سه‌شنبه 29 آبان 1403

بنزین لیتری 14 هزار تومان، تکذیب شد / کنترل قیمت مصالح در توافق وزارت راه و صمت / مقام مسئول: به هیچ وجه افزایش قیمت لوازم خانگی تولید داخل نداریم؛ اعلام افزایش قیمت 40 درصدی تایر، اتفاق نادرستی بود!

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

این پیمانه تیتر‌هایی همچون انتقاد رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از پلمب بورس تهران، پرتراکنش بورس مشخص شدند، قیمت جهانی نفت خام پایین آمد، پوتین: تولید اوپک پلاس اندکی بیشتر افزایش پیدا می‌کند، سهمیه بنزین آبان امشب واریز می‌شود و دنده عقب بیتکوین را در بر دارد.

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون انتقاد رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از پلمب بورس تهران، پرتراکنش بورس مشخص شدند، قیمت جهانی نفت خام پایین آمد، پوتین: تولید اوپک پلاس اندکی بیشتر افزایش پیدا می‌کند، سهمیه بنزین آبان امشب واریز می‌شود و دنده عقب بیتکوین را در بر دارد.

*س_انتقاد رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از پلمب بورس تهران_س*

محمدرضا پور ابراهیمی درباره پلمپ ساختمان بورس تهران، گفت: با وجود حق قانونی شهرداری تهران و رأی دیوان عدالت اداری، نحوه برخورد در پلمپ بورس تهران قابل قبول نیست زیرا پرونده تعهدات شرکت بورس تهران از طریق مکاتبه با وزارت امور اقتصادی و دارایی و شورای عالی بورس در چارچوبی منطقی قابل حل و فصل بود. نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی افزود: این موضوع به زودی در نشست ویژه کمیسیون اقتصادی مجلس مورد بررسی قرار می‌گیرد تا ابعاد دیگر آن مشخص شود. وی با بیان اینکه در صورت تخلف در بورس تهران بابت عدم ایفای تعهدات نسبت به شهرداری، مسئولیت برعهده مجموعه‌ای است که باید براساس قانون عمل می‌کرد، ادامه داد: از وزیر امور اقتصادی و دارایی می‌خواهیم هرچه سریع‌تر به این موضوع ورود و تصمیم‌گیری کند تا شاهد وضعیت کنونی یعنی تضعیف ارکان اقتصادی کشور نباشیم. این نماینده مردم در مجلس یازدهم با اشاره به ضرورت رعایت قانون، ضوابط و مقررات و ایفای تعهدات بورس به شهرداری تهران، اضافه کرد: علی رغم وجود تعهدات شرکت بورس تهران، انتظار می‌رفت شهرداری با روش منطقی‌تری نسبت به این موضوع برخورد می‌کرد زیرا این برخوردها برای کشور در فضای بین المللی اثر منفی دارد و از سوی دیگر موجب نگرانی در داخل کشور می‌شود. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: ضمن اینکه مطالبات شهرداری تهران از شرکت بورس تهران باید کامل پرداخت شود اما روش برخورد قابل قبول نیست و شهرداری باید در نحوه برخورد خود بازنگری کند.

*س_پرتراکنش بورس مشخص شدند_س*

در پنج روز معاملاتی این هفته بورس، نمادهای معدنی دماوند (کدما)، آریان کیمیاتک (کیمیاتک)، پارس فولاد سبزوار (فسبزوار)، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، پالایش نفت اصفهان (شپنا)، ملی صنایع مس ایران (فملی)، بورس کالای ایران (کالا) و پالایش نفت بندرعباس (شبندر) در گروه نمادهای پرتراکنش قرار داشتند.

در هفته‌ای که گذشت چند رشته ای صنعتی، اطلاعات و ارتباطات، فلزات اساسی، استخراج کانه‌های فلزی، هتل و رستوران، لاستیک و پلاستیک، شیمیایی، محصولات کامپیوتری، الکترونیکی و نوری، واسطه‌گری‌های مالی و پولی، مخابرات، استخراج زغال سنگ، دارویی، استخراج سایر معادن، رایانه، صنایع غذایی به جز قند و شکر، خودرو و قطعات، سرمایه گذاری ها، بیمه و بازنشستگی، دستگاه‌های برقی، سیمان، آهک و گچ، بانک ها و موسسات اعتباری، زراعت و خدمات وابسته، فعالیت مهندسی، تجزیه و تحلیل و آزمایش فنی، محصولات فلزی و استخراج نفت، گاز جز اکتشافات جزو صنایع مثبت بازار بودند.

*س_قیمت جهانی نفت خام پایین آمد_س*

قیمت جهانی نفت خام در معاملات امروز، جمعه تحت تأثیر افت قیمت‌های گاز و زغال‌سنگ پایین آمد. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچ‌مارک جهانی قیمت نفت، تا ساعت 9:49 به وقت تهران، 0.73 درصد افت کرد و به 83.99 دلار بازگشت. قیمت پیش‌خرید هر بشکه نفت خام نیمه‌سنگین وست تگزاس آمریکا هم تا این لحظه 0.70 درصد افت کرد و به 81.92 دلار رسید. قیمت نفت خام برنت در معاملات دیروز پس از ثبت رکورد 3 ساله 86.10 دلاری سقوط کرد و در پایان 1.28 دلار پایین‌تر از قیمت بسته شده روز چهارشنبه معامله شد. قیمت‌های نفت خام در اواسط این هفته تحت تأثیر نگرانی از کمبود احتمالی گاز طبیعی و زغال‌سنگ در چین، هند و اروپا به رکوردهای چندین سال اخیر رسیده بودند. استراتژیست شرکت کارگزاری کالای آی‌ان‌جی، در یادداشتی می‌نویسد: افت قیمت‌های گاز طبیعی و زغال‌سنگ باعث شد تا بازارهای نفت خام عامل حمایتی مهمی از رشد قیمت خود را از دست بدهند. با این حال انتشار گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا که نشان می‌داد میزان ذخایر انبارهای نفت و بنزین این کشور بیش از حد انتظار افت کرده است، باعث شد کاهش قیمت‌های نفت محدود شوند.

*س_پوتین: تولید اوپک پلاس اندکی بیشتر افزایش پیدا می‌کند_س*

رئیس جمهور روسیه اعلام کرد: تولید نفت اوپک پلاس اندکی بیش از میزانی که توافق شده بود، افزایش پیدا می کند. به گزارش ایسنا، ولادیمیر پوتین ضمن بیان این مطلب خاطرنشان کرد همه کشورهای تولیدکننده در شرایطی نیستند که تولیدشان را سریعا افزایش دهند. در همین حال محمد الفارس، وزیر نفت کویت اعلام کرد این کشور افزایش تولید نفت را مطابق با توافقی که بین اوپک و متحدانش حاصل شده، آغاز کرده است. کویت قصد دارد تولید نفت را افزایش دهد که شامل تولید میادین منطقه مشترک با عربستان سعودی خواهد بود.

*س_سهمیه بنزین آبان امشب واریز می شود_س*

سهمیه بنزین در آغاز هر ماه در کارت‌های سوخت شارژ می‌شود، بر این اساس سهمیه بنزین آبان 1400، امشب در کارت‌های سوخت واریز خواهد شد. این سهمیه بدون تغییر نسبت به ماه‌های گذشته خواهد بود و تغییری نیز در میزان ذخیره بنزین در کارت‌های سوخت ایجاد نشده است. سهمیه بنزین برای خودروهای سواری شخصی بنزینی 60 لیتر، خودروهای سواری شخصی دوگانه‌سوز 30 لیتر و برای موتورسیکلت‌ها نیز 25 لیتر در ماه است و می‌توان در هر کارت سوخت، سهمیه 9 ماه را ذخیره کرد. بر اساس سهمیه‌بندی بنزین، هر لیتر بنزین یارانه‌ای، یک‌هزار و 500 تومان و هر لیتر بنزین آزاد سه‌هزار تومان قیمت‌گذاری شد. قیمت بنزین سوپر نیز سه‌هزار و 500 تومان تعیین شد. امشب بیست و پنجمین سهمیه بنزین یارانه‌ای در کارت‌های سوخت واریز خواهد شد.

*س_بنزین لیتری 14 هزار تومان، تکذیب شد_س*

فاطمه کاهی سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران خبر افزایش قیمت بنزین به 14 هزار تومان را تکذیب کرد و گفت: خبری از گرانی بنزین نیست و هیچ تصمیمی در این باره گرفته نشده است. کاهی در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال حذف یارانه بنزین در بودجه 1401 و واقعی‌سازی قیمت‌ها وجود دارد، گفت: هرگونه تصمیم‌گیری در این زمینه بر عهده دولت بوده و مجلس هم تصویب آن را بر عهده دارد. شرکت پخش تنها مجری مصوبه‌های دولت است.

در روزهای گذشته اخباری مبنی بر احتمال افزایش قیمت بنزین به لیتری 14 هزار تومان شنیده شده و در فضای مجازی این طور بیان می‌کنند که قرار است قیمت بنزین سال آینده به 14 هزار تومان رسیده و درآمد حاصله از آن صرف افزایش یارانه نقدی مردم شود. احتمالا این همان طرح پیشنهادی است که قبل از انتخابات و به شکل بسته‌های مختلف در محل اتاق بازرگانی تهران رونمایی شده بود.

*س_دنده عقب بیتکوین!_س*

قیمت بیتکوین با یک ریزش سنگین به 62 هزار دلار رسید. به نقل از سی‌ان‌بی‌سی، بیتکوین پس از رکوردشکنی تاریخی جدید خود با یک ریزش سنگین مواجه شد و در این ریزش بیشتر ارزهای دیجیتالی مهم دیگر را نیز به همین سرنوشت دچار کرد. در خلال معاملات صرافی بایننس یو اس، قیمت بیتکوین به یکباره از 67 هزار به 62 هزار دلار سقوط کرد و هر چند اعلام شد که این اتفاق در نتیجه یک اخلال سیستمی بوده اما بازار را دچار هراس زیادی کرد. کارگروه ویژه اقدام مالی، راهنمای بازبینی شده خود در مورد ارزهای دیجیتالی را منتشر خواهد کرد. به گفته مارکوس پلیر - رییس این کارگروه، این راهنما مبتنی بر سنجش ریسک دارایی های مجازی و سرمایه گذاری در آن ها خواهد بود. پیش از این شماری از کشورهای عضو گروه هفت از جمله ژاپن خواستار ایجاد یک چارچوب قانونی بین المللی برای مقابله با پولشویی و تامین مالی فعالیت های مجرمانه و تروریستی از طریق ارزهای دیجیتالی شده بودند.

مجموع ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتالی در حال حاضر 2570 میلیارد دلار برآورد می‌شود که این رقم نسبت به روز قبل 2.72 درصد کمتر شده است. در حال حاضر 45 درصد کل بازار ارزهای دیجیتالی در اختیار بیت کوین و 17 درصد در اختیار اتریوم است. بیت کوین 12 سال پیش توسط گروه گمنامی از معامله‌گران بر بستر بلاک‌چین ایجاد شد و از سال 2009 معاملات اولیه آن شکل گرفت.

به روز رسانی قیمت ارزهای دیجیتالی (تا ساعت 17 بعد از ظهر به وقت شرقی)

این رده حاوی تغییرات قیمتی 10 ارز دیجیتالی بزرگ از نظر ارزش بازار است.

1- بیت کوین

قیمت: 62 هزار و 847.65 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 4.76 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 9.11 درصد افزایش

2- اتریوم

قیمت: 4107.26 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 1.77 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 9.04 درصد افزایش

3- بایننس کوین

قیمت: 476.32 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 5.19 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 1.55 درصد افزایش

4- کاردانو

قیمت: 2.16 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 1.32 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.3 درصد افزایش

5- تتر

قیمت: 1.00 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.01 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد کاهش

6- ریپل

قیمت: 1.10 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 4.21 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 2.83 درصد افزایش

7- سولانا

قیمت: 186.71 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 7.02 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 23.99 درصد افزایش

8- پولکا دوت

قیمت: 43.07 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 3.30 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 6.89 درصد افزایش

9 - یو اس دی کوین

قیمت: 1.00 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 0.01 درصد افزایش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 0.01 درصد افزایش

10- دوج کوین

قیمت: 0.245 دلار

تغییرات قیمتی 24 ساعت گذشته: 3.9 درصد کاهش

تغییرات قیمتی یک هفته اخیر: 5.34 درصد افزایش

کنترل قیمت مصالح در توافق وزارت راه و صمت

*س_کنترل قیمت مصالح در توافق وزارت راه و صمت_س*

رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی گفت: مسکن چندین مولفه دارد که تلاش کردیم برای همه آنها راهکار داشته باشیم. در خصوص مولفه زمین برای یک میلیون واحد مسکونی در سال، زمین‌های دولتی را باید در اختیار داشته باشیم و سهم زمین را برای مردم کاهش بدهیم که این موضوع در دستور کار است. تا امروز اراضی 900 شهر متعلق به دولت، شناسایی شده است و بانک زمین در حال ایجاد است.

عضو کابینه دولت سیزدهم دومین مولفه را تسهیلات عنوان کرد و افزود: بر اساس قانون جهش تولید مسکن 360 هزار میلیارد تومان تسهیلات به بخش‌های مختلف مسکن اختصاص پیدا می‌کند. در حال نهایی کردن سقف تسهیلات هستیم. تسهیلات جهش تولید مسکن در تهران 450 میلیون تومان، در سایر کلانشهرها400 میلیون تومان، در مراکز استان‌ها 350 میلیون تومان و در روستاها 300 میلیون تومان است که در حال نهایی شدن است. همچنین بازگشت اقساط نیز 20 ساله است و برای دهک‌های پایین، کم‌بهره خواهد بود. سود تسهیلات از سوی شورای پول و اعتبار 18 درصد پیش‌بینی شده و مابه‌التفاوت را وزارت راه از محل صندوق ملی مسکن به دهک‌های پایین کمک خواهد کرد.

به گفته وی، سومین مولفه ساخت است که امروز بسیاری از پیمانکاران، تعاونی‌ها و انبوه‌سازان منتظر هستند تا طرح اجرا شود. از سوی دیگر با وزیر صمت جلسه‌ای داشتیم که مقرر شد تا تامین مصالح 4 میلیون واحد مسکونی و در گام نخست 2 میلیون واحد مسکونی در کارگروه مشترک ساماندهی و تامین شود که حداکثر تا اواسط هفته در این خصوص اقدام می‌شود. اینکار برای کنترل تورم قیمت مصالح انجام می‌شود. وی وضعیت مصالح اصلی ساختمان به ویژه سیمان و فولاد را در کشور مناسب برشمرد. قاسمی از تمامی متقاضیان مسکن اعم از شهری و روستایی دعوت کرد تا در سامانه جهش تولید مسکن ثبت‌نام کنند.

*س_مقام مسئول: به هیچ وجه افزایش قیمت لوازم خانگی تولید داخل نداریم؛ اعلام افزایش قیمت 40 درصدی تایر، اتفاق نادرستی بود!_س*

عباس تابش رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در یک برنامه تلویزیونی درباره افزایش قیمت لوازم خانگی گفت: در لوازم خانگی تولید داخل به هیچ وجه افزایش قیمت نداریم و کالاها با قیمت ثابت عرضه می‌شود، اما قیمت کالاهای قاچاق افزایش یافته که مقرر شده برخورد با کالاهای قاچاق تشدید شود. درباره افزایش قیمت لوازم خانگی داخلی نیز به نتیجه نرسیدیم. وی از شهروندان خواست که در کنار سازمان‌های مربوطه، در زمینه مقابله با کالای قاچاق همکاری کنند و هنگام خرید کالا، گارانتی محصول را در سامانه جامع گارانتی کنترل کنند و از صحت آن و قاچاق نبودن کالا مطمئن شوند. وی همچنین در واکنش به افزایش 30 تا 40 درصدی قیمت تایر، با اشاره به دعوت درخواست سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان از نماینده انجمن لاستیک برای ارائه مستندات افزایش قیمت تا روز شنبه، تصریح کرد: ظرف 48 ساعت قیمت‌ها برآورد می‌شود و اگر دارای شرایط افزایش قیمت نباشد، درباره آنها تصمیم‌گیری می‌شود و قیمت‌ها باید تغییر کند. اتفاق نادرست این بود که همه بنگاه‌ها افزایش قیمت یکسان 40 درصدی اعلام کرده بودند؛ اما افزایش قیمت‌ها نمی‌تواند یکسان باشد. رئیس سازمان حمایت همچنین با بیان اینکه "افزایش قیمت‌ها هنوز در بازار اجرایی نشده است و قرار بود از شنبه لاستیک‌ها با قیمت جدید عرضه شوند"، گفت: با عرضه‌کنندگان لاستیک اتمام حجت کردیم؛ اگر به هر دلیلی محاسبات سازمان حمایت به عددی که افزایش داده‌اند نرسد، به اندازه تولید، فروش و تخلفشان با آنها برخورد می‌شود. / ایسنا

*س_حذف قیمت دستوری و سهمیه از محصولات پتروشیمی در دستور کار است_س*

مفتح قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی در خصوص توقف سهمیه بندی محصولات پتروشیمی گفت: این طرح با نام مدیریت بازار تعریف شده و هدف آن حذف قیمت‌گذاری دستوری و رقابتی کردن بازار است؛ با توجه به اینکه قرار است از قیمت‌های دستوری پرهیز کنیم، تنها راه اجرای این موضوع رقابتی کردن بازار و بهترین ابزار رقابتی کردن بازار، بورس کالا است چراکه قیمتی که در بورس کشف می‌شود قیمت منطقی و واقعی است.

محمدصادق مفتح در این خصوص توضیح داد: ساز و کار اجرایی حذف سهمیه‌ها در دست برنامه ریزی است و با تکمیل این ساز و کار جزئیات آن هفته آینده از طریق بورس کالا اعلام می‌شود. بر مبنای این طرح از این پس عرضه محصولات پتروشیمی و فولاد بر اساس نظامات بورس انجام می‌شود. به گفته مفتح این پروژه با نام مدیریت بازار تعریف شده و هدف آن تنظیم بازار است. وی تاکید کرد: با توجه به اینکه قرار است از قیمت‌های دستوری پرهیز کنیم، تنها راه اجرای این موضوع رقابتی کردن بازار و بهترین ابزار رقابتی کردن بازار، بورس کالا است چراکه قیمتی که در بورس کشف می‌شود قیمت منطقی و واقعی است. در این ساختار همه عرضه کنندگان در مقابل همه مصرف کنندگان قرار می‌گیرند و قیمت واقعی با ساز و کار عرضه و تقاضای حقیقی مشخص می‌شود که این موضوع نیز هفته آینده از طریق بورس اطلاع رسانی خواهد شد. وی در پاسخ به این سوال که آیا در خصوص ساز و کار حذف سهمیه‌های مواد اولیه با بخش خصوصی مشورت شده است، گفت: این تصمیم با هم اندیشی فعالان اقتصادی گرفته شده و پس از تکمیل ساز و کارها، تشکل‌ها و فعالان اقتصادی بخش خصوصی نیز در جریان جزئیات قرار خواهند گرفت و از نظرات آنها استفاده خواهد شود. مفتح همچنین در خصوص اظهارات اخیر وزیر صمت مبنی بر حذف دلار از قیمت پایه محصولات پتروشیمی خاطر نشان کرد: یکی از موارد غلط در قیمت گذاری، تاثیرپذیری همه کالاهای اساسی اعم از پتروشیمی و فولاد از دلار است در حالی که این موضوع نادرست بوده و باید اصلاح شود.