جمعه 5 بهمن 1403

روایت سه نماینده از جلسه غیر‌علنی مجلس

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
روایت سه نماینده از جلسه غیر‌علنی مجلس

مجلس شورای اسلامی در دو روز گذشته دو جلسه غیرعلنی برای بررسی تحولات سوریه برگزار کرده است. نخستین نشست غیرعلنی مجلس صبح روز دوشنبه با حضور عباس عراقچی، وزیر امور خارجه برگزار شد. روز گذشته نیز مجلس در همین راستا جلسه غیرعلنی را با حضور سردار حسین سلامی، فرمانده سپاه برگزار کرد. در همین راستا «دنیای اقتصاد» در گفت‌وگو با سه نماینده مجلس، جمع‌بندی این دو جلسه غیرعلنی و برنامه جمهوری اسلامی...

سردار سلامی دیروز در جلسه غیر‌علنی مجلس تحولات سوریه را تشریح کرد

حسینعلی حاجی‌دلیگانی، نایب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس با اشاره به جلسات غیر‌علنی مجلس، گفت: «هنوز برای تجزیه و تحلیل اتفاقی که در سوریه افتاده شاید زود باشد و باید یک مقدار بیشتر بدانیم. اما آنچه آقایان آمدند و توضیح دادند حاکی از این بود که اطلاع داشتند که چنین آموزش‌ها و تهییج نیرو در حال به وجود آمدن است، اما اینکه ارتش سوریه در زمان کوتاهی تسلیم شود را هیچ کس باورش نمی‌شد.»

او ادامه داد: «اتفاقاتی که بعد از تسلیم شدن ارتش سوریه رخ داد، نشان می‌دهد که هزینه تسلیم شدن چقدر بالا است. چون ارتش سوریه که سالیان سال حقوق گرفته بود و صدها میلیارد دلار تسلیحات و هواپیماهای مدرن برای دفاع از این کشور خریداری و تامین کرده بود، امروز مشاهده می‌کند که همه این تسلیحات از سوی رژیم صهیونیستی بمباران می‌شود و هیچ کس در دنیا صدایش درنمی‌آید. به هر حال اینها هزینه تسلیم شدن این‌چنینی است که کشور سوریه می‌پردازد. از سوی دیگر تانک‌های رژیم صهیونیستی تا 40 کیلومتری دمشق آمده است و کشورهای عربی با وجودی که سوریه یک کشوری عربی است، صدایشان در نمی‌آید و کاری هم انجام نمی‌دهند.»

نایب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس خاطرنشان کرد: «در این سال‌ها ایران به خاطر خدماتی که بشار و به خصوص پدرش در زمان جنگ تحمیلی داشتند و یک تنه از کشورهای عربی جدا شدند و از ایران حمایت کردند، مدتی حمایت‌های معنوی و نظامی از سوریه داشت. اما ترکیه در این زمینه باید پاسخگو باشد؟»

حاجی‌دلیگانی به جمع‌بندی جلسات غیر‌علنی مجلس اشاره و تاکید کرد: «بالاخره این اتفاقات افتاده، ولی ما باید تا جایی که می‌توانیم اشراف‌مان را نسبت به مسائل منطقه بیشتر کرده و توجه کنیم که نهضت‌هایی که در منطقه ایجاد شدند و جبهه مقاومتی که ایجاد شده هر کدام در جایگاه خودشان بتوانند اقدام کنند. علاوه بر اینکه حمایت‌های ما از جبهه مقاومت ادامه پیدا می‌کند، آنها هم باید بتوانند خودشان از ابعادی که لازم است خوداتکا باشند و هم خودشان را تقویت کنند.»

او با اشاره به جلسات مجلس با وزیر و فرمانده سپاه در خصوص برنامه جمهوری اسلامی ایران در خصوص تحولات اخیر سوریه نیز تصریح کرد: «هیچ گونه اختلافی میان میدان و دیپلماسی در قضیه تحولات سوریه نبود و این یک حسن است. جلسات نشان داد که میدان و دیپلماسی کاملا با هم هماهنگ عمل می‌کنند و این جای شکر دارد. همچنین دیدیم که برای آینده نیز در حال بررسی و برآورد هستند تا بتوانند مسائل منطقه را رصد کنند و آمادگی‌های لازم صورت بگیرد.»

این نماینده مجلس در مورد احتمال مذاکره جمهوری اسلامی ایران با گرو‌ه‌های مسلح حاکم بر سوریه، اظهار کرد: «این‌طور نیست که بگوییم جمهوری اسلامی ایران وارد مذاکره می‌شود، اما ارتباطات باید همیشه حفظ شود و کانال‌های ارتباطی باید برای انتقال برخی از مسائل وجود داشته باشد. بر همین اساس به نظر می‌رسد کانال‌هایی باشد که مسائل منتقل شود. نمی‌تواند کانال‌هایی وجود نداشته باشد. در دنیای امروز با دشمن هم ممکن است کانال‌های ارتباطی داشته باشیم یعنی شماره تلفن یا شماره کانالش را داشته باشیم.»

احتمال تغییر تاکتیک

مجتبی یوسفی، عضو هیات رئیسه مجلس نیز با اشاره به جلسات غیرعلنی برای بررسی تحولات سوریه، گفت: «نگاه و دکترین جمهوری اسلامی تغییر نکرده و نگاه ما حمایت از محور مقاومت و یک نگاه انسانی است. اما تصمیم‌گیر نهایی برای هر کشور مردم آن کشور هستند.»

او در خصوص برنامه ایران با توجه به تحولات سوریه، تصریح کرد: «دکترین دفاعی جمهوری اسلامی هیچ‌وقت وابسته به هیچ کشوری نبود. البته در تاکتیک‌ها منافع مشترک داریم و از این جهت اقتدار این کشور ان‌شاءالله باقی خواهد ماند. در تاکتیک تغییر ایجاد می‌شود، اما هیچ‌وقت دکترین دفاعی‌مان وابسته به هیچ کشوری نبود که امروز نگران شویم.»

یوسفی با تاکید بر اینکه سرنوشت مردم هم توسط مردم تعیین می‌شود، افزود: «دیدیم ناامنی و عدم ثبات حکومت در کشورهای منطقه ابتدا به ضرر مردم و بعد به نفع برخی از کشورها برای فروش تسلیحات به آن کشور و از بین بردن زیرساخت‌هایش بوده است.»

این عضو هیات رئیسه مجلس در پاسخ به این پرسش که برنامه‌ای برای ارتباط با گروه‌های مسلح وجود دارد، اظهار کرد: «نمی‌دانم، این وظیفه مسوولان دفاعی، امنیتی و خارجه ما است و نباید عجولانه تصمیم گرفت. اما بر مبنای مصلحت، عزت و حکمت تصمیماتی با درایت رهبر انقلاب خواهند گرفت که در بلندمدت باعث اقتدار نظام است. اما نباید عجله کرد.»

بهروز محبی، عضو کمیسیون برنامه‌وبودجه مجلس نیز اظهار کرد: «جمهوری اسلامی بر اساس اصول ثابتی ازجمله دفاع از مظلوم و ایستادگی در مقابل ظالم حرکت می‌کند. نقشه پیچیده‌ای را رقبا و دشمنان جمهوری اسلامی در منطقه پیگیری کردند و این نقشه نهایتا برای خود این کشورها نیز خطرآفرین است. نفوذ اخیر رژیم صهیونیستی به داخل سوریه و پالسی که از تحریرالشام می‌رسد که آنها با حماس ارتباط برقرار می‌کنند، تهدیداتی را برای آنها ایجاد می‌کند. به هر حال لقمه‌ای که آنها در نظر دارند بلعیدنش راحت نیست. ترکیه نیز به زودی خواهد فهمید که کارش راحت نخواهد بود.»

او تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران قطعا از مردم سوریه به خصوص علویان و عموم مردمی که جزو جریانات تکفیری نبودند حمایت می‌کند. ما معتقدیم که هرگز نباید سوریه درمعرض تجزیه واقع شود. تمامیت ارضی سوریه، حاکمیت و مردمی بودن این کشور باید حفظ شود.» محبی در نهایت گفت: «ما 14 سال در کنار سوریه ماندیم که به خاطر حفظ جریان مقاومت بود. جریان مقاومت امروز در لبنان، عراق و یمن یک نهال نیست، بلکه یک درخت تنومندی شده که نیازی به حمایت‌های جانبی ندارد و خودش به تنهایی پیش می‌رود.»