چهارشنبه 7 آذر 1403

دولت روحانی تقریبا با خزانه خالی و کسری بودجه بسیار تحویل رئیسی خواهد داد / توافق‌نامه با بایدن اگر به تصویب کنگره هم برسد در سنا رد خواهد شد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
دولت روحانی تقریبا با خزانه خالی و کسری بودجه بسیار تحویل رئیسی خواهد داد / توافق‌نامه با بایدن اگر به تصویب کنگره هم برسد در سنا رد خواهد شد

آصفی گفت: همان موقع که اوباما خود این توافقنامه را امضا کرده و به کنگره نبرد نیز مشخص بود که هر رئیس جمهوری بعد از او به سرکار بیاید امکان دارد که توافق را قبول نکرده و آن را اجرا نکند و الان نیز جریان به همین نحو است و بایدن بایستی توافق‌نامه را به کنگره برده و تبدیل به معاهده بکند و اگر به تصویب کنگره برسد در سنا رد خواهد شد

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ حمیدرضا آصفی، سخنگوی پیشین وزارت خارجه و سیاستمدار ایرانی است که در سابقه خود سفارت در امارات متحده عربی، آلمان و فرانسه را نیز دارد.

با آصفی درمورد کابینه احتمالی سید ابراهیم رئیسی و چالش های پیش‌روی آن گفت و گو کردیم که نکات مهم و قابل توجهی مطرح شد.

متن کامل این گفت و گو را در ادامه می‌خوانید:

*صاحب نیوز: پیش بینی شما در مورد ترکیب کابینه رئیس جمهور منتخب چیست؟

آصفی: در رابطه با چینش کابینه ایشان لیست را بسته‌اند و سامانه‌ای را که برای ثبت نام نیز گذاشته بودند بسته شده است ولی با توجه به اینکه جناب آقای رئیسی از عمق جریان اصولگرایی هستند و ایشان با حضور خود در انتخابات نیز موجب وحدت میان نیرو‌های اصولگرا شده و توانستند رئیس جمهور بشوند و طبعا جناح های اصولگرا که پایگاه متعددی هم در طبقات مختلف دارند شروع به سهم‌خواهی خواهند کرد و تمام این مسائل بر اساس گمانه است و مجلس نیز در اختیار جناح اصولگرا قرار دارد و آن نیز شرایط خاص خود را دارد و چون جناح اصولگرایان تقریبا رقیبی را برای خود نمی‌بیند، طبعا شرایط در داخل این جناح به سمت سهم خواهی و درگیری داخلی خواهد رفت.

دولت روحانی تقریبا با خزانه خالی و کسری بودجه بسیار تحویل رئیسی خواهد داد

به نظر می‌آید آن دولت جوان حزب اللهی که قرار است تشکیل بشود با مششکلات بسیار زیادی مواجه است از جمله اینکه دولت آقای روحانی تقریبا با خزانه خالی و کسری بودجه بسیار تحویل آقای رئیسی خواهد شد و به نظر می‌رسد که ایشان مشکلات عدیده‌ای را در این راه خواهند داشت.

*به نظر شما سکان دار وزارت خارجه چه کسی خواهد شد و چه رویکرد هایی را در پیش خواهد گرفت؟

صحبت‌هایی که وجود دارد مبنی بر اینکه سکان وزارت خارجه ایران بدست اقای باقری کنی قرار داده شود و به نظر بنده تعیین سیاست‌های خارجی نظام بطور مستقیم در اختیار مقام معظم رهبری بوده و البته شورای عالی امنیت ملی نیز مشورت‌هایی را ارائه می‌دهد و البته تیمی که آقای ظریف داشتند یکی از زبده‌ترین تیم‌هایی را که امکان داشت را در اختیار داشتند، با توجه به مشکلات که اقتصادی وجود دارد بایستی به توافقی رسیده شود و کشورهای غربی نیز بدنبال آن هستند که ایران از توافقات هسته‌ای خارج نشده و سریعا به برجام برگردد البته در همان دوره برجام نیز قرار بود که برجام‌های دیگری نیز به عنوان مکمل اضافه بشود که حکومت و مقام معظم رهبری نپذیرفتند و این اتفاق نیفتاد و این مذاکراتی در یک موضوع معین بود.

توافق‌نامه با بایدن اگر به تصویب کنگره هم برسد در سنا رد خواهد شد

همان موقع که اوباما خود این توافقنامه را امضا کرده و به کنگره نبرد نیز مشخص بود که هر رئیس جمهوری بعد از او به سرکار بیاید امکان دارد که توافق را قبول نکرده و آن را اجرا نکند و الان نیز جریان به همین نحو است که اگر ایران بدنبال مذاکراتی سریع است که بتواند پول‌های بلوکه شده را آزاد کند و بتواند نفت را به راحتی به فروش برساند. باید به گونه‌ای قرارداد را منعقد کند که دولت بعدی نتواند آن را نقض کند و در آمریکا در مجلس سنا که دو جناح آن تقریبا مساوی هستند و حتی شاید بعضی از دموکرات‌ها هم مخالف مذاکره با ایران باشند و طبیعتا آقای بایدن بایستی توافق‌نامه را به کنگره برده و تبدیل به معاهده بکند و اگر به تصویب کنگره برسد در سنا رد خواهد شد و حتی ترامپ نیز در مورد برخی تحریم‌های حقوق بشری مستند به قانون‌های ضد ترورسیم عمل کرده است و این تحریم‌ها را محکم کرده است و ایران نباید این امید را داشته باشد که بتواند در کوتاه مدت به منابعی که در بیرون از کشور دارد دست پیدا کند و بتواند به بازار نفت برگردد. البته سیاست دیگری نیز وجود دارد که می‌توان یک توافق 6 الی 1 ساله انجام داده و به منابع دسترسی پیدا کرد و برای بعد فکری دیگر کرد که این سیاست عمر کوتاهی دارد و جوابگو نیست و پس از این مدت مسائل دیگری نیز مطرح می‌شود. یکی از این مسائل، مسئله حضور ایران در منطقه است و یکی از مهم‌ترین آن مسئله یمن است که برای عربستان نیز بسیار مهم است و به نظر می‌رسد بدون حضور ایران این مسئله قابل حل نیست.

بنابراین مجموعه پیچیده‌ای در مذاکرات وجود دارد و ایران نیز به جز صنعت هسته‌ای و موشکی چیزی را برای مانور ندارد و در صنعت موشکی نیز مذاکره‌ای صورت نخواهد پذیرفت و البته مصوبه‌ای در مجلس ایران تصویب شده است که هر دولتی بخواهد مذاکره‌ای انجام بدهد باید ایتدا به تایید مجلس برسد و بدین ترتیب اگر آقای رئیسی قصدی برای مذاکره نیز داشته باشد به مقدار زیادی دست بسته خواهد بود. البته آقای رئیسی مطیع ولایت و رهبری هستند و به نظر بنده مشکلاتی را که دولت‌های پیشین با حکومت داشتند را نخواهند داشت اما در سیاست‌های خارجی دولت واقعا کاره‌ای نبوده و وزارت خارجه صرفا به دستورات عمل می‌کند.

دولت روحانی با طالبان مذاکره کرده است

از طرفی یک موضوع جدیدی در سیاست خارجی باز شده که خود بنده هم منتقد به این عمل دولت آقای روحانی هستم و آن هم حضور طالبان در مرزهای ایران و مذاکراتی که با این گروه صورت گرفته است و این گروه ضد شیعه و به شدت افراطی است و فقط دو دولت این گروه را به رسمیت می‌شناسند و آمریکا نیز پس از20 سال به این نتیجه رسید که با مذاکره کار را حل کند و بنده یقین دارم جنگ به سمت مرزهای شرقی ایران کشیده خواهد و البته نبروهای نظامی ما در مرزها حضور دارند و بنده تصور می‌کنم این گروه جنگ داخلی شدیدی را به راه خواهد انداخت و قطعا پس از تصرف دولت یکی از مسائل جدی در سیاست خارجه ما افغانستان خواهد بود. البته به نظر می‌رسد این یک ابزار فشاری بر ایران است که آمریکا با رها سازی آن قصد فشار را دارد. اگر مذاکراتی نیز صورت بگیرد پس از طرف‌های غربی می‌خواهند که بر سر مسائل منطقه‌ای و موشکی نیز مذاکره کنند که طبعا ایران نخواهد پذیرفت و تنش به ایران بازخواهد گشت.

*درمورد چالش آب که پیش روی دولت جدید است نظری دارید؟

ایران می‌توانست برای حل مشکل کم آبی و بحران آب روی به کشاورزی فراسرزمینی بیاورد، کاری که بسیاری از کشورها در حال انجام هستند. ایران از ابتدا در یک فلات خشک حضور داشته است و می‌بایستی آب‌های زیرزمینی خود را حفظ کند حال آنکه به گفته کارشناسان نزدیک به 70 درصد آن مصرف شده است و منجر به فرونشست زمین شده است؛ کشاورزی در ایران بایستی توسعه یافته بشود و بر روی محصولاتی مانند پسته و زعفران که آب کمی را مصرف می‌کنند و سود زیادی دارند سرمایه گذاری کند.

به نظر می‌رسد دولت آقای رئیسی آخرین برگ برنده نظام است زیرا دولت‌های قبلی اکثرا غرب گرا بوده ولی این دولت به گفته خودشان از درون جریان اصولگرایی برخواسته و قضد دارد با تشکیل دولت جوان حزب اللهی مشکلات را حل بکند.

*تشکر از همکاریتون

خواهش می‌کنم

انتهای پیام /