چهارشنبه 18 مهر 1403

تداوم کشت برنج در خوزستان به وضعیت منابع آبی بستگی دارد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تداوم کشت برنج در خوزستان به وضعیت منابع آبی بستگی دارد

تهران - ایرنا - مدیرکل دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه سال گذشته در استان خوزستان 600 هزار تن برنج سفید تولید شد، گفت: تصمیم‌گیری در خصوص تداوم کشت برنج در استان خوزستان متاثر از منابع آبی در اختیار وزارت نیرو است.

«فرامک عزیز کریمی» روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره بررسی موضوع کشت برنج در خوزستان در جلسه هفته جاری دولت که مورد تاکید رییس جمهوری است، افزود: بر اساس گزارش های مرکز آمار ایران سرانه مصرف برنج هر ایرانی حدود 35 کیلوگرم است که با احتساب 83 میلیون نفر جمعیت نیاز کشور معادل 2.9 میلیون تن خواهد بود.

وی تصریح کرد: طبق آمارها میانگین سطح زیر کشت برنج در سال های 95 تا 97 بیش از 600 هزار هکتار با تولید سه میلیون تن شلتوک و حدود دو میلیون تن برنج سفید بوده است.

وی اظهارداشت: در سال 98 با توجه به بارندگی های مناسب و بویژه بروز سیل در دو استان خوزستان و لرستان سطح زیر کشت آبی از 230 هزار هکتار افزایش و به 830 هزار هکتار رسید که نشان می دهد 90 درصد این افزایش سطح در دو استان خوزستان و گلستان محقق شده است.

به گفته وی، بنابراین سال 98 بیش از 4.5 میلیون تن شتلوک و بیش از 2.9 میلیون تن برنج سفید تولید شد.

مدیرکل دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی گفت: میانگین سطح زیر کشت سال‌های 95 تا 97 استان خوزستان 57 هزار هکتار با تولید بیش از 240 هزار تن شلتوک و 150 هزار تن برنج سفید بود که در سال 98 به دلیل بارندگی ها سطح کشت خوزستان به بیش از 200 هزار هکتار با تولید بیش از 950 هزار تن شلتوک و 600 هزار تن برنج سفید رسید.

وی درباره دستور العمل ممنوعیت برنج در استان های غیر شمالی گفت: طبق مصوبه 15 آبان 1397 هیات دولت مبنی بر محدودیت و ممنوعیت کشت در استان های غیرشمالی مقرر شد در بازه زمانی سه تا پنج ساله بتدریج سطوح زیر کشت استان های غیر شمالی کاهش یابد که این مهم به جز دو استان سیل زده خوزستان و لرستان تا حد قابل توجهی در دیگر استان ها محقق شد.

عزیز کریمی افزود: عمده ترین محدودیت کشت برنج در استان خوزستان، منابع آبی و همچنین ساختار زیر بنایی اراضی از جمله تجهیز به سیستم های زهکشی برای جلوگیری از شور شدن اراضی است که در صورت تامین منابع آبی و تجهیز اراضی، مشکلی در کشت برنج نداریم.

وی درباره این موضوع که آیا کشت برنج در خوزستان موجب خودکفایی کشور در تولید این محصول می شود گفت: در بهترین شرایط استان خوزستان در سال 98 قادر به تولید حدود 600 هزار تن برنج معادل 20 درصد نیاز کشور بوده است.

مدیرکل دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی درباره استان های تولیدکننده برنج افزود: اکنون علاوه بر استان های گیلان و مازندران 17 استان دیگر شامل خوزرستان، گلستان، فارس، اصفهان، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد، آذربایجان شرقی، زنجان، اردبیل، ایلام، قزوین، چهار محال و بختیاری، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی تولیدکننده برنج هستند.

وی تولید عمده برنج را مربوط به استان های گیلان، مازندران، گلستان و خوزستان دانست و اضافه کرد: در شرایط معمول 70 درصد برنج تولیدی کشور در گیلان و مازندران و 30 درصد در مابقی استان های مذکور کشور تولید می شود.

عزیز کریمی درباره میزان واردات مورد نیاز برنج سالانه کشور گفت: مقدار واردات به طور طبیعی معادل تفاوت میان تولید و نیاز کشور با احتساب برخی ملاحظات از جمله ذخایر استراتژیک است بنابراین با توجه به قیمت بالای برنج کیفی تولید داخل و عدم توانایی قدرت خرید دهک های پایین، سالیانه بطور میانگین حدود یک تا یک میلیون و 500 هزارتن برنج وارد کشور می شود.

*س_برچسب‌ها_س*