دوشنبه 8 بهمن 1403

از پاسپورت‌های 3 میلیون تومانی تا بلبشوی گرانی موبایل / آتشی که دودش فقط دامن مصرف‌کننده را می‌گیرد

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
از پاسپورت‌های 3 میلیون تومانی تا بلبشوی گرانی موبایل / آتشی که دودش فقط دامن مصرف‌کننده را می‌گیرد

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، امروزه گوشی تلفن همراه به واسطه افزایش نرخ ارز همسو با سایر کالاها، نوسانات لحظه‌ای قیمت را تجربه می‌کند که این نوسانات 90 درصد روند افزایشی دارد و فضای رقابتی را بین برندهای برتر ایجاد کرده، مردم سعی بر این دارند برندی را انتخاب کنند که نسبت به امکاناتی که دارد، قیمت مناسب‌تری هم داشته باشد. به نظرمی‌رسد با اوضاع اقتصادی امروز کشور و زمزمه‌هایی که حول موضوع منع اختصاص دلار نیمایی به تلفن‌های همراه شنیده می‌شود نباید امیدی به کاهش قیمت‌ها داشت.

شیوع ویروس کرونا مجازی شدن اکثر فعالیت‌ها به خصوص در حوزه آموزش را به همراه داشته است که این شرایط بسیاری از خانواده‌ها را مجبور به خرید گوشی موبایل هوشمند برای فرزندان خود حتی در سنین پایین کرده که تاثیر بسزایی در افزایش تقاضا داشته است. در واقع باید به این نکته اشاره شود که با وجود گرانی گوشی‌های تلفن همراه، همچنان این کالا مخاطب‌های خود را دارد؛ چراکه خانواده‌ها به دلیل استفاده از آموزش مجازی مجبور به تهیه این کالا هستند.

برای بررسی ابعاد مختلف علت افزایش قیمت گوشی همراه نشستی را با حضور رئیس هیئت مدیره انجمن وارد کنندگان موبایل حسین غروی رام، عضو هیئت مدیره انجمن واردکنندگان موبایل محمدرضا عالیان و مدیر سامانه همتا حسین یوسفیان ترتیب دادیم تا به طور کارشناسی این موضوع را پیگیری کنیم که اتفاقا در این زمینه صحبت‌های زیادی داشتند که در ادامه می‌خوانید.

* ممنوعیت واردات گوشی‌های بالای 300 یورو تصمیم کمیته تخصیص ارز وزارت صنعت است

فارس: درباره خبر ممنوعیت گوشی های بالای 300 یورو توضیح دهید. 

یوسفیان: ممنوعیت واردات گوشی‌های بالای 300 یورو تصمیم کمیته تخصیص ارز وزارت صنعت است که پس از رسانه ای شدن این موضوع این کمیته می‌گوید به گمرکات اجرایی ابلاغ نکرده‌اند، این موضوع به گمرکات ایران ابلاغ شده است اما با فضاسازی رسانه‌ای و انتشار اصطلاحات و تحلیل‌های غلط، باعث واکنش اذعان عمومی شد و در نتیجه تصمیم گیران به نوعی از این موضوع عقب‌نشینی کردند.

* اعلام ممنوعیت واردات گوشی باعث قطع رانت شده است

فارس: این موضوع که گفته می شود که ممنوعیت واردات گوشی بالای 300یورو یک تصمیم ناگهانی بوده و بازرگانان اطلاع نداشتند درست است؟

یوسفیان: خیر، درست است که ادعا شده که تصمیم ناگهانی بوده و بازرگانان اطلاع نداشتند اما اینگونه نیست از طرفی باید بگویم ادعا شده بود در این موضوع رانت اطلاعاتی اتفاق افتاده که نه تنها اینگونه نیست بلکه بالعکس اعلام آن باعث قطع رانت شده است که این کار را انجمن وارد کنندگان موبایل کشور انجام داد.

* اعلام 3 برابری واردات گوشی همراه در سه ماهه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته غلط است

فارس: آیا اینکه بعضی از رسانه ها اعلام می کردند میزان واردات گوشی همراه در سه ماهه اول سال جاری نسبت به سه ماهه سال گذشته، واردات سه برابری داشته است را تائید می کنید؟

یوسفیان: خیر، آمار اعلام شده مبنی بر اینکه میزان واردات گوشی همراه در سه ماهه اول سال نسبت به سه ماهه سال گذشته واردات سه برابری داشته، غلط است. این آمار گمرک جمهوری اسلامی است که در ظاهر غلط نیست اما در واقعیت ماجرا کاملا غلط است. متاسفانه مجموع این آمارها باعث شده که ذهنیت افراد جامعه نسبت به تصمیم درست در راستای مدیریت منابع معدود ارزی کشور ما مشوش شده و مردم تصمیم درست را اشتباه فرض کردند، از طرفی دولت از این موضوع عقب نشینی کرده است.

* آمار و ارقام را درست تبیین می‌کنیم تا افکار عمومی با جزئیات آشنا شوند و قضاوت با آنها باشد

فارس: در حال حاضر با انبوه خبرهای متفاوت و اعلام اعداد و ارقام مختلفی که درباره گوشی همراه در فضای رسانه ها منتشر می شود شما می توانید اطلاعات درستی ارائه دهید؟

یوسفیان: بله، ما آمار و ارقام را درست تبیین و تاریخچه را کامل اعلام می‌کنیم تا افکار عمومی با جزئیات آشنا شوند و قضاوت با آنها باشد، باید بگویم مجموع واردات گوشی در سال 98 به طور کلی 15.3 میلیون عدد گوشی است که این تعداد قبل از بحران ارزی بالای 20 میلیون دستگاه بوده است. از این 15.3 میلیون گوشی تعداد 13.9 میلیون دستگاه قیمت ارزشی گوشی‌ها زیر 300 یورو بوده است که قیمت قبل از گمرک نزدیک به 7 میلیون بوده و بعد از گمرک در بازار 9 میلیون تومان است در واقع عمده گوشی‌های مصرفی در ایران زیر 300 یورو است.

* یک سوم ارز کشور در واردات گوشی مربوط به گوشی‌های بالای 300 یورو است

فارس: چه میزان از واردات کشور مربوط به گوشی موبایل است؟

یوسفیان: 2.4 میلیارد دلار از واردات کشور مربوط به گوشی موبایل است و 1.3 میلیارد دلار مربوط به گوشی زیر 300 یورو بوده و نزدیک به 8 دهم یعنی نصف آن مربوط به گوشی بالای 300 یورو است در واقع باید به این نکته اشاره کنم که یک سوم ارز کشور در واردات گوشی مربوط به گوشی‌های بالای 300 یورو است اما چند درصد از این گوشی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند؟ که باید بگوییم در سال 98 تنها 9 درصد از مخاطبان از گوشی‌های بالای 300 یورو استفاده می‌کردند.

* به ازای ورود یک گوشی بالای 300 یورو ما می‌توانیم 5 گوشی زیر 300 یورو وارد کنیم

 فارس: چند درصد از مردم کشور از گوشی همراه زیر 300 یورو استفاده می کنند؟

یوسفیان: به طور کلی 91 درصد مردم از گوشی های زیر قیمت 300 یورو استفاده می‌کنند که در واقع می توان گفت که این میزان نزدیک به دو سوم منابع ارزی را به خود اختصاص داده است. از طرفی باید به این نکته اشاره کنم که گوشی های بالای قیمت 300 یورو 5 برابر گوشی های زیر قیمت 300 یورو ارز را به خود اختصاص می دهند یعنی مابه ازای ورود یک گوشی بالای 300 یورو ما می‌توانیم 5 گوشی زیر 300 یورو وارد کنیم.

* قبل از طرح ریجستری 90 درصد بازار واردات گوشی توسط قاچاق بوده است

واردات گوشی همراه به صورت تجاری و مسافری است. البته باید توضیح دهم قبل از سال 97 حدود 90 درصد بازار واردات گوشی قاچاق بوده است که بعد از طرح ریجستری واردات قانونی شد. از طرفی باید به این نکته اشاره کنم که بخشی از واردات گوشی سهم حداقل مربوط به مسافری است و سهم عمده واردات آن به صورت قاچاق وارد می‌شود. یعنی عوارض گمرک پرداخت می‌شود یعنی با سوء استفاده از اطلاعات مسافر دیگری گوشی همراه ثبت می‌شود و تامین ارز آن هم از بازار آزاد است. از طرفی اگر دولت تامین ارز می‌کند پس چرا ما بازاری مثل بازار آزاد داریم.

* 40 هزار دستگاه گوشی اپل در سال 98 به صورت تجاری یا قانونی وارد کشور شده است

فارس: راهکار جلوگیری از ایجاد بازار آزاد چیست و اینکه وضعیت واردات گوشی همراه را در سال گذشته توضیح دهید.

یوسفیان: هر چقدر ما بتوانیم تقاضای بازار آزاد ارز را کاهش دهیم موجب کاهش قیمت در بازار آزاد خواهد شد و به طبع در ارز نیمایی تاثیر دارد. اما درباره وضعیت گوشی همراه در سال گذشته باید بگویم متاسفانه از گوشی‌های بالای 300 یورو در سال 98 حدود 940 هزار دستگاه به شیوه مسافری وارد شده است. یعنی کالای قاچاق و نصف این تعداد از طریق تجاری بوده است. از طرفی باید اشاره کنم که مقام معظم رهبری بر استفاده نکردن کالای آمریکایی تاکید کردند و همچنین چندین بار در مکاتبات شورای عالی فضای مجازی و مجلس از جلوگیری ورود کالا صحبت شده است اما همچنان عمده واردات گوشی همراه مربوط به بخش مسافری است. واردات گوشی همراه در بخش تجاری کنترل شده است به طوری که حداقل واردات گوشی مربوط به برند اپل است یعنی تنها 40 هزار دستگاه گوشی اپل در سال 98 به صورت تجاری یا قانونی وارد کشور شده است.

فارس: چند درصد گوشی های وارداتی از طریق مسافری وارد کشور شده است؟

یوسفیان: 67 درصد گوشی بالای 300 یورو از طریق مسافری وارد کشور شده است البته باید توضیح دهم در این رابطه برای بازرگانان رانت ایجاد نشده در واقع بازرگان در این بازار نقشی نداشته است، زیرا یک سوم واردات گوشی بالای 300 یورو توسط بازرگان بوده است. طبق آماری که داریم عمده واردات گوشی قاچاق بوده است که اصناف ثبت می‌کنند.

* سال گذشته نیم میلیارد یورو صرف واردات تلفن همراه با برند اپل کردیم

فارس: آیا آماری از نوع گوشی های وارداتی به کشور دارید؟ سال گذشته چند میلیارد صرف واردات تلفن همراه شده است؟

یوسفیان: بله، بیشترین واردات گوشی بالای 300 یورو مربوط به آیفون ایکس، آیفون 11 یورمکس است اما گوشی زیر 300 یورو را گوشی های گلکسی A70-A30-A20-A50 تشکیل می دهند که جزء گوشی‌های خوب هستند. سال گذشته نیم میلیارد یورو صرف واردات تلفن همراه با برند اپل کردیم که فقط نیاز 4 درصد بازار را تامین کرده که هیچ نمایندگی در ایران ندارد و این برند کشورما را تحریم کرده است. صنعت کشور اگر تعطیل شود به موازات آن کل حمل و نقل تعطیل خواهد شد به طور مثال در بحران سال 97 که رانندگان کامیون‌ها اعتصاب کردند به خاطر گران شدن مواد اولیه حمل و نقل و لاستیک بود که کل ارز مورد نیاز آنها 250 میلیون یورو است که اگر آن را قیاس کنیم با برند اپل و نیاز لاستیک متوجه می شوید که به خاطر عدم اختصاص ارز به صنعت زندگی مردم مختل می‌شود. همچنین در مثال دیگر رانندگان در آن زمان برای مرغ داری ها ذرت و سویا نیاوردند و قیمت مرغ در آن مقطع به 16 هزار تومان رسید. باید بگویم کل نیاز صنعت پوشاک برای تولید نزدیک به 400 میلیون یورو است که این صنعت بیش از 250 هزار شغل بالفعل در بخش تولید بدون سرمایه‌گذاری دولت دارد و همچنین 150 هزار شغل بالقوه دارد.

* امروز شرایط ما سخت‌تر از زمان جنگ است

برای مثال به قطعات و الیاف مورد نیاز برای پوشاک ارز نمی‌دهند و صنعت تعطیل شده است در واقع به خاطر 500 میلیون یورو برند اپل حدود 400 میلیون به پوشاک نمی‌دهیم و صنعت را تعطیل کرده ایم. همچنین کل واردات برنج 1.3 میلیارد یورو است که در سال‌های مختلف بر اساس بارندگی متغیر است و در ادامه باید بگویم کل صنعت لوازم خانگی ما یک میلیارد یورو است اما اپل 500 میلیون یورو است. اگر 500 میلیون یورو را به اپل بدهیم یعنی چنین خرج‌هایی را نمی‌توانیم بکنیم و می گوئیم منابع ارزی ما محدود است البته از ماه پایانی سال گذشته بیماری کرونا تاثیر گذار بوده است اما باید توجه داشت که روند صادرات غیرنفتی به کشورهای همسایه مختل شده و منابع ارزی محدودتر از سال‌های قبل است.

برخی از مسوولان می گویند شرایط ما شرایط سخت‌تر از جنگ نیست و بعضی دیگر معتقدند امروز شرایط ما سخت‌تر از جنگ است. یادمان نرود در زمان جنگ ما نفت را به اروپا هم می‌فروختیم اما امروز به هیچ کشوری نمی‌فروشیم. صادرات نفتی در ماه‌های اخیر دچار خلاء شده است. موضوع بازگشت ارز حاصل از صادرات مورد تاکید همه مسئولان است یعنی بحران ارز داریم و نمی‌توان برای هر صنفی ارز اختصاص داد.

* فقط 160 هزار دستگاه گوشی بالای 300 یورو از اول تا 31 فروردین وارد کشور شد

فارس: امسال میزان واردات گوشی همراه چگونه بود؟

یوسفیان: امسال 2.57 میلیون گوشی در سه ماهه اول وارد کشور شد که از این میزان 2.41 میلیون گوشی زیر 300 یورو بود، فقط 160 هزار دستگاه گوشی بالای 300 یورو از اول تا 31 فروردین وارد کشور شد که ارزش آنها 430 میلیون یورو بود که از این میزان مبلغ 310 میلیون یورو به گوشی زیر 300 یورو مربوط می شد و بالای 300 یورو که سهم بسیار اندکی در بازار داشتند، بخش زیادی از ارز آزاد را اختصاص داده که گوشی با ارزش 300 یورو 28 درصد منابع ارزی را مصرف کردند و 6 درصد بازار را تامین کرده است که تقریبا 5 برابر گوشی‌های مشابه زیر 300 یورو ارز برمی‌دارد.

* 81 درصد گوشی‌های وارداتی کشور به صورت مسافری یا همان قاچاق آمده است

فارس: امسال گوشی های بالای 300 یورو چگونه وارد کشور شده است؟

یوسفیان: 160 هزار گوشی بالای 300 یورو در سال 99 توسط 115 هزار مسافر وارد کشور شده است که از این تعداد تنها 45 هزار تا به صورت تجاری آمده است که نقش اصلی را در واردات برند اپل ایفا می‌کند همچنین در واردات گوشی مسافری هم برند اپل نقش بیشتری دارد. این در حالی است که 81 درصد گوشی‌های وارداتی کشور به صورت مسافری یا همان قاچاق آمده است.

* واردات گوشی مسافری با سوء استفاده از اطلاعات اتباع ایرانی کاهش یافت

فارس: برای کنترل و جلوگیری از واردات گوشی های قاچاق چه اقداماتی انجام داده اید؟

یوسفیان: از سال گذشته در چند مرحله سعی کردیم گوشی‌های مسافری را کنترل کنیم که با کمک انجمن وارد کنندگان موبایل این کار را انجام دادیم. از تیر ماه سال 98 اقدام به کنترل بازار واردات گوشی کردیم که در چند مرحله از واردات جلوگیری کردیم به طور مثال ضربه محکمی را ماه هفتم در سال 98 به وارد کنندگان گوشی‌های مسافری یا قاچاق زدیم که نتیجه مثبتی داشت به طوری که واردات گوشی مسافری با سوء استفاده از اطلاعات اتباع ایرانی کاهش یافت که در آن زمان هم اصناف که گوشی قاچاق می‌آوردند اعتراض می‌کردند که آنها به ناچار شروع کردند به سوء‌استفاده از اتباع خارجی مثل افغانستانی‌ها که دراین زمینه هم ما به گمرک فشار آوردیم که ثبت گوشی اتباع افغانی به صورت حضوری با ثبت مشخصات و قانونی انجام شود که با این کار بلافاصله ورود گوشی توسط آنها قطع شد، این در حالی است که اتباع افغانستانی سابقه وارد کردن گوشی همراه را در هیچ زمانی نداشتند، در واقع قاچاقچیان از مرزهای غربی کشور به اسم آنها گوشی وارد می‌کردند. به طور مثال در اردیبهشت سال 98 روزانه 50 هزار گوشی به نام اتباع ثبت می‌شد که در روز اعلام خبر ممنوعیت واردات گوشی همراه بالای 300 یورو این آمار دوباره به 3 هزار تا رسیده است.

* پاسپورت افراد 2 میلیون و 900 هزار تومان خرید و فروش می‌شود

فارس: امسال هیچ ارزی برای واردات گوشی همراه اختصاص نیافته است؟

یوسفیان: باید توضیح دهم که سال گذشته در عرض 3 تا 4 ماه طول می‌کشید تا بانک مرکزی ارز تخصیصی گوشی های همراه را بدهد اما امسال این زمان به بیش از 30 تا 60 روز رسیده است. از طرفی بازار سیاه درست شده است به طوری که اطلاعات پاسپورت افراد 2 میلیون و 900 هزار تومان خرید و فروش می شود تا به نام وی سیم کارت خریده و گوشی ثبت کنند که این کار را در مدت 3 ماه انجام می دادند.

* درسه ماهه اول سال 99 در مجموع 2.3 میلیون گوشی به صورت تجاری و مسافری وارد کشور شده است

فارس: درباره اینکه می‌گویند در سه ماهه اخیر نسبت به مدت مشابه در سال گذشته سه برابر گوشی وارد کشور شده است توضیح دهید.

یوسفیان: این حرف غلط است چون در سه ماهه اول سال 98 در مجموع 3.2 میلیون گوشی به صورت تجاری و مسافری وارد کشور شده است به طوری که درسه ماهه اول سال 99 در مجموع 2.3 میلیون گوشی به صورت تجاری و مسافری وارد کشور شده است این یعنی کاهش 600 هزار عددی واردات گوشی همراه که گمرک موقع گزارش دهی تخلف کردند تنها گوشی‌های وارداتی تجاری را در آمار خود آورده اند و واردات گوشی های مسافری را حساب نکردند. از طرفی باید بگویم اگر آمار واردات گوشی همراه را در سه ماهه منتهی به سال 99 در نظر بگیریم بازرگانان 4.9 میلیون گوشی وارد کشور کردند اما در سه ماهه اول امسال نتوانستند به خاطر شرایط ارز و کرونا گوشی وارد کنند یعنی کاهش 1.3 میلیون دستگاه گوشی.

* خبر ممنوعیت واردات گوشی بالای 300 یورو در بازار تغییر چندانی نداشت

 فارس: آیا با اعلام خبر ممنوعیت واردات گوشی بالای 300 یورو بازار این گوشی ها تغییر کرد؟ 

یوسفیان: خیر، روز 16 تیرماه که خبر ممنوعیت واردات گوشی بالای 300 یورو اعلام شد تعداد گوشی‌های فعال شده در کشور950 عدد بوده است اما روز مشابه در 7 روز قبل 982 گوشی فعال شده بود که در ادامه باز هم در 7 روز قبل هزار و 130 گوشی فعال شده است. این آمار نشان می دهد در بازار تغییر چندانی اتفاق نیفتاد اما در رسانه‌ها جنجال ایجاد شد. این در حالی است که هیچ قانونی برای نظارت بر حقوق مصرف کننده وجود ندارد.

فارس: چرا روند ثبت سفارش در بازار موبایل دچار خلاء است؟

یوسفیان: باید اشاره کنم که وقتی بازرگان ثبت سفارش می‌کند وزارت صمت بعد از اینکه سهم خودش را برمی‌دارد سفارش بازرگان را تائید می‌کند اما در مرحله بعد بازرگان وقتی به بانک مرکزی می‌رود آنها می‌گویند منابع ارزی محدود است و وارد شدن گوشی را تائید نمی‌کنند، اگر هم تائید کنند باید از سهم وزارت صمت به بازرگان ارز تخصیص دهند که این اتفاق روند کار را با مشکل روبرو می‌کند، چون سهم ارز وزارت صنعت نسبت به سال گذشته کمتر است از طرفی باید بگویم به دلیل محدودیت منابع ارزی بانک مرکزی فقط به وزارت صمت کشاورزی و بهداشت ارز می‌دهد که آن هم هر کدام از آنها دارای یک سقف مجاز هستند به طور مثال اسفندماه سال گذشته در ابتدای شیوع بیماری کرونا یک اختلافی بین وزارت بهداشت و بانک مرکزی ایجاد شد از یک سو وزارت بهداشت می خواست دارو وارد کشور کند اما بانک مرکزی اعلام کرد سقف تخصیص ارز وزارت بهداشت پر شده و نمی‌توانم ارز اختصاص دهم که این موضوع با ورود رهبری رفع شد.

* واردات گوشی همراه به تنهایی 2.4 میلیارد دلار است

فارس: درحال حاضر برای واردات گوشی همراه چقدر هزینه می شود؟ 

یوسفیان: موبایل یک کالایی است بین انبوه کالاها و مواد اولیه که به صورت عمده نیاز بازار است. از طرفی باید بگویم واردات گوشی همراه به تنهایی 2.4 میلیارد دلار هزینه می شود در صورتی که ما روزانه 3 هزار بشکه نفت نمی‌فروشیم. این موضوع در حالی که کل ارز که به وزارت صنعت اختصاص می‌دهند به 20 میلیارد دلار نمی‌رسد پس چطور می توان 2.4 میلیارد دلار به موبایل ارز اختصاص داد باید یک مرز معقولی برای اختصاص ارز تخصیص داده شود از نظر من به جای ممنوعیت واردات گوشی همراه 300 یورو باید 150 یورو باشد.

* همه دعواهای ما بر سر 6 درصد مصرف کننده است

فارس: نقطه کور واردات بازار موبایل کجاست؟

یوسفیان: در مرحله اول باید توضیح دهم که اصناف با 3 درصد سود گوشی همراه را می‌فروشند و سود آنها بیشتر در لوازم جانبی است به طور کلی سود برای اصناف در هر قیمتی 15 درصد است. نقطه کور یا مشکل اینجاست که گوشی موبایل باید زیر 300 یورو وارد شود زیرا اگر آزاد شود مردم با مشکل روبرو می‌شوند و عامه مردم ضرر می‌کنند در واقع همه دعواهای ما بر سر 6 درصد مصرف کننده است چرا که در صورتی که فردی که قرار است 50 میلیون پول گوشی اپل بدهد به راحتی پرداخت می‌کند. همچنین باید به این نکته اشاره کنم که از اسفند به خاطر کرونا کاهش رونق صادرات داشتیم به طوری که تخصیص ارز تلفن همراه در 3 ماه اول سال 99 نسبت به سال قبل 50 درصد کاهش یافته است. زیرا به گوشی بالای 300 یورو ارزی تخصیص ندادند این در حالی است که موضوع مربوط به چند بازرگان اندک نیست زیرا 300 بازرگان در این حوزه فعالیت می‌کنند البته بعضی از آنها اصناف بودند که بازرگان شدند.

* درخواست داریم زمانی که گوشی تلفن همراه روشن می‌شود قیمت واقعی مصرف کننده در آن وجود داشته باشد

حسین غروی رئیس هیئت مدیره انجمن وارد کنندگان موبایل درباره وضعیت بازار گوشی همراه نیز در این میزگرد گفت: در حال حاضر در کشور محدودیت ارزی وجود دارد و از طرفی هر روز با تغییر قیمت گوشی همراه هستیم ما درخواست داریم زمانی که گوشی تلفن همراه روشن می‌شود قیمت واقعی مصرف کننده در آن وجود داشته باشد، در این رابطه ما به سازمان حمایت فشار آوردیم که خوشبختانه آنها قبول کردند که تجارت الکترونیک و سامانه همتا کمک کنند به طوری که بازرگان هنگامی که منشا ارز را می‌زند قیمت تمام شده ارز را ثبت کند که دیگر شاهد نوسان بازار نبوده و این نابسامانی اتفاق نیفتاد.

* گوشی‌های داخل گمرک 14 درصد بالای 300 یورو و 86 درصد دیگر زیر 300 یورو است

فارس: پیشنهاد شما برای ثبات بازار گوشی همراه چیست؟

غروی: باید به بازرگان اعلام شود که گوشی وارد کشور نکنند تا سرمایه آنها از بین نرود چون ارزی نیست که اختصاص بدهیم زیرا اگر قرار است گوشی بالای 300 یورو ارز تعلق نگیرد باید برای کنترل و ثبات بازار به گوشی‌های زیر 300 یورو ارز اختصاص داده شود در حال حاضر از گوشی‌های داخل گمرک 14 درصد بالای 300 یورو و 86 درصد دیگر زیر 300 یورو است همچنین از بانک مرکزی خواهش کردیم که برای آنکه مشکل ارزی به وجود نیاید و از شایعه و رانت خواری جلوگیری شود اطلاعات تخصیص موبایل را در اختیار انجمن قرار دهد که ما اعلام عمومی کنیم اما با وجود اینکه این موضوع مصوبه دارد اما کسی به آن توجه نکرده است.

فارس: برای رفع مشکل ارزی بازرگانان چه اقداماتی انجام داده اید؟

غروی: از آنجایی که ارزی وجود نداشت که ما بخواهیم ارز برای بازرگان بگیریم چندین جلسه با معاونت بازرگانی بانک مرکزی برگزار کردیم اما دوستان کمیته‌های مختلف به ما گفتند ارز نداریم. اما پیشنهاد دادن ما به عنوان اولین انجمن واردکنندگان موبایل با یکی از انجمن‌های صادر کننده تهاتر کنیم که در قبال پول صادر کننده‌ها واردات موبایل را انجام دهیم که در این رابطه ما اولین انجمنی بودیم که برای تهاتر تفاهم نامه با انجمن صادر کنندگان خشکبار امضا کردیم.

فارس: در حال حاضر بانک مرکزی برای گوشی های زیر 300 یورو ارز اختصاص می دهد؟

غروی: باید توضیح دهم گوشی های زیر 300 یورو نیاز مردم است از طرفی بانک مرکزی گفت به خاطر تفاهم نامه در قالب تهاتری که انجام دادید موبایل های زیر300 یورو را در صف تخصیص نمی‌گذاریم از طرفی ما به معنای واقعی برای نیاز مردم جنگیدیم چون قرار بود که برای گوشی های زیر 150 یورو محدودیت ایجاد کنند اما ما خواهش کردیم تا 300 یورو را با بازرگان همکاری کنند چون باورمان این است که اگر سایر قیمت‌ها محدود شود کار قاچاقچیان رونق می گیرد. از طرفی خواهش کردیم که گزارش تخصیص‌هایی که توسط بانک مرکزی در آینده رصد می‌شود به ما بدهند. امروز 28 میلیارد دلار ارزی داریم که به چرخه بانک مرکزی در سامانه نیما بازنگشته است و دولت هم در این رابطه کنار نمی‌آید همچنین 16 هزار کارت بازرگانی در حال باطل شدن است چون ارز خود را نیاوردند.

فارس: چه اقداماتی برای بازگشت ارز به چرخه بانک مرکزی انجام داده اید؟

غروی: ما به عنوان اینکه دغدغه ملی داشته و سومین وارد کننده کشور هستیم تلاش می کنیم که مردم از گوشی موبایل استفاده کنند اما نمی‌خواهیم برون رفت سرمایه داشته باشیم در این رابطه قانون گذاشتیم مهلت زمانی رفع تعهد برای پولی که حواله می‌شود تا 45 روز بعد کالا وارد شود اما اکنون 30 روز است یعنی با این کار هدر رفت سرمایه نداشته باشیم زیرا اگر یکسری افراد ارز را خارج کنند و کالا وارد نکنند بازار دچار تلاطم می شود اما قانون می‌گوید 6ماه می‌توان بعد از حواله پول، کالا وارد شود.

* کشور نیازمند 15 میلیون گوشی همراه است

امیر اسحاقی دبیر انجمن واردکنندگان موبایل نیز در این میزگرد گفت: کشور نیازمند 15 میلیون گوشی همراه است، برای جلوگیری از قاچاق گوشی همراه باید سامانه 124 که زیر نظر وزارت صمت است با همکاری سامانه همتا بر بازار موبایل نظارت جدی کنند. همچنین باید با راه‌اندازی سامانه افق مراحل ورود گوشی همراه توسط بازرگانان به کشور مورد رصد قرار گرفته تا این کالا با قیمت مناسب به دست مصرف‌کننده برسد.

* تعهد می‌کنیم ظرف 2 ماه کل نیاز مردم را برطرف کنیم

در حال حاضر کشور نیازمند 15 میلیون گوشی همراه است که ما به عنوان انجمن واردکنندگان موبایل تعهد می‌کنیم ظرف 2 ماه کل نیاز مردم را برطرف کنیم. از طرفی از همه مصرف‌کنندگان درخواست داریم در صورتی که گوشی همراه مورد نیاز خود را با قیمت غیر متعارف خریداری کرده‌اند نسبت به شکایت از فروشنده اقدام کنند.

* ثبات بازار مستلزم آزاد کردن 500 هزار گوشی همراه دپو شده در گمرک

در حال حاضر گروه مقتدری مقابل قانون ممنوعیت واردات گوشی بالا 300 یورو ایستاده‌اند تا این قانون اجرا نشود که در این رابطه باید وزارت صمت به موضوع بازار موبایل ورود پیدا کرده و با آزاد کردن 500 هزار گوشی همراه دپو شده در گمرکات کشور بازار موبایل را به وضعیت عادی برگرداند.

* کشور نیازمند 2.4 میلیارد دلار ارز برای واردات گوشی

در حال حاضر کشور نیازمند 2.4 میلیارد دلار ارز برای واردات گوشی همراه است که اگر این میزان ارز تأمین شود ما تعهد می‌دهیم نیاز جامعه را ظرف 2 ماه برطرف کنیم.

با توجه به اینکه رئیس اتحادیه فروشندگان دستگاه‌های صوتی، تصویری، گوشی همراه و لوازم جانبی در این نشست حضور نداشتند برای شنیدن صحبت‌های وی در قالب تماس تلفنی نظرات این مسوول را جویا شدیم.

* یک میلیون و 100 هزار گوشی همراه هنوز ریجستری نشده است

ابراهیم درستی رئیس اتحادیه فروشندگان دستگاه‌های صوتی، تصویری، گوشی همراه و لوازم جانبی با اشاره به اینکه دولت باید برای اختصاص ارز به گوشی همراه چاره‌اندیشی کند، گفت: اگر قرار است با استفاده از فضای مجازی و تلفن‌های هوشمند فعالیت‌های آموزشی و ارائه خدمات اجتماعی به مردم تا توقف شیوع ویروس کرونا ادامه یابد باید دولت برای اختصاص ارز به گوشی‌های همراه چاره‌اندیشی کرده و همچنین 500 هزار گوشی همراه دپو شده در گمرک را آزاد کند.

* شرایط سخت دولت را قبول داریم اما برای تامین نیاز مردم باید چاره اندیشی شود

برای واردات گوشی همراه ما با توجه به وجود تحریم‌های ظالمانه و در نظر گرفتن وضعیت نامناسب خرید و فروش نفت و همچنین موج دوم شیوع کرونا شرایط سخت دولت را قبول داریم اما امروز تلفن همراه جزو سبد خانوار محسوب می‌شود که باید برای تأمین این نیاز چاره‌اندیشی کرد.

* آموزش بر بستر فضای مجازی نیازمند گوشی همراه هوشمند است

استفاده از بستر فضای مجازی برای آموزش دانش‌آموزان و دانشگاه‌ها نیازمند گوشی همراه هوشمند است که در حال حاضر با توجه به ممنوعیت واردات گوشی‌های بالای 300 یورو بازار موبایل دچار نوسانات بالای قیمت شده است که باید برای بازگرداندن ثبات به این بازار چاره‌اندیشی کرد. این در حالی است که 500 هزار گوشی همراه در گمرکات دپو شده و از طرفی 100 میلیون و 100 هزار گوشی دیگر هنوز ریجستری نشده است.

* تابع قانون و تصمیمات دولت هستیم

با توجه به تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر عدم استفاده از کالاهای خارجی و به خصوص آمریکایی در حال حاضر ما بر روی برند اپل برای واردات گوشی همراه حساسیتی نداریم چرا که در این رابطه ما تابع قانون و تصمیمات دولت هستیم.

* در واردات و نوسانات بازار موبایل رانت اتفاق افتاده است

انجمن واردکنندگان موبایل در زمینه خبر ممنوعیت گوشی‌های بالای 300 یورو هیچگونه صلاحیتی نداشته است که بخواهد این خبر را اعلام عمومی کند چرا که من معتقدم در واردات و نوسانات بازار موبایل رانت اتفاق افتاده است که در این رابطه از دوستان نظارتی و امنیتی درخواست دارم بر روی نحوه واردات گوشی همراه، خرید و فروش همچنین بازگرداندن ثبات این بازار ورود پیدا کرده و پیگیری جدی کنند.

باید گوشی‌های همراه هوشمندی که اکنون در بازار وجود دارند به قیمت خرید در بین مردم توزیع شده و به فروش برسد. چرا که قبل از سال 99 واردکنندگان گوشی همراه بر مبنای ارز 12 یا 13 هزار تومانی گوشی همراه وارد کرده‌اند. اکنون با ارز 25 هزار تومانی گوشی‌های همراه را در بازار توزیع کرده و به فروش می‌رسانند که این کار به تنهایی تخلف محسوب می‌شود.

* قوه قضائیه به موضوع واردات گوشی همراه و نوسانات بازار موبایل ورود کرده با متخلفان برخورد کند

من از همین تریبون از حجت الاسلام رئیسی ریاست قوه قضاییه درخواست می‌کنم به موضوع واردات گوشی همراه و همچنین نوسانات بازار موبایل ورود کرده و با متخلفان و قاچاقچیان برخورد قاطع کند.

انتهای پیام /

یورو گوشی واردات ارز بازارسیاه بدون صدای گوشی همراه
از پاسپورت‌های 3 میلیون تومانی تا بلبشوی گرانی موبایل / آتشی که دودش فقط دامن مصرف‌کننده را می‌گیرد 2
از پاسپورت‌های 3 میلیون تومانی تا بلبشوی گرانی موبایل / آتشی که دودش فقط دامن مصرف‌کننده را می‌گیرد 3
از پاسپورت‌های 3 میلیون تومانی تا بلبشوی گرانی موبایل / آتشی که دودش فقط دامن مصرف‌کننده را می‌گیرد 4
از پاسپورت‌های 3 میلیون تومانی تا بلبشوی گرانی موبایل / آتشی که دودش فقط دامن مصرف‌کننده را می‌گیرد 5
از پاسپورت‌های 3 میلیون تومانی تا بلبشوی گرانی موبایل / آتشی که دودش فقط دامن مصرف‌کننده را می‌گیرد 6
از پاسپورت‌های 3 میلیون تومانی تا بلبشوی گرانی موبایل / آتشی که دودش فقط دامن مصرف‌کننده را می‌گیرد 7
از پاسپورت‌های 3 میلیون تومانی تا بلبشوی گرانی موبایل / آتشی که دودش فقط دامن مصرف‌کننده را می‌گیرد 8