دوشنبه 5 آذر 1403

اعلام ختم برجام در سنای آمریکا؛ بازگشت توافق هسته‌ای دیگر روی میز نیست؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
اعلام ختم برجام در سنای آمریکا؛ بازگشت توافق هسته‌ای دیگر روی میز نیست؟

دیپلمات ارشد دولت بایدن در جلسه کمیته روابط خارجی سنا اعلام کرد که از نظر دولت آمریکا، برجام مرده است و دیگر در دستور کار قرار ندارد. دیپلمات ارشد دولت بایدن در جلسه کمیته روابط خارجی سنا اعلام کرد که از نظر دولت آمریکا، برجام مرده است و دیگر در دستور کار قرار ندارد. نامزد جو بایدن برای جانشینی وزارت امور خارجه ایالات متحده در روز پنجشنبه اعلام کرد که توافق هسته‌ای دوران اوباما مرده...

دیپلمات ارشد دولت بایدن در جلسه کمیته روابط خارجی سنا اعلام کرد که از نظر دولت آمریکا، برجام مرده است و دیگر در دستور کار قرار ندارد.

نامزد جو بایدن برای جانشینی وزارت امور خارجه ایالات متحده در روز پنجشنبه اعلام کرد که توافق هسته‌ای دوران اوباما مرده است. این اظهارات نشان می‌دهد که دولت بایدن از تلاش برای احیای این توافق دست کشیده است.

به نوشته واشنگتن تایمز، کِرت کمپبل، هماهنگ‌کننده شورای امنیت ملی در امور هند و اقیانوسیه که بایدن او را به عنوان معاون وزیر امور خارجه معرفی کرده است، گفت که ازسرگیری توافق هسته‌ای 2015 (برجام) دیگر روی میز نیست.

او در جلسه تأیید صلاحیت خود در کمیته روابط خارجی سنا گفت: «فکر نمی‌کنم کسی معتقد باشد که در شرایط کنونی، فرصتی برای بازگشت به برجام وجود دارد. این موضوع دیگر در دستور کار نیست».

جمهوری‌خواهان می‌گویند که تلاش دولت بایدن در سال‌های 2021 و 2022 برای تمدید یا احیای برجام که دونالد ترامپ در سال 2018 از آن خارج شد، خطرناک بوده و باعث شد که نگرانی‌های امنیتی آمریکا از بابت ایران تشدید شود.

دولت بایدن در سال 2021 روی کار آمد و مذاکرات را به سمت بازگرداندن توافقی در ازای محدودیت‌ها بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران، تحریم‌های اقتصادی علیه این کشورها را لغو می‌کرد، آغاز کرد. گفت‌وگوها در اکتبر 2022 و در بحبوحه افزایش غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران شکست خورد.

سیاست بایدن در قبال ایران در ماه‌های بعد از آن نیز با واکنش شدید منتقدان مواجه شد. در آن زمان، گزارشاتی منتشر شد که دولت آمریکا قصد دارد در ازای آزادی چند تبعه ایرانی‌آمریکایی از زندان تهران، 6 میلیارد دلار از دارایی‌های مسدودشده ایران در کره جنوبی را آزاد کند.

بر اساس این توافق، 6 میلیارد دلار از در کره جنوبی به قطر منتقل شد. قانون‌گذاران جمهوری‌خواه از این تبادل خشمگین شده و قول داده‌اند که دسترسی ایران به این وجوه را مسدود کنند.

پس از حمله 7 اکتبر حماس نیز دولت بایدن گفت که با قطر به تفاهمی رسیده که ایران نتواند به 6 میلیارد دلار خود دسترسی داشته باشد. اخیراً، کنگره کنترل جمهوری‌خواهان قطعنامه‌ای را تصویب کرد که هدف آن ممانعت از دریافت این پول توسط تهران است.

در این میان، گزارش‌هایی منتشر شد مبنی بر اینکه کاخ سفید در ماه نوامبر 10 میلیارد دلار دیگر از پول‌های ایران را آزاد کرده است. این پول حاصل فروش برق و گاز ایران به عراق بود که به خاطر تحریم‌های آمریکا امکان واریز آن به حساب‌های تهران وجود نداشت. واشنگتن با تمدید معافیت‌های تحریمی دوره‌ای 120 روزه به بغداد اجازه داد تا این پول‌ها را تنها برای مصارف بشردوستانه در اختیار ایران قرار دهد.

جیمز ریش، سناتور جمهوری‌خواه ایالت آیداهو و عضو کمیته روابط خارجی سنا طی جلسه تأیید صلاحیت کمپبل پرسید: «واقعاً هدف دولت از آزادکردن این وجوه چه بود؟ اول که 6 میلیارد دلار را آزاد کرد، متحیر شدم؛ بعداً و بدتر از آن، یک معافیت تحریمی 10 میلیارد دلاری دیگر را صادر کرد. به من کمک کنید تا علت این اقدام را بفهمم».

کمپبل با دفاع از این اقدام کاخ سفید، پاسخ داد: «دولت هیچ تحریمی علیه ایران را لغو نکرده است».

او افزود: «من نگرانی‌ها در مورد 6 میلیارد دلار را می‌فهمم و شما می‌دانید که این هنوز پول خرج نشده است. تمام این وجوه در یک حساب قرار دارند».

او خاطرنشان کرد: «ما کاملاً اطمینان داریم که اگر این پول برداشت شود، به طور خاص برای مردم ایران و برای مصارف بشردوستانه استفاده خواهد شد».

کمپبل افزود: «اما من فقط می‌خواهم تأکید کنم که در حال حاضر، نقش ایران مغایر با منافع ما بوده و باید بیشتر مراقب باشیم».

او همچنین اذعان کرد: «ما باید پیامی نظامی بفرستیم مبنی بر اینکه قطعاً پاسخی سخت به اقدامات تحریک‌آمیز خواهیم داد. ما باید ایران را از نظر دیپلماتیک و بین‌المللی منزوی کنیم»

هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

اعلام ختم برجام در سنای آمریکا؛ بازگشت توافق هسته‌ای دیگر روی میز نیست؟ 2