شنبه 3 آذر 1403

افشاگری بولتون؛ بررسی از سرگیری آزمایش‌های هسته‌ای زیرزمینی در کاخ سفید

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
افشاگری بولتون؛ بررسی از سرگیری آزمایش‌های هسته‌ای زیرزمینی در کاخ سفید

تهران - ایرنا - جان بولتون مشاور امنیت ملی سابق آمریکا اعلام کرد که مقام‌های کاخ سفید در دو سال گذشته بحث‌هایی درمورد احتمال ازسرگیری آزمایش‌های هسته‌ای زیرزمینی داشته‌اند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از روزنامه گاردین، بولتون گفت که این موضوع به دفعات در زمانی که وی از آوریل 2018 تا سپتامبر 2019 میلادی مشاور امنیت ملی دولت آمریکا بود، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

وی در عین حال یادآور شد که این مباحث، «عملیاتی» نشد، زیرا اولویت وی خروج آمریکا از معاهده منع گسترش سلاح‌های اتمی میان‌برد (INF) بود.

پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد در سال 1987 میان میخائیل گورباچف آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی (سابق) و رونالد ریگان رئیس‌جمهوری وقت آمریکا امضا شد. این پیمان تولید موشک‌های میان‌برد هسته‌ای و غیرهسته‌ای با برد بین 500 تا 5 هزار و 500 کیلومتر را منع کرده است. آمریکا از این پیمان خارج شده است.

بولتون تاکید کرد اگر در کاخ سفید می ماند، قصد داشت امضای آمریکا را از زیر پیمان منع جامع آزمایش هسته ای (CTBT) بردارد تا راه برای انجام آزمایش هسته ای در آمریکا هموار شود.

وی گفت: چندین بار در مورد این مساله بحث های کلی داشتیم اما به نقطه تصمیم گیری نرسید. من شخصا اهداف دیگری همچون خروج از معاهده منع گسترش سلاح‌های اتمی میان‌برد را دنبال می کردم. منظور این است که نمی توانم همه کارها را همزمان با هم انجام داد.

در همین حال، یک مقام ارشد آمریکا به روزنامه واشنگتن پست گفت که انگیزه انجام این آزمایش ها، تحت فشار قراردادن روسیه و چین برای وارد شدن به مذاکرات سه‌جانبه کنترل تسلیحاتی بود.

اما بولتون گفت: من هرگز این بحث را مطرح نکردم و تردید دارم که این مساله، اهرم فشار موثری فراهم کند.

وی افزود: به طور کامل نمی دانیم گذر زمان چه تاثیری بر قابلیت اتکا یا امنیت و ایمنی دستگاه های هسته ای دارد. بنابراین این چیزی است که برای قابلیت بازدارندگی نیاز داریم.

وی ادامه داد: از آزمایش های گسترده حرف نمی زنم. قطعا در مورد آزمایش های جوی سخن نمی گویم، اما همانطور که یک فرمانده نظامی به من گفت، داشتن 5 هزار کلاهک هسته ای شبیه داشتن 5 هزار تویوتا در پارکینگ است. می خواهی بدانی وقتی سوئیچ را می چرخانی، در وهله نخست کار می کند یا نه. زیرا اگر کار نکند، هرگز کار نمی کند.

بولتون با اشاره به اینکه از طرف دیگر مقام های دولت ترامپ، در برابر این آزمایش ها مقاومت وجود داشت، گفت: فکر می کنم افراد متفاوت، دیدگاه های متفاوت دارند.

وی افزود: تصور می کنم گزینه های بسیاری درمورد محل انجام آزمایش وجود دارد اما یادمان باشد که اینها آزمایش های زیرزمینی هستند که درموردشان صحبت می کنیم. شما درمورد قدم زدن در لاس وگاس حرف نمی زنید که ناگهان احساس کنید زیرپایتان می لرزد.

بولتون با تکرار ادعای آمریکا مبنی بر انجام آزمایش های مخفیانه در چین و روسیه، افزود: انجام این آزمایش ها می تواند سطح ما در زمین بازی با دیگر قدرت های هسته ای را بالاتر آورد.

مشاور امنیت ملی سابق دولت آمریکا اصرار داشت که واشنگتن نباید معاهده تسلیحاتی «نیواستارت» با روسیه را در سال 2020 تمدید کند. این معاهده تعداد کلاهک های راهبردی مستقر و سیستم های انتقال دو کشور آمریکا و روسیه را محدود می کند.

وی در عین حال از موضع دولت ترامپ مبنی بر مشارکت چین در دور جدید مذاکرات کنترل تسلیحاتی دفاع کرد و گفت: می توانم برگزاری مباحث مربوط به محدود کردن تسلیحات راهبردی را تجسم کنم که همه پنچ عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و همه پنج کشور مسلح هسته ای قانونی به موجب ان پی تی، در آن شرکت داشته باشند.

بولتون در ادامه سخنان خود، ضمن ابراز خرسندی از انفجار در تاسیسات هسته ای ایران، گمانه زنی کرد که یک کشور دیگر خاورمیانه ای ممکن است در این حملات دست داشته باشد.

وی گفت: فکر می کنم قطعا پتانسیل وجود عوامل خارجی وجود دارد، کشوری در حاشیه خلیج فارس، (رژیم) اسرائیل که با مخالفان داخل ایران همکاری دارد. باور اینکه این طور نبوده، سخت است.

وی ادعا کرد: بسیار مهم است که گاه به گاه به ایرانی ها ثابت شود که حتی مهمترین تاسیساتشان، آسیب پذیر است. این همان چیزی است که به نظر من در کیسه ابزار آمریکایی ها، غایب بوده است.

وی در مورد احتمال دست داشتن آمریکا در این خرابکاری ها گفت: نمی گویم که اطلاعات خاصی در این مورد دارم، اما اگر ما در آن دست داشتیم، مرا نگران نمی کرد. این را با اطمینان می گویم.

*س_برچسب‌ها_س*