انتقاد ضرغامی از حکم شروین حاجیپور / واکنش قالیباف به تعطیلی جلسه مجلس در پی غیبت نمایندگان
هر روز اخبار فراوانی در رسانهها منتشر میشود که دنبال کردن آنها حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند کار دشواری است. بسته خبری تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیلهای صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
انتقاد تلویحی اژهای از برخی احکام قضایی
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در نشست شورای عالی قوه قضاییه، به مقامات قضایی ذیربط در محاکم دستور داد که در تعیین مجازات برای مجرمین به نکاتی مهم نظیر «تعیین کیفر متناسب از همه جهات»، «بازدارنده بودن و مؤثر بودن مجازات»، «قابلیت اجرا داشتن آن» و «موهِن نبودن آن» توجه ویژه داشته باشند.
رئیس عدلیه تاکید کرد: قضات در تعیین مجازات، به مندرجات ماده 13 قانون مجازات اسلامی و مفاد مندرج در قانون آیین دادرسی کیفری در این خصوص اهتمام داشته باشند و در موعد استفاده از مقولاتی نظیر «تبدیل مجازات» باز هم به قاعده متناسب بودن، توجه و عنایت کنند تا خدایناکرده، مجازات نتیجه عکس نداشته باشد و مسائلی در حاشیه بوجود نیاید.
انتقاد ضرغامی از حکم شروین حاجیپور
به گزارش ایسنا، عزتالله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در سخنرانی گردهمایی سالانه باستانشناسی با اشاره تلویحی به حکم شروین حاجیپور، خواننده اظهار کرد: باستانشناسان باید با مردم حرف بزنند. ما در این حوزه کمکاری داریم، مردم نمیدانند باستانشناسی چیست. زوری هم نیست، مردم باید آرام آرام یاد بگیرند و آموزش ببینند، چون بیشتر مشکلات ما فرهنگی است. بعد هم که یک کتاب خوب مثل کتاب آقای مطهری وجود دارد به جای آنکه به صورت طبیعی شرایطی را فراهم کنیم تا آن را مطالعه کنند، به صورت مجازات و تنبیه مطرح میکنیم و میگوییم فلان خواننده خطا کرده، باید تنبیه شود و مجازات آن این است که کتاب «حقوق زن در اسلام» را بخواند و خلاصه کند و تحویل دهد. خوب است شهید مطهری امروز در بین ما نیست، که ما الان راحت این حرفها را میزنیم، این نگاه درست نیست.
***
واکنش قالیباف به تعطیلی جلسه مجلس در پی غیبت نمایندگان
طبق اعلام قبلی محمدباقر قالیباف رئیس مجلس قرار بود امروز (دوشنبه 14 اسفند ماه) نمایندگان جلسه علنی داشته باشند اما به دلیل اینکه جلسه مجلس به حد نصاب نرسید، تشکیل نشد.
حجتالاسلام فلاحی نماینده همدان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با تسنیم، درباره عدم تشکیل نشست علنی امروز، دوشنبه، مجلس گفت: بههرحال برخی از نمایندگان احتمالاً درگیر دور دوم انتخابات در حوزههای انتخابیه خود بودند و شاید عدم حضور آنها تا حدودی موجه باشد.
وی افزود: اما از سایر همکاران این انتظار میرفت که با حس مسئولیتپذیری بیشتری رفتار کنند و برای تشکیل مجلس به تهران بیایند. این تکلیف ما و حق مردم است که جلسات مجلس را تا روز آخر فعالیت آن تشکیل دهیم ولو اینکه موفق به حضور دوباره در مجلس نشده باشیم.
این نماینده مجلس که خود از بازماندگان ورود به مجلس دوازدهم بهشمار میرود، درباره واکنش رئیس مجلس به عدم حضور بخش قابلتوجهی از نمایندگان در نشست امروز مجلس گفت: آقای قالیباف اعلام کرد که فردا اسامی نمایندگان غائب در جلسه امروز منتشر خواهد شد، البته استمزاجی هم صورت گرفت مبنی بر اینکه گفتگویی بین نمایندگان شکل بگیرد که این موضوع نیز رأی نیاورد. در پایان نیز قرار شد که اگر فردا هم جلسه علنی برگزار نمیشود به نمایندگان حاضر اطلاعرسانی شود.
به گزارش تسنیم، ظاهراً صبح امروز تعداد بالایی از نمایندگانی که برای مجلس آینده رأی نیاوردهاند یا برای رقابت به دوره دوم انتخابات فرستاده شدهاند؛ در جلسه علنی صحن حاضر نشدهاند؛ که همین امر باعث از حدنصاب افتادن جلسه شده است.
***
سه مسیر پیش روی قالیباف
فرهیختگان نوشت: «از همان دقایقی که نتایج اولیه رایگیری در تهران مشخص شد؛ قالیباف چند بار خودش را در این سه موقعیت قرار داده است، هاشمی 78، حداد 86 و لاریجانی 94، تکرار تاریخ هر هشتسال یکبار.
اصولگرایان سلبیترین انتخابات تاریخ را پشتسر گذاشتهاند، غیر از رای اعتراضی و سلبی به عدم مشارکت، قالیباف خوب میداند که بخشی از فضای سیاسی بدنه اصولگرایی در انتخابات جمعه نه به اوست، پس عجیب نیست که برای سروشکل دادن به وضع مجلس آتی اول باید مسیر قالیباف مشخص شود.
قالیباف به چند دلیل هاشمی 78 نیست؛ اول اینکه وضعیت او هم در کمیت و هم در کیفیت با هاشمی فرق دارد. غیر از آنکه قالیباف فعلا نفر چهارم تهران است و هاشمی را چند بار بین رتبه 40 تا 20 گرداندند. هاشمی در موقعیتی بهشکل تحقیرآمیز به مجلس رفت که دولت مستقر در اوج شرایط گفتمانی خود قرار داشت و اساسا در نه به او شکل گرفته بود، دو نکتهای که درباره قالیباف صدق نمیکند.
نکته بعد این است که وضع ائتلاف قالیباف در کلیت انتخابات احتمالا با هاشمی فرق میکند، هنوز آرای قطعی انتخابات مجلس دوازدهم مشخص نیست و احتمالا در برخی حوزههای مهم به دور دوم خواهد رفت. اما بهنظر میرسد وضعیت کلی مجلس بهلحاظ مزاج سیاسی تفاوت 180 درجهای با مجلس قبل ندارد. بهعبارتی تغییر گفتمان در مجلس رخ نداده است، بلکه در رقابت درونی اصولگرایان کمی جابهجایی اتفاق افتاده که از جایی به بعد استفاده از این فضا به توانایی سیاسی فرد برمیگردد.
نکته مهمتر این است که قالیباف مزیتهای سیاسی هاشمی را هم ندارد و اساسا از نظر تواناییها قابلمقایسه با هم نیستند که قالیباف فکر کند میتواند با انصراف و عزلت خود را بازسازی کند.
شرایط قالیباف از جهاتی شبیه حداد سال 86 است، اما با سه تفاوت؛ نخست آنکه معلوم نیست ظرفیت دولت رئیسی برای ساماندهی منتخبان مجلس دوازدهم چقدر است، دوم آنکه علیرغم برخی نشانهها مشخص نیست که دولت به فرض توانایی صلاح خود را در تغییر فرمان بهارستان بداند و سوم اینکه به فرض داشتن قصد و توانایی بعید است دولت گزینهای در سطح لاریجانی 86 بتواند برای جایگزینی پیدا کند.
البته نکته این است که هر سه گزینه بالا با وجود شرایط سخت نشدنی هم نیستند، البته مهمترین مشکل قالیباف اینجا این است که توانایی سیاستورزی او در حد همان حدادعادل 86 است.
بهترین شرایط برای قالیباف تکرار الگوی لاریجانی 94 است، پیچیدگی کار قالیباف از اینجا شروع میشود، 12 اسفند 1402 به بعد شاید مهمترین آزمون سیاستورزی برای قالیباف باشد، دیگر مثل انتخابات قبلی کسی توپ را روی خط دروازه برای او نکاشته است.»
***
دستگیری فرزند عبدالحمید به اتهام حمل سلاح غیرمجاز
فاروق اسماعیل زهی فرزند عبدالحمید به اتهام حمل سلاح غیرمجاز (سلاح گرم) در ایست بازرسی پلیس راه زاهدان خاش دستگیر و در حال حاضر به قید ضمانت آزاد شد.
به گزارش فارس، فاروق اسماعیل زهی یکی از حاضران در کاروان عبدالحمید بود که به سمت مناطق سیل زده دشتیاری در حرکت بوده، و به همین دلیل برای ساعاتی در ایست بازرسی پلیس راه زاهدان - خاش متوقف شد.
پس از بررسی های لازم مشکل عبدالحمید و کاروان همراه او در حرکت به سمت منطقه دشتیاری برطرف شد.
***
پیام آرای باطله چیست؟
فرهیختگان نوشت: «با نگاهی به افرادی که تا الان در انتخابات پیروز شدهاند، میتوان گفت بدنه ایدئولوژیک حضور پررنگی در این انتخابات داشتند و این موضوع را ترکیب فعلیای که تا الان در میان نامزدهای اعلام شده مطرح شده است، اثبات میکند.
اما در میان حضور این بدنه ایدئولوژیک هم میزان آرای باطله زیاد است. در وهله اول اگرچه مردم در تهران اینبار لیستی رای ندادهاند اما بالا بودن میزان آرای باطله در این طیف نیز نشان میدهد این نارضایتیها در این بدنه ایدئولوژیک هم مورد توجه قرار گرفته تا آنجا که منجر به کنش آنها در انتخابات شده است.
این موضوع را میتوان اعتراضی به نامزدهای فعلی انتخابات در پاسخ به کارآمدی، عملکرد و فعالیت آنها دانست و در سمت دیگر ماجرا این پیام را منتقل میکند که رایدهندهها آگاهانه اعلام کردند که نمیخواهند در زمین براندازان بازی کنند اما از شرایط موجود، عملکردها و رفتارها نیز ناراضی هستند و ترجیحشان این است که برای جلوگیری از سوءاستفاده اپوزیسیون در انتخابات شرکت کنند اما به کسی رای ندهند.
آرای باطله حالا از میان افرادی که به شرایط موجود اعتراض داشتند یا منتقد بودند و جزء بدنه ایدئولوژیک نیز نبودند به طیفی منتقل شده که حضور در انتخابات و مشارکت در آن را به مثابه امر مهم و غیرقابل انکار مورد توجه قرار میدادند. حرکت این آرای باطله بهسمت این طیف و تغییر جایگاه آرای باطله نشان میدهد این موضوع دیگر به قشر خاصی تعلق ندارد.
علاوهبراین حتی برخی از این افراد آرای خود را که عملا در انتخابات باطل خواهد شد را به صندوق انداختند و حتی این کنش خود را به شکل اعتراضی در فضای مجازی نیز منتشر کردند. این موضوع نشان میدهد که میبایست میزان آرای باطله در انتخابات مجلس را که در دورههای گذشته نیز وجود داشته، جدی گرفت و آن را حرف مردم با مسئولان و پاسخ آنها را در چهارچوب دموکراسی به نارضایتیهای موجود و عملکرد آنها دانست.»
***
اصلاحطلبان آماده انتشار سند گفتمانی جدید
مشرق نوشت:«بررسیها نشان میدهد که اصلاحطلبان خود را آماده انتشار سند گفتمانی جدید اصلاحات طی هفته های آینده کردهاند.
گفته میشود این سند که به گفته برخی اصلاح طلبان با هدف تغییر الگوی رفتاری حاکمیت و تغییر شکل انتخابات بوده محصول مطالعات پژوهشیای میباشد که بخشی از آن از سوی دفتر خاتمی انجام و بخش دیگری از آن طی گفتگوهایی با چهره های اصلاح طلب و کارشناسان در جبهه اصلاحات انجام و صورت بندی شده است.
گفته میشود در این سند انتقاداتی مبنی بر ایجاد انسداد در برابر حرکت های اصلاحی انجام شده و از سوی دیگر بر لزوم توجه به نسل جدید جریان اصلاحات به عنوان حاملان و عاملان این جریان تاکید شده است.
تاکید بر عصری شدن اصلاحات، توجه به سبک زندگی نسل جدید، لزوم اصلاحات ساختاری مبتنی بر بیانیه 15 گانه خاتمی و... بخشی از این سند می باشد، اصلاح طلبان همچنین میکوشند این سند را به عنوان آلترناتیو حکمرانی موجود طرح و پیشنهاد کنند.»
***
انتقاد عبدی از معیار جدید برای افزایش دستمزد کارگران
داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه اخیرا تورم انتظاری را معیار افزایش دستمزد کارگران در سال آینده دانست.
عباس عبدی، تحلیلگر اصلاح طلب درباره این موضوع در اعتماد نوشت: «آیا کسی هست که از مسوولان محترم دولت بپرسد سال گذشته که رشد دستمزدها خیلی کمتر از تورم بود، آیا تورم انتظاری نبود؟ پس چرا در سال جاری با تورم 40درصدی مواجه هستیم؟
تورم انتظاری مسالهای مقطعی است و نه مداوم و طولانیمدت. بهعلاوه این تورم انتظاری بیش از آنکه ناشی از افزایش حقوق و دستمزد باشد، به علت کسری بودجه دولت و زمزمههایی است که به طور جدی درباره افزایش قیمت کالاهای مهم و انرژی شنیده میشود.
همچنین به علت ضعف و ناتوانی در تامین ارز برای واردات است. از سوی دیگر و مهمتر اینکه افزایش دستمزدها برای خنثی کردن تورم سال آینده نیست، بلکه برای جبران تورم سال جاری است که به حدود 40درصد رسیده است..
بنابراین افزایش آن نه برای جبران مشکلات سال آینده، بلکه برای جبران مشکلات به وجود آمده در همین امسال است که حقوق و دستمزد سال آینده آنان باید تغییر کند تا سطح زندگی آنان تاحدی حفظ شود. به علاوه حقوق و دستمزدبگیران حدود 55درصد کل شاغلان کشور هستند، چگونه میتوان آنان را نادیده گرفت؟
اگر در سال جاری بیش از 5درصد رشد اقتصادی داشتهایم، پس چرا باید دریافتی حقوق و مزدبگیران در سال آینده نسبت به سال جاری و به قیمت ثابت و ارزش و قدرت خرید آن کمتر شود؟ این رفتار به لحاظ منطقی دچار ابهام است.
باید دولت توضیح دهد که این رشد اقتصادی کجا رفته که نصیب مردم نباید بشود؟ چرا باید بیش از 55درصد مردم مزد و حقوقبگیر جامعه از چنین رشدی بیبهره باشند؟
فرض کنیم که امسال هم توانستید، دریافتی حقوقبگیران را کمتر از میزان تورم افزایش دهید، همچنانکه درباره کارکنان دولت در بودجه انجام دادید و به احتمال قوی در دو هفته آینده نیز آن را برای کارگران با اندکی بیشتر به اجرا خواهید گذاشت.
فرض کنیم مردم به هر حال این فشارها را به هر دلیلی تحمل کنند، در این صورت آیا نباید در کنار این تحمل، چشماندازی امیدبخش از آینده داشته باشند؟»
***
کانالهای دیپلماتیک ایران و آمریکا همچنان فعال هستند
به گزارش ایرنا، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری درباره انتخابات در آمریکا بیان داشت: موضوع انتخابات آمریکا را موضوع داخلی تلقی میکنیم. آنچه که برای ما مهم است رفتار دولت آمریکا نسبت به ایران است. تغییرات روسای جمهور در آمریکا امری مرتبط با مردم این کشور است. انتظاری که از دولتهای آمریکا داشتیم این بود که از مداخله در امور داخلی ایران خودداری کنند و در تعامل با احترام رفتار کنند.
وی گفت: با برجام هم آمد و رفت دولتها تغییری در تعهد این کشور ایجاد نخواهد کرد. دولت آمریکا به طور یکجانبه خارج شد و مسئولیتها متوجه آمریکاست. در خصوص برجام هدف اصلی ما لغو تحریمهای ظالمانه و برخورداری ملت از حقوق تعریف شده در چارچوب این قرارداد است. کانالهای دیپلماتیک همچنان با واسطه فعال هستند.
کنعانی افزود: چارچوبهای دیپلماتیک باقی است و تغییری ایجاد نشده است. ما پایبند به میز مذاکره هستیم و در صورت حسن نیت طرف مقابل امکان جمع بندی مذاکرات و بازگشت همه طرفها همچنان وجود دارد.