پنج‌شنبه 8 آذر 1403

تهران حوادث منطقه را پیش بینی می‌کند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تهران حوادث منطقه را پیش بینی می‌کند

تهران - ایرنا - «رئوف بن رجب» کارشناس دیپلماسی و تحلیلگر تونسی با انتشار مقاله ای تاکید کرد، تهران در حال حاضر به یکی از بازیگران اصلی در منطقه خاورمیانه تبدیل شده است و حوادث را پیش بینی می کند.

وی در این مقاله که در روزنامه " الوسط نیوز " تونس با عنوان «پشت پرده و پیامدهای تعیین شیبانی به عنوان سفیر ایران در تونس» منتشر شده، با اعلام این مطلب افزود، تعیین محمدرضا رئوف شیبانی سفیر جدید ایران در تونس نشانه‌ای است بر این که تهران حوادث را پیش بینی می‌کند و بر اساس آن تصمیم می گیرد.

در ادامه این مقاله آمده است: شیبانی چند روزی است که وارد تونس شده و طبق عرف کشورها، در انتظار تقدیم استوارنامه خود به رییس جمهوری قیس سعید است.

شیبانی از دیپلمات‌های برجسته ایران است و دستیاری وزیر خارجه و مقام سفیر در مهم ترین کشورهای عربی مانند سوریه و لبنان را در ایام جنگ 33 روزه میان حزب الله و اسراییل بر عهده داشته است. او همچنین با توجه به نبود روابط دیپلماتیک میان ایران و مصر در این کشور به عنوان رییس دفتر حفاظت منافع فعالیت کرده است.

حضور شیبانی 6 ماه پس از پایان ماموریت حجت الاسلام مصطفی بروجردی که شخصیتی دینی داشت، صورت می‌گیرد. بروجردی قبل از آن که به عنوان سفیر ایران در تونس فعالیت خود را آغاز کند، به عنوان نماینده ایران در سازمان همکاری های اسلامی در جده حضور داشته است.

نویسنده مقاله در ادامه می نویسد: طبق اعلام خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران در ملاقاتی که شیبانی قبل از ترک تهران داشته بر ضرورت توسعه روابط روز افزون میان دو کشور خصوصا در زمینه اقتصادی و تقویت حضور ایران در بازارهای تونس تاکید کرده است.

بن رجب در همین خصوص می افزاید: تعیین سفیر ایران با این سوابق و توصیف ها نشان دهنده اهتمام خاص ایران به مسائل تونس است. این توجه خاص از زمان آغاز انقلاب تونس شروع شد و در سال‌های بعد توسعه یافت، کما این که محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران برای تشریح توافق ایران با دولت باراک اوباما در قالب 1+5 در ماه آگوست 2015 در یک سفر منطقه ای به تونس و الجزایر سفر کرد.

کارشناس تونسی روابط ایران و الجزایر را به صورت سنتی قوی خواند و افزود: الجزایر نقش واسطه را در جنگ ایران و عراق بازی می‌کرد اما تونس با توجه به تحولات اخیر، نقش مهمی در منطقه ایفا می کند که همین امر نشان دهنده توجه جدید دستگاه دیپلماسی ایران برای شکستن تحریم‌های برخی دولت‌های عربی بوده است.

به گفته وی،‌دومین دیدار وزیر خارجه ایران از تونس نیز در ماه ژوئن 2017 صورت گرفت که این دیدار بیش از سفرهای قبلی نشان دهنده علاقه زیاد تهران به داشتن روابط محکم با تونس بود. مسئولان ایرانی در این دیدار بر عدم وجود محدودیت در همکاری‌های میان دو کشور در همه زمینه‌ها تاکید کردند و پیشنهاد دادند که زمینه گفت و گوهای سیاسی دائمی میان دو کشور فراهم شود.

بن رجب در توضیح بیشتر اضافه کرد: در همین دیدار گفته شد که سالانه بیش از 20 میلیون ایرانی برای گردشگری به کشورهای مختلف می‌روند که اکثر این افراد عازم ترکیه می‌شوند، حال آنکه ایرانیان علاقه مند به بازدید از مراکز دینی هستند و خصوصا علاقه مند هستند تا از مهدیه به خاطر آن که پایتخت دولت فاطمیون بوده دیدن کنند. همچنین ایران علاقه مند است علاوه بر ادامه خرید سنتی فسفات از تونس، روغن زیتون را نیز در فهرست واردات خود از تونس قرار دهد. البته این ابراز علاقه به خاطر تحولات منطقه تنها بر روی کاغذ ماند و برخی رقابت‌ها در منطقه مانع اجرای این خواسته‌ها شد.

کارشناس حوزه دیپلماسی تونس افزود: حتی برنامه‌های فرهنگی اندکی هم که برنامه ریزی شده بود به وقوع نپیوست و یا این که در سکوت رسانه‌ای به اجرا درآمد. شاید این موضوع دلیلی باشد مبنی بر این که روحانی به سفیر جدید این کشور در تونس توصیه کرده است که به دنبال توسعه روابط اقتصادی میان دو کشور خصوصا در زمینه تجاری و میان بخش خصوصی دو کشور باشد.

وی متذکر شد: طرف ایرانی بدون شک روی کار آمدن رییس جمهوری قیس سعید را امری مثبت و ایجابی می‌داند خصوصا آن که وی سفیر تونس در تهران «طارق بالطیب» را با حفظ سمت به عنوان مسئول امور دیوان ریاست جمهوری تعیین کرده است و حسب مطالب منتشر شده در ماه‌های اخیر بالطیب نیز نشان داده است که او از نامزدهای جدی احراز پست و پرونده امور خارجه است و انتخاب رییس جمهوری جدید تونس پس از چند هفته به عنوان شخصیت سال 2019 از طرف شبکه المیادین نشان دهنده رضایت از ایشان است.

بن رجب حضور سفیر جدید ایران در تونس را حکایت از تحولاتی در سطح منطقه و خصوصا بین المللی دانست و گفت، اما در بعد منطقه ای باید به نشست «کنفرانس اسلامی کوچک» در مالزی که برای روزهای 18 تا 21 دسامبر جاری برگزار شد، اشاره کرد که در یکی از بزرگ ترین شهرهای این کشور یعنی کوالامپور با حضور ماهاتیر محمد، رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر برگزار شد.

به گفته وی، بدون شک نشست کوالالامپور تلاشی جدید برای تقسیمات جدید در جهان اسلام است و آنچه مسلم است این است که این تقسیم بر روابط عربی و اسلامی تونس سایه افکنده است، زیرا تونس را مجبور می‌کند متحدان خود را انتخاب کند، زیرا با نزدیک شدن به قطر و ترکیه که دو متحد طبیعی جنبش النهضه به عنوان برنده اول انتخابات پارلمانی هستند، فاصله آن با برخی کشورهای دیگر زیاد می‌شود.

این کارشناس تونسی معتقد است که در سطح بین المللی باید اشاره کرد که عقب نشینی آمریکا در تصمیم دونالد ترامپ رییس جمهوری امریکا از توافق هسته ای (برجام) با ایران که موجب بازگشت تحریم‌های ایران شد و به رغم اختلافات میان واشنگتن و بقیه کشورها در این زمینه، اوضاع فعلی دلیلی بر نگرانی شدید از وضعیت امنیت و صلح در منطقه است و احتمال انفجار وضعیت نسبت به گذشته به خاطر مواضع خصمانه اسراییل در زمینه توافق سال 2015 بیشتر شده است. علاوه بر این تهران در حال حاضر به یکی از بازیگران اصلی در منطقه خاورمیانه تبدیل شده و این نتیجه حضور ایران و هم پیمان آن حزب الله لبنان در کنار دولت سوریه است، کما این که تهران به همراه مسکو و آنکارا توانسته‌اند به بازیگران مهم در منطقه تبدیل شوند.

"تونس در ماه مارس گذشته و از زمان تشکیل سی امین نشست سران اتحادیه عرب در راس آن قرار گرفته است ولی از زمان صعود قیس سعید به عنوان رییس جمهوری ما هیچ فعالیتی از او در این زمینه ندیده ایم کما این که توجه او به پرونده لیبی با انجام ملاقات وی با فائز السراج نشان دهنده آن است که وی نسبت به وجود خلیفه حفتر و رقابت وی با فائز السراج ملاحظاتی دارد و این شاخصی است که نشان می‌دهد او خواسته یا ناخواسته به صورت مستقیم گروه ناهمگون با مصر و امارات را انتخاب کرده و به صورت غیرمستقیم با عربستان مخالفت کرده است."

بن رجب در پایان نتیجه گیری کرده است: به هر حال تعیین سفیر جدید ایران نشانه‌ای است بر این که تهران حوادث را پیش بینی می‌کند. پس آیا وضعیت به سوی شک و ترس می رود؟ قطعا نه! و این بستگی به آن دارد که کشور ما تونس در وضعیتی باشد که منافع خود را بالاتر از هر چیز بداند.

*س_برچسب‌ها_س*
تهران حوادث منطقه را پیش بینی می‌کند 2
تهران حوادث منطقه را پیش بینی می‌کند 3