سه‌شنبه 6 آذر 1403

از مرگ روزانه 700 نفر تا روز صفر؛ روایتی از 821 روز مقابله با ویروس تاجدار

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
از مرگ روزانه 700 نفر تا روز صفر؛ روایتی از 821 روز مقابله با ویروس تاجدار

تهران - ایرنا - ویروس کرونا از 30 بهمن 1398 آمد، چه آمدنی داشت، زنگ خطری را به صدا درآورد، استفاده از ماسک، قرنطینه، دوری از اقوام و بستگان، پرهیز از اجتماع، فاصله‌گذاری اجتماعی، رعایت پروتکل‌های بهداشتی و تزریق واکسن ره‌آورد آن بود، اما این روزها خبرهای خوشی به گوش می‌رسد.

به گزارش خبرنگار گروه جامعه ایرنا، مهمترین خبر خوشی که به گوش رسید صفر شدن مرگ ناشی از کروناست، 830 روز است که مردم ایران داغدار عزیزان خود هستند، 2 سال و 100 روز ایرانیان مرگ ناشی از کرونا را تجربه کردند،، مرگ هایی که با عدد 2 در روز 30 بهمن 1398 شروع شد و حتی بیش از 700 نفر در یک روز را هم دیدیم و امروز 12 خرداد 1401 خبر خوش روز بدون مرگ را مشاهده کردیم امروز همه خوشحالیم که شاید این صفر شدن مرگ ناشی از کرونا، آغازی برای رفتن خود ویروس باشد.

شاید تصور این موضوع بسیار سخت باشد که 141 هزار و 318 نفر از عزیزان بسیاری از مردم کشورمان را کرونا به کام مرگ کشاند و این مهم فقط در 2 سال و 100 روز رخ داد و اگر این رقم را با تصادفات مقایسه کنیم که هر سال بیش از 16 هزار نفر از مردم در حوادث رانندگی جان خود را از دست می‌دهند آن زمان آمار بسیار چشمگیرتر می‌شود.

آمار حوادث رانندگی با رقم 16 هزار تصادف در 2 سال یعنی 400 اتوبوس 40 نفره تمام مسافران آن جان خود را از دست بدهند اما در آمار کرونا این مساله بسیار متفاوت است چون در 2 سال و 100 روز و آمار 141 هزار و 318 مرگ ناشی از کرونا یعنی بیش از سه هزار و 500 اتوبوس، تمام مسافران آن فوت کرده‌اند، این مقیاس نشان می‌دهد که کرونا این ویروس که با چشم هم دیده نمی‌شود در این مدت چه بلایی که سر مردم ایران و جهان آورده است.

تیرماه سال 1400 که سویه دلتا وارد کشور شد آمار روزانه مرگ کرونایی در کشور بسیار بالا بود و روزهای سیاه کرونایی با مرگ 723 نفر در یک روز را هم شاهد بودیم و تا آن زمان آمار واکسیناسیون در وضعیت خوبی قرار نداشت، براساس اعلام وزارت بهداشت در مجموع تا 31 مردادماه 22میلیون و 548هزار و 321 دز واکسن کرونا در کشور تزریق شد که مجموع تزریق دز اول 16 میلیون و 717 هزار و 681 دز و مجموع دز دوم پنج میلیون و 830 هزار و 640 دز بود.

اما در دولت سیزدهم با اولویت قرار دادن واکسیناسیون سراسری و وارد کردن واکسن موردنیاز مردم تاکنون 149 میلیون و 978 هزار و 995 دُز واکسن در کشور تزریق شده است که 64 میلیون و 550 هزار و 43 نفر دُز اول، 57 میلیون و 866 هزار و 919 نفر دُز دوم و 27 میلیون و 562 هزار و 33 نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند.

نظر اپیدمیولوژیست ها و کارشناسان متخصص امر این است که تزریق واکسن کرونا در کاهش روزانه آمارها تاثیر جدی داشته است پس بهتر است هنوز 28 میلیون نفری که در سوم و 14 میلیون نفری که هنوز دز اول را هم تزریق نکرده‌اند در این زمینه بشتابند تا دیگر روزهای سیاه و تلخ کرونا را نبینیم. هنوز هم کرونا هست و پایان آن در هیچ کجای جهان اعلام نشده است فقط در ایران روند کاهشی مرگ و ابتلا را شاهد هستیم که باید مردم همچنان تمام پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند تا شاهد دوباره مرگ های بالای 700 نفر در روز نباشیم و به آینده بنگریم و زندگی پس از کرونا را تصور کنیم.

بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: پس از 2 سال و 100 روز مقابله ملت قدرتمند ایران با کرونا و در حالی که در آمریکا و اروپا آمار تلفات بالایی گزارش می‌شود ایران، نخستین روز بدون فوت کرونا را تجربه کرد. این موفقیت را به رهبر انقلاب و ملت ایران تبریک می‌گویم و بر ارواح بلند شهدای مدافع سلامت درود می‌فرستم، با رعایت توصیه‌های بهداشتی، این نصاب را تا جشن پایان کرونا حفظ کنیم.

نگاهی به آمارهای کرونا از زمان شیوع  اولین مورد مرگ ناشی از کرونا در قم، زنگ خطر ورود این ویروس به ایران را به صدادرآورد، در خبرها شنیده شد که 2 مورد مرگ به دلیل کرونا در قم به اثبات رسیده که همه شگفت‌زده و متعجب شدند، همه مستاصل بودند چه باید کرد؟ این ویروس هم به ایران آمد و تا امروز که 2 سال و 100 روز از شیوع این ویروس در ایران می‌گذرد، چه اتفاقاتی که برای مردم رخ نداد. با شیوع این 2 مورد کرونا در قم، روز بعد آزمایش اولیه آنها از نظر کرونا مثبت گزارش شد، این هم تلنگری بود که همه این ویروس را جدی بگیرند، زمانی که ویروس در چین آمد شهر ووهان چین به صورت کامل قرنطینه شد و این تصور در میان مردم وجود داشت که قم هم قرنطینه خواهد شد و دیگر این ویروس به دیگر شهرها سرایت پیدا نمی‌کند، اما اینگونه نشد. خبرهای داغ کرونا در همه محافل مخاطب داشت، روز یکم اسفند 98 ابتلای سه مورد جدید به کروناویروس تایید شد که قم و اراک میزبان این میهمان ناخوانده بودند، هر سه بیمار تابعیت ایرانی داشتند و فرد مبتلا در اراک نیز ساکن قم و از پزشکان بود، حال موارد ابتلا به پنج نفر رسیده بود.

سرعت سرایت این ویروس به حدی بود که دیری نپایید که ابتلای دو رقمی کرونا را از روز دوم اسفند شاهد بودیم و این آغازی بود تا ابتلای دو تا پنج رقمی رادر ایران داشته باشیم، نگرانی ها بیشتر شد، مردم هر روز اضطرابشان بیشتر می‌شد، کسانی که بیماری زمینه‌ای، بیماری قلبی و عروقی، زنان باردار وتمام افرادی که این ویروس برای آنها ریسک داشت هشدار جدی داده شد، البته به همه مردم هشدار داده شد اما چون ویروس ناشناخته بود هنوز نمی‌دانستیم که نحوه رعایت و ابتلا نشدن به این ویروس چگونه است. 

دوم اسفند 98 آمار مبتلایان به کرونا 13 نفر اعلام شد، دیگر در قم و اراک این ویروس مشاهده نشد، تهران و گیلان نیز سفرهای بعدی این ویروس بود که خود را میهمان همه مردم جهان کرد. آمارها که روز به روز زیادتر شد، استفاده از ماسک و آزمایش کرونا برای بیماران بدحال عمومی شد و در روز سوم اسفند که 10 مورد ابتلای جدید شناسایی شد، این موارد برای مردم اطلاع‌رسانی شد. آمارهای ابتلا روز به روز بیشتر شد، چهارم اسفند 98 آمار 15 نفر ابتلا، پنجم اسفند 18 نفر جدید را شاهد بودیم که در این روزها کمیته اطلاع رسانی، اجتماعی و انتظامی و پشتیبانی و تدارک ستاد ملی مبارزه با کرونا تشکیل شد، هنوز در شوک بودیم که آمارهای ابتلا در این مدت به عدد 100 نزدیک شد، به همین منظور در استان‌های با ابتلای بالا، رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی، لغو و تعویق مراسم جشن و ازدواج تا اطلاع ثانوی از سوی وزارت بهداشت اعلام چون تعداد موارد فوت ناشی از این بیماری در ایران به 15 نفر افزایش یافت.

تجربه مرگ و ابتلای 2 رقمی در هفته اول اسفند در هفته اول اسفندماه آمار مبتلایان به کرونا به رقم 95 نفر و مرگ 15 نفر رسید، مرگ کرونایی در روز هفتم اسفند 98 هم دو رقمی شد، شناسایی موارد جدید نیز به عدد 50 نزدیک شد، پرهیز از مسافرت کردن و به ویژه به مقصد یا از مبدا استان‌های قم و گیلان ممنوع شد، محدودیت تردد، محدود کردن سفرهای غیرضروری شهری و بین شهری و در خانه ماندن باب شد. هنوز روزهای اول شیوع کرونا را شاهد بودیم که 9 روز پس از مشاهده اولین مورد ابتلا به کرونا در ایران سه رقمی شد و شناسایی 106 بیمار جدید در روز هشتم اسفند در صدر همه اخبار بود، کرونا دیگر به استان‌های تهران، گیلان، قم، آذربایجان شرقی، البرز، خوزستان، گلستان، سمنان، قزوین، کردستان و اردبیل سرایت کرده بود. آن روزها میانگین سن بستری موارد مشکوک و مبتلا به کووید19، بیشتر از 50 سال و میانگین سنی فوت شدگان بر اثر این بیماری، را بیش از 60 سال سن اعلام کردند، دهم اسفند آمار سه رقمی مجموع مبتلایان به 205 مورد ابتلا و مرگ43 نفر گزارش شد.

آغاز ابتلای چهار رقمی ابتلا از دوازدهم اسفند 1398 مجموع مبتلایان به کرونا تا دوازدهم اسفند با عدد 1501 چهار رقمی شد، روز 13 اسفند استان تهران در صدر بیشترین موارد ابتلا به کروناویروس جدید (کووید19) در کشور قرار گرفت و مجموع جان باختگان بر اثر این بیماری در کشور به 77 نفر رسید. 15 اسفند 98 هشدارهایی به مردم داده شد، مردم در خانه بمانند، قرنطینه خانگی آغاز شد و ایام نوروز روز بهروز نزدیک تر می‌شد، حال پیک اول کرونا تمام کشور را فرا گرفته بود، راه اندازی 50 مرکز تشخیص تست کرونا نیز برای کمک به این وضعیت در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفت.

آمار مرگ سه رقمی از 16 اسفند 98  روز 16 اسفند به یکباره شک بزرگی به همه وارد شد 1234 بیمار جدید شناسایی شد، آمار روزانه دیگر چهار رقمی شد، تا قبل از آن کل آمارها به چهار رقمی رسیده بود اما اکنون تعداد بیماران شناسایی شده به حدود 5 هزار نفر رسید و مرگ سه رقمی با آمار 124 را شاهد بودیم.

آغاز مرگ نزدیک به 50 نفری در 18 اسفند  18 اسفند 98 براساس نتایج آزمایشگاهی، 743 مورد بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی شد و کل مبتلایان به این بیماری در کل کشور به 6566 نفر رسید، متاسفانه 49 نفر از مبتلایان جدید کووید19 جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری در کشور به 194 مورد رسید.

25 روز پس از شروع کرونا مرگ کرونا در ایران سه رقمی شد تا این روز مجموع افراد جان باخته به دلیل شیوع ویروس کرونا سه رقمی شد اما در روز 25 اسفند 98 مرگ 113 نفر در یک روز را هم شاهد بودیم، کم کم به مرگ چهار رقمی هم نزدیک شدیم که در نهایت 29 اسفند 98، مجموع درگذشتگان بر اثر این بیماری در کشور به 1284 نفر رسید و ابتلا هم پنج رقمی شد و شمار مبتلایان به این بیماری در کشور به 18407 نفر رسید.

فروردین طوفانی در کرونا در فروردین 1399 به دلیل اینکه کرونا تنها یک ماه از شیوع آن می‌گذشت، طوفانی از کرونا در راه بود پیک اول کرونا شروع شد، مرگ های سه رقمی و ابتلای پنج رقمی موج می زد و چون اولین سالی بود که عید نوروز با کرونا را داشتیم به نوعی بخاطر ترس مردم از کرونا و اینکه ویروسی ناشناخته بود و نمی‌دانستیم چگونه باید با این ویروس مبارزه کنیم، به نوعی قرنطینه خانگی بود و مردم در ایام تعطیلات نوروزی، دید و بازدید را ممنوع کردند.

اما این پیک همچنان با مردم بود و ابتلای بالای 2 هزار نفر در ششم فروردین 99 نوعی ترس در وجود همه انداخت به طوری که سیزده بدر را هم ممنوع کردند تا از شیوع بیشتر این ویروس جلوگیری شود چون شناسایی 2206 بیمار جدید و مرگ 143 نفر در روز ششم فروردین به ثبت رسید.

کرونا در اردیبهشت ماه به نوعی فروکش کرد و آمارها کم کم به سمت کاهشی پیش می‌رفت اما همچنان قرنطینه خانگی، دورهمی ها، فاصله گذاری اجتماعی و رعایت پروتکل های بهداشتی در صدر اقدامات مردم بود. کرونا در تابستان هم دست از سر مردم برنداشت و همه فکر می کردند که با گرم شدن هوا این ویروس از بین می رود اما اینگونه نشد و تابستان 1399 هم مردم به نوعی با ترس در فضای باز و حضور در میهمانی و دورهمی شرکت می کردند هرچند که محدودیت هایی برای این موضوعات اعمال شده بود و مردم از این محدودیتها تا حدودی سرپیچی می کردند.

آبان 99 و روزهای سیاه کرونایی مهرماه و آبان 1399 مردم روزهای سیاهی را تجربه کردند، مرگ بیش از 400 نفر را شاهد بودیم، مهر و آبان 1399 اوج آمار کرونا شد و روزهای سیاه کرونایی در آبان ماه تجربه جدیدی برای مردم بود چون هنوز شناخت کمتری از این ویروس داشتند و مشاهده این همه مرگ برای آنها قابل تصور نبود. تا اینکه 30 آبان 1399 مرگ 479 نفر به دلیل کرونا به ثبت رسید و آمار پنج رقمی ابتلابه کرونا نیز مردم را بیشتر مضطرب کرد چون هنوز واکسیناسیون شروع نشده بود و مردم هم از واکسن کرونا هراس داشتند که بین تزریق کردن و نزدن آن مستاصل بودند. آبان سیاه از نظر کرونا هم گذشت و خوشبختانه 19 دی ماه دوباره مرگ کرونایی در ایران دو رقمی شد و روند کاهشی آمار ابتلا در کشور را شاهد بودیم و این روزها با آمار نزولی کرونا تا فروردین 1400 که عید دیدنی و دورهمی مردم به راه بود و متاسفانه دوباره مرگ کرونایی سه رقمی شد.

فروردین 1400 و مرگ های سه رقمی  مردم ایران عید نوروز 99 را در با کمترین میزان دورهمی و عید دیدنی سپری کردند، دیگر در نوروز 1400 به برخی پروتکل‌های بهداشتی پایبند نبودند و دل خود را به دریا زدند و دید و بازدیدهای نوروزی را افزایش دادند و همین موضوع هم باعث شد که 13 فروردین 1400 نیز فوت نلشی از کرونا سه رقمی شد. فوت 395 نفر در 31 فروردین 1400 نشوک بزرگ دیگری به مردم بود اما این آمارها در آن سال روند افزایشی داشت و دوم اردیبهشت 1400 نیز مرگ 453 نفر به ثبت رسید اگرچه فوت 454 بیمار کووید19 دیگر در پنجم و فوت 496 بیمار کووید19 در ششم اردیبهشت 1400 دوباره نشان از موج دیگری از کرونا را داد.

شیوع سویه دلتا در تابستان 1400 و مرگ بیش از 700 نفر در یک روز  تیرماه 1400 کم کم تعدادفوتی های ناشی از کرونا افزایش یافت، پیک پنجم کرونا با سویه دلتا قوت گرفت، این سویه از دیگر واریانت ها بسیار قوی‌تر بود و حتی کودکان را اسیر کرد، این سویه با وجود تزریق اندک واکسن کرونا تا حدودی روند منفی در کشور داشت و چند روز مرگ 700 نفر و ابتلای بالای 40 هزار تا 50 هزار نفر شوک بزرگی دوباره به مردم وارد کرد.

آمار واکسن‌های وارداتی بسیار پایین بود و مردم در صف تزریق واکسن بودند اما آمار واردات بسیار پایین و متقاضیان واکسن روز به روز بیشتر می‌شدند اما تا زمان دولت دوازدهم حدود 22 میلیون نفر در اول و دوم را تزریق کردند که این آمارهای وارداتی واکسن نمی‌توانست جلوی این همه مرگ کرونا در سویه دلتا را بگیرد.

دوم شهریور 1400 مرگ 709 نفر را شاهد بودیم که عزم دولت سیزدهم بر ورود واکسن کرونا جزم شد و همین موضوع باعث شد که مردم با واکسن وارداتی زیادی روبه‌رو شدند و دیگر روند کاهشی کرونا را در کشور شاهد بودیم و آمار تزریق واکسن و کاهش مرگ و ابتلا روز به روز روند کاهشی خود را ادامه می‌داد.

تزریق به موقع واکسن کرونا و ضعیف بودن سویه امیکرون تزریق واکسن کرونا با روی کار آمدن دولت سیزدهم رونق گرفت آمارهای روزانه به بیش از یک میلیون تزریق واکسن در روز می‌رسید، دلتا فروکش کرد و خبر از سویه جدیدی به نام امیکرون آمداما حالا دیگر مردم ایران تا حدود زیادی واکسینه شده بودند و بیش از 140 میلیون تزریق واکسن برای دز اول تا سوم انجام شده بود و نشان داد که واکسن‌های تزریقی روند مطلوبی برای عدم ابتلا مردم به سویه جدید را داشت.

تزریق واکسن کرونا با روی کار آمدن دولت سیزدهم رونق گرفت آمارهای روزانه به بیش از یک میلیون تزریق واکسن در روز می‌رسید، دلتا فروکش کرد و خبر از سویه جدیدی به نام امیکرون آمد

آمار واکسیناسیون از بیش از 22 میلیون دز به شدت فراتر رفت، واکسن‌های موردنیاز مردم با عزم دولت وارد شد، کرونا تا حدودی فروکش کرد، اکنون 149 میلیون و 978 هزار و 995 دُز واکسن در کشور تزریق شده است سویه امیکرون به دلیل واکسیناسیون گسترده فروکش کرده از مرگ 799 نفر در یک روز به صفر رسیدیم.

6 پیک کرونا در ایران ویروسی که در پیک اول از اسفند 98 تا اردیبهشت 99 شروع و خاتمه یافت با استفاده خوب مردم از ماسک و رعایت شیوه های بهداشتی تا حدودی فروکش کرد. اما همین امر سبب شد تا به گمان از بین رفتن کرونا، فضاهای عمومی باز و قرنطینه پایان یابد و زندگی به روال عادی بازگردد که به ناگهان پیک دوم در خردادماه 99 مردم را محاصره کرد و دوباره موارد ابتلا و بستری دوچندان شد اما همچنان میزان فوتی ها دو رقمی بود. با تمام هشدارها، پیک سوم در آبان 99 همزمان با سرعت و سرایت بالا بازگشت و آمار فوتی ها را سه رقمی کرد؛ پیکی که باعث شدت گرفتن رعایت شیوه نامه بهداشتی و تعطیلی دوهفته ای شهرها و اماکن عمومی شد و اندک اندک در حال عبور از آن بودیم که پیک چهارم با ویروس انگلیسی از فروردین ماه 1400 وارد کشور شد. ویروسی با قدرت سرایت و انتشار به مراتب بسیار بالاتر از پیک های قبلی بار دیگر آمار فوتی ها را سه رقمی و مبتلایان بخصوص در میان اعضای خانواده را دو چندان کرد و رنگ شهرها را به قرمزی کشاند. هنوز از ویروس انگلیسی رهایی پیدا نکرده بودیم که نوع دلتای کرونا با پیک پنجم از ابتدای تیرماه 1400 از جنوب آغاز و در کشور شیوع پیدا کرد و شاهد افزایش آمار بستری ها و فوتی ها بودیم تا آنجا که این پیک را رکورددار بیشترین آمار ابتلا و فوتی های روزانه بر اثر کرونا عنوان می‌کنند.

پیک ششم کرونا با سویه امیکرون نیز از 28 آبان ماه 1400 با روندی نسبتا افزایشی شروع شد و هنوز هم با سیری نزولی ادامه دارد اما به دلیل واکسیناسیون گسترده این سویه چندان در ایران قوی نبود و 90 درصد افرادی که به این سویه مبتلا شدند افرادی بودند که واکسن نزده بودند.

حال این موضوع مطرح است که نباید صفر شدن مرگ کرونایی را عادی بگیریم و بگذاریم دوباره کرونا مردم ایران را با چالش‌های جدی روبه رو کند، براساس اعلام وزارت بهداشت ورود سویه جدید در فصل سرما دور از ذهن نیست به همین دلیل نباید این همه سختی دوران کرونا را به راحتی فراموش کنیم و با سهل‌انگاری و ساده‌انگاری دوباره شیوع این ویروس تاجدار را در ایران شاهد باشیم.

برچسب‌ها

از مرگ روزانه 700 نفر تا روز صفر؛ روایتی از 821 روز مقابله با ویروس تاجدار 2
از مرگ روزانه 700 نفر تا روز صفر؛ روایتی از 821 روز مقابله با ویروس تاجدار 3
از مرگ روزانه 700 نفر تا روز صفر؛ روایتی از 821 روز مقابله با ویروس تاجدار 4