پنج‌شنبه 8 آذر 1403

رشته دراز ماجرای آرد تا ماکارونی / ماهیگیری سوداگران از آب گل‌آلود!

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
رشته دراز ماجرای آرد تا ماکارونی / ماهیگیری سوداگران از آب گل‌آلود!

عرضه ماکارونی در برخی فروشگاه‌ها کاهش‌یافته و نوسان قیمت نبض معیشت مردم را نامنظم کرده است، اما همه مشکلات روزهای اخیر ناشی از تصمیم دولت نیست، سوداگران دارند از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرند!

عرضه ماکارونی در برخی فروشگاه‌ها کاهش‌یافته و نوسان قیمت نبض معیشت مردم را نامنظم کرده است، اما همه مشکلات روزهای اخیر ناشی از تصمیم دولت نیست، سوداگران دارند از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرند!

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها: با افزایش قیمت آرد صنعتی طی روزهای گذشته شاهد تأثیر آن در حوزه‌های مختلف بودیم به‌طوری‌که برخی اقلام مانند ماکارونی دچار شوک قیمتی از یک‌سو و کمبود از سوی دیگر شدند.

همچنین قیمت نان‌های صنعتی و فانتزی هم طی روزهای اخیر شاهد تغییر بود و برخی نرخ نامه‌ها نیز در فضای مجازی دست‌به‌دست و از سوی متولیان تکذیب شد به‌طوری‌که رئیس اتحادیه نان‌های حجیم و نیمه حجیم گفت: با حذف ارز یارانه‌ای انواع نان‌های فانتزی، از این به بعد قیمت این محصولات به‌صورت عرضه و تقاضا و رقابتی است و نرخ نامه منتشرشده، صحت ندارد.

مطابق ابلاغیه صورت گرفته به‌صورت رسمی در حوزه صنف و صنعت بر اساس درخواست وزارت جهاد کشاورزی و تأیید سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان نرخ آرد 18 درصد سبوس‌گیری شده به ازای هر کیلو 15 هزار و 700 تومان، آرد 21 درصد سبوس‌گیری شده 16 هزار تومان و آرد 27 درصد سبوس‌گیری شده 16 هزار و 900 تومان تعیین شد.

چرایی یک تصمیم

به گفته مسئولان ازجمله وزیر جهاد کشاورزی این تصمیم به دلیل آن گرفته‌شده است که از ابتدای سال جاری تاکنون قاچاق آرد به برخی کشورهای همسایه با توجه به رشد قیمت‌های جهانی به‌شدت افزایش‌یافته است و دلالان با خرید آرد از صنایع اقدام به فروش آن‌ها در مرز با قیمت تا 600 و 700 هزار تومان و حتی تا یک‌میلیون تومان می‌کنند.

نمونه این تخلفات را می‌توان در عرضه خارج از شبکه آرد سهمیه‌ای دید به‌طوری‌که همین چند روز پیش بود که آردهای یارانه‌ای به‌جای سفره مردم از یک کارخانه آرد در علی آبادکتول سر درآورد.

حسینعلی ایزد دادستان عمومی و انقلاب علی‌آباد کتول گفته بود: بررسی‌های اولیه نشان می‌دهد، این آردها از برخی نانوایی‌های دولتی یکی از استان‌های هم‌جوار خریداری و به این کارخانه منتقل می‌شد.

وی با بیان اینکه آردهای خریداری‌شده، دوباره بسته‌بندی و به قیمت آزاد در بازار فروخته می‌شد، گفت: 25 تنُ آرد توقیف‌شده و برای مالک کارخانه هم پرونده تشکیل شد.

جسارت دولت برای واقعی سازی قیمت گندم و آرد صنف و صنعت

اما این تصمیم دولت کارخانه‌های ماکارونی، رشته، شیرینی و شکلات و قنادی‌ها را متأثر کرد چراکه تاکنون آرد موردنیاز خود را با یارانه و به‌صورت سهمیه‌ای دریافت می‌کردند.

عطاءالله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندم کاران کشور در خصوص گندم صنف و صنعت گفته است: یک‌میلیون و 800 تا دو میلیون تن مصرف گندم در این صنف سالانه داریم که صرف کارخانه‌های ماکارونی و سایر صنایع می‌شود اما اعتقاد من این است که به این حد از گندم در صنف و صنعت نیاز نداریم و به دلیل تفاوت قیمت و رانتی که وجود دارد آمار بالاست و تفاوت قیمت سبب افزایش تقاضا شده است.

هاشمی ادامه داد: متأسفانه دولت‌ها این جسارت را نداشتند که در واقعی سازی قیمت گندم صنف و صنعت به میدان بیایند و هرساله این کار را به سال بعد موکول می‌کردند؛ حتی در سال گذشته قرار بود این اتفاق رخ دهد اما رخ نداد که نهایتاً این کار به سال 1401 موکول شد.

وی با اشاره به اینکه کارخانجات اعلام آمادگی کرده و نیاز کشور هم این بود، گفت: در جلسه‌ای تشکیل شد قرار شد در سال جاری گندم کیلویی 12 هزار تومان به صنف و صنعت داده شود و کارخانجات دیگر گندم یارانه داری دریافت نخواهند کرد.

وی افزود: نرخ آرد 18 درصد سبوس‌گیری شده به ازای هر کیلو 15700 تومان، آرد 21 درصد سبوس‌گیری شده 16,000 تومان و آرد 27 درصد سبوس‌گیری شده 16,900 تومان تعیین شد.

واکنش مجلسی‌ها؛ وزیر جهاد فراخوانده می‌شود؟

اما این تصمیم دولت موجب واکنش مجلس شورای اسلامی هم شد به‌طوری‌که طی روزهای اخیر خبرهایی از احضار وزیر جهاد کشاورزی به مجلس به گوش می‌رسد.

علی نیکزاد نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی بعدازظهر امروز چهارشنبه در نشست بازاریان اردبیل به این موضوع گریزی زد و گفت: به‌هیچ‌وجه افزایش قیمت آرد معقول نیست و دولت باید تدبیری مناسب برای پرداخت یارانه نقدی آرد و نان انجام داده و دل‌نگرانی مردم را کاهش دهد.

روایت احمد وحیدی از تصمیم دولت و قول رفع مشکلات

امروز احمد وحیدی وزیر کشور هم در جریان سفر به مازندران به این موضوع واکنش نشان داد و در گفتگو با خبرنگاران درباره کمبود اقلامی نظیر روغن و ماکارونی در کشور اظهار داشت: در داخل کشوری کمبودی در زمینه اقلام اساسی وجود ندارد اما متأسفانه به دلیل اختلاف قیمت‌ها، مقدار زیادی کالا به‌صورت غیرقانونی از مرزها خارج شد که ستاد مبارزه با قاچاق کالا برخورد با آن را در دستور کار قرار داده است.

وی با اظهار اینکه با هرگونه قاچاق کالا برخورد می‌شود، گفت: ممکن است برخی‌ها اقلام و کالاها در انبارها نگه‌داشته شده باشد تا باقیمت‌های جدید به بازار عرضه شود که اگر این امر خلاف ضابطه باشد، احتکار محسوب شده و با آن برخورد می‌شود.

وزیر کشور ادامه داد: وزارت جهاد، صمت و... به دنبال آن هستند تا کمبودهای احتمالی کالاها را جبران کنند.

وحیدی در رابطه با افزایش قیمت ماکارونی هم گفت: در حال حاضر ماکارونی موجود بر اساس نرخ سابق آرد ارائه می‌شود ولی با توجه به افزایش قیمت آرد در بخش صنف و صنعت اگر بنا شد اضافه بر آن قیمت، این محصول عرضه شود در آینده دولت آن را از طریق تأمین یارانه‌ها جبران خواهد کرد.

گزارش خبرنگاران استانی مهر از وضعیت بازار ماکارونی و نان

و اما خبرنگاران مهر در استان‌های مختلف وضعیت امروز چهارشنبه بازار را رصد کردند که متأسفانه علاوه بر کمیاب شدن ماکارونی خبرهای خوبی از وضعیت روغن و برنج هم به گوش نمی‌رسد.

گزارش خبرنگار مهر از مازندران حکایت از کمیاب شدن ماکارونی در سطح فروشگاه‌ها است. یک شهروند ساروی می‌گوید که امروز ماکارونی را با نرخ 24 هزار تومان خریده است.

اطلاعات دریافتی از خبرنگار استانی مهر در کرمانشاه هم حاکی از آن است که وضعیت موجودی ماکارونی در بازار مناسب نیست، میزان اندک ماکارونی توزیعی هم چند برابر قیمت و با افزایش حدود 300 درصدی نسبت به سابق به فروش می‌رسید.

یک شهروند کرمانشاهی می‌گوید: متأسفانه فقط تعداد محدودی ماکارونی فروخته می‌شود و به هر نفر تنها یک بسته می‌رسد.

همچنین خبر افزایش قیمت نان ساندویچی در کرمانشاه هم به‌سرعت در شهر و فضای مجازی در حال چرخیدن است و برخی شایعات حکایت از اعمال نرخ جدید از شنبه به ازای هر عدد 10 هزار تومان دارد.

در استان اردبیل هم کمیاب شدن ماکارونی به بحث اصلی تبدیل‌شده و مردم هم نسبت به افزایش قیمت‌ها نگران هستند.

یک شهروند اردبیلی به خبرنگار مهر گفته است: ماکارونی وجود دارد اما فروشگاه‌ها اعلام می‌کنند که کالا وجود ندارد و تمایلی به افزایش موجودی از محل انبارها ندارند.

گزارش خبرنگار مهر از شهر تبریز هم نشان می‌دهد که ماکارونی در مرکز آذربایجان شرقی به‌تنهایی فروخته نمی‌شود و باید در کنار اجناس دیگر خریداری شود و آن‌هم به‌صورت محدود و هر نفر تنها یک بسته!

یک شهروند تبریزی می‌گوید: ماکارونی فرمی در برخی فروشگاه‌ها موجود است اما اسپاگتی با توجه به اینکه بسیاری از افراد استفاده می‌کنند و خریدار آن زیاد است همچنان کمیاب است.

وی ادامه می‌دهد: فروشگاه‌های بزرگی هم که ماکارونی دارند به قیمت بالایی می‌فروشند مثلاً بسته یک کیلویی 16 تا 20 هزار تومان به فروش می‌رسد.

خبرنگار مهر در قزوین هم گزارش می‌دهد که ماکارونی طی روزهای اخیر در قزوین نایاب و این امر منجر به نارضایتی مردم شده است.

سوداگران و ماجرای تکراری احتکار!

اما واکنش‌ها به تصمیم جدید دولت تنها به کمیاب شدن ماکارونی و افزایش قیمت‌ها محدود نشد، احتکار کالاهای اساسی رویکرد دیگر سوداگران بود. به‌عنوان نمونه امروز چهارشنبه در مشهد اقلام زیادی کشف و ضبط شد.

سید علی‌اکبر نصری سرآسیا رئیس اداره نظارت و بازرسی جهاد کشاورزی شهرستان مشهد در خصوص میزان کالاهای اساسی احتکار شده در انبارهای مشهد اظهار کرد: یک هزار و 500 حلب 16 کیلویی روغن سرخ‌کردنی، یک هزار و 300 تن روغن کره‌ای مخصوص قنادی 10 کیلویی و 192 حلب 16 کیلویی روغن صاف قنادی و همچنین 200 کیسه 50 کیلویی آرد نول صنف قنادان از چند انبار کشف و ضبط و انبارها جهت بررسی پلمب شد.

وی افزود: این محموله با همکاری بازرسان جهاد و اطلاعات سپاه در مصلی مورد پایش، شناسایی و پلمب قرار گرفت.

رئیس اداره نظارت و بازرسی جهاد کشاورزی شهرستان مشهد ادامه داد: پس از هماهنگی‌های لازم با اداره تعزیرات حکومتی خراسان رضوی کالاهای احتکار شده با نرخ مصوب در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد.

وی با بیان این‌که قیمت این محصولات در بازار به قیمت یک میلیارد و 400 میلیون تومان است، عنوان کرد: محل ذخیره روغن‌های مکشوفه احتکاری با همکاری اطلاعات سپاه پلمپ شد که در این بازرسی متهمین دستگیر و با تشکیل پرونده برای طی مراحل قانونی به مرجع قضائی معرفی شدند.

تکذیب قوی و جدی افزایش قیمت نان سنتی!

روی دیگر شایعات به حوزه نان سنتی برمی‌گردد تا این بار مسئولان باقوت و پرتکرار این موضوع را تکذیب کنند. علاوه بر اطلاعیه‌های وزارت جهاد کشاورزی، مسئولان استانی و سازمان‌های جهاد در استان‌ها نیز افزایش قیمت نان سنتی را هم تکذیب کردند.

وحید کاظم‌زاده سخنگوی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی خبر منتشرشده در فضای مجازی درباره گران شدن نان سنتی را تکذیب کرد.

حشمت‌الله عسگری معاون اقتصادی استاندار تهران هم امروز در جلسه کارگروه آرد و نان استان تهران اظهار داشت: قیمت نان در سال جاری همان مصوبه سال گذشته است و هیچ‌گونه افزایش قیمتی در این زمینه نداریم.

وی با تأکید بر ضرورت بازرسی و نظارت بیشتر دستگاه‌های نظارتی و اجرایی ذی‌ربط و همکاری اتحادیه نانوایان افزود: هرگونه افزایش قیمت نان مبنای قانونی ندارد و قطعاً با متخلفین برخورد قانونی صورت خواهد پذیرفت.

معاون اقتصادی استاندار تهران عنوان کرد: گستره نظارت‌ها نباید مختص به‌روزهای خاصی باشد؛ چراکه این موضوع باعث تعطیلی، کم‌فروشی و سو استفاده متخلفین به‌ویژه در ایام تعطیل خواهد گردید.

عسگری از فرمانداران شهرستان‌ها خواست ضمن تقویت اکیپ‌های گشت و بازرسی در حوزه آرد و نان نسبت به مدیریت این حوزه حساسیت دوچندانی داشته و اداره غله نیز با همکاری و تعامل بیشتر با فرمانداران نسبت به افزایش اختیارات و تصمیم‌گیری‌های این حوزه نهایت همکاری را به عمل‌آورند.

رضا طاهر خانی فرماندار دماوند نیز با بیان اینکه قیمت نان سنتی هیچ‌گونه افزایشی در شهرستان نداشته است، افزود: شایعاتی که در فضای مجازی مبنی بر افزایش قیمت نان سنتی اعم از نان بربری، سنگک، لواش و وجود دارد، تکذیب می‌شود.

فرماندار دماوند با اشاره به اینکه هرگونه افزایش قیمت نان سنتی توسط نانوایان تخلف است، افزود: همشهریان می‌توانند از طریق سامانه تلفنی گویای 124 تخلفات صورت گرفته در این خصوص را گزارش کنند که سریعاً از طریق بازرسین بررسی و با فرد متخلف برخورد خواهد شد.

طاهر خانی با اشاره به قیمت نان‌های فانتزی در شهرستان افزود: از ابتدای اردیبهشت به دلیل اینکه آرد نان‌های فانتزی به قیمت آزاد به نانوایان ارائه شد، قیمت آن در شهرستان رقابتی بوده و شامل قیمت‌گذاری نیست.

وی در ادامه عنوان کرد: قیمت‌گذاری نان‌های فانتزی و حجیم رقابتی است، زیرا آرد آن‌ها آزاد است.

فرماندار دماوند با اشاره به تشدید نظارت‌ها در سطح شهرستان دماوند از واحدهای صنفی افزود: بازرسان در سطح شهرستان در تمامی روزهای هفته فعال هستند و با واحدهای نانوایی متخلف به‌طور قاطع برخورد خواهند کرد.

وعده دولت برای پرداخت یارانه نان

اما حالا با تغییرات صورت گرفته در زمینه نرخ آرد صنف و صنعت مسئولان باید ضمن ارائه تسهیلات حمایتی به تولید، یارانه این بخش را به‌گونه‌ای مستقیماً به مردم بدهند. از سوی دیگر توقع می‌روند نظارت‌ها بر روند تنظیم بازار و رفع دغدغه‌های مردم جدی‌تر شود.

حشمت‌الله عسگری معاون اقتصادی استاندار تهران با اشاره به آزادسازی قیمت آرد موردنیاز بخش صنف و صنعت معتقد است که: یکی از دغدغه‌های واحدهای تولیدی و صنایع غذایی آرد محور، تأمین آرد موردنیاز این واحدها است.

وی تأمین منابع مالی موردنیاز آرد را از دیگر مسائل موردنظر این واحدها دانست و افزود: تأمین منابع مالی موردنیاز آن‌ها به‌منظور جلوگیری از وارد آمدن هرگونه آسیب باید در دستور کار قرار گیرد.

معاون اقتصادی استاندار تهران عنوان کرد: انتظار می‌رود با تغییرات حاصل‌شده در قیمت آرد صنف و صنعت خروج آرد از شبکه اصلی توزیع مدیریت شود و نباید منجر به اخلال در شبکه توزیع آرد شود.

علی تشنه دل رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت سمنان هم در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه هم‌اکنون قیمت آرد برای واحدهای صنفی و صنعتی ما در سطح استان واقعی شده است، تأکید داشت: در این شرایط بیم آن می‌شود که آرد مصرفی موردنیاز مردم سر از آزاد فروشی و مسائل دیگر دربیاورد که در این زمینه نظارت‌ها بیشتر می‌شود.

وی با بیان اینکه تعاون روستایی استان سمنان نیز در زمینه آرد، مأمور شده تا نظارت را بیشتر کنند تا خدایی ناکرده در حق مردم اجحافی صورت نگیرد، افزود: در کنار مقوله آرد مصرفی مردم، حتماً می‌بایست کیفیت نان ارائه‌شده به مردم نیز مورد نظارت قرار گیرد زیرا بسیاری از مردم درباره کیفیت نان سطح شهرها، مطالباتی دارند.

بنابراین گزارش، جواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی به‌عنوان اصلی‌ترین متولی تصمیم اتخاذشده وعده داده است که آرد مربوط به نان صنف و صنعت آزادشده است و برای جبران آن طی روزهای آینده دولت با واریز مبلغی در قالب یارانه، این افزایش قیمت را جبران خواهد کرد که بیشتر از هزینه ناشی از این گرانی خواهد بود.

یک مسئول در وزارت اقتصاد هم گفته است: بر اساس استاندارد مصرفی خانوارها و تغییر قیمت نان، یارانه مستقیم نان به همه مردم پرداخت می‌شود. با استفاده از زیرساخت بانکی، مردم به هنگام خرید نان، به همان قیمت قبلی پول پرداخت می‌کنند و مابه‌التفاوت آن را دولت پرداخت می‌کند. مزیت این کار این است که افرادی که بیش از الگو مصرف کنند باید الگوی مصرف را اصلاح یا به قیمت آزاد خریداری کنند. افرادی هم که مصرف آن‌ها کمتر از الگوی استاندارد است پولی هم برای آن‌ها می‌ماند. بنابراین نان برای مردم گران نمی‌شود.

باید منتظر ماند و دید تصمیمات دولت برای ایجاد ثبات در بازار، تأمین رضایت و کالای موردنیاز مصرف‌کننده با قیمت متعادل و ساماندهی وضعیت در حوزه تولید به کجا خواهد رسید.

رشته دراز ماجرای آرد تا ماکارونی / ماهیگیری سوداگران از آب گل‌آلود! 2
رشته دراز ماجرای آرد تا ماکارونی / ماهیگیری سوداگران از آب گل‌آلود! 3
رشته دراز ماجرای آرد تا ماکارونی / ماهیگیری سوداگران از آب گل‌آلود! 4
رشته دراز ماجرای آرد تا ماکارونی / ماهیگیری سوداگران از آب گل‌آلود! 5
رشته دراز ماجرای آرد تا ماکارونی / ماهیگیری سوداگران از آب گل‌آلود! 6
رشته دراز ماجرای آرد تا ماکارونی / ماهیگیری سوداگران از آب گل‌آلود! 7