چهارشنبه 7 آذر 1403

از کنسلی پروازها تا عقب ماندگی تاریخی در اجرای باندهای دوم راه / بی اثر شدن افزایش اعتبارات با گرانی ها و بالارفتن هزینه ها

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
از کنسلی پروازها تا عقب ماندگی تاریخی در اجرای باندهای دوم راه / بی اثر شدن افزایش اعتبارات با گرانی ها و بالارفتن هزینه ها

خراسان جنوبی نه از ظرفیت ویژه و آنچنانی باندهای دوم راه برخوردار است و نه راه آهن آن بزودی قابل بهره برداری است، پروازهای فرودگاه های آن هم هر روز با کنسلی و لغو همراه است و گویا باید به تنهایی جور کمبود ناوگان هواپیمایی کشور را به دوش بکشد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، یکی از مهم ترین محورهای توسعه هر استان و منطقه ای، فراهم بودن راهها و مسیرهای دسترسی مناسب به آن منطقه است. اما خراسان جنوبی به عنوان یک استان شرقی و مرزی دور از مرکز و سومین استان پهناور کشور، از هیچکدام از مسیرهای دسترسی مناسب برخوردار نیست و با گذشت بیش از 16 سال از استان شدن، همچنان هم پای توسعه این استان لنگ می زند. این استان نه از ظرفیت ویژه و آنچنانی باندهای دوم راه برخوردار است و نه راه آهن آن بزودی قابل بهره برداری است، پروازهای فرودگاهش هم هر روز با کنسلی و لغو همراه است و گویا باید به تنهایی جور کمبود ناوگان هواپیمایی کشور را به دوش بکشد.

انتقاد از کنسلی پروازها در خراسان جنوبی

سعید امینی نسب، رئیس دفتر نماینده بیرجند در خصوص موضوع کنسلی پروازهای فرودگاه بیرجند، گفت: بارها صحبت از لزوم افزایش پروازها و نیروی انسانی شده است، اما دلیل این عدم همکاری برای توسعه چیست و چطوری می توان بین آن موازنه ایجاد کرد؟

وی با انتقاد از اینکه در کشور هرگاه مشکلی پیش می آید از خراسان جنوبی پرواز کنسل می شود، افزود: شاید برای شرکت های خصوصی نتوانیم ورود مستقیم داشته باشیم، اما شرکت های دولتی باید پاسخگو باشند که چرا از استان ما این کنسلی را آغاز می کنند.

امینی نسب با بیان اینکه با وجود کنسلی و کمبود ناوگان سرمایه گذار به استان نمی آید، عنوان کرد: باید جدول مقایسه ای با سایر استان ها داشته باشیم تا درصد خراسان جنوبی از این کنسلی ها را بررسی کنیم.

شتاب توسعه استان با برقراری پروازهای منظم

مدیرکل فرودگاه‌های خراسان‌جنوبی هم در بررسی آخرین وضعیت پروازهای استان، گفت: شرکت‌های هواپیمایی ماهان و ایران ایر برخی پروازهای خود را به دلیل کمبود ناوگان در بعضی از روزها لغو کردند.

طهماسبی با بیان اینکه شرکت‌های هواپیمایی کنسلی پروازها را کمبود ناوگان اعلام کرده‌اند، اظهار کرد: هر چند وظیفه فرودگاه آوردن پرواز نیست ولی ما برای رفع مشکل مردم و با رایزنی با شرکت‌های هواپیمایی دو پرواز فوق العاده برقرار کرده‌ایم.

طهماسبی با بیان اینکه استاندار خراسان‌جنوبی برای رفع این مشکل نیز رایزنی‌هایی با شرکت‌های هواپیمایی داشته‌اند، یادآور شد: با حمایت از شرکت‌های هواپیمایی، ورود بخش خصوصی برای خرید ناوگان برای خراسان‌جنوبی و رایزنی با دیگر شرکت‌های هواپیمایی می‌توان این مسئله و چالش بزرگ را برطرف کرد.

وی ضمن اشاره به ظرفیت های فراوان استان در زمینه های مختلف معدنی، گردشگری، کشاورزی تاکید کرد: برای حضور مسئولان و سرمایه گذاران نیازمند به وجود پروازهای برنامه ای و منظم در استان هستیم و با برقراری پروازها توسعه استان نیز شتاب بیشتری خواهد گرفت.

تکمیل حدود 113 کیلومتر باند دوم راه‌های استان در امسال

وحید داعی مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی هم با ارائه گزارشی از اقدامات راه وشهرسازی، افزود: ابتدای سال 99 مجموع قراردادهای ما در حوزه راه یک هزار و 300 میلیارد تومان بوده که اکنون به 2 هزار و 400 میلیارد تومان افزایش یافته است. بر این اساس اکثر محورهای استان دارای قرارداد است که با پیمانکاران منعقد شده و تعهد ایجاد کرده‌ایم.

وی افزود: در ابتدای سال گذشته 614 کیلومتر باند دوم در استان خراسان جنوبی وجود داشت که امروز به 751 کیلومتر رسیده است، یعنی 137 کیلومتر معادل 22 درصد باندهای دوم با اعتبار 500 میلیارد تومان در سال گذشته باحضور وزیر راه وشهرسازی افتتاح شد، درحالی که این عدد در سال 98 حدود 70 کیلومتربوده است.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی گفت: سال 1398 مجموع اعتبار راه‌های استان 220 میلیارد تومان بود که در سال 1399 با رایزنی مسوولان استان به 340 میلیارد تومان و امسال در قانون بودجه به 518 میلیارد تومان افزایش یافته است.

داعی گفت: برنامه امسال ما تکمیل حدود 113 کیلومتر باند دوم راه‌های استان است که حدود 50 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

وی درخصوص بند «ت» تبصره دو قانون بودجه هم گفت: اولین بار در مجلس اعتبار پروژه‌های توازن و مناطق کم برخوردار را به صورت پروژه‌ای توزیع کردند که از این بند بیشترین حجم یعنی 419 میلیارد تومان مربوط به خراسان جنوبی بوده و با مساعدت استاندار در حال جذب از سازمان برنامه و بودجه است.

وی افزود: یک اقدام بزرگ هم تامین اعتبار برای جاده بیرجند - طبس بود که 15 سال زیر بار عبور و مرور است، ولی ردیف اعتباری مستقل در قانون بودجه نداشت که با پیگیری‌های زیادی که در سازمان برنامه و بودجه انجام شد، در قانون بودجه 1400 دارای ردیف اعتباری مستقل شد. پروژه مهم جاده بیرجند - طبس؛ تنها پروژه راه در کشور است که توانسته مجوزکمیسیون ماده 23 را از سازمان برنامه و بودجه بگیرد.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی از راه‌آهن هم به عنوان یک ابرپروژه در خراسان جنوبی یاد کرد و افزود: کریدور اصلی هزار و 500 کیلومتر است که 428 کیلومتر آن در استان خراسان جنوبی قرار دارد.

پیشرفت 20 درصدی اجرای راه آهن

داعی گفت: قطعه بیرجند تا یونسی 270 کیلومتر است که 58 کیلومتر در خارج استان فعال است و در بیرجند نیز 32 کیلومتر پروژه در دست اقدام است که 20 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. 90 کیلومتر این مسیر پیمانکار دارد و برای 180 کیلومتر دیگر آن هم پیگیری کردیم که در قالب کنسرسیوم اجرایی خواهد شد.

وی بیان کرد: با پیگیری استاندار، تامین اعتبار این پروژه؛ 10 درصد آورده دولت، 20 درصد آورده کنسرسیوم ریلی و 70 درصد تسهیلات صندوق توسعه ملی است.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی با بیا اینکه برای اولین بار قرار شد صندوق توسعه ملی با موافقت مقام معظم رهبری به صورت ریالی تسهیلات در اختیار این پروژه قرار دهد، افزود: دراین خصوص چهار اقدام انجام دادیم. ابتدا تشکیل کنسرسیوم متشکل از 6 شرکت است که ثبت حقوقی شده و هویت حقوقی دارد. اقدام دوم موافقت هیات امنای صندوق بود که با پیگیری‌های زیاد اخذ شده و با 2 هزار و 600 میلیارد تومان فایناس موافقت شد تا به این پروژه تزریق شود. اقدام سوم اشکالی بود که بحث تضمین داشت و پیگیری زیادی توسط وزیر راه انجام شد و استاندار نیز از طریق معاون اول رییس جمهوری پیگیری کرد، در نتیجه دولت مصوب کرد تضمین این پروژه از محل راه آهن به سازمان برنامه و بودجه تغییر پیدا کند. مهمترین اقدام اینکه تا خرداد امسال فقط یک مصوبه داشتیم که با پیگیری ویژه استاندار به قرارداد تبدیل شد، یعنی اکنون بین وزارت راه و شهرسازی و 6 شرکت قراردادی مبادله و تعهد ایجاد شده است.

داعی گفت: گام آخر این پروژه، کنسرسیوم بانکی است که پیگیری می‌کنیم تا این تسهیلات به پروژه تزریق شود و 180 کیلومتر باقیمانده نیز به سرانجام برسد.

عقب ماندگی خراسان جنوبی در حوزه ساخت باندهای دوم

محمدرضا صابری کارشناس حوزه راه و شهرسازی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: خراسان جنوبی با مساحت 151 هزار کیلومتر مربع، سومین استان پهناور کشور و 17 هزار و 162 کیلومتر راه، ششمین استان کشور از نظر طول راهها است.

وی افزود: خراسان جنوبی در مسیر کریدورهای مهم چابهار - بیرجند - مشهد با طول یک هزار و 570 کیلومتر، کریدور بندرعباس - راور - فردوس - مشهد با طول یک هزار و 390 کیلومتر و کریدورهای طبس - یزد و طبس - اصفهان قرار گرفته است.

کارشناس حوزه راه و شهرسازی خراسان جنوبی ادامه داد: طول راههای اصلی استان 763 کیلومتر و طول راههای فرعی و روستایی هم 11 هزار و 577 کیلومتر است که البته راههای زیادی هم باید هنوز ساخته شود.

صابری بیان کرد: طول کل شبکه بزرگراهی یعنی باندهای دوم استان، 2 هزار و 526 کیلومتر است که از این میزان 751 کیلومتر مورد بهره برداری قرار گرفته و 517 کیلومتر دیگر هم در دست اجرا است. اما در حالی که باندهای دوم به عنوان یکی از پارامترهای توسعه و افزایش ایمنی و کاهش تصادفات مطرح است، یک هزار و 200 کیلومتر دیگر از مسیرهای باند دوم، هنوز اجرا نشده که این رقم در مقایسه با میانگین کشور و استان های برخوردار، رقم بالایی است و خراسان جنوبی از این حیث عقب مانده است.

بی اثرشدن افزایش اعتبارات با بالارفتن قیمت ها

وی اظهارکرد: اگرچه مسئولان استان اعتبارات خوبی گرفتند و اعتبارات حوزه راه افزایش 50 درصدی داشته است، اما با توجه به افزایش قیمت ها، این افزایش اعتبارات خیلی خوب و ایده آل نیست و هنوز هم باید از راههای مختلف، برای توسعه راههای استان سرمایه جذب شود.

تغییرات مهمی ایجاد نخواهد شد

کارشناس حوزه راه و شهرسازی خراسان جنوبی افزود: مسئولان استان پیش بینی کرده اند که تا سال 1410 باندهای دوم باقی مانده در استان، ساخته خواهد شد، اما طبیعی است تا این مدت که راه های باند دوم ساخته شود، طبیعتا باز نیازهای جدیدی هم ایجاد خواهد شد. همچنین با توجه به اینکه روند افزایش اعتبارات، روند خیلی سریع و خوبی نیست، پیش بینی می شود که تغییرات مهمی انجام نخواهد شد.

صابری با تاکید بر همت ویژه دولت جدید و مقامات استان برای افزایش اعتبارات و حل مشکلات حوزه راهها، بیان کرد: در این خصوص باید با جذب اعتبارات ماده 56 و تبصره 19، دولت و تشکیلات جدید سعی کنند تا منابع جدیدی وارد استان کنند تا شاهد رقم خوردن پیشرفت باشیم.

وی با اشاره به اینکه روند پروژه های باند دوم در استان کند است، اظهارکرد: بطور مثال بر اساس وعده های مسئولان، دوبانده سازی جاده بیرجند - قاین، باید در سال 1397 به بهره برداری می رسید، اما اکنون هنوز هم حدود 25 کیلومتر از ساخت این جاده باقی مانده است.

کم بودن افزایش اعتبارات راهها نسبت به اهمیت پروژه ها

نماینده اسبق نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی افزود: افزایش اعتبارات راهها، نسبت به اهمیت پروژه ها کم بوده است که امیدواریم دولت جدید در این خصوص توجه بیشتری کند.

صابری بیان کرد: اگر باندهای دوم توسعه پیدا کند، قطعا تصادفات و کشتارها کمتر می شود، اما متاسفانه نسبت به سایر استان های کشور وضعیت مطلوبی نداریم و وجود یک هزار و 200 کیلومتر راهی که باید باند دوم شود، خیلی زیاد است.

ماهیرود - فراه جاده ای مهم تر از باندهای دوم استان

وی اظهارکرد: با توجه به همسایگی با افغانستان، یکی از راههای مهم و با اهمیت، جاده ماهیرود - فراه به طول 120 کیلومتر است که در چندین سال قبل 60 کیلومتر از این مسیر ساخته شده اما هنوز بقیه آن عملی نشده است. الان هم مقداری روی ساخت این راه کار شده و از 60 کیلومتر مسیر باقی مانده، حدود 30 کیلوتر آن زیرسازی شده است.

کارشناس حوزه راه و شهرسازی خراسان جنوبی گفت: اهمیت ساخت این راه به این دلیل است که این جاده، مسیر کابل و مرکز افغانستان را 400 کیلومتر به بنادر ما (بندر عباس و چابهار) نزدیک تر می کند و از نظر ترانزیتی بسیار ارزشمند و برای افغانستان از میلک و سمار هم مهم تر است.

صابری با بیان اینکه ساخت این راه حدود 400-500 میلیارد تومان اعتبار می خواهد، تاکید کرد: به نظر بنده اهمیت این راه؛ شاید از باندهای دوم استان هم بیشتر باشد و باید مسئولان استان دست به دست هم دهند و این جاده را بسازند.

60 کیلومتر تا متحول شدن خراسان جنوبی

وی تصریح کرد: اگر این جاده ساخته شود، قطعا خراسان جنوبی متحول خواهد شد، چرا که استان فراه، استان ثروتمندی است و اگر این جاده باز شود، مسیر فراه تا خراسان جنوبی نسبت به فراه - کابل کوتاه تر خواهد بود. به همین دلیل از نظر دانشگاه، درمان، کسب و کار و... در خراسان جنوبی تحول ایجاد خواهد شد.

کارشناس حوزه راه و شهرسازی خراسان جنوبی افزود: به همین دلیل ساخت این راه، از هر نظر به نفع استان خواهد بود و تجارت، صادرات و واردات، ترانزیت و بخصوص مشکلات واحدهای صنعتی را متحول خواهد کرد و تاثیر فوق العاده ای خواهد داشت.

صابری با بیان اینکه طرف افغان هم ساختن این راه را از آب خوردن هم با اهمیت تر می داند، گفت: کوتاه کردن حتی یک کیلومتر مسیر ترانزیتی هم با ارزش است، حالا در خصوص این جاده، مسیر ترانزیت 400 کیلومتر نزدیک تر می شود.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه ساخت راه و جاده در خراسان جنوبی پر هزینه نیست چرا که مسیرها کوهستانی نبوده و اصلا نیازی به ایجاد تونل نیست، دولت باید برای ساخت آن همت ویژه ای داشته باشد.

کارشناس حوزه راه و شهرسازی خراسان جنوبی با بیان اینکه راه پول و اعتبار می خواهد و مسئله کوچکی نیست، افزود: اگر روند توسعه و افزایش اعتبارات دوره معتمدیان ادامه داشته باشد، خوب است. از طرف دیگر موضوع نگهداری راه های موجود و همچنین افزایش فرهنگ رانندگی مردم هم باید مدنظر قرار بگیرد.

اولویت بیشتر باندهای دوم نسبت به راه آهن

صابری با بیان اینکه مسئولان استان پیگیر موضوع راه آهن هم هستند، اما روند کار کمی کند است، گفت: در مقایسه راه آهن با راه، راه آهن زمانی قابل استفاده خواهد بود که تا متر آخر آن ساخته شود و حتی اگر کاملا ساخته شود ولی ایستگاه آن ساخته نشود، نمی توان از آن بهره برداری کرد، ولی راه هر چند کیلومتر هم که ساخته شود می تواند مورد استفاده قرار بگیرد و زیربار ترافیک برود.

وی تاکید کرد: راه آهن مهم است اما به نظر بنده ابتدا باید باندهای دوم راه برای کاهش تصادفات، کاهش کشته ها و راحتی مردم مورد توجه قرار بگیرد. از طرف دیگر هم با توجه به مشکلات اعتباری استان، به نظر بنده باید در ابتدا ساخت باندهای دوم استان به 70-80 درصد برسد و بعد موضوع راه آهن دنبال شود.

کارشناس حوزه راه و شهرسازی خراسان جنوبی با تاکید بر اهمیت موضوع راه آهن، گفت: مردم اهمیت راه آهن را از جنبه مسافربری می بینند، درحالی که این موضوع زیاد مهم نیست، بلکه موضوع ترانزیت و باربری آن اهمیت دارد.

صابری افزود: در واقع توسعه این منطقه و استان، به ایجاد راه آهن و فرصت باربری آن بستگی دارد و حتی با ایجاد شاخه ای به سمت افغانستان هم، می توان تحول اساسی تری را رقم زد.

وی گفت: متاسفانه تاکنون اقدامات انجام شده در حوزه راه آهن هم در مجموع ضعیف بوده که امیدواریم دولت جدید در کنار اولویت گذاری برای ساخت باند دوم راهها، به این موضوع هم توجه کند.

لزوم توجه خاص دولت جدید برای توسعه خراسان جنوبی

صابری با اشاره به اینکه تقریبا همه مسئولان راه و شهرسازی و راهداری استان بومی هستند و فعالیت های خوبی داشته اند، گفت: مدیر یک مجموعه در موفقیت آن بسیار اثرگذار است، اما هماهنگی و همکاری همه مسئولان با هم، مهم تر است و می تواند در پیشبرد اهداف و جذب اعتبارات بانکی و سرمایه گذاری موثر باشد.

وی اظهارکرد: امیدوارم دولت جدید با توجه به شناخت استان و مشکلات آن، توجه خاصی داشته باشد. البته طبیعی است هر مسئولی که در این زمینه همکاری نداشته باشد، باید به فکر تغییر و تحول او بود.

انتهای پیام /