یک‌شنبه 30 دی 1403

تاکید شریعتمداری بر خروج ایران از NPT/ وقتی واعظی عملکرد دولت روحانی را زود فراموش می‌کند / ارزیابی علی مطهری از حکم انتصاب رئیس موسسه اطلاعات توسط رهبری

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
تاکید شریعتمداری بر خروج ایران از NPT/ وقتی واعظی عملکرد دولت روحانی را زود فراموش می‌کند / ارزیابی علی مطهری از حکم انتصاب رئیس موسسه اطلاعات توسط رهبری

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

آمار کرونا در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، از دیروز تا امروز 21 خردادماه 1401 و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، 56 بیمار جدید مبتلا به کووید19 در کشور شناسایی و 11 نفر از آنها بستری شدند.

مجموع بیماران کووید19 در کشور به 7 میلیون و 233 هزار و 528 نفر رسید.

متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 6 بیمار مبتلا به کووید19 در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری، به 141 هزار و 349 نفر رسید.

آمار واکسیناسیون در ایران

بنابر اعلام وزارت بهداشت، تاکنون 64 میلیون و 575 هزار و 256 نفر دُز اول، 57 میلیون و 903 هزار و 235 نفر دُز دوم و 27 میلیون و 611 هزار و 66 نفر نیز دُز سوم واکسن کرونا را در کشور تزریق کرده‌اند.

به این ترتیب مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به 150 میلیون و 89 هزار و 557 دُز رسید.

در شبانه روز گذشته 14 هزار و 72 دُز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.

تاکید شریعتمداری بر ضرورت خروج ایران از NPT

حسین شریعتمداری، مدیرمسئول کیهان در این روزنامه نوشت: «عضویت ما در پیمان NPT برای کشورمان چه دستاوردی داشته است؟!

آیا غیر از ترور دانشمندان هسته‌ای، خرابکاری و انفجار در تاسیسات هسته‌ای، افشای اطلاعات سری نظامی و صنعتی، آسیب‌های جدی به صنعت هسته‌ای، ایجاد مشکلات فراوان اقتصادی، برباد دادن امکانات و ظرفیت‌های داخلی و هزینه‌های کلان مالی، دستاورد دیگری هم داشته است؟! کدامیک از موارد فوق‌الذکر مستند نیست؟! و کدامیک از آنها قابل کمترین تردید است؟! اگر این‌گونه نیست - که نیست - ادامه حضورمان در پیمان NPT برای چیست؟!

با جرأت می‌توان گفت که ادامه حضور کشورمان در NPT غیر از صدور مجوز برای ترور دانشمندان، تخریب تاسیسات نظامی و هسته‌ای و برباد دادن امکانات و ظرفیت‌های داخلی هیچ نتیجه دیگری نداشته و نخواهد داشت! اگر مسئولان محترم کشورمان چه در گذشته و چه حال از چالش هسته‌ای 20 ساله و حضورمان در NPT نتیجه دیگری سراغ دارند بفرمایند! و اگر غیر از آنچه گفته شد نتیجه‌ای نمی‌شناسند - که نیست و نمی‌شناسند - چرا در ضرورت خروج از پیمان NPT تردید می‌کنند؟!

خروج ایران از پیمان عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای (NPT) در متن این پیمان نیز پیش‌بینی شده و از آن به عنوان حق قانونی کشورهای عضو یاد شده است.

در بند یک از ماده 10 NPT تصریح شده است که اگر کشور عضو «‌تشخیص دهد حوادثی فوق‌العاده مربوط به موضوع این معاهده منافع عالیه کشورش را به مخاطره انداخته است این حق را خواهد داشت که از این معاهده کناره‌گیری نماید‌».

اکنون سؤال این است که آیا ترور دانشمندان، تخریب و انفجار در تاسیسات هسته‌ای ایران اسلامی که دشمن با صراحت (بخوانید وقاحت و خباثت‌) بر استفاده از اطلاعات بازرسان آژانس در ارتکاب این جنایات تاکید می‌ورزد، در فهرست منافع عالیه کشورمان جای ندارد؟! اگر پاسخ مثبت است چرا در خروج فوری از NPT تردید می‌کنیم؟! و اگر ترور دانشمندان و تخریب تاسیسات هسته‌ای و افشای اسرار نظامی کشورمان را بیرون از منافع ملی ارزیابی می‌کنیم که وای بر ما!»

***

وقتی واعظی عملکرد دولت روحانی را خیلی زود فراموش می‌کند

رجانیوز نوشت: «رئیس دفتر حسن روحانی در گفتگویی با بیان اینکه «دولت باید هر چه زودتر ترمز قیمت‌ها را بکشد» گفته است «دوران ما 25 قلم کالا سوبسید می‌گرفت، ما آن را رساندیم به 7 کالا، بدون اینکه شوک به جایی وارد شود.» این ادعای واعظی در حالی مطرح می‌شود که دولت روحانی در طول بیش از سه سالی که رقمی بالغ بر 75 میلیارد دلار ارز ترجیحی به 25 گروه کالایی اختصاص داد، از کنترل قیمت تمامی اقلام ناتوان بود و گروه‌های مختلف کالایی بدون آزادسازی قیمت و تنها متاثر از تورم، افزایش بین 3/5 تا 5 برابری را تجربه کردند. از سوی دیگر، طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، نحوه توزیع این ارز به طوری صورت گرفت که تنها درصد کمی از آن به هدف اصلی یعنی سفره مردم اصابت کرده و بخش عمده آن در مسیر دلالی و قاچاق معکوس و امثال آن هزینه شده است. دولت روحانی همچنین در برابر حذف ارز ترجیحی کالاهای مختلف، هیچ یارانه جبرانی به مردم نداد و در برابر تورم‌های تاریخی دو سال آخر، همواره افزایش دستمزد را در حدی کمتر از نرخ تورم مصوب می‌کرد. این در حالی است که دولت سیزدهم در اولین سال تصویب حداقل حقوق، افزایشی بالاتر از نرخ تورم را برای اقشار حداقلی بگیر در نظر گرفت...

واقعیت آن است که دولت قبل مبلغ هنگفتی ارز ترجیحی را به صورت ناعادلانه و به نفع دلالان و مفسدان توزیع کرده و در حذف مرحله به مرحله آن نیز هیچ یارانه جبرانی به مردم پرداخت نکرده است. ناکارآمدی این سیاست در کنترل قیمت‌ها نیز در نمودارهای اقتصادی و سفره مردم به وضوح روشن است. با این وصف مشخص نیست که مقامات دولت قبل چرا تا این میزان فراموشکار شدند که امروز اقدامات پرهزینه و کم‌اثر خود را به عنوان عملکردهای موفق به افکار عمومی می‌فروشند.»

***

ارزیابی علی مطهری از حکم انتصاب رئیس موسسه اطلاعات توسط رهبری

علی مطهری، نماینده سابق مجلس درباره انتصاب سیدعباس صالحی به مدیرمسئولی روزنامه اطلاعات توسط رهبری به جماران گفت: «

آنچه در حکم مقام رهبری برای مدیرمسئولی آقای صالحی در مؤسسه و روزنامه اطلاعات وجود داشت و برجسته بود، توجه به سلایق فکری مختلف کسانی است که به انقلاب و نظام معتقد هستند. البته قطعا نظر ایشان این نیست که به نظرات مخالفان نظام نباید توجه کرد؛ چرا که آزادی منتقدان و مخالفان در بیان عقاید خودشان، از اصول اولیه انقلاب اسلامی بوده که مورد تأکید امام خمینی (س) و شهید آیت الله مطهری قرار داشته و اساسا سیره امام علی (ع) در حکمرانی بهترین شاهد برای این موضوع است.

ولی توجه رهبر انقلاب در این حکم به سلایق مختلف در میان معتقدان به نظام در شرایط کنونی که احساس می شود سیاست بسیاری از افراد یا اساسا سیاست نظام یکدست کردن حکومت و میدان دادن صرفا به نیروهای موسوم به انقلابی و حذف سایر نیروها است، یک امر مغتنمی است و نشان می دهد که رهبر انقلاب در مسائل اجتماعی و سیاسی به افکار و اندیشه های متفاوت توجه دارند.

البته این پدیده مبارکی است. چون بعد از دو انتخابات مجلس و ریاست جمهوری احساس می شد که به طور کلی سیاست نظام حذف کسانی است که به طور مستقل اظهار نظر می کنند و بنا بر این است که فقط افرادی که صرفا مطیع هستند و اساسا اهل اظهار نظر نیستند در دایره حکومت باقی بمانند. ولی متن این حکم و نوع انتخاب نشان داد که توجه به افکار مختلف دارند.

به نظر من یکی دیگر از نشانه های این تغییر رویه در نظام همین مطلبی است که در سالگرد رحلت امام خمینی (س) رهبر انقلاب در پایان سخنرانی به صراحت اعلام کردند که من این اخلال ها در سخنرانی حاج حسن آقا را قبول ندارم. این هم نشانه ای است که آشکار می کند ایشان توجه به حفظ همه نیروهای انقلاب دارند. البته بهتر بود که در گذشته هم به همین روش عمل می شد. یعنی در همان زمانی که این اخلال ها صورت می گرفت، کار این اخلالگران تقبیح می شد؛ نه اینکه شش ماه یا یک سال بعد تقبیح شود. اگر از ابتدا در همان زمان این گونه اخلال ها کار این افراد تقبیح می شد و اینها تنبیه می شدند، ما به اینجا نمی رسیدیم.»

***

دولت درباره حذف ارز ترجیحی مردم را قانع نکرد

ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا درباره سیاست حذف ارز ترجیحی توسط دولت رئیسی به فردا گفت: «اصل اقدام دولت بر سر حذف یارانه‌های پنهان اقدام شجاعانه‌ای بود؛ اقدامی که در دولت‌های قبل شجاعتش وجود نداشت اما نحوه اجرا محل بحث است.

مردم و نخبگان می‌گویند چرا به این شکل اجرا شد؟ مردم باید قانع شوند که آیا یارانه نقدی‌ای که پرداخت می‌شود با افزایش قیمت‌ها همخوان است یا خیر. واقعیت این است که مردم قانع نشده است که اگر می‌شدند دلیلی برای اعتراض وجود نداشت.

دولت باید توضیح دهد که آیا در بین صفر و صد عدد دیگری وجود نداشت؟ آیا نمی‌شد ارز 4200تومانی بشود ارز 20هزار تومانی تا دولت مقداری از یارانه‌ها را حذف و مقداری را پرداخت کند تا فشار کمتری بر مردم وارد آید؟

مسئله دیگر آن است که چرا بدون اطلاع قبلی این کار صورت گرفت و چرا به صورت نقدی؟ دولت گفت دو ماه بعد کالابرگ در اختیار عموم قرار می‌گیرد اما آیا واقعا در این مدت این کار عظیم صورت می‌گیرد؟

از طرفی اگر دادن یارانه به مردم به صورت کالابرگ انجام نشود، با مصوبه مجلس مغایرت دارد و من تصور می‌کنم که پرداخت یارانه‌ها به همین شکل نقدی باقی می‌ماند و خبری از کالابرگ نخواهد شد. برداشت من این است که دولت قدری عجولانه رفتار کرد و پیش از اقناع کامل افکار عمومی طرح حذف یارانه پنهان را اجرا کرد.

علاوه بر اینها باید مشخص شود که مجموع درآمدهای دولت که از حذف ارز ترجیحی به دست می‌آید چه قدر است و آیا همه آن را به مردم می‌دهد یا بخشی از آن را برای کسری بودجه‌اش کنار می‌گذارد؟ این اعداد و ارقام باید شفاف گفته شود.»

***

واکنش معاون رئیسی به افزایش قیمت ها

سید صولت مرتضوی معاون اجرایی رئیس جمهور در گفت‌وگو با ایسنا، درباره افزایش قیمت برخی کالاها در روزهای اخیر اظهار کرد: قیمت 4 کالا اصلاح شد و دولت ما به تفاوت آن را با یارانه پرداخت کرد، اما متاسفانه قبول می کنیم تورم انتظاری بر روی قیمت برخی کالاها اثر گذاشته است. در واقع تورم سالانه، موجب شده که تورم انتظاری هم در کشور ما سنواتی شود.

وی افزود: دولت تصمیمات قاطعانه گرفته و پیش بینی ما این است که آرام آرام بازار شکل واقعی خود را خواهد گرفت و در رقابت عرضه و تقاضا، بخشی از مشکلات کمتر می شود.

مرتضوی در پایان گفت: همه می دانیم برای بخشی از مردم مشکلاتی وجود دارد که امیدوارم با لطف خداوند، اراده دولت و همراهی مردم این رنج ها رو به کاهش برود.

***

تکذیب تغییر در نحوه عرضه و قیمت بنزین 

در روزهای گذشته فیلمی قدیمی در فضای مجازی منتشر شد. فیلمی که در آن فردی از جمع‌آوری کارت سوخت جایگاه‌داران برای سوخت‌گیری با قیمت آزاد خبر می‌دهد.

در این زمینه، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در گفت و گو با ایرنا با تاکید بر اینکه هیچ ابلاغیه‌ای در خصوص حذف کارت سوخت جایگاه‌داران از چرخه عرضه بنزین نداشته‌ایم، گفت: شایعاتی که در فضای مجازی منتشر شده صحت ندارد و روال مانند گذشته بوده و هیچ تغییری در شرایط ایجاد نشده است.

«علی اکبر نژادعلی» افزود: قرار نیست که از تیرماه کارت سوخت جایگاه‌داران برای سوختگیری با نرخ آزاد حذف شود.

وی ادامه‌داد: همه اخباری که در فضای مجازی و رسانه‌ای کشور در این خصوص منتشر شده، فاقد صحت بوده و تکذیب می‌شود.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تاکید کرد: تغییری در چگونگی توزیع بنزین در جایگاه‌های عرضه سوخت ایجاد نخواهد شد، قیمت بنزین یارانه‌ای لیتری 1500 تومان و بنزین آزاد نیز همچنان سه‌هزار تومان عرضه می‌شود.

وی با اشاره به اینکه سیستم سوخت‌رسانی مانند روال سابق خواهد بود و هیچ تغییری در برنامه‌ها و کارت‌های جایگاه‌ها ایجاد نشده است، گفت: مالکان وسایل نقلیه می‌توانند از سهمیه آزاد در کار ت سوخت وسیله نقلیه استفاده کنند.

***

پیش‌بینی کوثری درباره نتیجه قطعنامه اخیر آژانس

محمد کوثری، نماینده تهران در گفتگو با فردا درباره آینده برجام گفت: آمریکایی‌ها همیشه خباثت خود را نشان می‌دهند، آنها فکر می کنند با گرفتن قطعنامه از شورای حکام می توانند ایران را تحت فشار بگذارند و مسائل را به نفع خودشان کنند، در صورتی که چون شناخت ندارند بزرگترین اشتباه را مرتکب می شوند.

وی ادامه داد: امروز دولت و ملت ایران کاملا توجیه‌اند و این دفعه طوری نیست که مثل دفعه قبل ما دست بسته باشیم. ما اقدامات خود را دنبال کردیم و غنی سازی اورانیوم را ادامه دادیم، بعد پذیرفتیم آژانس بیاید و نظارت کند اما مشخص شد آمریکایی ها نمی خواهند در جهت انجام تعهدات شان اقدامی کنند و صرفا قصد وقت کشی دارند.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس یادآور شد: این دولت همیشه اعلام کرده که وابسته و منتظر به نتیجه رسیدن مذاکرات نیست، ما مذاکره را دیگر برای مذاکره نمی خواهیم بلکه مذاکره را برای کسب نتیجه می خواهیم. اگر مذاکرات نتیجه داد، ما نیز در همان قالب مسائل را دنبال می کنیم اما اگر مذاکرات نتیجه نداد هیچ نگرانی نداریم.

کوثری افزود: آمریکایی ها با این قطعنامه می خواستند ما را بترسانند، در صورتی که ته و آخر این قطعنامه نتیجه ای برای آمریکایی ها ندارد چون ما اقدامات خودمان را انجام می دهیم نمونه اش هم توقف 2 دوربین نظارتی آژانس بود. قطعا خود آنها در این مرحله ضرر خواهند کرد و در آینده این را در عمل خواهیم دید.

قطعنامه آژانس تاثیر نمادین دارد

رحمان قهرمانپور کارشناس مسائل هسته ای و امور بین الملل به تابناک گفت: به نظرم این قطعنامه‌ای که شورای حکام صادر کرده و بیشتر شبیه یک بیانیه است نه قطعنامه، بیشترین تاثیرش نمادین است؛ یعنی اینکه می‌خواهد این پیام را بفرستد که خواسته آن‌ها جدی است و ایران باید به خواسته های آژانس جواب دهد، در غیر اینصورت امکان تشدید بحران وجود دارد؛ بنابراین، اهمیت این قطعنامه شاید در این باشد که اروپایی‌ها و آمریکا می‌خواهند این پیام را به ایران بدهند که بیشتر از گذشته پای میز مذاکره بیاید و امتیاز دهد، در غیر این صورت آن‌ها حاضرند بحران را تشدید کنند؛ لذا این مساله است که بیشتر باعث واکنش ایران شده...

اما اینکه آیا ایران تحت تاثیر اقدام آژانس ممکن است سیاست کلان خود را تغییر دهد یا نه، من فکر نمی‌کنم تغییر دهد؛ یعنی ایران هم براساس این واقعیت عمل می‌کند که آژانس عملکرد مستقلی ندارد و تابع سیاست‌های خارج از آژانس و مناسبات دیپلماتیک و مناسبات قدرت در سیاست بین‌الملل هست. لذا ما باید ببینیم در آن مناسبات قدرت خارج از آژانس چه اتفاقی ممکن است بیفتد که تصمیم ایران را تغییر دهد؛ بنابراین من معتقدم که صرف صدور این قطعنامه از آژانس باعث تغییر مواضع ایران نخواهد شد.

وی افزود: این دوربین‌های نظارتی که خاموش شدند باید توجه داشته باشیم که این‌ها در چارچوب پروتکل الحاقی و پذیرش موقت پروتکل الحاقی ذیل برجام روشن شده بودند و ربطی به توافق جامع پادمانی که بین ایران و آژانس جاری و ساری هست ندارند؛ بنابراین خاموش کردن این دوربین‌ها به معنای تخلف از تعهدات خود در چارچوب توافقات جامع پادمانی نیست بلکه به معنای کاهش تعهدات ایران در چارچوب برجام است؛ چون بخشی از این دوربین ها به عنوان اقدامات داوطلبانه و اعتمادساز ایران در چارچوب برجام نصب شده بودند و زمانی که مجلس تصویب کرد که این اقدامات متوقف شود، ایران هم تصمیم گرفت که فیلم این دوربین‌ها را به آژانس ندهد؛ البته از نظر فنی مساله، مساله مهمی است.

***

روایت زاکانی از حمله سایبری به سامانه های شهرداری تهران

به گزارش ایسنا، علیرضا زاکانی، شهردار تهران در حاشیه افتتاح ایستگاه هفدهم شهریور از خط 7 متروی تهران، در جمع خبرنگاران گفت: پنجشنبه هفته گذشته در ساعت 12 و 38 دقیقه ظهر هجمه ای به سامانه های شهرداری تهران انجام شد و در ابتدا یک کار تبلیغاتی به ظن خودشان آغاز کردند. طراحی شده بود که در بعد از ظهر همان روز به دوربین ها دسترسی پیدا کنند و اقدام خود را به سیستم های نرم افزاری و دسترسی به داده ها و اطلاعات توسعه دهند که بحمد الله از همان ابتدا همکاران ما وارد عمل شدند که به این ترتیب سایر اقدامات آنها ناکام ماند.

به گفته شهردار تهران، بر همین اساس جای تقدیر از پرسنل شهرداری تهران دارد که توانستند جلوی اقدامات بعدی دشمن را بگیرند. در ادامه بر اساس احتیاط سامانه ها پایین آورده شد تا ابعاد موضوع بررسی و پی جویی شود. این در حالی است که از روز دوشنبه و سه شنبه سامانه ها برای بهره برداری آماده بودند اما برای دریافت ضریب امنیتی و آمادگی با بدافزارهای احتمالی این سامانه ها از روز گذشته در دسترس مناطق، سازمان ها و شرکت ها برای استفاده قرار گرفت و از امروز صبح نیز در اختیار عموم قرار داده شد.

وی تاکید کرد: بدخواهان به دنبال ایجاد یک نارضایتی عمومی بودند که در این امر ناکام ماندند و تلاش همکاران ما طراحی آنها را از حیز انتفاع انداخت و طراحی آنها ناکام ماند. در حقیقت در این توطئه تلاش نیروهای ما جز ناکامی برای آنها چیزی باقی نگذاشت.