دبیر: عملکرد صالحی امیری خوب بود اما هیئت اجرایی نه / نگویید سهم، بگویید حق کشتی
رئیس فدراسیون کشتی با اشاره درخواستهایش درباره مسائل مالی عنوان کرد: به جای اینکه بگویید سهم کشتی را بدهید باید اینگونه گفت که حق این رشته داده شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، علیرضا دبیر که میهمان برنامه «ورزش و مردم» بود، درخصوص موفقیتهای کشتی در سال 1400 گفت: اول که لطف خدا بود. این موفقیت برای ما نیست، برای یک تیم چند ساله است؛ از مرحوم خطیب و یزدانیخرم و حتی محمدرضا طالقانی که ما را تربیت کرد تا رسول خادم. این یک مسیر است و خدا محبت کرد که در سال 1400 خوب بودیم. البته من اسم این را موفقیت نمیگذارم، هرچند همه خوشحال بودند، اما این همه حرص و جوش میخورم تا بهتر از این شویم. این موفقیت، 30 درصد ظرفیت کشتی بود.
وی در مورد اینکه کشتی چه چیزی کم دارد؟ گفت: ما در مورد ورزشی صحبت میکنیم که همه از آن خاطره دارند. شما، خواهران، مادران و دختران ما، همه از آن خاطره دارند. ما در مورد ورزش ملی، سنتی، بومی، آیینی و دینیمان صحبت میکنیم. هر نوع صنفی با هر گرایش و قومیتی کشتی را دوست دارد. فوتبال ورزشی است که از انگلیس آمده، بسکتبال از آمریکا، جودو از ژاپن، تکواندو از کره جنوبی، ولی کشتی برای ماست و چندین هزار سال قدمت دارد. وقتی در مورد کشتی صحبت میکنیم، برای این است که وقتی کشتی میبازد، مردم خونشان به جوش میآید. من به مازندرانیها گفتم کشتی مثل دریای خزر ما است که باید از آن حفاظت کنیم. کشتی مثل پسته، نفت و خاویار ماست، بالاتر از ورزش ایران.
دبیر ادامه داد: فدراسیون کشتی کوچک است و ما زیر مجموعه وزارت ورزش هستیم، ولی کشتی بزرگتر از کل ورزش ما است. در عروسیها هیچ وقت فوتبال نمیگذارند، اما کشتی لوچو و چوخه میگیرند. این سنت قدیمی ما بوده و نشان دهنده جایگاه کشتی است. طبق آمار کمیته ملی المپیک، کشتی 65 درصد مدالهای المپیک ورزش ما را گرفته است.
قهرمان المپیک 2000 سیدنی با اشاره به مدالهای زیادی که کشتیگیران ایرانی در مسابقات جهانی گرفتهاند، گفت: حالا باید مدالهای جهانی این قهرمانان را هم محاسبه کنیم؛ عبدالله موحد یک طلای المپیک گرفته و 5 طلای جهان، حمید سوریان هم یک طلای المپیک دارد و 6 طلای جهانی. غلامرضا تختی که سه مدال المپیک دارد، هرچند میگویند 7 مدال جهانی دارد، اما دو مسابقه هم تحت عنوان فستیوال برگزار شده و او در واقع 9 مدال جهانی در کارنامهاش دارد. همچنین برادران خادم، عباس جدیدی و علیرضا حیدری، اینها تعداد زیادی مدال جهانی دارند. رضا یزدانی که چند مدال جهانی گرفته، حقش بوده که مدال المپیک بگیرد، اما نگرفته است. در واقع اگر اینها را حساب کنیم، کشتی 85 درصد مدالهای کل ورزش ایران را گرفته است. تمام حرفی که از روز اول حضورم در فدراسیون گفتم، این بود که جایگاه کشتی در نظر گرفته شود.
وی تاکید کرد: من نمیگویم تمام حق کشتی را بدهید، اما لااقل نصف حق کشتی را بدهند. در بحث «رویکرد قابلیت» گفته میشود شما وقتی موفق هستید که در دو زمینه «قابلیت فردی» و «محیط» در کنار هم موفق عمل کنید و اگر هر کدام اینها نباشد، موفقیت حاصل نمیشود. در کشتی تا الان همیشه قابلیت بوده، اما محیط آماده نبوده که خیلی از قهرمانان ما طلای المپیک نگرفتهاند. من در این دو سال زور میزنم که محیط مهیا شود. محیط همان زیرساخت، فرهنگ و شرایط اجتماعی است. آیا بودجهای که وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک میدهند، مناسب است؟ وزرا، نمایندگان مجلس و حتی خود حمید سجادی و صالحیامیری همیشه از کشتی تمجید میکنند، ولی نمیدانم و درک نمیکنم که در لایههای بعدی چه اتفاقی میافتد که کشتی به آن چیزی که باید از نظر بودجهای، نمیرسد.
رئیس فدراسیون کشتی درخصوص اینکه برخی فدراسیونها معتقدند کشتی از نظر بودجهای حق سایر فدراسیونها را میخورد، گفت: کشتی رقیب هیچ رشتهای نیست، بلکه باید به همه رشتهها برسیم. آنها هم بالا بیایند، ولی این که داریم را تضعیف نکنیم. کشتی لوکوموتیو ورزش ایران است. هر وقت کشتی خوب جلو رفته، همه رشتههای ما بالا رفتند. از این 2500 میلیارد تومانی که بودجه ورزش است، کشتی در مجموع 45 میلیارد هم نگرفته است. الان یک بحث جدی با محسن کاوه و پژمان درستکار داریم که حسن یزدانی را در چه مسابقاتی به میدان بفرستیم. ما به زور اجازه دادیم یزدانی به مازندران برود، بلافاصله برایش اتومبیل قرار دادیم تا او به اردو برگردد. ما 40 مسابقه برونمرزی داریم که 10-12 از میان آنها در سطح بسیار بالای و سایر رویدادها تدارکاتی است که اگر تیم نفرستم، حسن یزدانی به وجود نمیآید. این ورزشکاران در مسابقات بینالمللی ساخته میشوند. من مثال خودم را میزنم که 18 سالم بود و در جام یاشاردوغو با هارون دوغان کشتی گرفتم که 5 بر صفر شکست خوردم و به نماینده مغولستان هم باختم، اما دو سال بعد قهرمان جهان شدم.
دبیر افزود: ما جزو معدود رشتههایی هستیم که برای شرکت در مسابقات بینالمللی بهجز بلیت هواپیما، برای هتل و شرکت در مسابقه باید هر شب 180 یورو بدهیم. معاون وزیر گفته چرا 56 نفر با خود به مسابقه میبریم، درحالیکه این را نمیبینند در همین مسابقه، تیم آمریکا با 110 نفر و روسیه با 86 نفر میآید. میگویند چرا خبرنگار میبرید؟ اولاً که حقش هست، ضمن اینکه یک خبرنگار نوبتی میرود. حق خبرنگاران خیلی بیشتر است. شما حساب کنید 56 نفر شبی 180 یورو چقدر میشود. همه مسابقات ما اینگونه است. فدراسیون کشتی برخلاف سایر فدراسیونها، در واقع دو فدراسیون آزاد و فرنگی است. در جلسهای با لاوویچ رئیس فدراسیون جهانی داشتیم، او گفت خیلی فدراسیونهای کشتی در کشورهای مختلف دنیا در بخش آزاد و فرنگی جدا شدهاند و تشکر کرد که در ایران این اتفاق رخ نداده است.
رئیس فدراسیون کشتی تاکید کرد: هر دو رشته آزاد و فرنگی ما بدون حاشیه پیش میروند و ما در هر بخش، 5 رده سنی نونهالان، نوجوانان، جوانان، امید و بزرگسالان داریم که اعزام آسیایی و جهانی دارند. اگر میخواهیم کشتی موفق شود، بهترین کاری که انجام دادیم، نوشتن سند توسعه کشتی بود که با همکاری دانشگاه صنعتی شریف اتفاق افتاد. در این سند توسعه همه چیز تعریف شده است. آیا جایگاه کشتی ما مثل دو سال پیش است؟؛ مردم قضاوت کنند. تازه این 30 درصد ظرفیت ما است.
دبیر که در ابتدای ورودش به عرصه مدیریتی کشتی عنوان کرده بود تعداد اعضای جامعه کشتی به شدت کاهش داشته، گفت: دو سال پیش و زمانی که فدراسیون را تحویل گرفتم، طبق گفته محمدرضا طالقانی که عنوان کرده بود در زمان او یک میلیون کشتیگیر داشتیم، تعداد بیمه شدههای ما حدود 50 هزار نفر هم نمیشدند. در دوران شیوع کرونا به 30 هزار نفر رسیدیم و تمام باشگاهها تعطیل شدند، ولی امروز آمار بیش از 200 هزار نفر شده و این ارقام با کارت ملی مشخص است. ما در همین سند توسعه نوشتیم باید تعداد خانواده کشتی به 800 هزار نفر برسد. من در سفرهای استانی دیدارهایی با استاندار، شهردار، فرمانده سپاه، مسئولین شهری و مربی و کل کشتی دارم که باشگاههای زیادی داشته باشیم. افق ما سال 2028 است و این سند توسعه را بهگونهای نوشتیم که رئیس بعدی هم مجبور باشد این را دنبال کند. این برنامه مسابقات نیست، بلکه سند توسعه کشتی است و اگر به 60 درصد این هم برسیم، برای کشتی ما خوب است.
دبیر با اشاره به بدهی 58 میلیارد تومانی کشتی در بدو ورود او به فدراسیون، با تاکید بر اینکه این بدهیها صفر شده است، عنوان کرد: هفته بعد یکی از بزرگترین مجتمعهای فرهنگی - رفاهی ما که برایش بیش از 25 میلیارد هزینه کردیم، افتتاح میشود. خواست ما بودجهای 200 میلیارد تومانی برای کشتی است، اگر به 140 میلیارد هم برسیم، خوب است. هرچه کمتر از این داده شود و من باید از جای دیگری فراهم کنم. هر چقدر نتوانم فراهم کنم، کشتی پایین میرود. ما باید گدایی کنیم که این کسری بودجه جبران شود. هر چه بودجه ندهند، من زمانی را که باید در خدمت کادرفنیام باشم، میبایست در این اداره و آن اداره مشغول گدایی کردن باشم. چند روز پیش با نمایندگان مجلس تا 12 شب جلسه داشتیم، در حالی که من میتوانم این وقت را برای کشتی بگذارم.
رئیس فدراسیون کشتی افزود: من میدانم صالحی امیری و سجادی دغدغه کشتی دارند، اما لایههای دیگر را درک نمیکنم. شاخصی که در مورد بودجه میگذارند، هر کسی به آن برسد، براساس آن بودجه میگیرد. ما باید چه کار کنیم که فقط تیم فرنگی من نزدیک به 2 هزار امتیاز، یعنی دو برابر شاخص اصلی میگیرد. ما وقتی بالاتر میرویم، باید بودجه بدهند و در این باره به نظرم شاخصها ایراد دارد. کمیته ملی المپیک فقط مربوط به المپیک است، مجمع اصلی آن 29 نفر است، نه بیش از 50 نفر. ما یک تئوری «برابری» داریم که هر کسی براساس آورده خود، برداشت داشته باشد و اگر نداشته باشد، احساس نابرابری میکند. کشتی براساس آوردههایش هیچ وقت برداشت نداشته است. بیش از 30 سال است که در کشتی هستم، تمام قد ایستادم تا از آبرو و حیثیت کشتی دفاع کنم. من به بچههای تیم ملی گفتم که سلبریتی برای نظام و ناموس مردم باشند و پای مملکت بایستند. با وزیر آموزش و پرورش درخصوص کار استخدامی ملیپوشان و مربیان صحبت کردم. این وظیفه من نیست، ولی دنبالش میروم تا کار آنها را درست کنم. آنها در اردو هیچ چیزی کم ندارند و از آن طرف مسئله اخلاقی هم برایم مهم است.
دارنده 5 مدال جهانی و المپیک در موردعملکرد 4 ساله رضا صالحیامیری در کمیته ملی المپیک تصریح کرد: من عملکرد او را به دو بخش میکنم؛ یکی شخص صالحی امیری و یکی هیئت اجرایی. صالحی امیری از نظر من خوب کار کرده، ولی هیئت اجرایی نه. در چند روز گذشته دیدم حرفهای خوبی نزدند، اما من برای خدا حرف میزنم. گفتند دبیر سهمخواه و خودخواه است؛ یکی بگوید دبیر برای خودش چیزی خواسته است؟ خودشان هم میدانند شاخصشان اشتباه است. من با سند و مدرک حرف میزنم. دوره خادم، او یک هفتم بودجه را میگرفت، اما الان نگاه کنید بودجه کمیته ملی المپیک چقدر است و کشتی چقدر میگیرد. یک بار بیایند با من به طور مستقیم با عدد و رقم صحبت کنند و من خرجها و همچنین هزینههایم را میگویم. من میدانم بودجه سایر فدراسیونها هم کم است. یکی از معاونان میگفت «شما خیلی پول میگیرید». من در یک اردو، در 10 وزن باید 40 نفر را دعوت کنم، در هر وزن 4 نفر که کار پیش برود. اینها غذا نمیخواهند؟ با توجه به کالریای که در تمرین از دست میدهند، من چقدر باید خرج کنم که این کالری برگردد؟
دبیر تاکید کرد: صالحیامیری را موفق میدانم. نایب رئیس هیئت اجرایی قبل بودم، هیچ موقع نمیگذاشتم بودجه متفرقه بیشتر از بودجه قهرمانی شود، چون بودجه قهرمانی باید همان رقمی که هست، پرداخت شود، ولی بودجه متفرقه اینطور نیست. هیئت اجرایی نباید اجازه میداد که بودجه متفرقه بالا برود. خود صالحی امیری طرفدار کشتی است و حمید سجادی هم همینطور. وزیر دستور کمک میدهد اما بعد کار یک شکل دیگر میشود.
قهرمان المپیک 2000 سیدنی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه گفته میشود وضعش از نظر اقتصادی خیلی خوب است، گفت: چه لزومی دارد بگویی چقدر داری. من همین قدر دارم که محتاج کسی نیستم. شرایطم طوری بود که از 18 سالگی کاسبی میکردم، ولی از وقتی وارد سیستم شدم، دیگر کاسبی و بیزینس نکردم. الان هم جز خدا و اهل بیت نیازی به کسی ندارم. من هیچ وقت مادی زندگی نکردم و به شکلی تربیت شدم که اعتقادم این است روزی دست خداست، نه یک مقدار بالاتر و نه کمی پایینتر. صدقه سری حضرت زهرا (س) و فرزندانش، شرایطم اینطور است. یک چیزی هم بگویم که در هیچ کجای دنیا به ویژه کشتی وقتی قهرمانان به بالاترین سطح میرسند، اینطور به آنها رسیدگی نمیشود. آنها هر جا میروند مشکلشان حل میشود. نظام و همچنین مردم به آنها خوب میرسند.
وی در مورد اینکه گفته است تیم سوم کشتی به بازیهای آسیایی میرود، عنوان کرد: اگر برایشان مهم است، باید پول بدهند. آرزویم این است که پرچم ما همیشه بالا باشد و جانم را هم میگذارم، ولی با این خرجهای سنگین نمیشود. کسی هستم که کشتیام در 25 سالگی به خاطر فاصله 10 روزه بین بازیهای آسیایی و جهانی تمام شد. باید مراقب کشتیگیرانم باشم. این حق را به من بدهید که دفاع کنم. با سرمربیان تیم ملی هم صحبت کردیم، قطعاً تیم دوم یا سوم ما به بازیهای آسیایی میرود.
وی با اشاره به خاطرهای از گذشته گفت: پدرم خیلی آدم مومنی بود. ما یک هیئت داریم، سال 80 خیلی فشار آوردند که من عضو هیئت مدیرهای شوم که پدرم مدیرعاملش بود. پدرم هم اصرار داشت این اتفاق بیفتد. من وقتی عضو هیئت مدیره شدم، صبح پدرم را برکنار کردم، چون در کارم تعارف ندارم. قرار نیست برای دنیای کسی آخرتم را خراب کنم. ما الان جلسه با کادر فنی داشتیم که تیم اصلی به جهانی برود. شاید برای رشتههای دیگر بازیهای آسیایی خوب است، ولی برای کشتی اینطور نیست. نگویید سهم، بگویید حق کشتی. مدال جهانی و المپیک برای بچههای کشتی باارزش است. همیشه شرمنده بنا و درستکار هستم که برخی چیزهایی که برای تیم میخواهند را نمیتوانم تامین کنم.
دبیر در مورد ماجرای لغو سفر آزادکاران به آمریکا تصریح کرد: در نروژ با تاکید بر واژه «فرندلی و دوستانه» ما از سوی آمریکاییها به مسابقه دعوت شدیم. من اعتقاد دارم که در کشتی آزاد از آمریکا و روسیه عقبتریم و مسابقه با این کشورها هم به سود ما است و هم آنها. در کشتی فرنگی شانسی دوم شدیم و در واقع تیم اول دنیا هستیم. زمانی که به ایران برگشتیم، دعوتنامه را فرستادند. من را متهم کردند که عشق آمریکا هستم، اما اینها برایم مهم نیست. 45 روز اردو گذاشتیم، هزینه کردیم و تیم را به دبی بردیم. آنهایی که میگویند از اول نمیخواستیم به آمریکا برویم، تقوا داشته باشند. اعلام کردم باید به همه ویزا بدهید، اما یکسری شایعات درست کردند. هر تهمتی که به من میزنند، ذخیره قبرم هست. تعریفها برای کشتی، ناسزاها برای من. آن دوستی و صداقتی که گفتند، در کار نبود. سوالات عجیبی در سفارت پرسیدند. سرپرست تیم ما را 5 ساعت بازجویی کردند. به دو کشتیگیر تیم من ویزا ندادند. من تیم 7 نفره ببرم، شما من را متهم نمیکنید که عشق آمریکایی و تیم 7 نفره را بردهای؟ عزت تیم ملی کشورم و بچه مسلمانها در نظر میگیرم. پس از آن پیگیری کردند که برویم، اما گفتم باید ویزا برای همه باشد و این هم به نفع ما بود و هم آنها، اما نه اعزام تیم نصفه.
وی در پایان نیز در پاسخ به این سوال که جریانات سیاسی منطقه آیا روی کشتی هم تاثیر میگذارد؟ گفت: خیلیها میگویند ورزش سیاسی نیست، اما اینطور نیست. المپیک و رشتههایش را نگاه کنید. ورزش هرگز جدا از سیاست نیست. این همه کشورها مورد هجوم قرار گرفتند، اما محرومیتی نبود ولی برای روسیه این اتفاق افتاد. ایران، روسیه و آمریکا سه ضلع مثلت کشتی دنیا هستند. من دوست دارم ایران، آمریکا و روسیه همیشه در رقابت باشند و این باعث میشود کشتی دنیا رشد کند. هر چه ما بیشتر با هم مسابقه بدهیم، خوب است.
علیپور: دبیر، دوست خوب من است / روی موارد قانونی و اداری بحث کردیم