، «افق» اثر رسول ملاقلی پور، «تفنگ‌های سحرگاه» اثر بهروز افخمی، «سرب» اثر مسعود کیمیایی، «عروسی خوبان» اثر محسن مخملباف، «روزنه» اثر جمال شورجه، «زرد قناری» اثر رخشان بنی‌اعتماد، «کشتی آنجلیکا» اثر محمدرضا بزرگ نیا، «شاخه‌های بید» اثر امرالله احمدجو، «برهوت» اثر محمدعلی طالبی از جمله آثار انتخابی هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر بود

«ای ایران» با «هامون» رقابت می کند، «بچه های طلاق» معرفی فیلمساز زن

اعضای هیئت انتخاب دوره هشتم

عبدالله اسفندریاری، محمدعلی حسین نژاد، محمدحسین حقیقی، علیرضا شجاع نوری

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

بازگشت ناصر تقوایی با فیلم «ای ایران» که از مهم‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمایی ایران است؛ از جمله مهم‌ترین فیلم‌های انتخاب شده این دوره بود. احمدرضا درویش نیز توانست برای اولین بار با فیلم «آخرین پرواز» پا به جشنواره فیلم فجر بگذارد. علی حاتمی دیگر کارگردان سرشناس ایرانی بود که با فیلم ماندگارش «مادر» در هشتمین جشنواره فیلم فجر حضور پیدا کرد. داریوش مهرجویی نیز با فیلم «هامون» که یکی از فیلم‌های جریان ساز و موج جدید سینمای ایران بود در این دوره شرکت کرد.

همچنین تهمینه میلانی نیز برای اولین بار با فیلم «بچه‌های طلاق» توانست توانایی‌های خود را به عنوان فیلمساز زن به رخ بکشد.

نکته جالب دیگر این دوره از جشنواره حضور حمید سمندریان استاد مسلم تئاتر بود که اولین فیلم سینمایی خود را ساخت و با فیلم «تمام وسوسه‌های زمین» به جشنواره فیلم فجر رنگ و بوی متفاوتی داد.

دیگر آثار انتخابی که می‌توان به چند مورد آن اشاره کرد: «ریحانه» اثر علیرضا ریئسیان، «زیر بام‌های شهر» اثر اصغر هاشمی، «دندان مار» اثر مسعود کیمیایی، «پول خارجی» اثر رخشان بنی‌اعتماد، «مهاجر» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «مشق شب» اثر عباس کیارستمی، «کلوزآپ، نمای نزدیک» اثر عباس کیارستمی، «عبور از غبار» اثر پوران درخشنده و....

«پرده آخر» «کریم مسیحی» تراز درام و فیلمسازی، «عروس» «افخمی» بازگشت ستاره‌ها به سینما

اعضای هیئت انتخاب دوره نهم

عبدالله اسفندریاری، محمدعلی حسین نژاد، محمدحسین حقیقی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

واروژ کریم مسیحی و کمال تبریزی با فیلم اول خود به جشنواره فیلم فجر آمد. کریم مسیحی با فیلم «پرده آخر» سبک جدیدی در فیلمسازی را به سینمای ایران معرفی کرد. کمال تبریزی نیز با فیلم «در مسلخ عشق» در این جشنواره به رقابت پرداخت. هیئت انتخاب آن دوره به فیلمسازان جوان آن دوره جان دادند.

از جمله فیلمهای دیگر این دوره به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

«عروس» اثر بهروز افخمی، «عشق و مرگ» اثر محمدرضا اعلامی، «دو فیلم با یک بلیط» اثر داریوش فرهنگ، «شب‌های زاینده رود» اثر محسن مخملباف، «آپارتمان شماره 13» اثر یدالله صمدی، «ابلیس» اثر احمدرضا درویش، «نوبت عاشقی» اثر محسن مخملباف، «چشم شیشه‌ای» اثر حسین قاسمی‌جامی و...

دوران شکوه، بیضایی با مسافران، حاتمی با دلشدگان، کیارستمی با زندگی و دیگر هیچ و...

اعضای هیئت انتخاب دوره دهم

محمد آفریده، علیرضا رییسیان، حمید محبی

خروجی فیلم‌های انتخابی:

و باز هم علی حاتمی سعدی سینمای ایران با فیلم «دلشدگان» در دهمین جشنواره فیلم فجر حضور پیدا کرد. نامی که در جشنواره فیلم فجر به آن اعتبار زیادی می‌بخشد. در کنار حاتمی، حضور بهرام بیضایی و عباس کیارستمی بود که چراغ رقابت جشنواره را رونق بخشیدند. «مسافران» اثر بهرام بیضایی و «رندگی و دیگر هیچ» اثر عباس کیارستمی در دهمین جشنواره فیلم فجر رونمایی شد.

برخی از فیلم‌های دیگر: «وصل نیکان» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «نیاز» اثر علیرضا داوود نژاد، «نرگس» اثر رخشان بنی‌اعتماد، «دو نیمه سیب» اثر کیانوش عیاری، «برخورد» اثر سیروس الوند، «خانه خلوت» اثر مهدی صباغ زاده، «جیب برها به بهشت نمی‌روند» اثر ابوالحسن داوودی، «اوینار» اثر شهرام اسدی، «ناصرالدین شاه آکتور سینما» اثر محسن مخملباف، «شتاب زده» اثر مهدی فخیم زاده، «هور در آتش» اثر عزیزالله حمید نژاد و...

پدیده هیئت انتخاب؛ مرتضی آوینی و مهدی شجاعی در کنار عزت الله انتظامی

اعضای هیئت انتخاب دوره یازدهم

سید مرتضی آوینی، عزت الله انتظامی، عزیزالله حمید نژاد، سید مهدی شجاعی، اسفندریار شهیدی

هیئت انتخاب این دوره از جشنواره با حضور شهید مرتضی آوینی که خود الگوی برخی فیلمسازان شد؛ اهمیت ویژه‌ای دارد. تنوع ژانر و تفکرات متفاوت از نکات قابل توجه فیلم‌های انتخاب شده دوره یازدهم بود که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

«از کرخه تا راین» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «آبادانی‌ها» اثر کیانوش عیاری، «افعی» اثر محمدرضا اعلامی، «رد پای گرگ» اثر مسعود کیمیایی، «شرم» اثر کیومرث پوراحمد، «سارا» اثر داریوش مهرجویی، «لبه تیغ» اثر جمال شورجه، «بازی بزرگان» اثر کامبوزیا پرتوی، «هنرپیشه» اثر محسن مخملباف، «یک مرد، یک خرس» اثر مسعود جعفری جوزانی، «یک بار برای همیشه» اثر سیروس الوند، «خسوف» اثر رسول ملاقلی پور، «آذرخش» اثر احمدرضا درویش، «راه و بی‌راه» اثر سیامک شایقی، «افسانه مه پلنگ» اثر محمدعلی سجادی و...

«زیر درختان زیتون» و تا ابد «زیر درختان زیتون»

اعضای هیئت انتخاب دوره دوازدهم

دوازدهمین دوره جشنواره فیلم فجر هیئت انتخابی نداشت که همچین اتفاقی در طول 11 دوره گذشته بی‌سابقه بوده است. از مهم‌ترین اتفاقات این دوره از جشنواره، حضور فیلمساز کهنه کار سینمای ایران، ساموئل خاچیکیان با فیلم «بلوف» بود. هم‌چنین عباس کیارستمی بار دیگر با یکی از مهم‌ترین فیلم‌های خود در قسمت خارج از مسابقه جشنواره فیلم فجر حضور داشت. فیلم «زیر درختان زیتون» که مورد توجه و استقبال سینمای بین‌الملل نیز قرار گرفت.

برخی از فیلم‌هایی که در این دوره حضور داشتند؛ عبارتند از:

«ترانزیت» اثر علی سجادی حسینی، «پایان کودکی» اثر کمال تبریزی، «همسر» اثر مهدی فخیم زاده، «تیک‌تاک» اثر محمدعلی طالبی، «تاواریش» اثر مهدی فخیم زاده، «پناهنده» اثر رسول ملاقلی پور، «حماسه مجنون» اثر جمال شورجه، «جای امن» اثر مجتبی راعی، «خاکستر سبز» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «نان و شعر» اثر کیومرث پوراحمد، «آخرین شناسایی» اثر علی شاه‌حاتمی، «چشم شیطان» اثر حسن هدایت، «روز فرشته» اثر بهروز افخمی و...

«میرباقری» با «آدم برفی» پدیده سینما، اکبر عبدی هنرپیشه غریزی و خلاق

اعضای هیئت انتخاب دوره سیزدهم

سیزدهمین جشنواره فیلم فجر نیز مانند دوره قبل هیئت متشکل انتخاب فیلم‌ها نداشت. نکته جالب توجه این دوره جشنواره فیلم فجر حضور بهرام بیضایی به عنوان فیلم‌نامه نویس فیلم «روز واقعه» اثر شهرام اسدی بود که همچنان مهم ترین فیلم تاریخی - مذهبی سینمای ایران است.

دیگر نکته‌ی این دوره از جشنواره حضور فیلمی از سید علی سجادی حسینی بود که بر اثر حادثه سر صحنه فیلمبرداری جان خود را از دست داد و برادرش فرید سجادی حسینی فیلم را به اتمام رساند. با این حال فیلم سینمایی «خط آتش» که اثری مشترک از برادران سجادی حسینی هست؛ در سیزدهمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت.

در این دوره فیلم‌های دیگری نیز حضور داشتند که در بخشی با عنوان «مسابقه فیلم‌های اول و دوم» برگزار شد که فیلمسازان مهمی به سینمای ایران معرفی شدند. داوود میرباقری با فیلم «آدم برفی»، جعفر پناهی با فیلم «بادبادک سفید»، قدرت الله صلح میرزایی با فیلم «مرد کوچک»، اسفندیار شهیدی با فیلم «مرضیه» و...

برخی دیگر از فیلم‌هایی که در بخش اصلی مسابقه سیزدهمین جشنواره فیلم فجر حضور داشتند؛ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

«افسانه دو خواهر» اثر کامبوزیا پرتوی، «دل و دشنه» اثر مسعود جعفری جوزانی، «در کمال خونسردی» اثر سیامک شایقی، «به خاطر هانیه» اثر کیومرث پوراحمد، «دیدار» اثر محمدرضا هنرمند، «روسری آبی» اثر رخشان بنی‌اعتماد، «خلع سلاح» اثر علیرضا داوود نژاد، «پری» اثر داریوش مهرجویی، «سلام سینما» اثر محسن مخملباف، «کیمیا» اثر احمدرضا درویش، «می‌خواهم زنده بمانم» اثر ایرج قادری، «کاکادو» اثر تهمینه میلانی، «ستارگان خاک» اصر عزیزالله حمید نژاد، «روز شیطان» اثر بهروز افخمی، «حمله به اچ3» اثر شهریا بحرانی، «بهشت پنهان» اثر کامران قدکچیان و...

«لیلی با من است» دوران پختگی «کمال»؛ «بوی پیراهن یوسف» کمال «ابراهیم»

اعضای هیئت انتخاب دوره چهاردهم

سیدمجید پورطباطبایی، مسعود ترقی جاه، سید علی اکبر حجازی، سید حسن خامنه ای، سیدعلیرضا سجاد پور، محمد شریعتی، ناصر عنصری، اصغر فهیمی فر، حمید کاظمی، محمدهادی کریمی، علیرضا محسنی، مجتبی مشیری، اکبر نبوی

پس از دو دوره که هیچ هیئت انتخابی برای فیلم‌ها تشکیل نشده بود؛ دوره چهاردهم با حضور 13 نفر هیئت انتخاب فیلم‌ها تشکیل شد که همگی سمت مدیریتی در سازمان سینمایی و دیگر نهادهای سینمایی و فرهنگی داشتند. مجید مجیدی برای اولین بار در این دوره با فیلم «پدر» قدم به جشنواره فیلم فجر گذاشت.

از جمله‌ی برخی دیگر فیلم‌ها به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

«بازمانده» اثر سیف الله داد، «برج مینو» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «ضیافت» اثر مسعود کیمیایی، «نون و گلدون» اثر محسن مخملباف، «سفر به چزابه» اثر رسول ملاقلی پور، «نجات یافتگان» اثر رسول ملاقلی پور، «بوی پیراهن یوسف» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «چهره» اثر سیروس الوند، «خواهران غریب» اثر کیومرث پوراحمد، «دایره سرخ» اثر جمال شورجه، «دیپلمات» اثر داریوش فرهنگ، «عاشقانه» اثر علیرضا داوود نژاد، «مادرم گیسو» اثر سیامک شایقی، «قله دنیا» اثر عزیزالله حمید نژاد، «آخرین مرحله» اثر محسن محسنی‌نسب»، «لیلی با من است» اثر کمال تبریزی، «غزال» اثر مجتبی راعی و....

در قسمت مسابقه «فیلم‌های اول و دوم» نیز می‌توان به این فیلم‌ها اشاره کرد:

«مرد آفتابی» اثر همایون اسعدیان، «قانون» اثر فرامرز قریبیان، «تعطیلات تابستانی» اثر فریدون حسن پور، «پاکباخته» اثر غلامحسین لطفی، «دکل» اثر عبدالحسن برزیده و...

«بچه‌های آسمان» و آسمان شاعرانه «مجید مجیدی»؛ «لیلا» و «کیسه برنج» و پدیده‌ای به نام «کامبوزیا پرتو»

اعضای هیئت انتخاب دوره پانزدهم

پانزدهیمن جشنواره فیلم برای بار سوم در طول ادوار جشنواره هیئت متشکل از انتخاب فیلم‌ها را نداشت با این حال فیلم‌های مهمی از سینمایی ایران در این دوره از جشنواره به نمایش درآمد. فیلم «بچه‌های آسمان» اثر مجید مجیدی که در پانزدهمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت؛ به عنوان نماینده ایران به جشنواره اسکار معرفی شد و مجید مجیدی برای این فیلم نامزد اسکار شد. در این جشنواره داریوش مهرجویی پس از فیلم‌های «سارا» و «پری» سه گانه خود را با فیلم «لیلا» در این جشنواره رونمایی کرد.

از دیگر فیلم‌های دوره پانزدهم جشنواره می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

«سایه به سایه» اثر علی ژکان، «سرزمین خورشید» اثر احمدرضا درویش، «سلطان» اثر مسعود کیمیایی، «شب روباه» اثر همایون اسعدیان، «عقرب» اثر بهروز افخمی، «فرار مرگبار» اثر تورج منصوری، «طوفان» اثر محمدرضا بزرگ نیا، «کیسه برنج» اثر محمدعلی طالبی، «مسافر جنوب» اثر پرویز شهبازی، «نابخشوده» اثر ایرج قادری، «ننه لالا و فرزندانش» اثر کامبوزیا پرتوی، «هتل کارتن» اثر سیروس الوند و...

هم‌چنین در بخش «مسابقه فیلم‌های اول و دوم» جشنواره فیلم فجر فرصتی چند باره به فیلمسازان کهنه‌کار و جوان آن موقع داد. از جمله: محمدحسین لطیفی با فیلم «سرعت»، اسماعیل فلاح پور با فیلم «حرفه‌ای»، عباس رافعی با فیلم «راز مینا»، سیامک اطلسی با فیلم «سفر پر ماجرا»، سید ضیاءالدین دری با فیلم «سینما، سینماست»، سعید سهیلی با فیلم «مردی شبیه باران»، قاسم جعفری با فیلم «قاصدک»، جواد شمقدری با فیلم «طوفان شن» و...

«فریاد»، «بانوی اردیبهشت»، «روبان قرمز» و آن درخت که دیگر بار نداد «درخت گلابی» دو دوره‌ی شانزدهم و هفدهم

اعضای هیئت انتخاب دوره شانزدهم

دوره شانزدهم نیز برای بار چهارم در تاریخ جشنواره فیلم فجر هیئت انتخاب فیلم نداشت. دوره شانزدهم جشنواره فیلم فجر اوج شکوفایی ابراهیم حاتمی کیا در فیلمسازی‌اش رقم زد. حاتمی کیا با فیلم تحسین شده «آژانس شیشه‌ای» در شانزدهمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت. در کنار «آژانس شیشه‌ای» فیلم‌هایی هم‌چون: «آن سوی آینه» اثر محمدرضا اعلامی، «ابر و آفتاب» اثر محمود کلاری، «بانوی اردیبهشت» اثر رخشان بنی‌اعتماد، «درخت گلابی» اثر داریوش مهرجویی، «مهر مادری» اثر کمال تبریزی، «ساحره» اثر داوود میرباقری، «تولد یک پروانه» اثر مجتبی راعی، «سیب» اثر سمیرا مخملباف و...، حضور داشتند.

اعضای هیئت انتخاب دوره هفدهم

امیر اثباتی، ابوالحسن داوودی، داوود رشیدی، یونس صباحی، حبیب الله کاسه ساز

در هفدهمین جشنواره فیلم فجر، این رویداد سینمایی مجدد هیئت انتخاب فیلم‌ها را تشکیل داد. مجید مجیدی با فیلم «رنگ خدا»، حمید جبلی با فیلم «پسر مریم»، رسول صدرعاملی با فیلم «دختری با کفش‌های کتانی»، تهمینه میلانی با فیلم «دو زن»، کمال تبریزی با فیلم «شیدا»، رسول ملاقلی پور با فیلم «هیوا»، سعید سهیلی با فیلم «مردی از جنس بلور»، احمدرضا معتمدی با فیلم «زشت و زیبا»، ابراهیم حاتمی کیا با فیلم «روبان قرمز»، مسعود کیمیایی با فیلم «فریاد»، علیرضا داوود نژاد با فیلم «مصائب شیرین»، ایرج قادری با فیلم «طوطیا» حضور داشتند.

هم‌چنین فریدون جیرانی برای اولین بار با فیلم «قرمز» توانست پا به جشنواره فیلم فجر بگذارد.

بازگشت «فرمان آرا» با «بوی کافور، عطر یاس»، سینایی با «عروس آتش» و کمدی «مومیایی 3»

اعضای هیئت انتخاب دوره هجدهم

جهانگیر الماسی، حسین ترابی، عزیز ساعتی، رسول صدر عاملی، محمد متوسلانی

خروجی فیلم‌های انتخابی:

«اصحاب کهف» اثر فرج‌الله سلحشور که در بخش خارج از مسابقه به نمایش در آمد اولین حضور این فیلمساز در جشنواره فیلم فجر محسوب می‌شود. سیدرضا میرکریمی نیز در بخش اصلی مسابقه برای اولین بار با فیلم «کودک و سرباز» به میانه میدان فجر آمد. هم‌چنین بهمن فرمان آرا کارگردان گزیده کار سینمای ایران برای اولین بار با فیلم «بوی کافور، عطر یاس» در هجدهمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت.

از دیگر فیلم‌هایی که در بخش مسابقه بودند؛ به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

«اعتراض» اثر مسعود کیمیایی، «بلوغ» اثر مسعود جعفری جوزانی، «میکس» اثر داریوش مهرجویی، «نجوا» اثر پرویز شهبازی، «مومیایی 3» اثر محمدرضا هنرمند، «چشم‌هایش» اثر فرامرز قریبیان، «دست‌های آلوده» اثر سیروس الوند، «عروس آتش» اثر خسرو سینایی، «نیمه گمشده» اثر محمدعلی باشه آهنگر»، «مرد بارانی» اثر ابوالحسن داوودی، «دفتری از آسمان» اثر پرویز شیخ طادی و...

هیئت انتخاب تماما سینمایی پدیده‌ی جشنواره دوره نوزدهم

اعضای هیئت انتخاب دوره نوزدهم

امیر اثباتی، سیروس الوند، مجید انتظامی، کمال تبریزی، عزیز ساعتی، منوچهر شاهسواری، مجید مظفری

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

نکته‌ی جالب توجه این دوره از جشنواره بازگشت بهرام بیضایی با فیلم «سگ‌کُشی» است.

برخی فیلم‌های دیگر که می‌توان از آنان نام برد؛ عبارتند از: «آب و آتش» اثر فریدون جیرانی، «موج مرده» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «زیر نور ماه» اثر سیدرضا میرکریمی، «قطعه نا تمام» اثر مازیار میری، «پارتی» اثر سامان مقدم، «مریم مقدس» اثر شهریار بحرانی، «هفت پرده» اثر فرزاد موتمن و...

کشف ترانه علیدوستی بازیگر و فرهادی فیلمنامه‌نویس تا «مربای شیرین» برومند و توحیدی 

اعضای هیئت انتخاب دوره بیستم

کیومرث پوراحمد، حسین ترابی، رضا درستکار، عزیز ساعتی، فاطمه گودرزی، سید غلامرضا موسوی، سید محمد میرزمانی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

بیستمین جشنواره فیلم فجر اولین حضور اصغر فرهادی در طول جشنواره فیلم فجر است. اصغر فرهادی با همکاری ابراهیم حاتمی کیا به عنوان فیلمنامه نویس مشترک با فیلم «ارتفاع پست» حضور داشت. رسول صدرعاملی نیز با فیلم تحسین شده «من ترانه پانزده سال دارم» در بیستمین جشنواره فیلم فجر، فیلمش را به نمایش درآورد.

برخی دیگر از فیلم‌ها:

«شام آخر» اثر فریدون جیرانی، «نان و عشق و موتور هزار» اثر ابوالحسن داوودی، «قارچ سمی» اثر رسول ملاقلی پور، «سفره ایرانی» اثر کیانوش عیاری، «خانه‌ای روی آب» اثر بهمن فرمان آرا، «بمانی» اثر داریوش مهرجویی، «ایستگاه متروک» اثر علیرضا ریئسیان، «مربای شیرین» اثر مرضیه برومند، «خواب سفید» اثر حمید جبلی و...

بیست و یکم تا بیست و پنجم از جیرانی، موتمن و معتمدی تا کاهانی، نعمت الله و سالور

اعضای هیئت انتخاب دوره بیست و یکم

محمود اربابی، جعفر صانعی مقدم، محمد ابراهیم صلواتی فرد، ناصر عنصری، کامران ملکی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

اولین حضور اصغر فرهادی به عنوان کارگردان در دروه 21 جشنواره فیلم فجر با فیلم «رقص در غبار» کلید خورد.

برخی دیگر از فیلم‌ها:

«شب‌های روشن» اثر فرزاد موتمن، «اینجا چراغی روشن است» اثر سیدرضا میرکریمی، «دیوانه‌ای از قفس پرید» اثر احمدرضا معتمدی، «گاهی به آسمان نگاه کن» اثر کمال تبریزی، «نفس عمیق» اثر پرویز شهبازی، «صورتی» اثر فریدون جیرانی، «فرش باد» اثر کمال تبریزی، «عروس خوش قدم» اثر کاظم راست گفتار، «واکنش پنجم» اثر تهمینه میلانی و...

اعضای هیئت انتخاب دوره بیست و دوم

مجتبی اقدامی، جعفر صانعی مقدم، محمد ابراهیم صلواتی فرد، یدالله صمدی، جواد طوسی، مجتبی مشیری، هارون یشایایی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

از نکات جالب توجه این دوره انتخاب سه فیلم بود؛ که آن را روایت سه‌گانه گذاشتند و گویی این سه فیلم نقطه مرکزی یکسانی داشتند و علاوه بر اینکه این سه فیلم با دیگر فیلم‌ها در رقابت بودند؛ خود این سه فیلم نیز به صورت مجزا باهم به رقابت پرداختند. سه فیلم: «ننه گیلانه» اثر رخشان بنی‌اعتماد، «شوخی‌های خدا» اثر عبدالحسن برزیده، «آروزهای کوچک» اثر پرویز شیخ طادی فیلم‌های روایت سه‌گانه بودند.

بیست‌ودومین جشنواره فیلم فجر یک انتخاب فیلم دیگری داشتند که جسارت هیئت انتخاب فیلم را نشان داد. فیلمی که زمان اکران خود توقیف شد. این فیلم کمدی از آن جهت اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که فیلم‌نامه نویس آن برای اولین بار در تاریخ جشنواره فیلم فجر برای فیلمی کمدی سیمرغ بهترین فیلمنامه دریافت کرد. فیلم سینمایی «مارمولک» اثر کمال تبریزی که پیمان قاسم‌خانی فیلمنامه‌نویس آن بود. «مارمولک» همچنان فیلمی محبوب و پر طرفدار است.

در این جشنواره دو فیلم دیگری حضور داشتند که سینمای اقتباسی ایران را بار دیگر روشن کردند و به فیلم‌های مهم کارگردانان آن تبدیل شدند و در سینمای ایران نیز جایگاه ویژه‌ای دارند. فیلم سینمایی «گاو خونی» اثر بهروز افخمی که اقتباسی از یکی از داستان‌های جعفر مدرس صادقی بود و فیلم «مهمان مامان» اثر داریوش مهرجویی که با اقتباسی از یکی از داستان‌های هوشنگ مرادی کرمانی بود.

دومین حضور کارگردان بین‌المللی کشورمان که در آن دوره جز فیلمسازهای جوان محسوب می‌شد و در جشنواره فیلم فجر توانایی‌های خود را نشان داد؛ از دیگر نکات مهم بیست‌ودومین جشنواره فیلم فجر بود. اصغر فرهادی با فیلم «شهر زیبا».

در این دوره از جشنواره با حضور عزت‌الله انتظامی، فاز دوم «موزه سینما» افتتاح شد.

برخی دیگر از فیلم‌ها:

«دوئل» اثر احمدرضا درویش، «سربازهای جمعه» اثر مسعود کیمیایی، «شمعی در باد» اثر پوران درخشنده،، «مزرعه پدری» اثر رسول ملاقلی پور، «باج خور» اثر فرزاد موتمن، «قدمگاه» اثر محمدمهدی عسگر پور، «هم‌نفس» اثر مهدی فخیم زاده، «اشک سرما» اثر عزیزالله حمید نژاد، «رسم عاشق کشی» اثر خسرو معصومی، «پرده عشق» اثر جمال شورجه، «پروانه‌ای در باد» اثر عباس رافعی، «برگ برنده» اثر سیروس الوند، «به من نگاه کن» اثر شهرام اسدی، «عروس افغان» اثر ابوالقاسم طالبی، «خداحافظ رفیق» اثر بهزاد بهزاد پور، «ساکنین سرزمین سکوت» اثر سامان سالور و....

و اما در بخش مسابقه «فیلم‌های اول و دوم» کارگردانان جوانی حضور داشتند که هم‌اکنون جز کاگردانان صاحب سبک و مهم سینمای ایران هستند. حمید نعمت‌الله پس از سال‌ها روزنامه‌نگاری و سپس دستیاری کارگردانی هم‌چون مسعود کیمیایی، اولین فیلم خود «بوتیک» را توانست در جشنواره به نمایش درآورد. از دیگر فیلم‌ها و کارگردانان جوان آن دوران که حضور داشتند به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

«آخرین تیر آتش» اثر حبیب احمد زاده، «باد به دستان» اثر عبدالرضا کاهانی، «طوفان سنجاقک» اثر شهرام مکری، «دانه‌های زیر برف» اثر علیرضا امینی، «جایی دیگر» اثر مهدی کرم پور، «چند تار مو» اثر ایرج کریمی، «من و نگین دات‌کام» اثر حسین قناعت و...

اعضای هیئت انتخاب دوره بیست و سوم

مجتبی اقدامی، عزیزالله حاجی مشهدی، سعید حاجی میری، پوران درخشنده، جعفر صانعی مقدم، محمد ابراهیم صلواتی فرد، داریوش فرهنگ

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

در بخش مسابقه فیلم‌های اول و دوم در این دوره از جشنواره نیز فیلم‌های مهمی به نمایش درآمد. «نقاب» اثر کاظم راست گفتار که فیلم‌نامه آن را پیمان قاسخانی نوشته بود و فیلمی متفاوت و اجتماعی بود. چندی پیش پیمان قاسم‌خانی در مصاحبه‌ای گفته بود که آنقدر این فیلمنامه را دوست داشتم که می‌خواستم خودم آن را کارگردانی کنم که شرایطش مهیا نشد.

علی رفیعی کارگردان برجسته تئاتر کشورمان نیز اولین فیلم سینمایی خود را توانست به جشنواره فجر برساند و فیلمش به عنوان بخش مسابقه فیلم اول و دوم راه یافت. اثر ماندگار او «ماهی‌ها عاشق می‌شوند».

دیگر فیلم‌های دوره بیست‌وسوم جشنواره در بخش مسابقه اصلی و فیلم‌های اول و دوم به موراد زیر می‌توان اشاره کرد:

«بشارت منجی» اثر نادر طالب زاده، «ما همه خوبیم» اثر بیژن میرباقری، «خواب تلخ» اثر محسن امیریوسفی، «به رنگ ارغوان» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «خیلی دور، خیلی نزدیک» اثر سیدرضا میرکریمی، «کافه ترانزیت» اثر کامبوزیا پرتوی، «یک تکه نان» اثر کمال تبریزی، «زن زیادی» اثر تهمینه میلانی، «بیدار شو آرزو» اثر کیانوش عیاری، «بید مجنون» اثر مجید مجیدی، «پشت پرده مه» اثر پرویز شیخ طادی، «رستگاری در هشت و بیست دقیقه» اثر سیروس الوند، «سالاد فصل» اثر فریدون جیرانی، «باغ‌های کندلوس» اثر ایرج کریمی، «دیشب باباتو دیدم آیدا» اثر رسول صدرعاملی و...

هم‌چنین فیلم «گیلانه» اثر مشترک رخشان بنی‌اعتماد و محسن عبدالوهاب در بخش خارج از مسابقه حضور داشت. فیلم سینمایی «تمرین آخر» اثر ناصر تقوایی نیز در بخش «چشم واقعیت» و خارج از مسابقه اصلی در این دوره به نمایش درآمد.

اعضای هیئت انتخاب دوره بیست و چهارم

همایون اسعدیان، سیروس الوند، مجید رضابالا، حسین زندباف، محمد ابراهیم صلواتی فرد، مجید قاری زاده، حسین کرمی، مجید مشیری، محمدحسین نیرومند

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

«به نام پدر» اثر ابراهیم حاتمی کیا،، «چهارشنبه سوری» اثر اصغر فرهادی، «قتل آنلاین» اثر مسعود آب پرور، «چند میگیری گریه کنی؟» اثر شاهد احمدلو، «وقتی همه خواب بودند» اثر فریدون حسن پور، «تقاطع» اثر ابوالحسن داوودی، «زاگرس» اثر محمدعلی نجفی، «ستاره می‌شود» اثر فریدون جیرانی، «شهر آشوب» اثر یدالله صمدی، «عصر جمعه» اثر مونا زندی حقیقی، «کافه ستاره» اثر سامان مقدم، «هوو» اثر علیرضا داوود نژاد، «ابراهیم خلیل الله» اثر محمدرضا ورزی، «چند کیلو خرما برای مراسم تدفین» اثر سامان سالور، «کارگران مشغول کارند» اثر مانی حقیقی و....

اعضای هیئت انتخاب دوره بیست و پنجم

احمد امینی، عبدالحسن برزیده، عزیزالله حاجی مشهدی، مجید رضابالا، جمال شورجه، یدالله صمدی، حسین کرمی، مجتبی مشیری، محمدحسین نیرومند

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

از جمله نکات قابل توجه این دوره حضور مسعود ده نمکی به عنوان فیلمساز بود که جنجال زیادی به پا کرد. او با فیلم «اخراجی‌ها» پا به حوزه فیلمسازی گذاشت و خود را به جشنواره فیلم فجر رساند. «اخراجی‌ها» به واسطه انتخاب شدنش در جشنواره فیلم فجر و آن هم در بخش اصلی مسابقه فیلم فجر، توانست نظرها را به خود جلب کند و در زمان اکرانش پس از جشنواره به عنوان پر فروش ترین فیلم سال تبدیل شد.

جنجال دیگر این دوره فیلم «سنتوری» اثر داریوش مهرجویی بود که جز فیلم‌های انتخاب شده هیئت داوران بود و در جشنواره مورد استقبال مردم و منتقدان قرار گرفت اما در زمان اکران عمومی توقیف شد.

برخی دیگر از فیلم‌های انتخابی:

«مقل یک قصه» اثر خسرو سینایی، «مصائب دوشیزه» اثر مسعود اطیابی، «اتوبوس شب» اثر کیومرث پوراحمد، «آدم» اثر عبدالرضا کاهانی، «بچه‌های ابدی» اثر پوران درخشنده، «پاداش سکوت» اثر مازیار میری، «پارک‌وی» اثر فریدون جیرانی، «پابرهنه در بهشت» اثر بهرام توکلی، «خون بازی» اثر مشترک رخشان بنی‌اعتماد و محسن عبدالوهاب، «دست‌های خالی» اثر ابوالقاسم طالبی، «روز سوم» اثر محمدحسین لطیفی، «سنگ، کاغذ، قیچی» اثر سعید سهیلی و...

 بیست و ششم تا بیست و هشتم تلفیقی از جوانان و پیشکسوت ها

اعضای هیئت انتخاب دوره بیست و ششم

محمدرضا بزرگ نیا، محمدرضا تخت کشیان، پوران درخشنده، مجید رضابالا، جمال شورجه، محمدابراهیم صلواتی فرد، داریوش فرهنگ، مجتبی مشیری، محمدحسین نیرومند

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

در این دوره اصغر فرهادی به عنوان فیلم‌نامه‌نویس در جشنواره فیلم فجر حضور داشت. فیلم سینمایی «کنعان» اثر مانی حقیقی که فیلم‌نامه آن به صورت مشترک توسط فرهادی و حقیقی نوشته شده است.

«آواز گنجشک‌ها» اثر مجید مجیدی، «همیشه پای یک زن در میان است» اثر کمال تبریزی، «دلشکسته» اثر علی رویین تن، «قرنطینه» اثر منوچهر هادی، «فرزند خاک» اثر محمدعلی باشه آهنگر، «در میان ابرها» اثر روح الله حجازی، «استشهادی برای خدا» اثر علیرضا امینی، «شب» اثر رسول صدرعاملی، «به همین سادگی» اثر سیدرضا میرکریمی، «جعبه موسیقی» اثر فرزاد موتمن، «باد در علفزار می‌پیچد» اثر خسرو معصومی، «تولدی دیگر» اثر عباس رافعی، «تنها دو بار زندگی می‌کنیم» اثر بهنام بهزادی، «حس پنهان» اثر مصطفی رزاق کریمی، «محیا» اثر اکبر خواجویی، «خواب زمستانی» اثر سیامک شایقی و.... از دیگر فیلم‌های مهم انتخاب شده بودند.

اعضای هیئت انتخاب دوره بیست و هفتم

سعید حاجی میری، مرتضی رزاق کریمی، مجید رضابالا، سیامک شایقی، محمدابراهیم صلواتی فرد، مینو فرشچی، حسین کرمی، مجید مشیری

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

در بیست‌وهفتمین جشنواره فیلم فجر آخرین فیلمی که بهرام بیضایی توانست در ایران بسازد به جشنواره فیلم فجر آمد. این آخرین حضور بیضایی در رویداد سینمایی فجر بود و پس از آن دیگر فیلمی نساخت. فیلم «وقتی همه خوابیم».

دیگر فیلم انتخاب شده «درباره الی» اثر اصغر فرهادی بود. فرهادی پس از سال‌ها فعالیت با این فیلم که ابتدایش جشنواره فیلم فجر بود، پا به عرصه بین‌المللی گذاشت.

برخی دیگر از فیلم‌های انتخاب شده:

«اخراجی‌ها 2» اثر مسعود ده‌نمکی، «امشب شب مهتابه» اثر محمدهادی کریمی، «بی‌پولی» اثر حمید نعمت‌الله، «بیست» اثر عبدالرضا کاهانی، «پستچی سه بار در نمی‌زند» اثر حسن فتحی، «تردید» اثر واروژ کریم مسیحی، «سوپراستار» اثر تهمینه میلانی، «عیار 14» اثر پرویز شهبازی، «کلبه» اثر جواد افشار، «خروس جنگی» اثر مسعود اطیابی و...

هم‌چنین فیلم «هر شب تنهایی» اثر رسول صدرعاملی در بخش خارج از مسابقه به نمایش درآمد.

بیست هشتم تا سی و یکم، از توقیف حاتمی کیا تا اسکار فرهادی

اعضای هیئت انتخاب دوره بیست و هشتم

حبیب کاوش، بهمن حبشی، مجید رضابالا، حجت الله سیفی، انسیه شاه حسینی، محسن علی اکبری، سید علیرضا سجاد پور

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

نکته‌ی قابل توجه این دوره انتخاب دوباره فیلم «به رنگ ارغوان» اثر ابراهیم حاتمی کیا در جشنواره بود. «به رنگ ارغوان» حدود 5 سال پس از اولین نمایشش در جشنواره فیلم فجر توقیف شد و مجدد در بیست‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت.

دیگر فیلم‌های انتخاب شده:

«هفت دقیقه تا پاییز» اثر علیرضا امینی، «لطفا مزاحم نشوید» اثر محسن عبدالوهاب، «ملک سلیمان» اثر شهریار بحرانی، «کیفر» اثر حسن فتحی، «طلا و مس» اثر همایون اسعدیان، «طهران تهران» اثر مشترک داریوش مهرجویی و مهدی کرم پور، «چهل سالگی» اثر علیرضا ریئسیان، «پرسه در مه» اثر بهرام توکلی، «پسر آدم، دختر حوا» اثر رامبد جوان، «آل» اثر بهرام بهرامیان، «نفوذی» اثر مشترک احمد کاوری و مهدی فیوضی، «بدرود بغداد» اثر مهدی نادری، «دموکراسی تو روز روشن» اثر علی عطشانی، «فصل باران‌های موسمی» اثر مجید برزگر، «کارناوال مرگ» اثر حبیب الله کاسه ساز، «عصر روز دهم» اثر مجتبی راعی، «آتشکار» اثر محسن امیریوسفی و...

اعضای هیئت انتخاب دوره بیست و نهم

سیدعلیرضا سجادپور، جهانگیر الماسی، بهمن حبشی، پوران درخشنده، پژمان لشگری پور، حسن نجاریان

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

نکته جالب توجه این دوره از جشنواره این است که چندین فیلمی که از سوی هیئت انتخاب فیلم‌ها انتخاب شدند؛ همچنان تا به اکنون، توقیف شده هستند!

هم‌چنین اصغر فرهادی با فیلم «جدایی نادر از سیمین» در بیست‌ونهمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت که پس از موفقیت در جشنواره فیلم فجر به عنوان نماینده ایران در جشنواره اسکار معرفی شد و برای اولین بار، سینمای ایران صاحب جایزه اسکار با این فیلم شد.

برخی دیگر از فیلم‌های انتخاب شده:

«گزارش یک جشن» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «خیابان‌های آرام» اثر کمال تبریزی، «آسمان محبوب» اثر داریوش مهرجویی، «ورود آقایان ممنوع» اثر رامبد جوان، «یه حبه قند» اثر سیدرضا میرکریمی، «سیزده 59» اثر سامان سالور، «راه آبی ابریشم» اثر محمدرضا بزرگ نیا، «خاک و آتش» اثر مهدی صباغ زاده، «جرم» اثر مسعود کیمیایی، «اینجا بدون من» اثر بهرام توکلی، «33 روز» اثر جمال شورجه، «آقایوسف» اثر علی رفیعی، «آینه‌های رو به رو» اثر نگار آذربایجانی، «آلزایمر» اثر احمدرضا معتمدی، «اخراجی‌ها 3» اثر مسعود ده‌نمکی، «برف روی شیروانی داغ» اثر محمدهادی کریمی، «سعادت آباد» اثر مازیار میری، «اسب جیوان نجیبی است» اثر عبدالرضا کاهانی، «سوت پایان» اثر نیکی کریمی، «مرهم» اثر علیرضا داوود نژاد، «یکی از ما دو نفر» اثر تهمینه میلانی، «پرتقال خونی» اثر سیروس الوند، «سیب و سلما» اثر حبیب‌الله بهمنی، «مرگ کسب و کار من است» اثر امیرحسین ثقفی و...

اعضای هیئت انتخاب دوره سی ام

بهمن حبشی، عزیزالله حمید نژاد، علی رفیعی، سیدعلیرضا سجاد پور، جواد طوسی، جلیل عرفان منش، مینو فرشچی، حبیب الله کاسه ساز، حمید نعمت الله

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

از نکات قابل توجه این دوره حضور پیمان معادی به عنوان فیلمساز بود که توانست توانایی کارگردانی خود را نیز علاوه بر بازیگری به رخ بکشد. فیلم «برف روی کاج‌ها» اثر پیمان معادی در سی‌اُمین جشنواره فیلم فجر سیمرغ بهترین فیلم از نگاه مردمی را نیز دریافت کرد. علی مصفا دیگر بازیگری بود که به عنوان کارگردان با فیلم «پله آخر» در جشنواره فیلم فجر حضور داشت. رضا عطاران نیز در این جشنواره سومین بازیگری بود که با عنوان کارگردان با فیلم «خوابم می‌آید» در بخش نگاه نو جشنواره حضور داشت و نخسین ساخته سینمایی‌اش در این دوره از جشنواره به نمایش درآمد. و در آخر سیدجواد هاشمی چهارمین بازیگری بود که با عنوان کارگردان با فیلم «پیشونی سفید» به جشنواره فیلم فجر آمد و نقطه شروعش در کارگردانی را رقم زد.

این جشنواره شروعی برای مسابقه انیمیشن‌ها در بخش نگاه نو جشنواره نیز بود که با دیگر آثار سینمایی به رقابت پرداخت. این شروع با انیمیشن بلند «تهران 1500» اثر بهرام عظیمی کلید خورد.

نکته قابل توجه دیگر حضور فیلم «یک روز دیگر» در جشنواره فیلم فجر، اثر حسن فتحی با بازی هدیه تهرانی است که از جمله فیلم‌های توقیفی تا به اکنون است.

هم‌چنین فیلم «قلاده‌های طلا» اثر ابوالقاسم طالبی از جمله فیلم‌های جنجالی این دوره از جشنواره فیلم فجر بود که پس از کش و قوس های فراوان در بخش خارج از مسابقه به نمایش درآمد.

برخی دیگر از فیلم‌های انتخاب شده:

«بوسیدن روی ماه» اثر همایون اسعدیان، «در انتظار معجزه» اثر رسول صدرعاملی، «بغض» اثر رضا درمشیان، «نارنجی‌پوش» اثر داریوش مهرجویی، «یکی می‌خواد باهات حرف بزنه» اثر منوچهر هادی، «یک روز دیگر» اثر حسن فتحی، «من و زیبا» اثر فریدون حسن پور، «ضد گلوله» اثر مصطفی کیایی، «گشت ارشاد» اثر سعید سهیلی، «ملکه» اثر محمدعلی باشه آهنگر، «زندگی خصوصی» اثر محمدحسین فرح بخش، «خرس» اثر خسرو معصومی، «پل چوبی» اثر مهدی کرم پور، «پذیرایی ساده» اثر مانی حقیقی، «بی‌خود و بی‌جهت» اثر عبدالرضا کاهانی، «آمین خواهیم گفت» اثر سامان سالور، «بی خداحافظی» اثر احمد امینی و....

اعضای هیئت انتخاب دوره سی و یکم

بهمن حبشی، مصطفی شایسته، مهدی صباغ زاده، جلیل عرفان منش، مهدی عظیمی میر آبادی، علی معلم، محمد حسین نیرومند

نکته قابل توجه این دوره معرفی یک فیلمساز زن در جشنواره فیلم فجر بود که پس از آن توانست در جشنواره های فیلم فجر دیگر نیز شرکت کند و به یکی از مهم‌ترین کارگردانان زن سینمای ایران تبدیل شد. فیلم «اشیا از آنچه که می‌بینید به شما نزدیک ترند» اثر نرگس آبیار. در این جشنواره بهروز شعیبی که پیش از این به عنوان بازیگر در سینمای ایران شناخته می‌شد با کارگردانی فیلم «دهلیز» توانست در جشنواره فیلم فجر دیده شود و مسیر فیلمسازی‌اش را هموار کند.

دیگر فیلم‌های انتخاب شده:

«خسته نباشید» اثر مشترک محسن قرایی و افشین هاشمی، «سر به مهر» اثر هادی مقدم دوست، «برلین منفی 7» اثر رامتین لوافی، «هیس دخترها فریاد نمی‌زنند» اثر پوران درخشنده، «گناهکاران» اثر فرامرز قریبیان، «دربند» اثر پرویز شهبازی، «رسوایی» اثر مسعود ده‌نمکی، «حوض نقاشی» اثر مازیار میری، «چه خوبه که برگشتی» اثر داریوش مهرجویی، «استرداد» اثر علی غفاری، «کلاس هنرپیشگی» اثر علیرضا داوود نژاد، «خاک و مرجان» اثر مسعود اطیابی، «بشارت به یک شهروند هزاره سوم» اثر محمدهادی کریمی و...

یک دهه سینما و جشنواره، فراز و فرود؛ از کم کاری اسطوره ها تا پدیده های جوان؛ زن و مرد فیلمساز

اعضای هیئت انتخاب دوره سی و دوم

ابراهیم داروغه زاده، داریوش فرهنگ، حسین کرمی، محمدحسین لطیفی، علی معلم، مازیار میری، مجید رضابالا

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

رخشان بنی‌اعتماد با فیلم «قصه‌ها» ت آخرین حضورش در جشنواره فیلم فجر بود و پس از آن فیلمی دیگری نساخت. هم‌چنین فیلم جنجالی «عصبانی نیستم» اثر رضا درمیشیان که سال‌ها توقیف بود؛ در این جشنواره به نمایش درآمد. نوید محمد زاده بازیگر مطرح سینمای ایران پس از سال‌ها با این فیلم قدم محکمی در راه بازیگری گذاشت؛ گرچه این فیلم توقیف شد، اما قدرت بازی نوید محمد زاده بر دیگر سینماگران به چشم آمد.

فیلم «لامپ 100» نیز نخسین ساخته سینمایی سعید آقاخانی در این دوره از جشنواره فیلم فجر رونمایی شد.

دیگر فیلم‌های انتخاب شده:

«طبقه حساس» اثر کمال تبریزی، «کلاشینکف» اثر سعید سهیلی، «مردن به وقت شهریور» اثر هاتف علیمردانی، «متروپل» اثر مسعود کیمیایی، «میهمان داریم» اثر محمدمهدی عسگر پور، «شیار 143» اثر نرگس آبیار، «رستاخیز» اثر احمدرضا درویش، «زندگی جای دیگری است» اثر منوچهر هادی، «آرایش غلیظ» اثر حمید نعمت الله، «امروز» اثر سیدرضا میرکریمی، «تمشک» اثر سامان سالور، «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» اثر بهروز افخمی، «اشباح» اثر داریوش مهرجویی، «چند متر مکعب عشق» اثر جمشید محمودی، «خط ویژه» اثر مصطفی کیایی، «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» اثر روح‌الله حجازی، «رد کارپت» اثر رضا عطاران و...

هم‌چنین فیلم جنجالی «خانه پدری» اثر کیانوش عیاری در بخش خارج از مسابقه به نمایش درآمد که پس از رونمایی در جشنواره فیلم فجر، برای اکران عمومی فیلمش توقیف شد.

اعضای هیئت انتخاب دوره سی و سوم

محمد احسانی، احمد امینی، محمدعلی باشه آهنگر، بهنام بهزادی، مجید رضابالا، رسول صدر عاملی، حسین کرمی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

نکته‌ی قابل توجه سی‌وسومین جشنواره فیلم فجر انتخاب فیلمی برای افتتاحیه سی‌ودومین جشنواره فیلم فجر بود که در بخش خارج مسابقه بود. فیلم «محمد رسول‌الله» اثر مجید مجیدی.

هومن سیدی بازیگر مطرح سینمای ایران در این دوره از جشنواره به عنوان کارگردان در جشنواره فیلم فجر شناخته شد و شروع فیلمسازی خود را با فیلم «اعترافات ذهن خطرناک من» رقم زد.

شمس لنگرودی شاعر معاصر ایرانی نیز به عنوان بازیگر با فیلم «احتمال باران اسیدی» اثر بهتاش صناعی‌ها در بخش نگاه نو جشنواره فیلم حضور داشت. سعید آقاخانی نیز پس از سال‌ها که در نقش‌های کمدی بازی می‌کرد؛ در این جشنواره با نقشی جدی با فیلم «خداحافظی طولانی» اثر فرزاد موتمن، حضور یافت و مسیر بازیگری‌اش تغییر کرد.

برخی دیگر از فیلم‌های انتخاب شده:

«رخ دیوانه» اثر ابوالحسن داوودی، «شیفت شب» اثر نیکی کریمی، «من دیه گو مارادونا هستم» اثر بهرام توکلی، «کوچه بی‌نام» اثر هاتف علیمردانی، «عصر یخبندان» اثر مصطفی کیایی، «طعم شیرین خیال» اثر کمال تبریزی، «شکاف» اثر کیارش اسدی زاده، «دوران عاشقی» اثر علیرضا ریئسیان، «خانه دختر» اثر شهرام شاه حسینی، «جزیره رنگین» اثر خسرو سینایی، «ایران برگر» اثر مسعود جعفری جوزانی، «مزار شریف» اثر عبدالحسن برزیده، «پدر آن دیگری» اثر یدالله صمدی، «چهارشنبه 19 اردیبهشت» اثر وحید جلیلوند، «در دنیای تو ساعت چند است» اثر صفی یزدانیان، «ناهید» به کارگردانی آیدا پناهنده و...

اعضای هیئت انتخاب دوره سی و چهارم

محمد احسانی، شهرام اسدی، فریدون جیرانی، محمد باقر قهرمانی، حسین کرمی، علیرضا شجاع نوری، رضا مقصودی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

در این دوره سعید روستایی با فیلم «ابد و یک روز» به عنوان کارگردان جوان و تازه نفس سینمای ایران در جشنواره فیلم فجر حضور داشت. دیگر فیلمسازی که در جشنواره فیلم فجر به سینمای ایران معرفی شد؛ محمدحسین مهدویان بود که با فیلم «ایستاده در غبار» توانایی‌های خود را به عنوان فیلمسازی جوان به رخ کشید.

«بادیگارد» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «اژدها وارد می‌شود» اثر مانی حقیقی، «بارکد» اثر مصطفی کیایی، «خشم و هیاهو» اثر هومن سیدی، «دختر» به کارگردانی سیدرضا میرکریمی، «سیانور» اثر بهروز شعیبی، «لانتوری» اثر رضا درمیشیان، «نیمه شب اتفاق افتاد» اثر تینا پاکروان، «وارونگی» اثر بهنام بهزادی، «امکان مینا» اثر کمال تبریزی و... دیگر فیلم‌های انتخابی جشنواره بودند.

اعضای هیئت انتخاب دوره سی و پنجم

سید ضیا هاشمی، محمدعلی حسین نژاد، نرگس آبیار، عماد افروغ، حسین کرمی، حجت الاسلام مرقاتی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

نکته جالب توجه این دوره حضور پیمان قاسم‌خانی به عنوان فیلمنامه نویس و کارگردان بود. فیلم «خوب، بد، جلف».

هم‌چنین پوران درخشنده با فیلم «زیر سقف دودی» آخرین حضورش در جشنواره فیلم فجر بود و بعد از آن فیلمی دیگر نساخت.

برخی دیگر از فیلم‌های انتخاب شده:

«قاتل اهلی» اثر مسعود کیمیایی، «ائو» اثر اصغر یوسفی نژاد، «بیست و یک روز بعد» اثر محمدرضا خردمندان، «کارگر ساده نیازمندیم» اثر منوچهر هادی، «سد معبر» اثر محسن قرایی، «نگار» به کارگردانی رامبد جوان، «یک روز به خصوص» اثر همایون اسعدیان، «ویلایی‌ها» اثر منیر قیدی، «گشت ارشاد 2» اثر سعید سهیلی، «سارا و آیدا» اثر مازیار میری، «رگ خواب» اثر حمید نعمت‌الله، «اسرافیل» اثر آیدا پناهنده، «فِراری» اثر علیرضا داوود نژاد، «خفگی» اثر فریدون جیرانی، «تابستان داغ» اثر ابراهیم ایرج زاد، «بدون تاریخ بدون امضا» اثر وحید جلیلوند، «ماجرای نیمروز» اثر محمدحسین مهدویان، «آباجان» اثر هاتف علیمردانی و...

اعضای هیئت انتخاب دوره سی و ششم

محمود اربابی، احمد امینی، مجید رضابالا، پوران درخشنده، سیدجمال ساداتیان، حسین کرمی، محمدهادی کریمی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

نکته‌ی جنجالی فیلم‌های انتخاب شده توسط هیئت انتخاب فیلم‌ها، فیلم «آشغال‌های دوست داشتنی» اثر محسن امیریوسفی بود. این فیلم که جز فیلم‌های انتخابی برای نمایش در سی‌وششمین جشنواره فیلم فجر بود؛ به طرز غیرمنتظره‌ای توسط محسن امیریوسفی کارگردان این فیلم از حضور در جشنواره فجر انصراف داد.

مهران احمدی نیز پا به عرصه کارگردانی گذاشت و تواسنت با فیلم «مصادره» این بار به عنوان کارگردان در جشنواره فیلم فجر حضور پیدا کند.

برخی دیگر از فیلم‌های انتخاب شده:

«اتاق تاریک» اثر روح الله حجازی، «امیر» اثر نیما اقلیما، «مغزهای کوچک زنگ زده» اثر هومن سیدی، «بمب یک عاشقانه» اثر پیمان معادی، «به وقت شام» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان، «کامیون» اثر کامبوزیا پرتوی، «عرق سرد» اثر سهیل بیرقی، «شعله‌ور» اثر حمید نعمت‌الله، «دارکوب» اثر بهروز شعیبی، «خجالت نکش» اثر رضا مقصودی، «چهارراه استانبول» اثر مصطفی کیایی، «جاده قدیم» اثر منیژه حکمت، «تنگه ابوقریب» اثر بهرام توکلی و...

اعضای هیئت انتخاب دوره سی و هفتم

احمد امینی، محمدعلی حسین نژاد، حسن خجسته، شاهرخ دولکو، بهروز شعیبی، حسین کرمی، رضا مقصودی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

این بار محسن تنابنده بازیگر و فیلمنامه نویس مطرح سینمای ایران به عنوان کارگردان با فیلم «قسم» در جشنواره فیلم فجر حضور داشت.

استاد علی نصیریان در این جشنواره برای فیلم «مسخره باز» اثر همایون غنی زاده، توانست اولین سیمرغ بازیگری خود را دریافت کند.

برخی دیگر از فیلم‌های انتخاب شده:

«سرخ‌پوست» اثر نیما جاویدی، «23 نفر» اثر مهدی جعفری، «تیغ و ترمه» اثر کیومرث پوراحمد، «متری شیش و نیم» اثر سعید روستایی، «ماجرای نیمروز: رد خون» اثر محمدحسین مهدویان، «قصر شیرین» اثر سیدرضا میرکریمی، «شبی که ماه کامل شد» اثر نرگس آبیار، «درخونگاه» اثر سیاوش اسعدی، «سال دوم دانشکده من» اثر رسول صدرعاملی، «ایده اصلی» اثر آزیتا موگویی، «آشفتگی» اثر فریدون جیرانی و...

اعضای هیئت انتخاب دوره سی و هشتم

محمد احسانی، محمود اربابی، همایون اسعدیان، یلدا جبلی، رضا درستکار، سید محمود رضوی، حسین کرمی

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

سعید ملکان طراح مطرح چهره پردازی سینما پس از ورود به عرصه تهیه‌کنندگی در طی سال‌های گذشته در سی‌وهشتمین جشنواره فیلم فجر اولین فیلم خود، «روز صفر» را ساخت و توانایی دیگری از خود در عرصه سینما به رخ کشید.

برخی دیگر از فیلم‌های انتخاب شده:

«آتابای» اثر نیکی کریمی، «آبادان یازده 60» اثر مهرداد خوشبخت، «ابر بارانش گرفته» اثر مجید برزگر، «شنای پروانه» اثر محمد کارت، «پوست» اثر مشترک بهمن و بهرام ارک، «خروج» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «خورشید» اثر مجید مجیدی، «خون شد» اثر مسعود کیمیایی، «درخت گردو» اثر محمدحسین مهدویان، «دوزیست» اثر برزو نیک نژاد، «سه کام حبس» اثر سامان سالور، «قصیده گاو سفید» اثر بهتاش صناعی‌ها، «عامه پسند» اثر سهیل بیرقی، «بی‌صدا حلزون» اثر بهرنگ دزفولی زاده، «مردن در آب مطهر» اثر نوید محمودی و...

اعضای هیئت انتخاب دوره سی و نهم

سی‌ونهمین جشنواره فیلم فجر پس از سال‌ها، مجدد هیئت انتخاب فیلمی نداشت.

خروجی فیلم‌های راه یافته به جشنواره فیلم فجر:

نکته قابل توجه این دوره از جشنواره حضور آیدا پناهنده با فیلم «تی‌تی‌» و همسرش ارسلان امیری با فیلم «زالاوا» بود که با یکدیگر در بخش مسابقه اصلی به رقابت پرداختند. هم‌چنین محمدحسین مهدویان با فیلم «شیشلیک» در سی‌ونهمین جشنواره فیلم فجر حضور یافت که تا کنون فیلمش در اکران عمومی توقیف است.

در این دوره از جشنواره جمیدرضا آذرنگ بازیگر تئاتر و سینما به عنوان کارگردان با فیلم «روزی روزگاری آبادان» در این رویداد سینمایی حضور داشت.

مرحوم علی انصاریان نیز با فیلم «رومانتیسم عماد و طوبی» اثر کاوه صباغ زاده برای اولین و آخرین در جشنواره فیلم فجر حضور داشت.

برخی دیگر از فیلم‌های راه یافته:

«بی همه چیز» اثر محسن قرایی، «یدو» اثر مهدی جعفری، «روشن» اثر روح‌الله حجازی، «ابلق» اثر نرگس آبیار، «مصلحت» اثر حسین دارابی، «منصور» اثر سیاوش سرمدی و...

اعضای هیئت انتخاب دوره چهلم

بهروز افخمی، اسماعیل بنی‌اردلان، پوران درخشنده، حسین زندباف، مجید شاه‌حسینی، اسفندیار شهیدی، محمدحسین نیرومند

در دروه چهلم، مجدد برای انتخاب فیلم‌های جشنواره هیئت انتخاب تشکیل شد. در این دوره جشنواره بخش نگاه نو از جشنواره حذف شد و البته بیشتر آثار راه یافته به بخش اصلی مسابقه، آثار فیلم اولی‌ها بود. نکته قابل توجه دیگر حضور نادر سلیمانی در نقش کاملا جدی بود. او برای فیلم «ضد» اثر امیرعباس ربیعی که فیلمنامه آن را حسین تراب نژاد نوشته بود؛ توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد را دریافت کند. نادر سلیمانی پس از این جایزه در مسیر بازیگری‌اش جانی دیگر گرفت.

خروجی فیلم‌های انتخاب شده:

«برف آخر» اثر امیرحسین عسگری، «خائن کشی» اثر مسعود کیمیایی، «دسته دختران» اثر منیر قیدی، «شب طلایی» اثر یوسف حاتمی کیا، «موقعیت مهدی» اثر هادی حجازی فر، «مرد بازنده» اثر محمدحسین مهدویان، «نگهبان شب» اثر سیدرضا میرکریمی، «ملاقات خصوصی» اثر امید شمس، «علفزار» اثر کاظم دانشی و...

اعضای هیئت انتخاب دوره چهل و یکم

حبیب احمدزاده، رضا پورحسین، روح‌الله سهرابی، محمدرضا شرف‌الدین، پرویز شیخ طادی، محمدرضا عباسیان

محمدحسین نیرومند

این دوره از جشنواره به دلیل التهابات سیاسی و اجتماعی که در کشور به وجود آمد، سایه‌اش را بر جشنواره فیلم فجر نیز انداخت. هم‌چنین این دوره از جشنواره آخرین حضور کیومرث پوراحمد در تمام این سال‌ها بود. او پس ساخت این فیلمش به دیار باقی شتافت. فیلم «پرونده باز است».

خروجی برخی دیگر از فیلم‌های انتخاب شده:

«یادگار جنوب» اثر مشترک حسین دوماری و پدرام پورامیری، «اتاقک گلی» اثر محمد عسگری، انیمیشن «بچه زرنگ» اثر مشترک هادی محمدیان، بهنود نکویی، محمدجواد جنتی، «جنگل پرتقال» اثر آرمان خوانساریان، «چرا گریه نمی‌کنی؟» اثر علیرضا معتمدی، «در آغوش درخت» اثر بابک خواجه پاشا، «سینما متروپل» اثر محمدعلی باشه آهنگر، «غریب» اثر محمدحسین لطیفی، «کت چرمی» اثر حسین میرزا محمدی، «هفت بهار نارنج» اثر فرشاد گل سفیدی، «آه سر» اثر ناهید عزیزی صدیق و...

اعضای هیئت انتخاب دوره چهل و دوم

داریوش ارجمند، حسین زندباف، روح‌الله سهرابی، محمدرضا عباسیان، محمدحسین لطیفی، احمد مرادپور، محمدحسین نیرومند، محمد جواد سمندری

در این دوره از جشنواره مجدد بخش نگاه نو برپا شد. جواد عزتی این بار با عنوان کارگردان در این دوره از جشنواره حضور داشت و شروع کارگردانی‌اش در چهل‌ودومین جشنواره فیلم فجر رقم خورد. فیلم «تمساح خونی».

دیگر مورد جنجالی انتخاب فیلم‌ها، فیلم «بی‌بدن» اثر مرتضی حسینعلی زاده بود که تهیه‌کننده و برخی عوامل آن با ایجاد جو رسانه‌ای کاذب، اختلالی کوچک در برگزاری جشنواره فیلم فجر به وجود آوردند. هرچند که این فیلم جز فیلم‌های تحسین شده منتقدان و مردم بود و نیازی به جنجال نداشت!

مجید انتظامی آهنگساز مطرح سینمای ایران نیز پس از سال‌ها دوری از سینما با فیلم «مجنون» اثر مهدی شامحمدی در چهل‌ودومین جشنواره فیلم فجر حضور پیدا کرد.

خروجی برخی دیگر از فیلم‌های انتخاب شده:

«آپاراتچی» اثر قربانعلی طاهرفر، «صبحانه با زرافه‌ها» اثر سروش صحت، «باغ کیانوش» اثر رضا کشاورز، «پرویزخان» اثر علی ثقفی، «قلب رقه» اثر خیرالله تقیانی پور، «تابستان همان سال» اثر محمود کلاری، «احمد» اثر امیرعباس ربیعی، «معجزه پروین» اثر محمدرضا ورزی، «صبح اعدام» اثر بهروز افخمی، «دو روز دیرتر» اثر اصغر نعیمی، «نوروز» اثر سهیل موفق، «شور عاشقی» اثر داریوش یاری، «آغوش باز» اثر بهروز شعیبی و...

دوره چهل و سوم

رعنا آزادی‌ور (بازیگر)، آرش خوشخو (روزنامه‌نگار و منتقد سینما)، سعید سهیلی (نویسنده، کارگردان و تهیه‌کننده)، منیر قیدی (نویسنده و کارگردان)، حسین کرمی (مدیر فرهنگی)، محمود گبرلو (کارشناس رسانه و منتقد سینما)، محمدرضا مصباح (تهیه کننده)

نکته‌ی قابل توجه انتخاب هیئت فیلم‌های چهل‌وسومین جشنواره فیلم فجر که از 12 تا 22 بهمن 1403 برگزار می‌گردد حضور افرادی با تنوع و سلیقه‌های مختلف است. از رعنا آزادی ور که بازیگری شناخته شده است تا آرش خوشخو که منتقد و روزنامه نگار با سابقه‌ی سینما است. در این دوره هیچ مدیر سینمایی‌ای عضو هیئت انتخاب نیست و حسین کرمی که سال‌ها به عنوان مدیر فرهنگی فعالیت می‌کند در هیئت انتخاب حضور دارد. منیر قیدی دیگر فیلمسازی است که با سلیقه‌ی جوانان و دغدغه‌های روز جامعه آشنا است. سعید سهیلی کارگردان و تهیه‌کننده کهنه‌کار سینما با توجه به اوضاع سینمای ایران دانش و آگاهی‌ای لازم را برای انتخاب فیلم‌ها دارد. محمود گبرلو منتقد و کارشناس رسانه سال‌ها در سینما تحقیق و پژوهش کرده است و این بار انتخابی قابل توجه است که یک پژوهشگر حوزه سینما و رسانه در هیئت انتخاب فیلم‌ها حضور دارد. محمدرضا مصباح نیز تهیه‌کننده جوان و مولفی است که توجه ویژه‌ای به آثار جوانان و دیگر فیلم‌ها خواهد داشت و همه منتظر فیلم‌هایی هستند که این هیئت انتخاب معرفی می‌کنند. اعضایی که می‌توان گفت متفاوت ترین ترکیب هیئت انتخاب فیلم‌ها در طول تاریخ جشنواره فیلم فجر محسوب می‌شود.

در انتها نگاهی داریم به افرادی که رکوردار حضور در اعضای هیئت انتخاب فیلم‌ها هستند و بررسی‌ای داریم که در زمانی که این افراد عضو هیئت انتخاب فیلم‌ها بودند؛ چه فیلم‌های مهم و تاثیرگذاری را انتخاب کردند.

در این میان حسین کرمی با 11 بار رکورددار حضور در اعضای هیئت انتخاب فیلم‌ها است. بعد از او مجید رضابالا با 8 مرتبه، محمدحسین نیرومند با 7 مرتبه، محمدابراهیم صلواتی فرد با 6 مرتبه در جایگاه‌های بعدی قرار می‌گیرند.

هم‌چنین پوران درخشنده رکوردار حضور در اعضای هیئت انتخاب فیلم‌ها به عنوان زن است.

حسین کرمی که در چهل‌وسومین دوره جشنواره فیلم فجر برای بار یازدهم در هیئت انتخاب فیلم‌ها حضور دارد؛ از جمله فیلم‌هایی که در طول ده دوره‌ای که این مسئولیت را داشته است؛ می‌توان به فیلم‌های زیر اشاره کرد:

«به نام پدر» اثر ابراهیم حاتمی کیا،، «چهارشنبه سوری» اثر اصغر فرهادی، «کافه ستاره» اثر سامان مقدم، «هوو» اثر علیرضا داوود نژاد، «ابراهیم خلیل الله» اثر محمدرضا ورزی، «چند کیلو خرما برای مراسم تدفین» اثر سامان سالور، «کارگران مشغول کارند» اثر مانی حقیقی، «اتوبوس شب» اثر کیومرث پوراحمد، «آدم» اثر عبدالرضا کاهانی، «بچه‌های ابدی» اثر پوران درخشنده، «پاداش سکوت» اثر مازیار میری، «پارک‌وی» اثر فریدون جیرانی، «پابرهنه در بهشت» اثر بهرام توکلی، «خون بازی» اثر مشترک رخشان بنی‌اعتماد و محسن عبدالوهاب، «دست‌های خالی» اثر ابوالقاسم طالبی، «روز سوم» اثر محمدحسین لطیفی، «سنگ، کاغذ، قیچی» اثر سعید سهیلی، «سنتوری» اثر داریوش مهرجویی، «اخراجی ها 1» اثر مسعود ده‌نمکی، «اخراجی‌ها 2» اثر مسعود ده‌نمکی، «امشب شب مهتابه» اثر محمدهادی کریمی، «بی‌پولی» اثر حمید نعمت‌الله، «بیست» اثر عبدالرضا کاهانی، «پستچی سه بار در نمی‌زند» اثر حسن فتحی، «تردید» اثر واروژ کریم مسیحی، «سوپراستار» اثر تهمینه میلانی، «عیار 14» اثر پرویز شهبازی، «کلبه» اثر جواد افشار، «وقتی همه خوابیم» اثر بهرام بیضایی، «درباره الی» اثر اصغر فرهادی، «طبقه حساس» اثر کمال تبریزی، «کلاشینکف» اثر سعید سهیلی، «مردن به وقت شهریور» اثر هاتف علیمردانی، «متروپل» اثر مسعود کیمیایی، «میهمان داریم» اثر محمدمهدی عسگر پور، «شیار 143» اثر نرگس آبیار، «رستاخیز» اثر احمدرضا درویش، «زندگی جای دیگری است» اثر منوچهر هادی، «آرایش غلیظ» اثر حمید نعمت الله، «امروز» اثر سیدرضا میرکریمی، «تمشک» اثر سامان سالور، «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» اثر بهروز افخمی، «اشباح» اثر داریوش مهرجویی، «چند متر مکعب عشق» اثر جمشید محمودی، «خط ویژه» اثر مصطفی کیایی، «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» اثر روح‌الله حجازی، «رد کارپت» اثر رضا عطاران، «قصه‌ها» اثر رخشان بنی‌اعتماد، «عصبانی نیستم» اثر رضا درمیشیان، «رخ دیوانه» اثر ابوالحسن داوودی، «شیفت شب» اثر نیکی کریمی، «من دیه گو مارادونا هستم» اثر بهرام توکلی، «کوچه بی‌نام» اثر هاتف علیمردانی، «عصر یخبندان» اثر مصطفی کیایی، «طعم شیرین خیال» اثر کمال تبریزی، «شکاف» اثر کیارش اسدی زاده، «دوران عاشقی» اثر علیرضا ریئسیان، «خانه دختر» اثر شهرام شاه حسینی، «جزیره رنگین» اثر خسرو سینایی، «ایران برگر» اثر مسعود جعفری جوزانی، «مزار شریف» اثر عبدالحسن برزیده، «پدر آن دیگری» اثر یدالله صمدی، «چهارشنبه 19 اردیبهشت» اثر وحید جلیلوند، «در دنیای تو ساعت چند است» اثر صفی یزدانیان، «ناهید» به کارگردانی آیدا پناهنده، «احتمال باران اسیدی» اثر بهتاش صناعی ها، «اعترافات ذهن خطرناک من» اثر هومن سیدی، «خداحافظی طولانی» اثر فرزاد موتمن، «بادیگارد» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «اژدها وارد می‌شود» اثر مانی حقیقی، «بارکد» اثر مصطفی کیایی، «خشم و هیاهو» اثر هومن سیدی، «دختر» به کارگردانی سیدرضا میرکریمی، «سیانور» اثر بهروز شعیبی، «لانتوری» اثر رضا درمیشیان، «نیمه شب اتفاق افتاد» اثر تینا پاکروان، «وارونگی» اثر بهنام بهزادی، «امکان مینا» اثر کمال تبریزی، «ابد و یک روز» اثر سعید روستایی، «ایستاده در غبار» اثر محمدحسین مهدویان، «زیر سقف دودی» اثر پوران درخشنده، «خوب، بد جلف» اثر پیمان قاسم خانی، «قاتل اهلی» اثر مسعود کیمیایی، «ائو» اثر اصغر یوسفی نژاد، «بیست و یک روز بعد» اثر محمدرضا خردمندان، «کارگر ساده نیازمندیم» اثر منوچهر هادی، «سد معبر» اثر محسن قرایی، «نگار» به کارگردانی رامبد جوان، «یک روز به خصوص» اثر همایون اسعدیان، «ویلایی‌ها» اثر منیر قیدی، «گشت ارشاد 2» اثر سعید سهیلی، «سارا و آیدا» اثر مازیار میری، «رگ خواب» اثر حمید نعمت‌الله، «اسرافیل» اثر آیدا پناهنده، «فِراری» اثر علیرضا داوود نژاد، «خفگی» اثر فریدون جیرانی، «تابستان داغ» اثر ابراهیم ایرج زاد، «بدون تاریخ بدون امضا» اثر وحید جلیلوند، «ماجرای نیمروز» اثر محمدحسین مهدویان، «آباجان» اثر هاتف علیمردانی، «اتاق تاریک» اثر روح الله حجازی، «امیر» اثر نیما اقلیما، «مغزهای کوچک زنگ زده» اثر هومن سیدی، «بمب یک عاشقانه» اثر پیمان معادی، «به وقت شام» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان، «کامیون» اثر کامبوزیا پرتوی، «عرق سرد» اثر سهیل بیرقی، «شعله‌ور» اثر حمید نعمت‌الله، «دارکوب» اثر بهروز شعیبی، «خجالت نکش» اثر رضا مقصودی، «چهارراه استانبول» اثر مصطفی کیایی، «جاده قدیم» اثر منیژه حکمت، «تنگه ابوقریب» اثر بهرام توکلی، «قسم» اثر محسن تنابنده، «مسخره باز» اثر همایون غنی زاده، «سرخ‌پوست» اثر نیما جاویدی، «23 نفر» اثر مهدی جعفری، «تیغ و ترمه» اثر کیومرث پوراحمد، «متری شیش و نیم» اثر سعید روستایی، «ماجرای نیمروز: رد خون» اثر محمدحسین مهدویان، «قصر شیرین» اثر سیدرضا میرکریمی، «شبی که ماه کامل شد» اثر نرگس آبیار، «درخونگاه» اثر سیاوش اسعدی، «سال دوم دانشکده من» اثر رسول صدرعاملی، «ایده اصلی» اثر آزیتا موگویی، «آشفتگی» اثر فریدون جیرانی، «روز صفر» اثر سعید ملکان، «آتابای» اثر نیکی کریمی، «آبادان یازده 60» اثر مهرداد خوشبخت، «ابر بارانش گرفته» اثر مجید برزگر، «شنای پروانه» اثر محمد کارت، «پوست» اثر مشترک بهمن و بهرام ارک، «خروج» اثر ابراهیم حاتمی کیا، «خورشید» اثر مجید مجیدی، «خون شد» اثر مسعود کیمیایی، «درخت گردو» اثر محمدحسین مهدویان، «دوزیست» اثر برزو نیک نژاد، «سه کام حبس» اثر سامان سالور، «قصیده گاو سفید» اثر بهتاش صناعی‌ها، «عامه پسند» اثر سهیل بیرقی، «بی‌صدا حلزون» اثر بهرنگ دزفولی زاده، «مردن در آب مطهر» اثر نوید محمودی.

5757

کد خبر 2003989
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 2
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 3
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 4
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 5
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 6
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 7
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 8
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 9
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 10
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 11
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 12
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 13
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 14
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 15
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 16
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 17
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 18
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 19
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 20
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 21
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 22
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 23
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 24
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 25
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 26
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 27
از روزگاری که شمقدری جوان فیلم‌های کیمیایی، حاتمی و بیضایی را قضاوت کرد؛ تا زمانی که جشنواره به اهالی سینما سپرده شد 28