رشد قابل قبول سهم لرستان از بودجه 1400
خرم آباد - ایرنا - بودجه سال 1400 کل کشور چند روزی است که از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی ارایه شده و آنچه که از بندها و تبصره های بودجه به چشم می آید، افزایش سهم استانها از بودجه سال آینده کشور است.
استان لرستان با بیش از یک میلیون و 760 هزار نفر، سیزدهمین استان کشور از نظر جمعیت میباشد.
لرستان بین 2.9 تا سه میلیون تن تولید کشاورزی و باغی دارد، 800 هزار هکتار زمین زراعی و 42 هزار و 600 هکتار باغ مثمر با تولید 280 هزار تن ظرفیت بزرگی برای این استان محسوب می شود و در حالیکه پنج میلیارد و 300 میلیون تومان ارزش تولیدات کشاورزی لرستان در زیر بخشهای زراعی، دامی و باغی است اما به دلیل کم توجهی به صادرات محصول، ارزش افزوده آنچنانی نصیب مردم نشده است.
این استان رتبه نخست تولید ماهیان سردابی کشور را در بین استانهای غیرساحلی دارد و همواره جز 5 استان نخست پربارش کشور بوده اما متوسط زمین های آبی آن 23 درصد است درحالیکه این رقم در کشور به حدود 45 درصد رسیده است.
ذخیره معادن استان 5بیش از 600 میلیون تن برآورد شده که عمده آن سنگ لاشه و تزیینی است و لرستان در حالی 2 درصد ذخیره سنگ کشور را دارد که حدود 6 درصد میزان استخراح کشور را دارا است.
2500 کیلومتر رودخانه دایمی و فصلی با بیش از 50 آبشار، 2 میلیون و 100 هزار هکتار جنگل و مرتع، منطقه حفاظت شده اشترانکوه با وسعت 106607 هکتار و منطقه حفاظت شده سفید کوه با 69500 هکتار از جمله ثرو های طبیعی و خدادادی استان است.
مجموع آثار غیر منقول ثبت شده استان بیش از 2 هزار و380 و مجموع کل آثار لرستان در فهرست ملی کشور بیش از 2هزار و 470 اثر رسیده است.
مطابق آمار ارائه شده از نتایج بیکاری در فصل بهار 99 لرستان با 21 درصد بیکاری بیکارترین استان کشور است.
نرخ بیکاری لرستان در بهار امسال به 21 درصد رسیده در حالی که این نرخ در مدت مشابه پارسال16.3 بوده است همچنین این استان رکوددار رتبه نخست تورم مسکن در کشور می باشد.
هرچند سیل فروردین 98 بیش از10 هزار میلیارد تومان به این استان خسارت زد اما وقوع دو فقره سیل نسبتا خسارت بار قبل از آن در آبان و بهمن 97 هم حدود حدود هزار میلیارد تومان خسارت به بار آورد و در اسفند 98 نیز چهار هزار و 77 واحد روستایی و 168 واحد شهری استان در سیل 5 و 6 اسفندماه تخریب شد، یکهزار و 200 واحد شهری و روستایی نیز در این سیل خسارت و در مجموع این مرحله وقع سیل نیز 2 هزار و 500 میلیارد تومان به لرستان خسارت زد.
در سیل 98 لرستان آب آشامیدنی 679 روستا و 15 شهر، سامانه مخابراتی 9 شهر، شبکه دیتای 360 روستا، گاز 173 روستا و سه شهر و راه 870 روستای استان قطع شد.
در مجموع 18هزار فرصت شغلی بر اثر این سیل در این استان از بین رفت.
برآورد این خسارت ها حدود 10 هزار میلیارد تومان و خسارت 35 هزار واحد مسکونی از عمده ترین تبعات این حادثه است.
برآورد سیل به زیرساخت های لرستان 10 هزار میلیارد تومان عنوان شده، رقمی که به گفته مسئوولان با روال های عادی تخصیص اعتبارات برای استان محرومی چون لرستان دهها سال طول می کشد تا این استان به روزهای قبل از فاجعه بازگردد.
اکنون که بودجه کل کشور در دستان نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تصمیم گیری و تصویب نهایی قرار گرفته بد نیست نمایندگان گوشه چشمی نیز به این استان داشته باشند.
با نگاهی به بودجه کل کشور می بینیم که مجموع اعتبارات استان لرستان رقمی معادل یک هزار و 200 میلیارد تومان در بخش جاری و عمرانی است در بخش جاری 624 میلیارد تومان و در بخش عمرانی 621 میلیارد تومان برای لرستان در لایحه بودجه دیده شده است که این رقم اعتباری با رشد مطلوبی پیش بینی و مصوب شده است که امیدواریم تخصیص آن هم 100 درصد باشد تا توسعه همه جانبه استان را شاهد باشیم.
در بودجه سال آینده 68 پروژه به نام لرستان در لایحه بودجه کل کشور پیش بینی شده است که این پروژه ها در بخش آب، راهسازی، درمانی و بیمارستانی، ورزشی، فرهنگی، گردشگری، دانشگاهی و آموزشی برای همه شهرستان های استان است که هرکدام از این پروژه ها اعتبار جداگانه ای دارد. پس دستگاه های اجرایی و متولی باید برای تخصیص همه این اعتبارات تلاش جدی داشته باشند.
برخی از این پروژه ها شامل نیروگاه آبی در خرم آباد با اعتبار 150 میلیارد ریال، نیروگاه آبی رودبار در الیگودرز با اعتبار 300 میلیارد ریال و 20 درصد رشد نسبت به سال 99، احداث راه آهن اصفهان - داران وازنا با اعتبار 400 میلیارد ریال و حدود 48 درصد رشد، احداث راه آهن دورود - خرم آباد - بروجرد با یک هزار و 200 میلیارد ریال و 166 درصد رشد، احداث راه اصلی اتصال پلدختر به آزادراه پل زال با 10 میلیارد ریال بدون افزایش اعتبار و چند طرح مهم در حوزه راه و شهرسازی و شرکت مادر تخصصی ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور است.
همچنین آبرسانی به شهر خرم آباد با 70 میلیارد ریال و 250 درصد رشد، آبرسانی به بروجرد با 70 میلیارد ریال اعتبار و 133 درصد رشد، ساختمان شبکه آبیاری و زهکشی آبسرده بروجرد، ایوشان و کاکارضا در خرم آباد، کمندان ازنا، مروئک دورود، احداث خط تکمیلی انتقال آب از سد کاکارضا به تصفیه خانه خرم آباد، احداث سد خاکی عالی محمود در الیگودرز با 40 میلیار ریال اعتبار با 60 درصد رشد و چند طرح در حوزه ساختمان سد آبسرده بروجرد، سد تنگ معشوره کوهدشت، سد حوضیان الیگودرز، سد زیبامحمد خرم آباد، سد شهید بروجردی بروجرد، سد کمندان ازنا، سد و تونل کاکارضا خرم آباد و سد تاج امیر دلفان است که هرکدام اعتباراتی برای آنها پیش بینی شده است.
در بودجه سال آینده در حوزه شرکت آب و فاضلاب لرستان نیز برای ایجاد تاسیسات فاضلاب شهرهای ازنا، الشتر، بروجرد، پلدختر، خرم آباد، دورود، کوهدشت و نورآباد هرکدام اعتباراتی پیش بینی شده است.
احداث بیمارستان آموزشی جایگزین عشایر خرم آباد با 515 تخت و 100 میلیارد ریال اعتبار و 100 درصد رشد نسبت به سال گذشته، احداث بیمارستان جایگزین دورود با 50 میلیار ریال اعتبار، بهبود استاندارد تجهیزات بیمارستان ها، تعمیرات اساسی بیمارستان ها، احداث بیمارستان کوهدشت با 250 تخت و اعتبار 50 میلیارد ریال و توسعه بیمارستان امام حسین (ع) دورود از جمله پروژه های حوزه درمانی و بیمارستانی است که در لایحه بودجه 1400 برای آنها اعتباراتی تصویب شده است که امیدواریم همه این اعتبارات تخصیص داده شود.
تکمیل مجموعه ورزشی خرم آباد و احداث ورزشگاه های خرم آباد، الیگودرز و بروجرد در حوزه ورزش و احداث مجتمع فرهنگی در خرم آباد در حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در بودجه سال 1400 دیده شده است.
ساماندهی و تملک مجموعه تاریخی قلعه فلک الافلاک با 35 میلیارد ریال و 16 درصد رشد اعتباری نسبت به سال 99 از طرح های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است.
همچنین اعتباراتی برای دانشگاه لرستان، دانشگاه فنی و حرفه ای، دانشگاه آیت الله بروجردی و دانشگاه لرستان مرکز آموزش عالی کوهدشت نیز در بودجه سال 1400 گنجانده شده است.
بر این اساس شهرستان های مختلف لرستان دارای بودجه های خاص هستند که طبق تحلیل آماری بودجه لرستان در سال 1400 بودجه شهرستان خرمآباد 312 میلیارد تومان، بروجرد 306 میلیارد تومان، دورود 239 میلیارد تومان، ازنا 185 میلیارد تومان، الیگودرز 149 میلیارد تومان، پلدختر 54 میلیارد تومان، کوهدشت 45 میلیارد تومان و دلفان 14 میلیارد تومان است.
سیدموسی خادمی استاندار لرستان درباره بودجه سال 1400 گفت: افزایش بودجه سال آینده استان در بخش های جاری و عمرانی را شاهد هستیم به طوری که بودجه لرستان در بخش جاری امسال رقمی معادل 407 میلیارد تومان است که با پیگیری های صورت گرفته به عدد 624 میلیارد تومان برای سال 1400 رسیده و رشد 65.7 درصدی را به خود اختصاص داده است.
خادمی اظهار داشت: در حوزه عمرانی نیز بودجه استان از 327 میلیارد تومان در سال جاری به رقم 621 میلیارد تومان برای سال آینده رسیده که با توجه به آن 80 درصد رشد داشته است، براساس این آمارها، افزایش اعتبارات برای استان خوب بوده است، امیدواریم با تلاش مدیران دستگاه های اجرایی، از این اعتبارات در جهت توسعه استان بهره لازم را ببریم.
استاندار لرستان در خصوص وضعیت پروژه های استان گفت: در حوزه پروژه های نیمه تمام استان، طرح هایی که پیشرفت فیزیکی بالاتری دارند در اولویت تخصیص بودجه قرار گرفته و عملیات تکمیل آنها اجرایی می شود. همچنین در خصوص پروژه آزاد راه خرمآباد به اراک که در حال فعالیت است تمامی منابع مالی این پروژه تامین شده است.
همچنین مرتضی محمودوند نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی درباره بودجه سال آینده استان گفت: تلاشهای مداوم و موثر برای افزایش بودجه لرستان در سال آینده انجام شده است، از اولین روزهای شروع به کار مجلس یازدهم تاکنون در خصوص افزایش بودجه لرستان محکم و بیتعارف با بسیاری از مسئولان تاثیرگذار نظام و دولت رایزنیها یی صورت گرفت.
محمودوند خاطرنشان کرد: با تلاش همه جانبه مسئولان و نمایندگان مجلس این اعتبارات برای لرستان در لایحه بودجه سال آینده پیش بینی شده است و مسئولان امر برای افزایش بودجه استان قول مساعد دادهاند؛ امیدواریم در بودجه سال آآینده افزایش قابلتوجهی در بودجه استان لرستان داشته باشیم.
لایحه بودجه 1400 کشور روز دوازدهم آذرماه تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است و تا بررسی کامل این بودجه زمان زیادی باقی مانده است، اکنون زمانی است که همه تلاش کنند تا بودجه پیشنهادی برای لرستان که رشد قابل قبولی دارد به طور کامل برای لرستان تصویب شود و حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی می توانند برای جلوگیری از کاهش بودجه در نظر گرفته شده تلاش جدی داشته باشند.
*س_برچسبها_س*