پنج‌شنبه 14 تیر 1403

حمله شریعتمداری به ظریف / توضیحات بهادری جهرمی درباره حمایت از جلیلی

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
حمله شریعتمداری به ظریف / توضیحات بهادری جهرمی درباره حمایت از جلیلی

هر روز اخبار فراوانی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که دنبال کردن آن‌ها حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند کار دشواری است. بسته خبری تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیل‌های صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهم‌ترین وقایع روز آگاه می‌کند.

حمله شریعتمداری به ظریف

حسین شریعتمداری، مدیرمسئول کیهان در این روزنامه نوشت: «آقای ظریف که لحن مؤدبانه و زیر‌دست‌مآبانه ایشان در گفت‌و‌گو با وزرا‌ی خارجه آمریکا و انگلیس و زانو زدن حقیرانه‌اش کنار صندلی امیر کویت در اذهان عمومی باقی است، این روزها در جمع اعضای ستاد آقای پزشکیان، کُت در می‌آورد و جیغ می‌زند که «‌چه کسی جرأت می‌کرد در زمان خاتمی به یک ایرانی توهین کند؟ رقیب پزشکیان عامل تحریم‌هاست‌»!

آقای ظریف آیا یادتان رفته که دولت بوش در دوران خاتمی ایران را «‌محور شرارت‌»! معرفی کرد؟! جنابعالی مگر ایرانی نیستید؟! اگر اندکی شور وطن در سر داشتید باید از این اهانت بی‌شرمانه رئیس‌جمهور آمریکا به ایران یقه خود را پاره می‌کردید! نه این که برای مقابله با وطن‌دوستان ایرانی کُت در‌آورید و یقه پاره کنید!

آقای ظریف! راستی با این سابقه مخفی‌کاری علیه ایران و مردم وطنتان باید پرسید با «جان‌کری» وزیر خارجه آمریکا چه سخن محرمانه و مخفیانه‌ای داشتید که با او در حال قدم زدن مذاکره کردید؟! حتماً می‌دانید که می‌دانیم یکی از روش‌های متداول برای مخفی ماندن متن مذاکرات و عدم شنود آن، مذاکره در حال راه رفتن است!

جناب ظریف مگر با وزیر خارجه آمریکا چه سخن مخفیانه‌ای داشتید که از افشای آن می‌ترسیدید؟! آیا افشای درخواست حقیرانه حمایت آمریکا از مدعیان اصلاحات که در شورای روابط خارجی مطرح کرده بودید به شما آموخته بود که متن مذاکراتتان با جان کری فاش نشود؟!....

کاش برادر عزیزمان جناب آقای دکتر جلیلی، خاطرات مستند خود از مذاکرات و شجاعت و درایتی که در پیشگیری از برباد رفتن منافع ملی کشورمان به خرج داده بود را برای اطلاع عموم منتشر می‌کرد تا همگان از خدمات برجسته‌ای که در این عرصه انجام داده است باخبر باشند و عده‌ای نابلد و خودباخته در مقابل آمریکا و متحدانش، سراب را آب قلمداد نکنند‌.»

توضیحات بهادری جهرمی درباره حمایت از جلیلی

علی بهادری جهرمی، سخنگو و دبیر هیئت دولت روز گذشته با انتشار توییتی از سعید جلیلی حمایت کرد. این اقدام با انتقاد برخی رسانه‌ها روبرو شد. دفتر سخنگوی دولت در توضیحاتی نوشت: «سخنگوی دولت از ابتدای آغاز رقابت‌های انتخاباتی با حفظ بی‌طرفی ضمن تبیین عملکرد دولت سیزدهم پاسخ برخی ادعاهای نادرست و طرح مطالب غیرمستند درباره دولت سیزدهم از سوی برخی کاندیداها و نمایندگان آنها را داده است...

سخنگوی دولت همواره تأکید کرده است که به هر نامزدی که اخلاق انتخاباتی و صداقت و انصاف را در تبلیغات انتخاباتی رعایت نماید و راه رییسی عزیز را ادامه دهد احترام می‌گذارد و از عملکرد او قدردانی می‌نماید که موضع اخیر ایشان نیز در همین چارچوب اعلام شده است...

سخنگوی دولت در انتشار توییت کاملاً مطابق با مواد 68 و 73 قانون انتخابات ریاست‌جمهوری عمل کرده و هرگز از مسیر قانون خارج نشده است. ایشان جزو مقامات اجرایی و نظارتی انتخابات قلمداد نمی‌شود و در اعلام موضع اخیر خود نیز از تریبون یا امکانات رسمی و دولتی و در ساعات اداری استفاده یا اقدام نکرده است.

این در حالی است که در ادوار گذشته و ستاد جناب آقای پزشکیان شاهد حضور رسمی مقامات مختلف و کارمندان رسمی در عرصه تبلیغات انتخاباتی بدون دریافت مرخصی یا استعفا و فعالیت انتخاباتی در ساعات اداری بوده‌ایم که امیدواریم این رویه خلاف قانون سریعاً اصلاح گردد.»

پزشکیان و جلیلی به چهار سوال پاسخ صریح دهند

تابناک نوشت: «آقایان پزشکیان و جلیلی باید صراحتا اعلام کنند برنامه شان در رابطه با اینترنت و فیلترینگ چیست؟ آیا موافق افزایش سرعت اینترنت هستند یا مخالف آن؟، آیا فیلترینگ را تشدید می کنند یا کاهش خواهند داد و اگر ادعای کاهش دارند صراحتا بگویند چگونه و با چه سازوکاری که در حیطه اختیارات رئیس جمهور باشد.

پزشکیان به تازگی مدعی شده که تضمین می دهد تمام قد در مقابل فیلترینگ و فیلتر شکن می ایستد، سئوال این است که چگونه؟ آیا با توئیت کردن مشکل فیلترینگ رفع می شود، دست کم سعید جلیلی تکلیف را مشخص کرده که به سمت اینترنت ملی حرکت خواهد کرد.

سئوال دیگر این است که برنامه نامزدها برای گشت ارشاد چیست؟ در این رابطه هم سعید جلیلی هنگامی که با سئوال یکی از کارشناسان مواجه شد از عمق راهبردی سخن گفت و از پاسخگویی طفره رفت در حالی که بازهم مسعود پزشکیان وعده داده جلوی گشت های اجباری خواهد ایستاد، آیا رئیس جمهور اختیار ویژه ای در برابر ارگان های دخیل در این بحث دارد؟

همچنین دو نامزد ریاست جمهوری نمی توانند از سئوال مردم در رابطه با مدل افزایش قیمت بنزین طفره بروند، مشخص است که وضعیت بنزین در حالت ناترازی قرار دارد و دولت آینده چالشی مهم در رابطه با مصرف بنزین در پیش رو خواهد داشت، آیا قرار است بنزین آزاد شود؟ تکلیف سهمیه چه می شود؟ آیا کارت سوخت چه خواهد شد؟

و دست آخر برنامه صریح و عملیاتی این دو نامزد در رابطه با تحریم چیست؟؛ شعارهای خنثی سازی تحریم ها و مذاکره و... بارها گفته و شنیده شده اما سعید جلیلی سالها تجربه ناموفق در این رابطه داشته است و مسعود پزشکیان هم حرف هایی می زند که در انجام آن تردید جدی وجود دارد چون تیم سیاست خارجی او یعنی جواد ظریف طرح اقدام راهبردی را در ماه های آخر فعالیتشان مانع توافق عنوان کرده اند و این قانون همچنان وجود دارد با این تفاوت که این بار احتمالا ترامپ هم با یک طرح اقدام راهبردی برای مقابله با توافق با ایران بر سر کار خواهد آمد.»

مهمترین پیام انتخابات 8تیر چیست؟

خراسان نوشت: «در انتخابات هشتم تیر، سه انگاره مهم فرو ریخت. اول، مشارکت 40درصدی نشان داد که این ریزش آرا به دلیل عملکرد دولت در سه سال اخیر نیز بوده است و فقط به خاطر عملکرد هشت ساله دولت روحانی نیست که 60درصد از واجدین شرایط پای صندوق نیامده اند.

دوم، بسیاری معتقد بودند که با حضور جدی و پرشور اصلاح طلبان و نقش آفرینی چهره های جبهه اصلاحات، مشارکت افزایشی خواهد شد اما نامزد اصلاح طلبان حدود 42 درصد آرا را از آن خود کرد. بماند که بسیاری از کسانی که به پزشکیان رای دادند بیش از آن که به صورت جریانی به اصلاحات یا اعتدال رای بدهند، به شخص پزشکیان و ویژگی های شخصیتی و تاکید وی بر گفتمان های مشابه اصولگرایان مثل عدالت رای دادند.

سوم، همواره این گزاره در اذهان بود که در مشارکت پایین احتمال پیروزی اصولگرایان بیشتر می شود، گزاره ای که صبح روز نهم تیر نشان داد منطبق با واقع نیست. خب پیام 8 تیر چیست؟ پیامدهای آن چه می تواند باشد؟ چه کسی یا کسانی باید درس بگیرند؟

واقعیت این است که این چهارمین انتخابات متوالی است که بیش از نصف مردم حاضر نشده اند در آن شرکت کنند. بدین دلیل است که باید حاکمیت همه زوایا و ابعاد و چرا‌های آن را به‌دور از فضا‌سازی‌ها بررسی و در روند اداره کشور لحاظ نماید...

اگرچه سامانه رأی‌دهی بخشی از ملت الزاماً از تکلیف یا تلفیق حق و تکلیف تبعیت نمی‌کند و همچنان پایه رأی کشور متدینین هستند که نگاه شرعی و مناسکی به رأی دارند اما سقف کسانی که در دهه 60 این‌گونه رأی می‌دادند، کاهش یافته و بخش‌هایی از جامعه مانند طبقه متوسط صرفاً آن را حق می‌پندارند و شرایط زندگی و کشور در تصمیم‌شان مهم است.

درواقع آن ها رأی دادن برای نظام و مقابله با دشمن را لازم می‌دانند اما کافی نمی‌دانند و تأثیر رأی را در زندگی خود می‌خواهند ببینند و اگر نبینند انگیزه آنان فرو می‌کاهد. اکنون پایین ترین میزان مشارکت در تاریخ انتخابات های ریاست جمهوری نشان از سیاست‌گریزی جامعه در سطح بالا دارد؛ استقبال ضعیف جامعه از مناظرات انتخاباتی و ترجیح مسائلی همچون «همستر» و «یورو24» در متن جامعه ایران برایند این سیاست‌گریزی است.

به نظر می رسد تحریم های خارجی، سه جهش ارزی که موجب تضعیف قدرت خرید مردم شد و هیچ گونه افق معیشتی و اقتصادی مشخصی برای پنج دهک پایین جامعه نگذاشت و البته ناآرامی های پاییز1401 را می توان از دلایل اصلی کاهش مشارکت دانست. هرچند دم دست‌ترین توجیه کاهش مشارکت می تواند برگزار نشدن همزمان انتخابات شوراها باشد که قاعدتا می توانست در ایجاد بیشتر شور انتخاباتی موثر واقع شود.»

توصیه باهنر به نامزدها درباره مناظره‌ها

محمدرضا باهنر، دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین در گفت‌گو با مهر، سرمایه اجتماعی را مهمترین مسئله کشور دانست و افزود: خواهش ما از کاندیداهای محترم این است که ان‌شاءالله در مناظره‌ها و کارهایی که انجام می‌دهند عمدتاً به طرح مسائلی بپردازند که می‌توانند انجام دهند و توان انجام آن را دارند همچنین راهکارهایی برای اجرای آن دارند.

باهنر در ادامه گفت: کاندیداها بدانند داستان افشاگری و لو دادن همدیگر و مسائل نظیر آن در مسیر انتخابات و مناظره‌ها اگر خدای ناکرده اتفاق بیفتد به سرمایه اجتماعی ضربه می‌زند. یعنی در نگاه مردم که تماشاگر و نظاره‌گر این حرف‌ها هستند، بیش از آن‌که رقیب تخریب شود، خود فرد گوینده تخریب می‌شود.

وی بار دیگر بر حفظ سرمایه اجتماعی تاکید کرد و افزود: سرمایه‌های اجتماعی برای کشور ما بسیار مهم است و ان‌شاءالله 2 کاندیدای محترم محبت کنند و در رابطه با برنامه‌های خودشان و اقداماتی که می‌توانند به انجام دهند، و آن اقداماتی که تعهد می‌کنند و خدای ناکرده فردا شرمنده اجرای آن تعهدات در مقابل مردم نمی‌شوند، بیان کنند.

دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین همچنین گفت: بهتر این است که دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری در رابطه با رزومه و کارهای خودشان و از تأثیراتی که در گذشته در جریان اداره مملکت داشتند، بگویند. داستان افشاگری و بگم بگم و به طور فرض رکب زدن را پیش نکشند، این اقدام‌ها سرمایه اجتماعی را تخریب می‌کند و ظلم عظیمی به نظام جمهوری اسلامی است.

شورای نگهبان: هیچ شکایت و اعتراضی از سوی نامزدها دریافت نکردیم

به گزارش ایسنا، هادی طحان‌نظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان در گفت‌وگو با برنامه تلویزیونی «زمانه» اظهار کرد: روز شنبه 9 تیر نتیجه نهایی مرحله اول انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری از سوی وزارت کشور اعلام شد و ما بر اساس قانون در فرصتی که برای دریافت شکایات و اعتراض‌ها در نظر گرفته شده بود، به این موضوع پرداختیم.

وی افزود: اطلاع‌رسانی‌های لازم صورت گرفته بود که هم از طریق سامانه «مردم ناظر» و هم از طریق مراجعه حضوری نمایندگان نامزدها و مردم به دبیرخانه شورای نگهبان، شکایات و اعتراض‌ها را دریافت کنیم.

سخنگوی شورای نگهبان اعلام کرد: خوشبختانه با وجود اینکه پیگیری‌ها و تماس‌هایی از سوی شورای نگهبان با نامزدها و ستادهای‌شان برقرار شد، هیچ کدام شکایت و اعتراضی نسبت به روند برگزاری مرحله اول انتخابات نداشتند.

طحان‌نظیف درباره شکایات مردمی هم که به سامانه «مردم ناظر» ارسال شده بود، گفت: مواردی که در روز انتخابات گزارش شده بود، جزئی بودند و در همان روز انتخابات توسط کارگروه‌های شش‌گانه که در ستاد مرکزی نظارت بر انتخابات مستقر بودند، مورد پیگیری قرار گرفت؛ برخی موارد رفع شد و برخی گزارش‌ها نیز فاقد اسناد و مدارک لازم نبودند.

وی عنوان کرد: بنابراین در روز یکشنبه 10 تیر صحت مرحله اول انتخابات ریاست‌جمهوری مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت و به وزارت کشور نیز اعلام شد.

دیدگاه جلیلی درباره سرعت اینترنت

به گزارش ایسنا، سعید جلیلی صبح امروز در نشست با فعالان اقتصاد دیجیتال کشور در نمایشگاه بین المللی تهران اظهار کرد: فیبرنوری تاکنون 40 درصد پیشرفت داشته است و یکی از مباحث مهم است که باید ادامه پیدا کند و به 100 درصد برسد.

وی افزود: سرعت اینترنت قابل دفاع نیست. سرعت اینترنت موبایل حداقل 10 برابر و اینترنت ثابت باید 50 برابر افزایش پیدا کند و این جزو برنامه‌هایی است که برای آن بررسی‌های لازم انجام گرفته است.

وی با بیان اینکه اکنون به لحاظ فنی و اقتصادی برای توسعه فیبر نوری مشکلی وجود ندارد، افزود: شعار و حرفی که پشتوانه ندارد نباید مطرح شود.

جلیلی با اشاره به مشکلات بازار ارز به خاطر فاصله زمانی تخصیص و تامین ارز، گفت: به عنوان نمونه برای تامین زیرساخت و تجهیزات، ثبت سفارشی صورت می‌گیرد و قرار است که ارز تخصیص یابد و ممکن است پس از آن در بانک مرکزی 3 تا 4 ماه طول بکشد.

وی ادامه داد: از سوی دیگر وقتی مطمئن هستید که ارز به شما تخصیص داده خواهد شد از بازار آزاد ارز را تهیه می‌کنید؛ این درحالیست که اگر این موضوع اولویت دارد باید ارز به آن تخصیص داده شود تا به بازار شوک وارد نکند.

جلیلی افزود: وزارت صمت، بانک مرکزی و در برخی موارد وزارت بهداشت یا وزارت کشاورزی باید در زمینه تخصیص ارز ورود پیدا کنند.

جلیلی با بیان اینکه اصل استفاده حداکثری از فرصت اینترنت است، گفت: جاده همیشه باید باز باشد اما یک روزی هم شاید برف باشد و بگویند آهسته حرکت کنید. اصل بر این است که همه بتوانند از اینترنت استفاده کنند.

پزشکیان باید بر عدالت‌خواهی تاکید کند

مشرق نوشت: «بررسی رسانه‌های اصلاح طلب بیانگر آن است که آنان در تحلیل چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری این انتخابات را شبیه انتخابات 1384 دانسته و به مسعود پزشکیان توصیه می کنند برای موفقیت در دوم انتخابات باید عدالتخواهانه‌تر رفتار کند.

رسانه‌های اصلاح طلب با بیان اینکه در انتخابات 8 تیرماه پویایی‌ها اجتماعی از تقسیم‌بندی سنتی جناح‌های سیاسی فراتر رفته و همه حیرانند که چگونه هم مشارکت پائین است و هم نامزد اصلاح‌طلبان رای اول را آورده است، تصریح می کنندکه در غیاب طبقه متوسط در شهرهای بزرگ، طبقات محروم و حاشیه‌ای (به‌لحاظ اقتصادی و جغرافیایی) گرایش‌های مشخص عدالت‌طلبانه را انتخاب کرده‌اند.

به باور رسانه های اصلاح طلب، هر دو نامزدی که به دور دوم می‌روند از دور بسیار به هم شبیه‌اند چرا که پیامی کلی درباره بازتوزیع منابع به جامعه داده‌اند یکسان است اما وقتی نزدیک می‌شویم می‌بینیم بسیار متفاوت از یکدیگرند. این رسانه‌ها اما در ادامه با بیان اینکه مسعود پزشکیان نماینده چپ‌گرایی دموکراتیک و سعید جلیلی نماینده پوپولیسم است، تاکید می‌کنند که در هفته آینده ما باید میان این دو گزینه، یکی از انتخاب کنیم یا می‌توانیم خودمان را کنار بکشیم.

این رسانه‌ها اعتراف می‌کنند که مردم دیگر تحمل برنامه‌های بازار آزادی جناح اصلاح‌طلب و اعتدالی را که مردم را به حال خود رها می‌کنند ندارند.

این رسانه‌ها نوشته‌اند که پزشکیان باید تا حد توان در دور دوم خودش را از گفتمان «خودت بمال» دور کند و تصویر مردی مردمی و عدالت‌خواه را که در دور اول از سوی بخش مهمی از جامعه پذیرفته شده، تقویت کند.»

***

جلسه علنی مجلس لغو شد

به گزارش ایلنا، به‌نظر می‌رسد نمایندگان با توجه به دو دوره‌ای شدن انتخابات ریاست جمهوری قصد فعالیت در این عرصه و کمک به نامزد مدنظر خود را دارند و به همین خاطر ترجیح داده‌اند که جلسات صحن برگزار نشود!

اما نکته قابل تأمل این است که نمایندگان هفته جاری را با برگزاری تنها یک جلسه به عنوان یک هفته کاری محاسبه کرده‌اند و براساس آیین‌نامه مجلس جلسات هفته آینده هم تحت عنوان «هفته حضور در حوزه‌های انتخابیه» نیز صحن علنی برگزار نخواهد شد و با توجه به تعطیلی دو هفته‌ای بعد در روزهای 25 و 26 تیر ماه یعنی تاسوعا و عاشورای حسینی نمایندگان عملا سه هفته تعطیلات خواهند داشت.

***

می‌شد از حادثه سقوط بالگرد رئیس جمهور 

اسماعیل نجار معاون وزیر پیشین کشور و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در دولت دوازدهم در گفتگو با تابناک معتقد است «از وقوع این حادثه می‌شد پیشگیری کرد.»

نجار می‌افزاید: از این حادثه نمی‌توان به عنوان بحران یاد کرد؛ چرا که در قانون مسئله بحران منهای حوادث اجتماعی، سیاسی و یا امنیتی است.

نجار معتقد است که در حاشیه مرز‌ها و در بخش‌هایی که احتمال خطر وجود دارد نباید مقامات سفر‌های هوایی داشته باشند.

او همچنین ادامه می‌دهد: در محل سقوط بالگرد رئیس جمهور ابر‌های غلیظ، باد‌های تند و ارتفاعات صعب العبوری وجود داشته و رفت و آمد هوایی پر خطر بوده است.

نجار می‌افزاید: اگر وقت رئیس جمهور کم بود باید برخی از مراسم‌های افتتاح حذف می‌شد و نباید به خاطر کمبود وقت سفر رئیس جمهور هوایی انجام میشد.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در دولت دوازدهم در مورد انتقاداتی که نحوه اطلاع رسانی پیرامون این حادثه مطرح می‌شود نیز می‌گوید: حادثه به حدی تلخ بود که اطلاع رسانی به هر نحوی انجام می‌شد قطعا کشور در بهت فرو می‌رفت، اینکه همزمان چندین مقام عالی رتبه در یک حادثه حضور داشتند اتفاق ساده‌ای نیست.

نجار در خاتمه می‌افزاید: به محض وقوع حادثه از فرود سخت سخن گفتند در حالیکه بهتر بود که درباره جزئیات این حادثه دقیق‌تر اطلاع رسانی شود، اما در مجموع نمی‌توان اطلاع رسانی پیرامون این حادثه را بد ارزیابی کرد.