یک‌شنبه 4 آذر 1403

تحلیل جالب مطهری از علت شکست اعتراضات اخیر / توصیه روزنامه اصولگرا به رئیسی درباره وزیر ارتباطات / درخواست قالیباف از مجمع تشخیص

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
تحلیل جالب مطهری از علت شکست اعتراضات اخیر / توصیه روزنامه اصولگرا به رئیسی درباره وزیر ارتباطات / درخواست قالیباف از مجمع تشخیص

هر روز اخبار فراوانی در رسانه ها منتشر می شود که دنبال کردن آنها حتی برای آنان که اهل مطالعه اخبار هستند کار را دشوار می‌کند. بسته خبری - تحلیلی الف با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل های صورت گرفته در این زمینه مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه می‌کند.

تحلیل جالب مطهری از علت شکست اعتراضات اخیر

علی مطهری، نماینده سابق مجلس در اعتماد نوشت: «یکی از آفت‌های جنبش‌های اجتماعی این است که افرادی که سنخیتی با آن ندارند وارد آن می‌شوند و مسیر آن را تغییر می‌دهند و در نتیجه آن جنبش ابتر می‌ماند...

مرگ جانسوز مهسا امینی عواطف جامعه را جریحه‌دار کرد و موجب اعتراضاتی شد و چون جامعه از جنبه‌های مختلف نارضایتی‌هایی داشت این حادثه بهانه‌ای شد برای ادامه اعتراضات که توأم با تحریکات خارجی و تبدیل به اغتشاشات گردید.

آنچه در ذهن عموم معترضان واقعی وجود داشت، گذشته از اعتراض به مرگ مرحومه مهسا امینی، مسائلی مانند وضع نامساعد اقتصادی، عدم مشارکت مردم در مسائل حیاتی کشور، برخورد خشن با منتقدان و مخالفان و قربانی شدن سایر آرمان‌های انقلاب اسلامی به پای صدور انقلاب بود...

هدف‌ها و خواسته‌های معترضان واقعی این چیزها بود و هست ولی می‌بینیم عده‌ای وارد اعتراضات شده‌اند که باعث تنازل این خواسته‌ها شده و مثلا اصرار بر اختلاط دانشجویان پسر و دختر در غذاخوری دارند، امری که عقلا و شرعا پسندیده نیست.

عده‌ای هم این امر را به این صورت توجیه و در واقع مغالطه می‌کنند که مگر رستوران‌های موجود در کشور مختلط نیست، غافل از اینکه رستوران‌ها مکان امن خانواده‌هاست و اگر مرد و زنی یا پسر و دختری هم به آنجا می‌آیند فرض این است که محرمند و ما مجاز به تجسس نیستیم، در حالی که نمی‌توان چنین فرضی را درباره مثلا هزار جوان دانشجوی دختر و پسر نامحرم برای غذاخوری دانشگاه روا داشت.

غرض اینکه عده‌ای هدف‌های یک جنبش را به مسائل سخیف و کم‌ارزش تنزل می‌دهند و آزادی را که مقصود آزادی استعدادهای انسانی انسان مانند آزادی تفکر و بیان است تا سطح آزادی امور مشترک میان انسان و حیوان تنزل می‌دهند و در نتیجه یک حرکت اجتماعی را که هدف‌های عالی در راستای اصلاح امور دارد ابتر می‌کنند.»

***

توصیه روزنامه اصولگرا به رئیسی درباره وزیر ارتباطات

فرهیختگان نوشت: «در این روزها که میانه آبان است و هنوز کف دانشگاه‌ها خالی از التهاب نشده و ابعاد امنیتی قضایای اخیر، بیش از پیش آشکار می‌شود، گفت‌وگو معنای متفاوت‌تری با گفت‌وگوی چهار ماه پیش یا شش ماه پیش پیدا کرده. از این‌رو، گفت‌وگو این روزها بیش از آنکه بیان شود، باید با تغییر سیاستگذاری‌ها نشان داده شود.

البته نقش گفت‌وگوی لسانی قابل کتمان نیست اما چنانچه شرایطی خاص بر این روزها حاکم است، تغییر مدیران ناکارآمد و اصلاح سیاست‌ها و تصمیم‌های بیشتر برای مردم ملموس‌تر و قابل‌قبول‌تر است.

امروز اصلاح سیاست‌ها و تصمیمات باید از مواردی چون رفع فیلتر بسترهای گفت‌وگو در اینترنت و مشارکت آغاز شود، چراکه اینترنت تنها بستر همه‌گیری است که اکثریت جامعه به‌واسطه آن می‌توانند صدای خود را به مسئولان برسانند. دولت و مجلس اگرچه فکر می‌کنند تحدید اینترنت و پلتفرم‌های خارجی، امنیت بیشتر برای مردم به‌همراه خواهد داشت اما بسیاری از کارشناسان معتقدند اینترنت تنها حقی فردی نیست و بستر دستیابی به بخش مهمی از حقوق اجتماعی است.

از این‌رو، اغلب کارشناسان هرگونه محدودیت در اینترنت را محدود کردن حق و ابراز اعتراض دانسته و این محدودیت اعتراض داخلی را به ضرر امنیت ملی می‌دانند. از این‌رو، دولت و مجلس با خارج کردن محدودیت اینترنت و پلتفرم‌های خارجی از دستورکار خود می‌توانند تاحد بسیاری اعتماد مردم را جلب کنند...

اگر بخواهیم درخصوص عملکرد و اظهارنظرهای وزیر ارتباطات بدون تعارف صحبت کنیم، باید گفت زارع‌پور از دولتمردانی ا‌ست که مستعد تبدیل شدن به پاشنه آشیل دولت رئیسی به‌نظر می‌رسد. همان‌طور که درحال حاضر بخشی از افکار عمومی چالش‌های روزمره خود در فضای مجازی و مشکلات به‌وجود آمده برای کسب‌وکارهای اینترنتی را ناشی از برخی ناکارآمدی‌ها در این وزارتخانه می‌داند، اظهارنظرهای جسته و گریخته زارع‌پور درباره فضای به‌وجود آمده فعلی هم به‌تنهایی به‌بخشی از مساله تبدیل شده است.

وزیر ارتباطات، چند روز بعد از آنکه به‌درستی اعلام کرد محدودیت‌های به‌وجود آمده برای اینترنت با تصمیم نهادهای بالادستی صورت گرفته است، در سخنانی خبر از رفع همه محدودیت‌های اینترنتی داد که البته چندان با واقعیت همخوانی نداشت...

فارغ از این اظهارنظرها و موضع‌گیری‌هایی که از وزیر یا مدیران مجموعه وزارت ارتباطات شاهد بوده‌ایم، شرایط دسترسی مردم به اینترنت در وضعیتی قرار دارد که بعضا مردم در فضای مجازی به شوخی از زارع‌پور به‌عنوان وزیر پست، تلگراف و تلفن یاد می‌کنند نه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات.

دراین خصوص هم باید منتظر موضع قاطع رئیس‌جمهور ماند و دید آیا رئیسی، دوباره می‌تواند با محور قرار دادن دیدگاه‌های واقع‌گرایانه و مثبت خود در نخستین روزهای ریاست‌جمهوری درخصوص آزادی‌های اجتماعی، اعتماد آسیب‌دیده مردم از برخی فیلترینگ‌های نه‌چندان لازم (مثل فیلترینگ سرویس‌های گوگل) را ترمیم کند یا قرار است زباله‌ها به زیر فرش جارو زده شده و نسبت به مطالبات بخش‌های قابل توجهی از جامعه بی‌توجه ماند.»

***

انتقاد از توضیحات مقام قضایی درباره تخریب موتورسیکلتها توسط پلیس

رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح دو روز پیش درباره فیلمی که اخیرا در فضای مجازی منتشر شده و اینگونه القا می‌کند که پلیس در حال تخریب و شکستن موتورسیکلت‌های مردم است، گفت: پس از بررسی کامل فیلم و انجام تحقیقات لازم در موقعیت وقوع آن، مشخص شد که محتوای این فیلم از اساس کذب بوده و صحنه‌سازی صورت گرفته است.

اعتماد درباره این اظهارات نوشت: «اگر فقط همین یک فیلم از چنین رفتاری منتشر شده بود، شاید می‌شد سخنان رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح را اندکی منطقی دانست، اما ماجرا این است که در مقاطع مختلف ناآرامی در سطح کشور و خصوصا یک ماه و نیم اخیر ده‌ها و ده‌ها فیلم مشابه این منتشر شده است و میلیون‌ها شهروند ایرانی آن را دیده‌اند.

در همین مدت حجم وسیعی از گزارش‌های پراکنده اقداماتی از این دست منتشر شده و موضوع صرفا مختص همان یک فیلم نیست. اینکه مقام قضایی فقط درباره یک مورد از این فیلم‌ها موضع‌گیری می‌کند باید سوال شود پس تکلیف بقیه فیلم‌ها چیست؟ آیا در همه آنها افرادی لباس ماموران پلیس را پوشیده و مشغول خرابکاری و ضربه زدن به اموال شخصی مردم و اموال عمومی هستند؟

پاسخ ندادن و اقدام نکردن متناسب در قبال این رفتارها چیزی از فرسایش اعتماد عمومی به جهت رویت پی در پی این صحنه‌ها کم نمی‌کند.»

***

مخالفت دولت با بخش هایی از لایحه افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان

به گزارش ایسنا، مسعود میرکاظمی ر ئیس سازمان برنامه و بودجه در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران در ارزیابی خود از بررسی لایحه افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در مجلس در مواردی هزینه ها را افزایش و در مواردی هزینه را کاهش دادند. دولت از اول شهریور گفته بود حقوق ها افزایش یابد که در مجلس قرار بر اول مهر شد که اینجا صرفه جویی شد. بخش‌هایی در صحن اضافه شد که مورد مخالفت ما و کمیسیون (برنامه و بودجه) بود و درخواست دولت این بود که حذف شود، زیرا مازاد بودجه‌ای بود که مورد موافقت دولت و کمیسیون برنامه و بودجه مجلس بود.

وی در پایان گفت: امیدوارم شورای نگهبان به این مواردی که در صحن به لایحه افزوده شد، رسیدگی کند. در حد توان دولت مشکلی برای اجرای این لایحه نداریم.

***

آزادی بیش از 90درصد بازداشتی‌های حوادث اخیر

به گزارش ایسنا، حجت الاسلام و المسلمین محمد مصدق در حاشیه همایش بسیجیان قوه قضاییه و وزارت دادگستری درباره حادثه تروریستی شیراز و دستگیری عاملان آن در جمع خبرنگاران گفت: برای عملیات این حادثه دونفر باهم آمده بودند که یک نفر وارد حرم شده بود و نفر دیگر جدا شده بود که شاید همه کاره نفر دوم بود که دستگیر شد. بعد از دستگیری نفر دوم با اطلاعاتی که داد، 5 الی 6 نفر در این خصوص که مطلع بودند دستگیر شدند و تحقیقات ادامه دارد.

وی در پاسخ به این سوال که در اغتشاشات اخیر چند نفر دستگیر شدند؟ گفت: اطلاعی ندارم ولی بیش از 90 درصد کسانی هم که دستگیر شدند بعد از 24 ساعت آزاد شدند.

وی افزود: کسانی که به صورت مسلح در ناآرامی های اخیر دستگیر شدند، جلسات محاکمه آن ها به صورت علنی منتشر و اطلاع رسانی می شود.

معاون اول قوه قضاییه در ادامه با با بیان اینکه یکی از پرسش‌های مردم از ما این است که با مفسدان و اختلاس گران چه کرده‌ایم؟ گفت: بسیاری از مطالب را نمی توانیم بگوییم، گاهی اوقات فردی را دستگیر می کنیم و در همان روز نخست با یک مصاحبه فردی که مسئولیتی هم ندارد، حکم اعدام او در اذهان عمومی صادر می شود. اما با بررسی پرونده میبینیم که هیچ مستنداتی وجود ندارد و فرض کنید پس از مدتی مجازات 10 سال زندان برای این فرد صادر می شود و مردم با این حکم قانع نمی شوند لذا با انتشار خبر نادرست مردم دچار تشکیک می شوند.

***

قالیباف: معترضین هم عاشق هر وجب از خاک ایران هستند

به گزارش ایسنا، محمدباقر قالیباف در نطق پیش از دستور خود در جلسه علنی امروز مجلس ضمن گرامیداشت سالروز 13 آبان ماه با بیان اینکه «جهان بدون آمریکا جای زیباتری است»، تاکید کرد: در حوادث اخیر نیز آمریکا و شبکه جاسوسی و عوامل خرابکار آنها برنامه ای پیچیده و ویژه ای طراحی کرده بودند اما این بار هم همچون گذشته در مورد ملت آگاه ایران اشتباه کردند. همه مردم از جمله منتقدین و معترضین عاشق هر وجب از خاک ایران هستند. به تحریم طلبان، جنگ افروزان و تروریست ها باج نخواهد داد و آنها مطالبات مد نظر خود را همزمان با اعلام انزجار از دخالت کودتاچیان آمریکایی پیگیری خواهند کرد و ما وظیفه داریم بستر لازم را برای شنیدن و اقدام متناسب آن فراهم کنیم تا امید دشمن برای فرصت طلبی را ناامید کنیم.

درخواست قالیباف از مجمع تشخیص درباره طرح شفافیت

محمدباقر قالیباف در پاسخ به تذکر جواد نیک بین نماینده مردم کاشمر در مورد طرح شفافیت گفت: مجلس شورای اسلامی در بحث شفافیت وظیفه خود را انجام داد و این طرح در مجلس به تصویب رسید و اشکالات شورای نگهبان نیز اعاده شد و نظر مجلس نیز در خصوص آن اعلام شد. اکنون در خصوص موارد اختلافی به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفته است از همین جا تقاضا دارم که مجمع زودتر این طرح را در دستور قرار داده و با سرعت در خصوص آن تصمیم‌گیری کند. همه بخش‌ها در تحقق این امر موثر هستند.

***

رئیسی وضعیت وزیر راه و شهرسازی را مشخص کند

اقبال شاکری نماینده تهران و عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایلنا، درخصوص طرح چندباره برخی موضوعات درباره کسالت و بیماری رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی و ضعف جسمی و ناتوانی در اداره وزارتخانه، گفت: به عقیده من ریاست محترم جمهوری که مسئولیت این کار را دارند باید بررسی کنند که اگر آقای مهندس قاسمی به لحاظ سلامت جسمی توانایی انجام کار را ندارند، تصمیم دیگری گرفته شود. من این را به صلاح خود آقای قاسمی عرض می‌کنم، ما نباید فشار بیاوریم و خدای نکرده ایشان را با مشکلات دیگری مواجه کنیم. به‌نظر من اگر اینطور است و این حرف‌ها در خصوص بیماری ایشان واقعی است، دولت پیشگام شود.

وی ادامه داد: اگر کسی ناتوان باشد، در کارکرد هم دچار مشکل می‌شود. به‌نظر من هیچکس بهتر از معاون اول و خود آقای رئیس‌جمهور صالح نیست که این را بررسی کند و با مجلس در میان بگذارد.

شاکری خاطرنشان کرد: بهتر است آقای رئیسی و آقای مخبر هرچه زودتر در این زمینه گفت‌وگو کنند و تصمیم بگیرند، حالا هر تصمیمی که بگیرند شاید تصمیم این باشد که «نه چیزی نیست و کارها دارد خوب پیش می‌رود»، اما یک تصمیمی بگیرند و اعلام کنند، چون این مباحثی که در خصوص سلامتی ایشان شما اشاره کردید خیلی دارد در مجلس و رسانه‌ها مطرح و تکرار می‌شود.

***

دستورات رئیسی برای مبارزه با فساد

به گزارش ایسنا، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در حاشیه جلسه امروز هیئت دولت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: امروز در جلسه هیئت دولت اولین دستور جلسه بررسی گزارش نماینده ویژه رییس جمهوری در امر مقابله با فساد بود که گزارش مبسوطی در زمینه ارزیابی عملکرد دستگاه‌های اجرایی در حوزه مبارزه با فساد ارائه شد.

وی افزود: نقاط قوت و ضعف دستگاه‌های اجرایی مورد بحث قرار گرفت و از عملکرد برخی دستگاه‌ها تقدیر شد. برخی نقاط ضعف در فرآیندهای اداری در روش‌ها یا در قوانینی که ممکن است منشاء نفوذهایی برای تخلف یا فساد باشد بررسی و تأکید شد که سرعت‌بخشی به اصلاح آن‌ها انجام شود.

سخنگوی دولت یادآور شد: انتظاری که مردم از این دولت در جهت از بین بردن ریشه‌های فساد به ویژه فساد اداری دارند، رییس جمهوری تأکید ویژه‌ای داشتند و دستوراتی در این زمینه داده‌اند.

***

امضای قرارداد 40 میلیارد دلاری با روسیه در ماه آینده

به گزارش ایسنا، مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با اشاره به فرصت تبدیل ایران به هاب گازی منطقه گفت: سناریوی ایران برای تجارت گاز با روسیه، خرید گاز از این کشور و سپس صادرات گاز خودمان به کشورهای همسایه است.

معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه ایران گفت: حدود 6.5 میلیارد دلار از تفاهم‌نامه با شرکت گازپروم روسیه تبدیل به قرارداد شده است. ان‌شاءالله که مابقی تفاهم‌نامه‌ها به ارزش 40 میلیارد دلار در یک ماه آینده به قرارداد تبدیل می‌شود و مذاکرات آن در حال انجام است.

وی اظهار داشت: در سفر قبلی وزیر نفت به روسیه در کمیسیون مشترک درباره سوآپ نفت و فرآورده نفتی روسیه بحث شد و طی چند روز آینده درباره اعداد و ارقام آن توافق می‌شود.

صفری افزود: قرارداد سوآپ گاز روسیه هم در حال نهایی شدن است و تنها مشکل تعویق این قرارداد کشور واسطی بود که قرار بود گاز روسیه از آنجا به ایران سوآپ شود.

***

دهقانی؛ معاون علمی رییس‌جمهوری شد روح الله دهقانی فیروز آبادی، سرپرست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، معاون رئیس‌جمهوری در حوزه علم و فناوری شد.

به گزارش ایسنا همزمان با انتخاب حسن مسلمی نائینی به عنوان رئیس جهاد دانشگاهی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی، حکم انتصاب دکتر روح الله دهقانی فیروز آبادی صادر شد و بر اساس آن وی به سمت معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان منصوب شد.