چهارشنبه 3 بهمن 1403

تحرکات نظامی آمریکا؛ عراق در کانون اهداف

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تحرکات نظامی آمریکا؛ عراق در کانون اهداف

بغداد - ایرنا - در سایه تمرکز جهان بر روی مبارزه و مهار همه گیری ویروس کرونا، تحرک‌های نظامی مشکوک اخیر آمریکا در عراق و منطقه، با قرائت‌ها، تحلیل‌ها و سناریو خوانی‌های مختلفی در عراق رو به رو شده است.

این تحرک‌ها با رزمایش نظامی مشترک آمریکا و امارات در دوشنبه گذشته (4 فروردین ماه) تشدید شد که برای نخستین بار نیروهای موساد، سازمان اطلاعات رژیم صهیونیستی و سه گروه شبه نظامی عراق در آن شرکت کردند.

بسیاری از شخصیتها، نمایندگان پارلمان و کارشناسان سیاسی و امنیتی عراق، این رزمایش نظامی را در پیوند با کوشش آمریکا برای دست زدن به کودتای نظامی درعراق دانستند.

اعلام عقب نشینی شتاب آلود و در عین حال آشفته زایی آمریکا از چند پایگاه نظامی و استقرار نیروهای آن در دو پایگاه بزرگ نظامی «عین الاسد» در غرب عراق و «حریر» در اربیل و انتقال بخشی از آنها به امارات، بیش از پیش نظریه طرح کودتا و عملیات نظامی را در این کشور تقویت کرد.

گزارش «نیویورک تایمز» در خصوص برنامه کاخ سفید برای حمله به مواضع و نیروهای مقاومت اسلامی «کتائب حزب الله عراق» همزمان با گنجاندن نام تعدادی دیگر از افراد و نهادهای عراقی در فهرست تحریمهای ویژه واشنگتن، به این باورها در خصوص نقشههای شوم آمریکا علیه عراق دامن زد.

منابع عراقی از جمله اعضایی از کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان متعاقب گزارش نیویورک تایمز تاکید کردند که آمریکا طرحی برای حمله به الحشد الشعبی و مقاومت اسلامی در عراق دارد.

این منابع گفتند که خروج شتاب آلود آمریکا از پایگاههای نظامی کوچکی مانند «التاجی»، «بلد» و «الشرقاط» و استقرار آنها در پایگاههای بزرگ عین الاسد و حریر برای در امان ماندن این نیروها در برابر عملیات انتقامی احتمالی گروههای مقاومت اسلامی و الحشد الشعبی در صورت حمله آمریکا به آنها است.

برخی گزارش ها امروز یکشنبه حاکی است که آمریکا برای تقویت مواضع خود در داخل عراق، اقدام به نصب سامانه پدافند موشکی «پاتریوت» در عین الاسد در غرب الانبار کرده است.

انتقال بخشی از تجهیزات نظامی و هواپیماهای غول پیکر «بی 52» همزمان با خروج نیروهای فرانسه و جمهوری چک و برنامه ریزی انگلیس برای بیرون کشیدن نیروهایش از خاک عراق بیش از پیش به این گمانه زنیها درباره اهداف خصمانه آمریکا علیه عراق دامن زده است.

آمریکا امروز یکشنبه در ادامه ترک پایگاههای کوچک تر، یکی دیگر از پایگاههای مهم در شمال عراق موسوم به پایگاه «کی وان» در کرکوک را تحویل مقام های نظامی عراق داد.

در حالی که بسیاری در عراق به این باور قطعی رسیده اند که تحرکهای نظامی اخیر آمریکا در پیوند با کودتای نظامی و زدن مواضع قدرت عراق به ویژه الحشد الشعبی و مقاومت اسلامی است، اما عده ای نیز دیدگاه های دیگری را مطرح کرده اند.

برخی از این شخصیت ها که بیشتر به الحشد الشعبی و احزاب اسلامگرای عراق نزدیک هستند، اهداف آمریکا را فرا عراق دانسته و عده ای نیز همه این تحرک ها را در ارتباط با تشکیل دولت و تلاش واشنگتن برای رساندن «عدنان الزرفی» به پست نخست وزیری دانسته اند.

«باقرجبرالزبیدی» عضو برجسته مجلس اعلای اسلامی و وزیر کشور اسبق عراق در صفحه شخصی خود در فیسبوک، تلاش آمریکا را برای کودتای نظامی در عراق بعید دانسته و بیشتر اهداف آمریکا را فراتر از عراق عنوان کرده است.

وی گفته که مانور نظامی آمریکا و امارات و گزارش ها از کودتای نظامی در عراق، تحلیل هایی است که درست به نظر نمی رسد بلکه آنچه به نظر درست می رسد اینکه پیام این رزمایش بیشتر متوجه «حوثی ها» (یمن) و ایران و قطر است.

به گفته الزبیدی، آمریکا به دنبال زیر کنترل گرفتن مجدد تنگه «باب المندب» و ساکت کردن و سرکوب حوثی ها است زیرا آمریکا به این باور رسیده که حوثی ها برای حمله مجدد به بنادر، تاسیسات و خطوط انتقال نفت در خلیج فارس و دریای سرخ و زدن چند هدف مهم نفتی اماراتی و سعودی آماده می شوند.

وی اضافه کرده است که کودتای نظامی در عراق اتفاق نمی افتد بلکه در داخل دالان های کاخ ها و سفارتخانه ها رخ می دهد.

الزبیدی بیان کرد: کسانی که ترویج کودتای نظامی می کنند دو هدف اساسی دارند؛ یکی ابزار و دیگری اختلافات سیاسی به ویژه اختلافات بیت سیاسی شیعی است.

به گفته او، ترویج کنندگان کودتا مهمترین ابزاری که در اختیار دارند حضور نظامی آمریکا در پایگاه های بلد، التاجی، الشرقاط و کرکوک است که آمریکا با انتقال آنها به پایگاه های عین الاسد و حریر از نیروهایش در برابر حملات موشکی احتمالی حفاظت کرده است.

همسو یا نزدیک با این دیدگاه نیز «هشام الهاشمی» کارشناس سیاسی و امنیتی عراق معتقد است که کل داستان کودتای نظامی در عراق شایعه سازی برخی احزاب شیعه و گروه های مقاومت است.

برخی نیز گفته اند که تحرک های آمریکا بیشتر نوعی اعمال فشار بر طبقه سیاسی حاکم برای پذیرش عدنان الزرفی در پست نخست وزیری است زیرا آمریکا احساس می کند که الزرفی به خوبی سیاست هایش را در عراق اجرا می کند.

بر همین اساس، از کل تحرک های آمریکا در داخل عراق به عنوان تاکتیکی برای اعمال فشار بر طبقه سیاسی حاکم به ویژه بیت سیاسی شیعی برای پذیرش گزینه مورد نظر واشنگتن در دولت یاد شده است.

کاربر معروف «سیده الاولی» نزدیک دولت در این خصوص نوشته است که همه هیاهوی رسانه ای که در طول دو هفته اخیر پیرامون طرح های خوفناک آمریکا در عراق می شود در واقع یک نوع جنگ شایعه پراکنی است.

به نوشته این کاربر، زمانبندی جنگ شایعه پراکنی همزمان با نامزدی عدنان الزرفی برای پست نخست وزیری شده و با توجه به اینکه اصولا او یک شهروند امریکایی و اصالتا عراقی است، واشنگتن امیدوار است که با تصدی پست نخست وزیری توسط الزرفی دوباره دوره «پل برمر» (حاکم غیرنظامی وقت آمریکا 2003 - 2004) را در عراق احیا کند.

این کاربر در عین حال تاکید کرده است که تنها اطلاعات موثقی که در خصوص تحرکات اخیر نظامی آمریکا دارد این است که واشنگتن برای ترور رهبران چهار تن از گروه های مقاومت از جمله سازمان بدر، عصائب اهل الحق، النجباء و کتائب حزب الله برنامه ریزی کرده است.

به نوشته این کاربر، ترور این افراد به این علت است که دولت «عادل عبدالمهدی» حاضر نشده این افراد را به اتهام ارتباط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران بازداشت کند.

برآیند همه این دیدگاه ها، در نهایت نشان می دهد که عراق همچنان در کانون این توفان تحولات قرار دارد؛ خواه این تحرکات نظامی مرتبط با منطقه (فراعراق) یا در پیوند با تشکیل دولت در این کشور باشد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*