تحلیلگر سیاسی صرب: آمریکا پلیس جهانی نیست
بلگراد - ایرنا - تحلیلگر سیاسی و رئیس مرکز مطالعات جهان شمولی در بلگراد در باره توافق نامه صلح صربستان و کوزوو که به تازگی در واشنگتن به امضا رسید، گفت: آمریکا دیگر پلیس جهان نیست.
به گزارش ایرنا، «دیان میلتیچ» در نشستی که خبرگزاری «تانیوگ» خبرگزاری دولتی صربستان با حضور تنی چند از تحلیلگران و کارشناسان مسایل سیاسی برگزار کرده بود، با اشاره به سکوت قدرت های بزرگ در رابطه با توافق امضا شده از سوی صربستان و کوزوو در حضور رئیس جمهور آمریکا گفت: منافع بازیگران بزرگ جهان دیگر هماهنگ نیست و با به قدرت رسیدن ترامپ، بینظمیهای ساختاری در سیاستهای جهانی افزایش یافته است.
وی افزود: آمریکا دیگر پلیس جهانی نیست، دیگر کشوری نیست که صلح را با زور تحمیل کند تا به دیگران بیاموزد چه کاری را انجام و چگونه رفتاری داشته باشند. اکنون آمریکا به دنبال راه های کوتاه برای تحقق منافع خود است.
این کارشناس سیاسی صرب در خصوص نبود واکنش و سکوت کشورهای بزرگ در قبال توافقیکه حدود 3 هفته پیش توسط رئیس جمهور صربستان و نخست وزیر کوزوو امضا شد، گفت: با در نظر گرفتن همه این مسائل می توان نتیجه گرفت که از موفقیتهای ترامپ کسی خوشحال نیست. به همین دلیل آنچنان از سکوتی که از طرف کشورهای بزرگ در رابطه با توافق بلگراد و پریشتینا به وضوح مشاهده میشود، متعجب نیستم.
در ادامه «یووان کوواچویچ» بنیانگذار و رئیس موسسه اتاق فکر از دیگر کارشناسان سیاسی در صربستان ضمن اشاره به توافق بحث برانگیز بین بلگراد و پریشتینا در واشنگتن گفت: توافقات منعقد شده در واشنگتن موفقیت بزرگی برای کاخ سفید در استانه انتخابات به شمار می رود، اما همه در انتظار این هستند تا ببینند چه اتفاقی در انتخابات رخ خواهد داد.
این کارشناس سیاسی صرب به وقایع اخیر در خاورمیانه از جمله گردهم آوردن امارات متحده، بحرین و رژیم صهیونیستی بر سر یک میز اشاره کرد و با یادآوری اینکه اکنون یک مسیر همپیمانی جدید در این منطقه در حال ایجاد است که به آمریکا منتهی می شود، گفت: چنین روندی می تواند در روابط بین آمریکا و اروپا اختلال بزرگی ایجاد شده و اروپا اکنون باید جایگاه خود را پیدا کند.
همچنین در برنامه گفت و گو با تحلیلگران و کارشناسان سیاسی که از طرف خبرگزاری دولتی صربستان (تانیوگ) برگزار و در روزنامه پرتیراژ وچرنی نووستی چاپ بلگراد انتشار یافت در باره امضای اسناد در واشنگتن در مورد عادیسازی روابط اقتصادی بلگراد و پریشتینا و بخصوص بخشهای از این سند در رابطه با خاورمیانه و همچنین ایجاد روابط دیپلماتیک بین رژیم صهیونیستی، امارات متحده عربی و بحرین و نبود واکنش محسوس قدرت های بزرگ بحث و بررسی گردید.
مخاطبان خبرگزاری تانیوگ در رابطه با فقدان واکنش کشورهای بزرگ از نتایج امضای توافق بلگراد و پریشتینا که واشنگتن آن را امتیاز بزرگی برای خود رقم زده است، بر این باورند که توافقات انجام شده که تاریخی تلقی شده است، تنها برای آمریکا امتیاز داشته و به همین دلیل روسیه، چین، آلمان و یا فرانسه آنچنان واکنش خوشایندی از خود نشان ندادهاند.
استوان ندلیکوویچ از پایگاه اینترنتی amricki-izbori.rs از دیگر مخاطبان تانیوگ در خصوص توافق امضا شده صربستان و کوزوو و واکنش ضعیف کشورهای بزرگ در این رابطه گفت: هیچ قدرت بزرگی مایل نیست از هیچ فرایند جهانی حذف شود. فرانسه و آلمان مایل بودند در مذاکرات بلگراد و پریشتینا در واشنگتن شرکت داشته باشند، اما چنین نشد و سکوت آنها پاسخ آنان به همه این مسائل بود.
ندلیکوویچ با نگاهی به جایگاه صربستان در بازی جهانی با اشاره به اینکه باید مراقب بود اشتباهات تکرار نشود و با تاکید بر اینکه در مقابل صربستان سه راه قرار دارد، گفت: راه اول، ادامه سیاست متوازن در قبال بازیگران اصلی، راه دوم انصراف از سند امضا شده در واشنگتن و همسویی نزدیکتر با روسیه و چین و سومین رویکرد نزدیک شدن به ایالات متحده آمریکا، جستجوی حامیان در آمریکا و همگرایی همزمان با اتحادیه اروپا است.
رئیس جمهوری صربستان و نخست وزیر کوزوو چهارم سپتامبر (14 شهریور) توافق نامه ای را با میانجیگری «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در زمینه روابط اقتصادی امضا کردند.
در گزارش هایی که در رسانه های مختلف داخلی نوشته شده، به بندهایی از این توافق نامه اشاره شده که صربستان سفارتخانه خود را به بیت المقدس انتقال می دهد.
«ایویتسا داچیچ» وزیر امور خارجه صربستان پیش تر در خصوص بخشی از توافق های انجام شده در واشنگتن که به گشایش دفتر اتاق بازرگانی و انتقال سفارت صربستان به بیت المقدس در سال آینده مربوط می شود، گفت: آیا این توافق ها اتفاق خواهد افتاد؟ همانطور که از رئیس جمهوری شنیده شده، تمامی این اقدامات به روابط ما با اسرائیل و توسعه همکاری ها بستگی دارد.
با توجه به اینکه صربستان با رژیم صهیونیستی روابط خوبی دارد نمی توان به رسمیت سناختن کوزوو را توسط این رژیم انتظار داشت. از طرف دیگر صربستان با کشورهای اسلامی و عربی از جمله با فلسطین در حوزه های مختلف سیاسی و اقتصادی روابط خوبی دارد و به یقین سیاستمداران صربستان در جهتی گام برنمی دارند که این روابط به تیرگی گراییده شود.
پارلمان کوزوو در فوریه 2008میلادی به طور یکجانبه استقلال این بخش از صربستان را اعلام کرد. بلگراد با اعلام اینکه کوزوو، استان جنوبی صربستان است، اعلام یکجانبه استقلال آن را قبول ندارد و خواهان باطل شدن سند استقلال کوزوو از راه های دیپلماتیک و صلح آمیز است.
صربستان که بر اساس قانون اساسی خود و قطعنامه 1244 شورای امنیت سازمان ملل، کوزوو را استان جنوبی خود می داند و از طریق راه های صلح آمیز و حقوقی در ممانعت از عضویت کوزوو در سازمان های بین المللی استفاده می کند.
*س_برچسبها_س*