دوشنبه 5 آذر 1403

تحزب با اعمال شاقه!

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
تحزب با اعمال شاقه!

برخی می گویند نقش آفرینی احزاب از ضروریات زندگی مدرن است و برخی آنها را چرخ دنده های دموکراسی می دانند و کشور ما نیز از وجود آنها بی بهره نیست.

100 سال از قدمت فعالیت احزاب در ایران می گذرد، اما به نظر می رسد علیرغم گذشت چند دهه از بروز و ظهورشان در ایران، آنها هنوز نتوانسته اند آنگونه که باید کارویژه های واقعی خود را از جمله مشارکت سیاسی، جامعه پذیری سیاسی، ارتباطات سیاسی و... عملیاتی کنند.

انتخابات همواره یکی از بهترین فرصت ها برای تبلور تاثیرگذاری احزاب در ایران بوده است و با توجه به اینکه کمتر از 20 روز به انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی مانده است، تلاش کردیم با برگزاری یک میزگرد با حضور نمایندگان احزاب استان مرکزی تحت عنوان "نقش احزاب در انتخابات" به مروری بر این نقش و چالش های پیش روی احزاب در استان و کشور بپردازیم که مشروح آن را در ذیل می خوانید:

تریبون داران احزاب را مزاحم می دانند

رییس خانه احزاب استان مرکزی در این نشست با بیان اینکه یکی از شعارهای محوری انقلاب، "استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی" بود، اظهار کرد: واژه جمهوری به معنای اعتقاد و احترام به رای مردم است، نمی توان از جمهوری صحبت کرد و رای و نظر مردم را مورد توجه قرار نداد و مسلما برای لحاظ شدن رای مردم باید سازوکاری تعریف شود، نمی توان هیاتی و مناسبتی و برای یک سری پارامترها نظر مردم را استفاده کرد.

مهدی نیک عهد با تاکید بر اینکه "جمهوری" واژه ای است که برای اداره امور و دخالت مردم در اداره کشور مطرح می شود و یکی از اسباب و اساس کسب نظر مردم در راستای تحقق این واژه، احزاب هستند، گفت: احزاب در واقع نمایندگان افکار عمومی در جامعه هستند و در این شرایط باید به آنها پروبال دارد. در واقع حکومت باید به آنها پروبال و جایگاه بدهد و از نظرات آنها استفاده کند تا در انتخابات کالای خود که تفکرات و برنامه های آنهاست را ارائه کنند و از جامعه رای بگیرند و اگر هم در انتخابات مختلف پیروز شدند، نظر آنها باید در اداره امور جامعه استفاده شود.

وی یکی از عوامل موثر در نهادینه نشدن احزاب در جامعه در طول 40 سال اخیر را وجود قدرت های متعدد و موازی در حوزه‌های مختلف بیان کرد و افزود: محور انقلاب ما، میزان را رای ملت می داند و این عقیده باید همواره در راس امور قرار بگیرد، اما این قدرت ها که بعضا به ثروت و قدرت دیگری متکی هستند، حاضر نیستند کنار بروند و دوست ندارند که جایگاه خود را واگذار کنند. از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون با نگاهی به مجلس های مختلف شاهد هستیم که احزاب به مرور کمرنگ تر شدند و دلیل آن وجود همین قدرت هاست که آن قدرت رسمی که از طریق رای و انتخابات به جامعه تفویض می شود را برنمی تابند. این برنتابیدن باعث شده که آن قدرت های رسمی در لایه های پنهانی جامعه جای بگیرند. آنها.

نیک عهد تصریح کرد: فارغ از فعالیت هر دولتی در کشور، در این چهل سال همواره در کنار هر دولتی که بر سرکار آمد یک دولت موازی در حوزه های مختلف شکل گرفت، از طرفی تریبون داران و افرادی که صاحب قدرت در کشور هستند احزاب را به نوعی مزاحم تلقی می‌کنند. آنها حتی با استفاده از واژه‌هایی چون "حزب بازی" به نوعی فعالیت حزبی را تحقیر می کنند.

احزاب مانعی در مسیر رشد گعده های لایه های پنهانی قدرت

وی با بیان اینکه در چینش مدیران باید حزبی بودن مدیر به عنوان یک پارامتر مفید و مثبت در انتصاب لحاظ شود، چرا که نیروی حزبی در مقابل جامعه پاسخگوتر از افرادی است که براساس روابط پنهانی پست مدیریت را در اختیار می گیرند، گفت: هرچه مردم را بیشتر در تصمیم گیری ها لحاظ کنیم بیشتر به پسوند اسلامیت نظام و جمهوریت خود دست یافته ایم، اما متاسفانه وجود لایه های پنهانی قدرت همواره باعث شده است که احزاب کمتر به این عرصه ها وارد شوند. حتی در زمانی که نیروی حزبی می خواهد رشد کند با انواع تیرها مورد هدف قرار می‌گیرد در حالی که در یک جامعه اسلامی باید افتخار باشد که یک نیروی کاملا حزبی به مسند قدرت برسد.

رییس خانه احزاب استان مرکزی تصریح کرد: این تفکرات، احزاب را مانع رشد گعده ها و هیئت های خود می دانند.

وی در خصوص تهیه لیست انتخاباتی و ارائه آن به جامعه از سوی احزاب، ضمن اینکه این اقدام را مثبت و موفق دانست گفت: سابقه و تجربه نشان می‌دهد رای لیستی باعث شده است که عموما نمایندگان تاثیرگذارتر وارد مجلس شوند. در واقع افراد شاخص، به ندرت خارج از لیست به مجلس راه یافته اند. از طرفی ورود نخبگان به مجلس در قالب لیست انتخاباتی نشان می دهد که این عمل فی النفسه مثبت است.

نیک عهد با اشاره به اینکه تعداد اعضای فراکسیون امید مجلس در روزهای اول مجلس دهم به 130 نفر رسید، اما پس از مدتی به 104 و امروز به 80 نفر تقلیل یافته است و این نشان می دهد که حدود 40 تا 50 نفر از حضور در این فراکسیون به نفع خود سوء استفاده کرده اند که در جای خود می تواند مورد بحث قرار گیرد، افزود: به عنوان مثال در اشل کوچکتر می توان به شورای شهر اراک و ورود هشت نفر از لیست امید به پارلمان محلی اشاره کرد. این افراد در گذشته پست اجرایی نداشتند و قطعا اشتباهاتی هم داشته و دارند، اما برآیند این شورا و عملکرد فراکسیون امید شورا باید پس از 4 سال مورد ارزیابی قرار گیرد، کما اینکه در دو سال اخیر با همه مشکلات و اختلاف‌نظرها این 8 نفر مورد ارزیابی قرار گرفتند و به نظر می رسد که عملکردی عقب تر از دوره های قبل شورا نداشته اند. قطعا با آزمون و خطا می توان اتفاقات مثبتی را برای دو سال آینده متصور بود. البته امروز با جدیت از فراکسیون امید شورای شهر بابت اقدامات و عملکرد و نظرات آنها سوال می‌شود و مسلما این روند بهتر از دوره‌های قبل و گامی رو به جلو است.

زدوبندهای سیاسی، راه فرار از انگ های منفی

وی با بیان اینکه باید تجربه، تکرار و تمرین داشت چراکه پیشرفت یک شبه حاصل نمی‌شود، تصریح کرد: باید سواد سیاسی و فرهنگ سیاسی جامعه ارتقا یابد. والدین چقدر به فرزندان خود اجازه می دهند در جلسات سیاسی حضور پیدا کند؟ بوفور می بینیم که والدین مانع فعالیت حزبی و سیاسی فرزندان خود می شوند چراکه گاهی این نوع فعالیت ها یا ایجاد سوابق سیاسی برای فرد به عنوان معیار منفی قلمداد می شود. زمانی می‌توان ادعای ارتقای فرهنگ و سواد سیاسی داشت که نوجوانان در این عرصه ها حضور پیدا کرده و قانون اساسی و حقوق ملت خود را بشناسند.

این فعال سیاسی اعتدالی بیان کرد: گاهی فردی که براساس پارامترهای سیاسی بالا می‌آید، مورد ارزیابی منفی قرار می گیرد و وقتی بدنبال چینش افراد بر اساس نگاه حزبی در یک جایگاه مدیریتی قرار گرفت بلافاصله مورد هجمه‌های شدید قرار می گیرد پس ناچار می شود با ارکان قدرت زد و بند کند، زیر کاغذهایی را امضا کند که شاید به آنها اعتقاد نداشته باشد و در مراسم‌هایی شرکت کند که شاید با عقاید او همخوان نباشد و همین امر باعث می شود که ریاکاری نهادینه شده و نیروها از فضای سیاسی و کار حزبی دور شوند.

وی عنوان کرد: گاهی در یک حزب 300 نفر ثبت نام می کنند اما در جلسات شاید 100 نفر هم شرکت نکنند، چرا؟ چون نگران آینده خود هستند. حتی اگر امروز بخواهیم نشستی با محوریت انتخابات برگزار کنیم و هزینه سالن هم پرداخت شود، سالن در اختیار حزب قرار نمی گیرد یا ادارات به دلیل نگرانی های خود از آینده با فعالان حزبی همکاری نمی کنند.

ترمز صداوسیما را بکشید / به حداقل های ما هم راضی نیستند

نیک عهد با بیان اینکه تنها زمانی که محکوم کردن رخداد و موضوعی در کشور نیاز باشد، سراغ احزاب را می گیرند، گفت: امروز کمترین امکانات و حداقل فضاها برای خانه احزاب استان در نظر گرفته شده چراکه فقط به دنبال نمایش هستیم در حالی که اگر به نفس احزاب و فعالیت حزبی اعتقاد داشته باشیم قطعا بهترین امکانات به احزاب اختصاص می یابد.

وی تاکید کرد: وقتی حرف احزاب شنیده نشود، تریبون های غربی که فقط به دنبال اغتشاش و اعتراض هستند فرصت بیشتری برای جلب توجه مردم پیدا می کنند.

وی با تاکید بر اینکه احزاب هیچ وقت با انتخابات قهر نمی‌کنند، گفت: تجربه کرده ایم که حتی حضور یک نماینده از یک حزب در بین 290 نماینده مجلس می‌تواند به تحقق اهداف آن حزب کمک کند، البته با اینهمه، حاکمیت باید ورود کند و تفکرات تمامی افرادی را که در چارچوب این نظام فعالیت می‌کنند را مورد حمایت قرار دهد.

نیک عهد با اشاره به اینکه به دلیل فضای یاس موجود در کشور برخی از بهترین گزینه ها حتی برای حضور در انتخابات مجلس ثبت نام نکردند و لیست قوی ای در اختیار نیست، هر چند که برخی نهادها به حضور همین لیست موجود که حداقل های حزبی است هم راضی نمی شوند، تقویت فضای سیاسی را یکی از اهرم های شور و نشاط انتخاباتی دانست و گفت: در شرایط کنونی برای مشارکت حداکثری باید گام های رو به جلو همچون پذیرفتن FATF را برداشت. مردم در انتخابات خرداد 94 و اردیبهشت 96 با رای خود خواستار بهبود فضای اقتصادی کشور شدند، قطعا باید با دنیا ارتباط داشته باشیم و اگر این اتفاق بیفتد قطعا مشارکت عمومی افزایش می یابد.

رییس خانه احزاب استان مرکزی خواستار کشیدن ترمز صداوسیما شد و افزود: کاری که امروز صدا و سیما در موضوع انتخابات انجام می‌دهد به جرأت می‌گویم ترویج و تبلیغ عدم حضور در انتخابات است و اگر این شرایط مدیریت نشود قطعا شاهد اوضاع بدتری خواهیم بود.

حاکمیت حاضر به رشد احزاب نیست

سخنگوی شورای اصلاح طلبان استان مرکزی نیز در این نشست با بیان اینکه حاکمیت حاضر نیست اجازه دهد که احزاب رشد پیدا کنند، اظهار کرد: طبق برآوردها مردم ایران جزو سیاسی ترین مردم دنیا هستند، اما سازماندهی تفکرات سیاسی نیازمند تشکیلات است، چراکه در پراکندگی چیزی حاصل نمی شود و این سازماندهی اندیشه ها "حزب" نامیده می شود.

اسدالله امینی با اشاره به اینکه کار حزبی تحفه ای از اروپاست، اما بدین معنا نیست که کار تشکیلاتی و فعالیت سیاسی در ایران سابقه نداشته است، گفت: کار حزب آموزش افراد توانمند و ایجاد آمادگی برای حضور در پارلمان ملی، محلی و دولت است. حزب خود را در مقابل مردمی که به گزینه‌هایش رای می دهند پاسخگو می داند.

وی تصریح کرد: وقتی افراد بدون فعالیت حزبی رای مردم را دریافت می کنند و در انتخابات پیروز می شوند، مردم جایی ندارند که مطالبات شان از نماینده خود را پیگیری کنند، اما اگر افراد بواسطه لیست حزبی انتخاب شوند قطعا مردم می‌توانند با مراجعه به دفتر حزب مطالبه‌گری داشته باشند.

رای گیری با عکس و ژست فقط در ایران و کشورهای توسعه نیافته

امینی با اشاره به مجلس ششم فرانسه بیان کرد: در فرانسه کاندیداها یک صدم نامزدهای انتخاباتی ایران برای حضور در مجلس هزینه نمی کنند چون نیازی به اینکار نیست. رفتارها و ژست های تبلیغاتی مخصوص کشور ما و کشورهای توسعه نیافته است. این هزینه ها نشان می دهد که نامزدها با ظاهرسازی و نمایش به دنبال رای گرفتن هستند. در مجلس ششم یکی از نامزدها با این شعار که فلانی را به پای میز محاکمه می کشانم، در انتخابات شرکت کرد و اتفاقا بیشترین رای را آورد، اما پس از ورود به مجلس از این شعار خود عذرخواهی کرد!

وی با طرح این سوال که چرا این رفتارها باعث می شود که نامزد انتخاباتی حتی در مواردی بیشترین رای را کسب کند؟ گفت: مردم ما سازماندهی سیاسی و فکری نشده اند و قطعا این احزاب هستند که امکان این سازماندهی را فراهم می کنند، اما متاسفانه حاکمیت و در درون حاکمیت افرادی که به دنبال منافع و جایگاه شخصی خود هستند از شکل‌گیری احزاب به شدت ناراحت شده و از تشکیل آنها جلوگیری می‌کند.

این فعال سیاسی اصلاح طلب با تاکید بر اینکه امروز در کشورهای اروپایی مردم منتظرند که گزینه های انتخابات از طریق احزاب معرفی شوند نه اینکه افراد خود را با عکس‌های مختلف معرفی کنند، افزود: حزب در کشور ما کودک نوپایی است که اگر دستش گرفته نشود، زمین می‌خورد. حاکمیت باید دست احزاب را بگیرد، نمی‌گویم بودجه بدهید، اما لطفا مانع کار احزاب و کار تشکیلاتی نشوید.

فارغ التحصیلان به جنبش های دانشجویی پناه می برند / شورای نگهبان تیغ رد صلاحیت را کند کند

وی با اشاره به سابقه فعالیت جنبش های دانشجویی خوب و توانمند در کشور، تصریح کرد: امروز دانشجویان پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه، احزابی به توانمندی و قدرت جنبش دانشجویی پیدا نمی کنند به همین دلیل مجددا برای فعالیت سیاسی به جنبش های دانشجویی پناه می‌برند و در ایام خاص و حرکت‌های سیاسی به دانشگاه رجوع می‌کنند چون بیرون از دانشگاه حزبی که بتواند جایگاه جنبش دانشجویی از نظر فکری پر کند را نمی یابند چراکه حاکمیت در کشور ما حاضر نیست اجازه دهد که احزاب قدرتمند شوند.

امینی با تاکید بر اینکه حاکمیت باید از فعالیت احزاب و سازماندهی سیاسی در کشور استقبال کند، بیان کرد: شور و نشاط انتخاباتی با حضور رقیب و گزینه های مختلف ایجاد می شود. زمانی که فقط یک گزینه و یک نحله فکری وجود دارد قطعا شور انتخاباتی ایجاد نمی شود و اگر امروز شور و نشاط سیاسی لازم برای برگزاری انتخابات پرشور در جامعه نیست به دلیل نبود فضای رقابتی در انتخابات است.

سخنگوی شورای اصلاح طلبان استان مرکزی گفت: دستگاه‌های نظارتی و در رأس آنها شورای نگهبان برای آنکه مردم دغدغه ملی و میهنی داشته باشند و تمامیت ایران و اساس جمهوری اسلامی باقی بماند باید تیغ رد صلاحیت ها را کند کنند و افراد واجد شرایط را که به دلیل اصلاح طلب بودن رد شده اند به انتخابات بازگرداند.

تربیت و رفتار حزبی در کشور وجود ندارد / احزاب هادیان سیاسی و فکری مردم هستند

دبیر کمیته احزاب و تشکل های شورای ائتلاف نیروهای انقلاب استان مرکزی نیز با اشاره به سابقه یک قرنی فعالیت احزاب در ایران بیان کرد: واقعیت این است که در حدود 40 سال اخیر رویکرد متفاوتی نسبت به 60 سال پیش از آن، در قبال احزاب دیده می شود. قبل از انقلاب احزابی در کشور فعال بودند، اما شاکله کنونی که برای احزاب متصور هستیم وجود نداشت.

سید احمد حسینی تصریح کرد: با پیروزی انقلاب، رنسانسی در فعالیت های حزبی در کشور ایجاد شد و خفقانی که قبل از انقلاب در حوزه فعالیت حزبی وجود داشت از بین رفت، اما نکته قابل اهمیت این است که تربیت و رفتار حزبی در کشور وجود ندارد.

وی شکل نگرفتن تربیت حزبی را دلیل موفق نبودن احزاب در جذب نیروی لازم و این مسئله را عاملی برای عقیم ماندن فعالیت های آنان دانست و گفت: نبود این تربیت در کشور باعث شده است که برخی کار حزبی را لازم ندانند و حضور احزاب را قارچ گونه قلمداد کنند که فقط در برهه‌های زمانی خاص مانند انتخابات سر بر می آورند.

حسینی با بیان اینکه احزاب باید هادیان سیاسی و فکری مردم باشد، کادرسازی کنند، نخبگان را بیابند، جذب کنند و پرورش دهند، افزود: مدیر حزبی کارآمد و متخصص باید جایگاه بالایی داشته باشد، اما زمانی که افراد ناکارآمد به عنوان انتخاب حزب سرکار می آیند قطعا به عنوان آن حزب ضربه و خدشه وارد می کنند. اگر فضایی ایجاد شود که فرد در قالب حزب جذب و پرورش یافته و با دانش وارد یک مجموعه اداری شود، قطعا می توان اثرات مثبت حضور وی را شاهد بود.

برخی احزاب فقط به دنبال قدرتند

وی تاکید کرد: اینکه احزاب در جریان فعالیت خود به قدرت برسند مانعی ندارد، اما اینکه احزاب از ابتدا فقط به دنبال قدرت باشند اشتباه است، چنین رفتاری حاکی از تغییر در رویکرد و روند فعالیت حزب است. البته این قدرت طلبی فقط مختص احزاب نیست بلکه برخی جریانات سیاسی هم به دنبال قدرت هستند.

این فعال اصولگرا در استان مرکزی اظهار کرد: تجربه نشان داده است که برای ملاقات با یک نماینده که خارج از لیست احزاب وارد مجلس شده باید از هزار دالان گذشت، اما اگر یک نماینده برای ورود به مجلس از کانال حزب عبور کند خود را به مرامنامه و برنامه‌های حزب متعهد می داند و باور دارد که باید پاسخگوی مردم باشد و مردم نیز از طریق همین کانال می توانند از او مطالبه گری کنند. متاسفانه جامعه دارای تربیت سیاسی نیست، بر این اساس باید ذهن ها را آماده کرد، آموزش داد و سازماندهی کرد. فراموش نکنیم که تربیت و تغییر امری زمانبر است، 40 سال از آغاز کار می گذرد ولی همچنان عقب هستیم.

تفاوت تحزب در ایران با دیگر کشورها

وی با بیان اینکه به هر حال کار تحزب در ایران نسبت به دیگر کشورها متفاوت است، گفت: شاید تشابهاتی داشته باشیم، اما نمی شود این دو را یکسان دانست چراکه ایران در کنار جمهوریت خود اسلامیت را به عنوان یک رکن دارد و همین امر کار حزبی و تربیت سیاسی در این کشور را نسبت به دیگر کشورها متفاوت می کند.

وی با بیان اینکه احزاب، ارکان و چرخ دنده ماشین دموکراسی هستند و باید احزاب حرکت کنند تا دموکراسی کار خود را به خوبی انجام دهد، اما مسئولین برای این که پاسخگو نباشند، فعالیت احزاب را نمی پذیرند، افزود: در اراک نمایندگانی داشتیم که امروز نامی از آنها نیست و حتی نمی‌دانیم چطور آمدند و چطور رفتند، چون حزبی در کنار آنها نبوده است. در مواردی هم بداخلاقی حزبی و سیاسی می‌بینیم که فقط به حزب ضربه می‌زند و در عین حال مردم این شهر می مانند با خسران ناشی از این بداخلاقی ها. با همه این تفاسیر تصور می‌شود با تربیت سیاسی و نگاه به گام دوم انقلاب می‌توان به آینده امیدوار بود، البته افرادی که می‌خواهند احزاب را مدیریت کنند باید بلوغ سیاسی و فکری داشته باشند و منافع مالی شخصی خود را کنار بگذارند.

فضای سیاسی اراک درگیر نخوت و جمود / می گویند کف رای را داریم، از کجا؟ نمی دانیم!

حسینی با اشاره به اینکه حل مشکلات مردم باید بر امور حزبی ارجحیت داشته باشد، اظهار کرد: احزاب باید به این بلوغ برسند که با هم صحبت کنند و اگر این اتفاق بیفتد و جریان‌ها به هم نزدیک شوند، قطعا منافع استان تامین می‌شود. در اراک انجام کار جمعی بسیار سخت است، اما می توان این فضا را شکست و مسلما در این شرایط مردم اعتماد بیشتری به احزاب می‌کنند و امیدوار می‌شوند که احزاب و فعالان سیاسی برای آنها تلاش می کنند و الفاظی مثل سیاسی کاری، حزب بازی، سیاسی بازی و... از بین می رود.

وی افزود: در یکی از ارزیابی های انجام شده مردم می‌گفتند نه چپ می‌خواهیم نه راست، افرادی را می‌خواهیم که فقط برای مردم کار کنند، این یک زنگ خطر است و عقب‌گرد برای احزاب محسوب می‌شود، چراکه مردم به دورانی برگشته اند که به اصلاح طلب و اصولگرا کاری ندارند و فقط به دنبال افرادی هستند که برای خدمت به جامعه تلاش کنند.

وی تصریح کرد: با وجود نزدیکی به انتخابات، هنوز فضای اراک و استان مرکزی انتخاباتی نیست، نخوت و جمود را در فضای سیاسی اراک شاهدیم. ایجاد فضای با نشاط انتخاباتی، ساز و کار می خواهد که قطعا با ایجاد این فضا، کاندیداها با رای قاطع انتخاب می شوند. در شهرستان‌ها هنوز نگاه‌های قومی و قبیله‌ای در انتخاب افراد حاکم است، برخی افراد می گویند ما یک جمعیت 10 تا 20 هزار نفری را پشت سر خود به عنوان پشتوانه داریم و اذعان می‌کنند که کف رای را دارند، اما این کف رای را از کجا دارند، نمی‌دانیم. این توهمات باید شکسته شود و بر همین اساس در این دوره در اراک الگوی جدیدی برای ارزیابی نامزدها در پیش گرفته شد که خوشبختانه نامزدها از این الگوی ارزشیابی تمکین کرده‌اند.

دست‌مان از افراد متخصص و متعهد خالی نیست / نامزدها خود را زحمت بیندازند

وی با تاکید بر اینکه کسی که می‌خواهد به مجلس برود باید خود را به زحمت بیندازد و برنامه داشته باشد، گفت: هر کسی بخواهد در یک سازمان دولتی استخدام شود باید پروسه بسیار سنگینی را پشت سر بگذارد، اما آیا در کشور ما برای رسیدن به کرسی مجلس و شورای شهر و... نیز چنین ساختار سنگینی تعریف شده است و آیا افرادی که می‌خواهند نماینده مجلس شوند از کانال ارزیابی عبور می‌کنند؟

وی افزود: ما به عنوان احزاب می‌توانیم در معرفی کاندیداها به مردم کمک کنیم. امروز دست مان از نیروهای متخصص و متعهد خالی نیست، در جریان‌های مختلف افراد متخصص وجود دارند و می‌توان از آنها استفاده کرد. دانشگاه‌ها کار کردند، نظام هزینه کرد و افراد کسب تجربه کردند و امروز نخبگانی را در اختیار داریم و باید از این پشتوانه استفاده شود، حتی نمایندگان حاضر در مجلس نیز می‌توانند از توان علمی و تخصصی نخبگان برای بهبود فعالیت خود در مجلس، اعلام نظر و رای دادن به طرح‌ها و لوایح استفاده کنند.

دبیر کمیته احزاب و تشکل‌های شورای ائتلاف نیروهای انقلاب استان مرکزی با اشاره به اینکه علاوه بر آشنا نبودن جامعه با وظایف سیاسی خود، متاسفانه برخی نخبگان نیز با این وظایف آشنا نیستند، گفت: وقتی نامزدی وعده‌های خاصی در حوزه کاری و جایگاه نمایندگی می‌دهد بدین معناست که از وظایف سیاسی خود آگاه نیست، تعارف را باید کنار بگذاریم، باید بررسی کنیم آیا کاندیدای مدنظر در قد و قواره صندلی سبز مجلس هست یا خیر؟

کمیسیون نظارت بر رفتار نمایندگان جوابگوی مطالبات و نیاز موجود نیست / قانون انتخابات نیازمند اصلاحات

وی بیان کرد: در جریان ارزیابی که شورای ائتلاف از نامزدها انجام داد مشخص شد که بسیاری از آنها برای حضور در انتخابات، هنوز برنامه و آمادگی لازم را ندارند و این رخوتی که امروز در حوزه برنامه ریزی برای آینده بدان دچار هستند نشان می دهد که پس از ورود به مجلس نیز به کسی پاسخگو نخواهند بود، به همین دلیل باید سازوکاری برای نظارت تعریف شده بر رفتار و عملکرد نمایندگان وجود داشته باشد. در حال حاضر کمیسیون نظارت بر رفتار نمایندگان جوابگوی نیاز موجود نیست.

حسینی با تاکید بر لزوم اصلاح قانون انتخابات گفت: به قدری قانون مصوب شده که خودمان در این قانون‌ها گم شده‌ایم، اما کسی برای اصلاح قانون انتخابات وارد عمل نمی شود و ظاهرا نمایندگان مجلس منتظرند فرد دیگری این اصلاحات را دنبال کند. قانون انتخابات ضعف های بسیاری دارد و باید اصلاح شود.

این فعال سیاسی اصولگرا در خصوص شکل‌گیری شور و نشاط انتخاباتی در روزهای باقی مانده تا انتخابات مجلس بیان کرد: قانون انتخابات اجازه انجام فعالیت‌های انتخاباتی قبل از انتخابات را نمی‌دهد و فقط یک هفته قبل از انتخابات می‌توان کار تبلیغاتی انجام داد.. اگر کاندیداها قبل از فرصت قانونی تبلیغات، سخنرانی و جلسه‌ای داشته باشند، تخلف تبلیغاتی مرتکب شده اند که این موضوع هم به قانون انتخابات باز می‌گردد و باید اصلاح شود، اما با افزایش میزگردها و نشست‌های سیاسی و حزبی می‌توان فضای انتخابات را در جامعه تسری داد.

لیستی رای دادن نشانگر بلوغ فعالیت حزبی است

نایب رییس شورای اصلاح‌طلبان استان مرکزی نیز در این نشست درخصوص لیستی رای دادن در دو انتخابات اخیر در کشور بیان کرد: لیستی رای دادن در واقع نشان از رشد و بلوغ فعالیت حزبی در جامعه دارد. در انتخابات مجلس اول تنها در تهران شاهد لیستی رای دادن بودیم، اما در دو دوره اخیر انتخابات (مجلس شورای اسلامی و شورای اسلامی شهر) این اتفاق به صورت کشوری رقم خورد و با توجه به وجود چنین سابقه ای در کشور، چنین اقداماتی گام رو به جلو قلمداد می‌شود.

سید محمد جعفر حائری با تاکید بر اینکه باید از اشتباهات و خطاهایی که در ادوار مختلف در ابعاد گوناگون دموکراسی رخ داده است درس بگیریم و دقت کنیم که حرکت رو به عقبی صورت نگیرد، گفت: متاسفانه نگاهی در کشور وجود دارد که باعث می شود گاهی در روند تمرین دموکراسی روی اشتباهات مانور داده شود.

وی با اشاره به اینکه گاهی لیستی رای دادن، کار حزبی و حتی انتخابات، توسط برخی افراد مورد تمسخر قرار می گیرد، تصریح کرد: اخیرا دیده شد یکی از نمایندگان مجلس دهم در توئیتی انتخابات را به سخره می‌گیرد و می‌گوید که اگر انتصابات در کشور صورت می‌گرفت، اوضاع امروز بهتر بود. طرح این موارد فقط توهین به شخص نیست، بلکه توهین به دموکراسی، مردم‌سالاری و جمهوریت نظام است در حالی که جمهوریت نظام ما جزئی از اسلامیت و اصول اسلامی است.

نگاه ایرادگیرانه و واپس گرایانه خطرناک است / نگذاریم سرنخ به نفع قدرت و ثروت جابجا شود

حائری با بیان اینکه فعالیت سیاسی برای کسب قدرت و ارائه خدمت به مردم یک رفتار معمول است، گفت: سیاسیون، فعالان و کارگزاران باید در ایام انتخابات خمیر سیاسی خود را آماده و ارائه خدمت کنند. در این عرصه اعمال دو نگاه ایرادگیرانه و واپس گرایانه بسیار خطرناک است، اما در کل، از آغاز فعالیت احزاب تاکنون روند مثبتی دیده می‌شود، شاید روند کار کند بوده باشد، اما مثبت بوده گرچه باید همه تلاش کنیم که شیب این موفقیت بیشتر شود.

حائری تاکید کرد: اگر به بلوغ دموکراسی برسیم، به جای آنچه هسته قدرت دنبال می کند خواسته مردم در کشور حاکم می‌شود. تا قبل از 40 سال پیش کانون‌های قدرت و ثروت از جای دیگر و حتی خارج از کشور تصمیم گرفتند که بر مردم این کشور چه چیزی حاکم باشد و همین امر باعث کاهش سطح رضایت عمومی و تحریک جامعه شد و انقلاب رقم خورد و حال نباید به قول حضرت امام خمینی (ره) اجازه دهیم انقلاب به دست نااهلان و نامحرمان بیفتد. نباید این زاویه و سرنخ به گونه‌ای جابجا شود که دوباره افراد و هسته‌های قدرت و ثروت بر مردم حاکمیت پیدا کنند، باید تلاش کنیم امروز همه صاحبان قدرت در کشور، احزاب و فعالین سیاسی و توده مردم که سه ضلع مثلث قدرت هستند، تمرین دموکراسی داشته باشند، اما متاسفانه عدم بلوغ در این سه ضلع وجود دارد.

از اشتباهات درس بگیریم / در تمرین دموکراسی به احزاب فرصت دهیم

وی با بیان اینکه اگر امروز مردم در یک انتخابات قهر می‌کنند یعنی هنوز با فرایند دموکراسی آشنا نیستند، افزود: سیاسیون ما هنوز به وظایف خود در قالب دموکراسی عمل نمی‌کنند و البته نمی‌توان فقط یک ضلع را در این زمینه مقصر دانست. اگر در انتخابات با قهر مردم مواجه می‌شویم در واقع این قهر یک واکنش غلط به اقدامات غلط است.

وی لیستی رای دادن را یک نوع بلوغ سیاسی دانست و گفت: اشتباهاتی که بعد از انتخابات و در نتیجه لیستی رای دادن وجود داشته و دارد امری بدیهی است. در فرایند تمرین دموکراسی در کشور باید به احزاب فرصت داد. در فرآیند بلوغ سیاسی شاید مردم به تمامی گزینه‌های یک لیست رای ندهند، اما در کل لیستی رای دادن مثبت است و اگر احزاب در تهیه لیست مشکلاتی دارند و این اشکالات باعث ورود افرادی به کانون قدرت و ثروت شد و دقت لازم وجود نداشت، باید این مکانیزم ورود به لیست اصلاح شود، از طرفی حاکمیت هم در کنار مردم و احزاب در این تمرین باید خود را بازیابی کند.

نایب رییس شورای اصلاح طلبان استان مرکزی تاکید کرد: اگر در لیست انتخاباتی تهیه شده توسط احزاب، افرادی ناکارآمد وارد شدند، شاید حاکمیت دلیلی بر این اتفاق بوده باشد به همین دلیل همه ما باید سهم خود را در این تمرین دموکراسی انجام دهیم تا حرکت رو به جلو حاکمیت، احزاب و مردم روز به روز بیشتر و مستحکم‌تر شود تا این سه ضلع دخیل در انتخابات سهم خود را در انتخابات ادا کنند.

قهر کردن با انتخابات، راه اصلاح اشتباهات نیست

وی با تاکید بر اینکه یکی از وظایف احزاب درس گرفتن از اشتباهات گذشته است و بیان کرد: اگر در بستن یک لیست اشتباهاتی وجود دارد باید اصلاح شود چراکه مردم به خوبی و به سرعت متوجه امور می‌شوند و از طرفی حاکمیت نیز باید خود را اصلاح کند، صدا و سیما بخشی از حاکمیت است و سیاست‌گذاری آن بر عهده ما نیست و اگر در مسیر تمرین دموکراسی و کار خود اشکالاتی دارد باید اشکالات را برطرف کند، اما وظیفه همه ارکان نظام، توجه جدی به منافع حزبی، منافع ملی و مردمی است و باید بین همه این اضلاع و ارکان تعامل ایجاد شود.

حائری تصریح کرد: راه اصلاح اشتباهات شرکت نکردن در انتخابات نیست. اگر تفکر اصلاحی در این دوره از انتخابات در جامعه تسری یابد، بوی متعفن نفوذ را از بین خواهیم برد. باید جمهوریت نظام و آراء مردم حفظ شود و رشد و ارتقای دانش سیاسی را دنبال کنیم. در کنار آن مردم هم باید سهم خود را در نظارت بر احزاب، نمایندگان و رای خود به انجام برسانند.

رای مردم فرمایشی و تشریفاتی نیست

رییس جبهه پیشرفت، رفاه و عدالت استان مرکزی نیز در این جلسه با اشاره به شعار انقلاب اسلامی که "استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی و نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی" است بیان کرد: اگر این شعارهای انقلاب بازیابی شود بسیاری از مشکلات جامعه حل می‌شود.

محمود حقدادی بر لزوم پاسخگو بودن یک نماینده به مردم پس از انتخاب شدن تاکید کرد و گفت: پاسخگو بودن نماینده یا کاندیدا به کارکرد نظام حزبی و سیاسی جامعه باز می گردد که البته این کارکرد به نگاه دستگاه‌ها و نهادهای نظارتی به احزاب مرتبط است.

وی تصریح کرد: متاسفانه امروز نگاهی فرمایشی و تشریفاتی به رای مردم در جامعه وجود دارد که باعث آسیب شده و ابعاد مختلف توسعه را تحت تاثیر قرار داده است.

وی با تاکید بر اینکه وکیل مردم در هر جایگاهی باید پاسخگوی مردم باشد، افزود: نماینده‌ای که شعارها، وعده ها و برنامه‌هایی در دوران انتخابات مطرح می کند، باید حتما مورد ارزیابی قرار گیرد، اگر موکل به معنای واقعی نظارت بر وکیل خود داشته باشد قطعا بسیاری از مشکلات مردم حل می‌شود و اینجاست که کارکرد نظام حزبی در تحقق حقوق مردم بسیار اثربخش است. کسی که رای مردم را گرفته است باید در قالب مکانیزمی ارزیابی شود و اگر نماینده خلاف وعده‌های خود عمل کرد براساس آن مکانیزم تعریف شده، باید پاسخگو باشد.

وظیفه احزاب تنها آوردن مردم به صحنه انتخابات نیست

حقدادی با بیان اینکه وحی منزل نیست که یک نماینده تمام چهار سال را نماینده باشد، اظهار کرد: رای مردم تشریفاتی و فرمایشی نیست به همین دلیل نماینده راه یافته به مجلس باید در قبال عملکرد خود پاسخگو باشد که قطعا در این شرایط مردم به آینده کشور امیدوارتر خواهند بود. نماینده نباید فکر کند که رای مردم را به دست آورده است و تمام.

وی گفت: چهار سال از آغاز به کار مجلس دهم گذشت و امروز نشسته‌ایم و مجددا کارکرد احزاب برای نشاط انتخاباتی و شور در این عرصه را واکاوی می‌کنیم بدون اینکه حقوق احزاب دیده شود، در حالی که احزاب فقط نقش آوردن مردم به صحنه انتخابات را ندارند بلکه همه الزامات فعالیت احزاب باید دیده شود.

وی با اشاره به اینکه عملکرد نهادهای نظارتی باید براساس خواست و اراده مردم باشد، گفت: مردم باید انتخاب کنند که چه جریان‌های سیاسی در انتخابات حضور داشته باشند، نقش شورای نگهبان در انتخابات این است که مراقبا باشد حقوق مردم پایمال نشود و مردم احساس کنند که شورای نگهبان در مسیر اراده و خواست آنها حرکت می‌کند.

شورای نگهبان ریل انقلاب باشد / احزاب فقط ابزار مدیریت بحران‌های سیاسی نیستند

رییس جبهه پیشرفت، رفاه و عدالت استان مرکزی تصریح کرد: شورای نگهبان باید در مقابل کاندیدایی که برخلاف خواست و اراده مردم حرکت می‌کند و دستی در پشت پرده قدرت و ثروت دارد بایستد. نباید این چنین استنباط شود که شورای نگهبان طوری عمل می‌کند که زاویه‌ای با سلایق سیاسی خاص دارد.

وی بیان کرد: احزاب زمانی می‌توانند نقش خود را به خوبی ایفا کنند که دستشان را نبندیم، اما دست آنها را می بندند که هیچ، پاهای آنها را هم می بندند، علاوه بر بستن پا، وزنه ای هم به آنها می بندند و حتی با دست هم فشار مضاعف می آورند و در چنین شرایطی احزاب که کارکردهای بسیاری دارند عملا امکان تاثیرگزاری را از دست می دهند. احزاب فقط ابزار مدیریت بحران‌های سیاسی نیستند، چنین نگاهی به احزاب آسیب جدی به همراه دارد.

حقدادی تاکید کرد: برای اینکه نشاط سیاسی و انتخاباتی ایجاد شود، باید نگاه شورای نگهبان تغییر کند.

جامعه ما مردسالار است / به تفکیک جنسیتی اعتقاد ندارم

رییس کارگروه پایش شورای اصلاح طلبان استان مرکزی نیز در این نشست در پاسخ به سوالی در رابطه با نقش کمرنگ زنان در فعالیت های سیاسی و پررنگ شدن این نقش در دوران انتخابات که به نوعی استفاده ابزاری از زنان در این عرصه را تداعی می کند، با تاکید بر اینکه به شخصه به تفکیک جنسیتی و مکانیزم جداسازی در هر مکانی اعتقادی ندارم، بیان کرد: شکی در این نیست که جامعه ما مردسالار است و بر همین اساس راه درازی برای رسیدن به اهداف پیش رو داریم، اما اولویت برای کار در فضای سیاسی، اجتماعی و سیستم کاری باید توانمندی اشخاص باشد.

گلسا بهاروندی تصریح کرد: ساختار ایران از گذشته اینگونه بوده است که زنان برای اینکه آسیب کمتری را تجربه کنند، بیشتر در محافل زنانه حاضر شوند و کمتر در راس قدرت باشند و از طرفی به دلیل پایین بودن اعتماد به نفس در زنان، کمترین حضور این قشر از جامعه را در عرصه‌های اجتماعی و سیاسی شاهد بوده ایم، اما با اینهمه، زنان بسیاری وجود دارند که مطالبه‌گری اجتماعی دارند. امروز وقت جداسازی بین زن و مرد در عرصه فعالیت های سیاسی، اجتماعی و... نیست و خوشبختانه اصلاح‌طلبان این جداسازی ها را کنار گذاشته‌اند و حتی اصولگرایان هم این رویه را دنبال می‌کنند و در این دوره از انتخابات، نامزدهای خانم بسیاری را معرفی کرده‌اند که جای خوشحالی دارد.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه جایگاه احزاب امروز به خوبی و درستی در کشور دیده نمی شود، چه برسد به احزابی که جامعه بانوان را هدف قرار داده اند، گفت: با وجود همه مشکلات، تلاش می‌کنیم که برخی تنگناها و نگاه‌ها نسبت به احزاب از بین برود و همین گفت‌وگوها باعث می‌شود حرکت توسعه‌محوری که زنان ایران شروع کرده اند به نتیجه برسد، اگر در جامعه خود تصویر آرمانی مشترکی فارغ از زن و مرد و اصلاح طلب و اصولگرا داشته باشیم قطعا می‌توان راهکارهای به سمت توسعه را به راحتی پیدا کرد.

اصولگراها هم باید نسبت به رد صلاحیت ها موضع گیری می کردند

بهاروندی با اشاره به رد صلاحیت‌های صورت گرفته، تصریح کرد: انتظار داشتم که احزاب اصولگرا نیز نسبت به رد صلاحیت‌ها موضع‌گیری کنند. اگر در سال‌های گذشته اصولگراها نسبت به این امر موضع‌گیری می‌کردند امروز با این حجم از رد صلاحیت‌ها مواجه نبودیم، نماینده‌ای که در حال حاضر در مجلس حضور دارد به دلیل مباحث مربوط به حوزه مالی و اقتصادی رد صلاحیت می‌شود، چطور ممکن است یک نماینده با مشکلات اقتصادی همچنان به فعالیت خود ادامه دهد؟ توجیهی برای این کارها نیست و انتظار می‌رود در فرصت باقیمانده، افرادی از بزرگان اصولگرا نسبت به این امر واکنش نشان دهد.

وی بیان کرد: فردی را می‌شناسم که در جلسات اعلام کرده التزامی به نظام ندارد و از نظر معیارهای مسلمانی، مسلمان نیست، اما چون یک فرد ناشناخته است، تایید صلاحیت شده ودر طرف مقابل شخصی را بین اصلاح‌طلبان می‌شناسم که می‌توان پشت سر وی نماز خواند، اما رد صلاحیت شده است.

بهاروندی با بیان اینکه دولت‌ها موظفند از نظر مالی احزاب را حمایت کنند، گفت: احزاب باید برای قرار گرفتن در ساختار قدرت حمایت شوند، احزاب می‌توانند پل ارتباطی بین حاکمیت و مردم باشند، آنها می‌توانند جریان‌های اعتراضی را مدیریت کنند و کمک‌کننده به سیستم و حاکمیت باشند.

فضای باز فقط برای یک هفته!

وی افزود: اصلاح‌طلبان در همه دوره های انتخابات قد علم کردند، تمام شور و نشاط سیاسی انتخابات به دوش اصلاح‌طلبان است، اما فردای همان روز بچه‌های ما احضار می‌شوند، قطعا در این شرایط انگیزه‌ای برای فعالیت باقی نمی‌ماند، این شرایط چه انگیزه‌ای را برای فعالیت فعالان این حوزه و همچنین ورود جوانان به این عرصه باقی می گذارد؟ چطور می‌توان برنامه‌ریزی کرد؟ نفرات اصلی اصلاح‌طلبان امروز در زندان هستند چطور می‌توان پیش رفت؟

وی اظهار کرد: حتی در شرایط کنونی که بواسطه رد صلاحیت ها کاندیدایی برای اصلاح‌طلبان باقی نمانده است، از ما ایراد گرفتند که چرا ستاد تشکیل داده‌اید؟ به هرحال ما برنامه‌های خود را دنبال می‌کنیم، اگر نامزدها تایید صلاحیت شدند قطعا با شور و نشاط حضور خواهیم داشت و در غیر این صورت در برخی از حوزه‌ها به صورت محدود فعالیت خواهیم کرد.

وی در پاسخ به این سوال که چرا احزاب همواره در بزنگاه‌های خاص و انتخابات حاضر و فعال می‌شوند، بیان کرد: احزاب غیر از این بزنگاه ها اجازه تشکیل جلسه داخلی هم ندارند چه برسد به جلسات بزرگ و سخنرانی‌ها. امسال برای روز دانشجو 4 مراسم ترتیب داده شده که کنسل شد، دانشجویان فقط می‌خواهند یک روز در 365 روز سال را به خود اختصاص دهند که اجازه برگزاری یک مراسم هم داده نشد و مسلما در این سیستم بسته نمی‌توان کار کرد، حتی گلایه‌هایی در خصوص این شرایط به استاندار و معاون سیاسی وی صورت گرفت. چطور می‌توان از این ظرفیت بالای دانشجویی در استان استفاده کرد در حالی که اجازه برگزاری یک مراسم هم به آنها داده نمی‌شود؟

بهاروندی تصریح کرد: احزاب در بزنگاه‌هایی مثل انتخابات فعال می‌شوند چون فقط در همان یک هفته فضا باز است و می‌توان کار کرد در حالی که اگر به احزاب اجازه فعالیت بدهند قطعا در همه عرصه‌ها فعال خواهند بود.

انتهای پیام

تحزب با اعمال شاقه! 2
تحزب با اعمال شاقه! 3
تحزب با اعمال شاقه! 4
تحزب با اعمال شاقه! 5
تحزب با اعمال شاقه! 6
تحزب با اعمال شاقه! 7
تحزب با اعمال شاقه! 8
تحزب با اعمال شاقه! 9
تحزب با اعمال شاقه! 10