شنبه 29 دی 1403

ایران پاشنه آشیل آمریکا را شناسایی کرد / چرا رویارویی میان تهران و واشنگتن دور از ذهن است؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
ایران پاشنه آشیل آمریکا را شناسایی کرد / چرا رویارویی میان تهران و واشنگتن دور از ذهن است؟

اقتصادنیوز: بسیاری از ناظران به چرایی انفعال آمریکا در برابر تنش های حاکم بر دریای سرخ پرداخته و در این باره نوشته اند که واشنگتن به واسطه متغیرهای مختلفی چون هزینه بالای جنگ و هراس از تبدیل شدن هرگونه رویارویی به جنگی تمام عیار از اصول خود نیز عقب نشینی کرده است.

به گزارش اقتصادنیوز، امروز جهان شاهد تشدید جنگ در خاورمیانه، همراه با حملات موشکی روسیه به اوکراین است. همانطور که آریس روسینوس، مقاله‌نویس اخیرا بیان کرده، احساس می‌شود: «مضمون اصلی سال 2024، مانند سال 2023، عقب‌نشینی بیش از حد امپراتوری ها از سلطه جهانی خواهد بود». نهادهای امنیتی آمریکا از دریای سرخ تا دونباس، جنگل‌های آمریکای جنوبی تا خاور دور، خود را درگیر مهار آتش‌سوزی‌های محلی می‌بیند که می تواند به آش سوزی گسترده تبدیل شود.

پاشنه آشیل آمریکا

آنگونه که فارین پالسی مدعی است، نیروهای حامی ایران بیش از 100 بار پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه را هدف حملاتشان قرار داده اند. حزب الله شمال سرزمین های اشغالی را هدف حملات موشکی اش قرار داده است. به ادعای این نشریه، ایران با افزایش تولید اورانیوم غنی شده اش در آستانه عبور از گریز هسته ای قرار دارد. در چنین شرایطی شاید مهم ترین تهدید، حملات پی در پی انصار الله بمن به خطوط کشتیرانی در دریای سرخ است. این گروه اعلام کرده اند که تمام کشتی های اسرائیلی یا کشتی هایی که به مقصد اسرائیل در حرکت هستند را هدف قرار خواهند داد. همانطور که الیزابت براو در فارین پالسی اشاره می کند، این یک مشکل بزرگ است. چرا که تقریباً 15 درصد تجارت جهانی از کانال سوئز، دروازه دریای سرخ می گذرد. کشتی‌های بزرگ، مانند مرسک، اکنون از منطقه دوری می‌کنند و در عوض عبور از جنوب در اطراف دماغه امید را انتخاب می‌کنند. این امر باعث تاخیر در حمل و نقل و افزایش هزینه های بیمه و تجارت بین المللی می شود.

در این میان گروهی از ناظران باوری متفاوت دارند و می گویند، تمامی متحدان ایران در منطقه به شکلی مشابه رفتار نمی کنند، حزب الله حملات موشکی انجام داده است، اما غالبا در پاسخ به حملات اسرائیل در داخل خاک لبنان. گروه های دیگر نیز از رویکردی محتاطانه پیروی کرده و از استراتژی بازدارندگی پیروی می کنند. در این میان تمایز مربوط به منافع ایالات متحده مطرح است. در واقع حملات انصار الله به کشتیرانی است که بزرگترین مشکل برای منافع منطقه ای ایالات متحده محسوب می شود. به ادعای فارین پالسی، حملات موشکی حزب الله ایالات متحده را چندان نگران نکرده مگر اینکه به جنگ منطقه ای گسترده تر تبدیل شود. حتی حملات موشکی توسط محور مقاومت علیه نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه، منافع اصلی ایالات متحده در منطقه را تهدید نمی کند. اما یک تهدید مهم برای کشتیرانی جهانی محسوب می شود. به نظر می رسد کاخ سفید با مشکل جدی تری روبرو است. بالاخص آن که ایالات متحده آزادی دریانوردی در دریاهای آزاد را به عنوان منافع حیاتی در راستای امنیت ملی اش می داند.

چرایی انفعال واشنگتن

قدرت دریایی برای تجارت جهانی بسیار مهم است. توانایی کشتی‌های حامل کالا به‌ویژه نفت، برای حرکت آزادانه در آب‌های بین‌المللی بدون نگرانی از دزدان دریایی یا سایر تهدیدات امنیتی، کلیدی برای پایین نگه‌داشتن قیمت‌ها، جریان کالاها و اقتصاد جهانی است. فقط به آنچه در طول کووید رخ داد، زمانی که جریان حمل و نقل مختل شد و قفسه‌های مغازه‌ها خالی بود، نگاه کنید. همچنین این دلیلی است که ائتلافی از دولت ها در چند دهه گذشته برای مبارزه با دزدان دریایی سومالیایی که کشتیرانی در شاخ آفریقا را تهدید می کردند، گرد هم آمدند. به ادعای فارین پالسی، تنها کاری که ایالات متحده انجام می دهد - حداقل در حال حاضر - کمک به ایمن سازی خطوط دریایی جهانی در برابر تهدیدات است. این امر باعث می شود تجارت و انرژی در سراسر جهان جریان داشته باشد. بدون آن، اقتصاد جهانی کند یا حتی متوقف می شود.

اما کاخ سفید - با وجود تمام توجهی که در باب جنگ اسرائیل و حماس ارائه می دهد - به طرز عجیبی در مورد مسئله امنیت دریایی خاموش است. گروهی براین باورند که دولت بایدن نمی خواهد با حمله به مواضع انصار الله متحمل هزینه های سنگین شود، با این حال، گروهی دیگر معتقدند که پشتیبانی ایالات متحده از اسرائیل در غزه توانایی این بازیگر در محافظت از حمل و نقل را تضعیف می کند. اسپانیا از شرکت مستقیم در عملیات ایالات متحده برای محافظت از آزادی ناوبری در دریای سرخ خودداری می کند و به نظر می رسد ایتالیا خود را از عملیات تحت رهبری ایالات متحده دور نگاه داشته است. متحدین اروپایی از ارتباط با واشنگتن در این باره امتناع می ورزند زیرا با موضع ایالات متحده در مورد غزه مخالفند و نگران تشدید گسترده تر درگیری ها هستند.

گروهی از ناظران می گویند، نیروهای آمریکایی بدون هیچ دلیل موجهی در موقعیت آسیب پذیری قرار دارند. آنها واقعا نمی توانند حملات موشکی گروه های محلی را متوقف کنند و چرخه تلافی جویانه فقط به خطر می افزاید. در این میان شاید موثرترین راه برای رسیدگی به این مشکل، خروج نیروهای آمریکایی از عراق و سوریه خواهد بود. واشنگتن تقریبا هیچ چیز را از دست نخواهد داد - برخی از سیاستگذاران عراقی مدتهاست که برای اخراج نیروهای آمریکایی فشار آورده اند. به ادعای این گروه، حمله ادعایی مستقیم به ایران، محتمل‌ترین چیزی است که جنگ را به یک آتش‌سوزی منطقه‌ای تبدیل می‌کند. همانطور که دریاسالار سابق جیمز استاوریدیس در مقاله خود مدعی شد، حمله مستقیم به ایران «خطر جدی تشدید تنش را به همراه خواهد داشت: گسترش جنگ در غزه به یک درگیری منطقه‌ای و به طور بالقوه کشاندن ایالات متحده به سطح بالایی از جنگ». این گروه می گویند، وقتی ریگان و ترامپ ایران را به نوعی هدف قرار دادند، تهران دست به اقدام تلافی جویانه زد و هزینه های بسیاری را بر آمریکا تحمیل کرد.

حملات هدفمند ادعایی علیه انصار الله در کنار عقب نشینی ها از برخی مواضع، نقطه ضعف نیست. این رویکرد هوشمندانه و خردمندانه است و منعکس کننده منافع محدود اما واقعی است که ایالات متحده در حفاظت از ترانزیت دریایی از طریق منطقه دارد.

همچنین بخوانید
ایران پاشنه آشیل آمریکا را شناسایی کرد / چرا رویارویی میان تهران و واشنگتن دور از ذهن است؟ 2
ایران پاشنه آشیل آمریکا را شناسایی کرد / چرا رویارویی میان تهران و واشنگتن دور از ذهن است؟ 3