تمام پاسخهای وزیر ارشاد به برخی حواشی و متنها
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور در جشنواره تئاتر فجر درباره ممیزیهای تئاتر، بودجه اندک این هنر، وضعیت نابسامان پهنه رودکی، همزمانی جشنوارههای فیلم و تئاتر، ادامه کار هنرمندانی که از حضور در جشنواره انصراف دادهاند و... سخن گفت.
به گزارش ایسنا، سید عباس صالحی عصر روز چهارشنبه 16 بهمن ماه به جشنواره تئاتر فجر آمد و به تماشای نمایش «صدمین سالگرد فتح گریه» کاری از شهر گچساران در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر نشست.
وزیر ارشاد در جمع خبرنگاران و در پاسخ به پرسش ایسنا درباره اینکه آیا وزارت فرهنگ و ارشاد از هنرمندانی که به هر دلیلی در سی و هشتمین جشنواره تئاتر فجر حضور پیدا نکردند، حمایت لازم را خواهد داشت تا در فعالیت خود با مشکل مواجه نشوند، گفت: تمام تلاشمان این است که اهالی فرهنگ و هنر در کنار هم باشند و به فعالیتهای فرهنگی و هنری بپردازند و این مسیر را با جدیت و همت پیش ببرند.
صالحی درباره لزوم برگزاری نشستی مشترک با اهالی تئاتر برای حضور هر چه بیشتر آنان در این دوره جشنواره تئاتر فجر که با حاشیهها و انصرافهایی همراه بود، توضیح داد: ما به نتیجه فکر میکردیم نه فرآیند. مهم این بود که امسال در میان اهالی تئاتر و اهل هنر انشقاق پدید نیاید و حضور هنرمندان تئاتر از همه استانها را در این جشنواره شاهد باشیم.
او تاکید کرد: تئاتر، هنر مهر است نه کینه. اختلاف نظر و سلیقه میتواند وجود داشته باشد ولی خوشبختانه در این جشنواره، شاهد اجرای نمایشهای خوبی بودیم. برای ما مهم بود که تئاتر فجر را با میزبانی گروههای تهرانی و شهرهای دیگر بدون اختلاف درونی که بخواهد ایجاد یک نزاع دائمی داشته باشد، برگزار کنیم. به تمام سلیقهها احترام میگذاریم و این اتفاق خوب را ارج مینهیم.
وزیر ارشاد اضافه کرد: به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی لزومی به ورود مستقیم نمی دیدیم. ما به نتیجه فکر می کردیم و نتیجه مهمتر بود چون ممکن بود پاره ای از موضع گیریهای علنی باعث شکل نگرفتن این نتیجه بشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسشی درباره سخنان مقام معظم رهبری که در جلسهای درباره افزایش بودجه تئاتر مطرح شده بود، گفت: بودجه تئاتر اندک است. نگاه مقام معظم رهبری کمک بسزایی به هنرهای نمایشی کشور دارد. امیدواریم به عنوان مسئولان دولتی از این حمایت، استفاده حداکثری را داشته باشیم. شرایط اقتصادی کشور را میدانیم اما هنرهای نمایشی جایگاهی را دارد که نباید مورد غفلت قرار گیرد.
صالحی درباره تأمین کسری بودجه تئاتر افزود: با همه سختیهای موجود تلاش کردیم در همین جشنواره تئاتر فجر نیز شرایط را به گونهای فراهم کنیم که هنرمندان شرکتکننده تهران و شهرهای مختلف با دغدغه کمتری در جشنواره حضور پیدا کنند ولی ما هم به دوره خشکسالی خوردهایم.
وزیر ارشاد که پیش از حضور در تئاتر شهر برای برگزاری جایزه کتاب سال در تالار وحدت حضور داشت، درباره وضعیت پهنه فرهنگی رودکی و اینکه اصلا وضعیت و تناسبی با هنر و تئاتر ندارد، گفت: دوستان در شهرداری فعالیتهایی در این زمینه دارند و تلاش بر این است که هر چه سریعتر به نقطه مشخصی در زمینه پهنه فرهنگی برسند. این محیط باید برازنده هنر شود ولی در حال حاضر شرایط پهنه فرهنگی شرایط مناسبی نیست. امیدواریم کارهایی که در دست انجام است، با سرعت بیشتر تحقق پیدا کند. دوستان شهرداری هم علاقهمند به شکلگیری این اتفاق هستند و امیدواریم در دوران حضور آقای حناچی در شهرداری این فعالیت سرعت بیشتری به خود بگیرد.
صالحی درباره حمایت میلیاردی شهرداری تهران از جشنواره فیلم فجر و حمایت نکردن این نهاد از جشنواره تئاتر فجر تصریح کرد: ظاهرا یکی از مشکلاتی که داشته و داریم این است که کارگزارانمان با هنرهایی ارتباط دارند که پروپاگاندای بیشتری دارند و این یک نقیصه است. ما هنرهایی داریم که ممکن است پروپاگاندا نداشته باشند اما تأثیرگذاری آرام ولی عمیقی دارند و میتوانند در فضای فرهنگی و هنری جامعه مؤثرتر باشند که از آن جمله هنرهای نمایشی است.
صالحی ادامه داد: من به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد و مدیران هنرهای نمایشی باید تلاش کنیم راههای ارتباطی این هنرها را با کارگزاران بیشتر کنیم تا تأثیر آن مفهومتر شود. اگر ما به وحدت و کلیت ایران و گذشته و آینده آن فکر میکنیم هنرهای نمایشی میتواند به پارهای از روابط ملی ما عمق دهد. اگر بتوانیم پارهای از نمایشها را با فضاهای کارگزارانمان بیشتر کنیم، تأثیرات این آثار را برای حکمرانی خوب بیشتر پیدا میکنیم و آنجاست که میتوانیم خطهای ارتباطی را بین حکمرانان و تئاترها داشته باشیم.
وزیر ارشاد درباره اینکه آیا تأیید میکند سازمان زیباسازی شهرداری تهران برای حمایت از جشنوارههای هنری شرطی تعیین کرده است، بیان کرد: هنرها رقیب هم نیستند و باید از کمک شهرداری به سینما قدردانی کنیم اما برای بهره مندی تئاتر از این کمکها هم باید کار کنیم ما باید بین حوزه شهری و حوزه هنر بخصوص حوزه نمایش در طول سال تعامل بیشتری برقرار کنیم زیرا برخی مواقع ایجاد شرایطی برای تبلیغات خوب از سوی شهرداری میتواند حامیان مالی را جذب کند.
او در ادامه درباره همزمانی جشنوارههای فجر که موجب به حاشیه رفتن جشنواره تئاتر میشود، توضیح داد: البته همه جشنوارههای فجر با هم همزمان نیستند و جشنوارههای تجسمی و موسیقی بعد از جشنوارههای فیلم و تئاتر برگزار میشوند. جشنوارههای تئاتر و فیلم همزمان هستند و این نگاه وجود دارد که در دهه مبارک فجر پارهای از اتفاقات فرهنگی و هنری را با هم ببینیم. این موضوع کمک میکند که برون دادههای هنر ایرانی در یک مقطع دیده شود و به نحوی هم مخاطب میتواند درباره تماشای فیلمهای مدنظر یا تئاترهای مورد علاقه خود انتخاب مناسب را داشته باشد.
صالحی سپس درباره انتقادات هنرمندان سینما و تئاتر درباره ممیزیهای سلیقهای که باعث میشود گاهی شاکله یا پایانبندی یک اثر تغییر کند، تصریح کرد: این نگاه هست اما عدهای دیگر میگویند شما هیچ نظارتی بر فعالیتهای هنری ندارید. آنچه از دوستانم در حوزههای نظارت سینما و تئاتر خواستهایم نظارتها را سلیقهای نکنند. ممکن است به برخی قوانین اعتقاد نداشته باشیم اما رعایت قانون بد بهتر از بی قانونی است. اگر بخواهیم سلیقهها را اعمال کنیم، آنقدر متکثر هستند که نمیتوانیم به یک جمع بندی و پایانبندی دست پیدا کنیم.
او تاکید کرد: از دوستان شوراهای نظارتی وزارت ارشاد خواستهام مسیر اعتدال را داشته باشند تا قانون رعایت و سلیقه کنار گذاشته شود.
صالحی در بخش دیگری از این گفتگوی جمعی درباره شفافسازی مالی در ادارات ارشاد و وضعیت تحقق آنها، گفت: امسال دستورالعمل شفافسازی را داریم که رویدادها و جشنوارههای فرهنگی و هنری حداکثر تا 3 ماه بعد از زمان برگزاری، بیلانهای مالی و هزینهای خود را منتشر کنند. همچنین در حوزه دستورالعملها و مقررات چندین بند که درباره شفافیت است، مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
او از رسانهها خواست تا در این زمینه مطالبه کنند تا زبان بخش دولتی هم برای این خواسته از مدیران تندتر شود. انتهای پیام