جمعه 5 بهمن 1403

افزایش قیمت دلار در هفته‌ای که گذشت / با حذف یارانه‌های سوخت، قیمت سوخت در این کشور چهار برابر می‌شود / شیر و لبنیات بدون مجوز گران شد؟

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
افزایش قیمت دلار در هفته‌ای که گذشت / با حذف یارانه‌های سوخت، قیمت سوخت در این کشور چهار برابر می‌شود / شیر و لبنیات بدون مجوز گران شد؟

این پیمانه تیتر‌هایی همچون افزایش ملایم قیمت نفت سنگین ایران، روز تلخ ارز‌های دیجیتالی، کفگیر دولت آمریکا به ته دیگ خورد، قیمت نفت خام کاهش یافت، قیمت جهانی طلا افزایش یافت و صعود دلار در معاملات جهانی را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون افزایش ملایم قیمت نفت سنگین ایران، روز تلخ ارز‌های دیجیتالی، کفگیر دولت آمریکا به ته دیگ خورد، قیمت نفت خام کاهش یافت، قیمت جهانی طلا افزایش یافت و صعود دلار در معاملات جهانی را در بر دارد.

*س_قیمت نفت خام کاهش یافت_س*

قیمت نفت خام در معاملات امروز، جمعه، تخت تأثیر پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی از کاهش تقاضا در آینده افت کرد. آژانس بین‌المللی انرژی با اشاره به شیوع سریع کرونای دلتا در جهان، چشم‌انداز تقاضای نفت خام را کاهش داد. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال، بنچ‌مارک بین‌المللی قیمت نفت، تا ساعت 8:96 به وقت تهران، 0.55 درصد افت کرد و به 70.92 دلار بازگشت. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام نیمه‌سنگین آمریکا هم تا این لحظه با 0.65 درصد افت به 68.64 دلار رسید. شرکت تحقیقاتی بازار نفت، جی‌پی‌ام، اعلام کرد: ما پیش‌بینی می‌کنیم تقاضای نفت خام در این ماه در 98.3 میلیون بشکه در روز متوقف شود و در ماه آگوست به 97.9 میلیون بشکه در روز کاهش یابد.

*س_قیمت جهانی طلا افزایش یافت_س*

قیمت جهانی طلا در معاملات امروز، جمعه، تحت تأثیر رشد ارزش دلار تقویت شد تا بخشی از ضرر هفتگی خود را جبران کند. قیمت خرید نقدی هر اونس طلا در بورس لندن، اسپات‌گلد، تا ساعت 8:19 به وقت تهران، 0.16 درصد بالا آمد و به 1.755.26 دلار رسید. قیمت پیش‌خرید هر اونس طلای آمریکا هم تا این لحظه 0.27 درصد رشد کرد و به 1.756.60 دلار رسید. افت ارزش دلار باعث می‌شود که قیمت خرید طلا برای دارندگان ارزهای غیر دلاری کاهش یابد و تقاضا برای خرید آن بالا برود. از سوی دیگر به دنبال انتشار گزارش اشتغال ماهانه فراتر از انتظار آمریکا، احتمال افزایش زودتر از موعد نرخ بهره فدرال‌رزرو کاهش یافته و فشارها از روی شاخص‌های طلا برداشته شده است.

*س_افزایش ملایم قیمت نفت سنگین ایران_س*

جدیدترین گزارش ماهانه اوپک نشان داد قیمت نفت سنگین ایران ماه میلادی گذشته حدود دو درصد رشد ماهانه داشت. قیمت نفت سنگین ایران در ژوییه به 72 دلار و 98 سنت در هر بشکه رسید که در مقایسه با 71 دلار و 68 سنت در ژوئن، یک دلار و 30 سنت معادل 1.8 درصد افزایش نشان داد. میانگین قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال 2021 تاکنون 65 دلار و یک سنت در مقایسه با 38 دلار و 54 سنت در مدت مشابه سال 2020 بوده است. ارزش سبد نفتی اوپک در ژوییه به 73 دلار و 53 سنت در هر بشکه رسید که بالاترین میانگین ماهانه این شاخص از اکتبر سال 2018 به این طرف بود و در مقایسه با 71 دلار و 89 سنت در ژوئن، یک دلار و 64 سنت معادل 2.3 درصد افزایش داشت. میانگین ارزش سبد نفتی اوپک از ابتدای سال 2021 تاکنون 65 دلار و 27 سنت در هر بشکه بوده که در مقایسه با 39 دلار و 85 سنت در مدت مشابه سال گذشته، 25 دلار و 43 سنت معادل 63.8 درصد افزایش نشان می دهد.

*س_با حذف یارانه‌های سوخت، قیمت سوخت در این کشور 4 برابر می‌شود_س*

بانک مرکزی لبنان یارانه سوخت را قطع کرده و در عوض، خط اعتبار واردکنندگان سوخت را به قیمت فعلی بازار افزایش می دهد. چنین تصمیمی قیمت سوخت در لبنان را حداکثر چهار برابر افزایش می دهد. یارانه‌های سوخت رسما روز پنج شنبه پایان پیدا کردند. بانک مرکزی لبنان اعلام کرد که دیگر نمی تواند یارانه‌های سوخت را که از آغاز بحران مالی این کشور تامین می کرده است، فراهم کند. هزینه بالاتر سوخت به مردم فقیر که بیش از 50 درصد از جمعیت لبنان را تشکیل می دهند، آسیب شدیدی خواهد زد. ارزش ارز لبنان طی مدت دو سال گذشته 90 درصد سقوط کرده است.

کمبود سوخت باعث خاموشی های گسترده در لبنان شده و خشونت‌هایی را هم‌زمان با تلاش مردم برای دسترسی به سوخت به دنبال داشته است. دوشنبه هفته جاری سه نفر در پی بروز خشونت بر سر منابع اندک در این کشور کشته شدند. شرکت برق لبنان خاموشی های برنامه ریزی شده ای را به اجرا گذاشته که برق را به مدت حدود یک ساعت در روز برای شرکت‌ها و مصرف کنندگان عادی محدود می کند. این شرکت برای تولید برق به سوخت وارداتی متکی است. بیمارستان‌ها در لبنان دستگاه‌های تهویه هوا و در بعضی موارد چراغ‌ها را خاموش کرده اند و نگران هستند که مجبور شوند تعطیل کنند. بر اساس گزارش اویل پرایس، اگرچه لبنان از زمان جنگ داخلی چند دهه پیش، با خاموشی‌های مداومی روبرو بود اما این خاموشی ها در دو سال گذشته به اوج خود رسیده اند.

*س_افزایش قیمت دلار در هفته‌ای که گذشت_س*

بررسی فعالیت هفته سوم مردادماه بازار ارز نشان می‌دهد میانگین قیمن فروش هر اسکناس دلار آمریکا در صرافی های بانکی و مجاز سطح کشور در پنج روز فعالیت رسمی بازار، با افزایش بیش از 800 تومانی به رقم 26058 تومان رسیده است.

*س_صعود دلار در معاملات جهانی_س*

ارزش دلار مقابل بیشتر ارزها تقویت شد. بر این اساس، شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه می‌گیرد، در معاملات امروز با 0.14 درصد افزایش نسبت به روز گذشته در سطح 92.957 واحد بسته شد. (شاخص دلار معمولا در برابر شش ارز مهم جهانی یا 10 ارز برتر جهانی بیان می شود که شاخص دلار در گزارشات ایسنا، شاخص 10 ارزی و در بردارنده تغییرات قیمتی دلار مقابل ارزهای: یورو، پوند انگلیس، روپیه هند، دلار استرالیا، دلار کانادا، دلار سنگاپور، فرانک سوییس، رینگت مالزی، ین ژاپن و یوان چین است)

*س_روز تلخ ارزهای دیجیتالی_س*

رمزارزهای مهم کاهش قیمت زیادی را تجربه کردند. به گزارش ایسنا، به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، تخمین صورت گرفته از صرافی کوین بیس به عنوان یکی از بزرگ ترین صرافی های ارزهای دیجیتالی جهان نشان می دهد در سه ماهه دوم امسال چیزی حدود 458 میلیارد دلار در آن معامله صورت گرفته که این رقم نسبت به سه ماهه قبل افزایش قابل توجه 36.7 درصدی یافته است. این آمار که تنها مربوط به یکی از صرافی های بزرگ است، نشان می دهد بازار ارزهای دیجیتالی با سرعت عجیبی رو به گسترش است. ارزهای دیجیتالی اگرچه هنوز با رکوردهای قیمتی خود فاصله زیادی دارند اما در روزهای اخیر صعودهای قابل توجهی داشته اند.

پیش دستی صرافی های بزرگ ارزهای دیجیتالی از جمله باینانس و هیوبی در همکاری با نهادهای نظارتی و قانونی کشورهای مختلف و احیای تدرجی ضریب سختی استخراج بیتکوین در کنار کاهش نسبی ضریب سلطه این رمزارز بر بازار، به نفع آلتکوین ها بوده و آن ها را به سمت اهداف تازه ای سوق داده است. به روزرسانی های جدید صورت گرفته در رمزارزهای محبوب باعث دلگرمی بخشی از فعالان حوزه ارزهای دیجیتالی به ویژه هولدرها شده است. طبق بروزرسانی جدید اتریوم - دومین ارز دیجیتالی برتر بازار -. داده های درون شبکه حاکی از آن است که نگه دارندگان بزرگ این رمزارز کماکان تا حد زیادی تمایلی به فروش دارایی خود ندارند. در اپدیت لندن، میزان توکن سوزی اتریوم (از بین بردن تعمدی بخشی از آن برای کمک به بالا رفتن قیمت) افزایش یافته است.

مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر 1860 میلیارد دلار برآورد می‌شود که این رقم نسبت به روز قبل 4.19 درصد کمتر شده است. در حال حاضر 50 درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و 18 درصد در اختیار اتریوم است. بیت کوین 12 سال پیش توسط گروه گمنامی از معامله‌گران بر بستر بلاک‌چین ایجاد شد و از سال 2009 معاملات اولیه آن شکل گرفت.

به‌روزرسانی قیمت ارزهای دیجیتال (تا ساعت 13 ظهر به وقت شرقی)؛ این رده حاوی تغییرات قیمتی 10 ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است.

1- بیت کوین

قیمت: 44 هزار و 421.10 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 4.25 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 8.60 درصد افزایش

2- اتریوم

قیمت: 3057.03 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 5.52 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 8.92 درصد افزایش

3- تتر

قیمت: 1.00 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.01 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد کاهش

4- بایننس کوین

قیمت: 384.16 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 3.63 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 13.34 درصد افزایش

5- کاردانو

قیمت: 1.77 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 5.18 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 27.50 درصد افزایش

6- ریپل

قیمت: 0.972 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.71 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 32.69 درصد افزایش

7- دوج کوین

قیمت: 0.265 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 4.66 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 31.99 درصد افزایش

8 - یو اس دی کوین

قیمت: 1.00 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.01 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد کاهش

9- پولکا دوت

قیمت: 20.64 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 5.80 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 7.17 درصد افزایش

10- یونی سواپ

قیمت: 27.76 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 6.83 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 10.98 درصد افزایش

*س_شیر و لبنیات بدون مجوز گران شد؟_س*

سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی ضمن اعلام اینکه شیر و لبنیات از قیمت‌گذاری دستوری خارج شده است، گفت: برخی از کارخانه‌ها با قیمت 6400 تومان شیرخام را از دامداران می‌خرند و برخی کارخانه‌ها به قیمت کمتر؛ لذا بر اساس برآوردهای انجام شده، حدود 20 درصد به قیمت محصولات لبنی اضافه شده است. سید محمدرضا بنی‌طبا در گفت و گو با ایسنا، در پاسخ به اینکه گفته می‌شود قیمت برخی از محصولات لبنی افزایش یافته و آیا شرکت های لبنی قیمت محصولاتشان را مجددا بالا برده اند؟ اظهار کرد: در پی عدم توافق وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی برای تعیین قیمت شیرخام و 10 قلم محصول لبنی مشمول قیمت گذاری دولتی، نامه نگاری بسیاری به وزارت جهاد کشاورزی و صمت از طرف انجمن صنایع لبنی صورت گرفت که با توجه به دستورالعمل وزارت جهاد کشاورزی برای خرید تضمینی شیرخام به قیمت 6400 تومان که افزایش حدود 50 درصدی شیرخام را موجب شده، قیمت محصولات لبنی نیز به تناسب و بر اساس محاسبه میزان افزایش هزینه‌های تولید، افزایش یابد اما توجهی نشد. بنابراین شرکت های لبنی با دامداران به صورت مستقیم وارد مذاکره شده اند و با قیمت های توافقی اقدام به خرید شیرخام می کنند.

*س_کفگیر دولت آمریکا به ته دیگ خورد!_س*

کسری بودجه ماهانه دولت آمریکا به یک رکورد تاریخی جدید رسید. به گزارش ایسنا، وزارت خزانه داری آمریکا با صدور بیانیه ای اعلام کرد کسری بودجه این کشور در ماه جولای به 302 میلیارد دلار رسیده که این رقم، بیشترین کسری بودجه ماهانه در طول تاریخ معاصر آمریکا بوده است. با توجه به وضعیت وخیم کرونایی مخارج دولت کماکان رو به افزایش است اما از سوی دیگر سررسید دریافت مالیات ها برای بسیاری از مالیات دهندگان به تاخیر افتاده که این مساله به نوبه خود موجب کاهش محسوس درآمد دولت شده است.

طبق اعلام وزارت خزانه داری آمریکا، درآمدهای دولت در ماه جولای با کاهش قابل توجه 54 درصدی نسبت به ماه قبل به 262 میلیارد دلار رسیده در حالی که میزان مخارج به 564 میلیارد دلار رسیده است. با در نظر گرفتن 10 ماهه نخست سال مالی جاری، کسری بودجه به دو تریلیون و 540 میلیارد دلار رسیده که اگرچه نسبت به کسری دو تریلیون و 807 میلیارد دلاری سال مالی قبلی کمتر شده اما کماکان در سطح بسیار بالایی باقی مانده است. به گفته یک مقام وزارت خزانه داری، اصلی ترین دلیل رکوردشکنی کسری بودجه ماهانه در ماه جولای مربوط به مخارج کرونایی دولت بوده به ویژه آن که وزارت کار مجبور شده است تا حدود 359 میلیارد دلار مزایای بیکاری پرداخت کند. خبر خوب در این بین آنکه کسب و کارهای آمریکایی به تدریج در حال احیا هستند و 324 میلیارد دلار مالیات به دولت در این زمان پرداخت کرده اند. تصمیم بانک مرکزی آمریکا برای رساندن نرخ بهره به محدوده صفر درصدی انگیزه مهمی در افزایش تقاضا برای استقراض دولت بوده است. با موافقت کنگره و دولت، تاکنون حدود هفت تریلیون دلار به شکل بسته های مختلف حمایتی از بخش های مختلف اقتصادی آمریکا توسط دولت هزینه شده است. این در حالی است که برخی از قانونگذاران کنگره به دنبال اقدامات حمایتی بیشتری نظیر کاهش مجدد مالیات ها، تزریق نقدینگی و بسته های حمایتی از اقشار اسیب پذیر هستند که تصویب آن ها می تواند کسری بودجه دولت را بیش از پیش تشدید کند.