جمعه 9 آذر 1403

زمینه‌ساز تولید، دانش‌بنیان کردن اقتصاد است / تمام اقتصادهای موفق دنیا از طریق تولید به رشد رسیدند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
زمینه‌ساز تولید، دانش‌بنیان کردن اقتصاد است / تمام اقتصادهای موفق دنیا از طریق تولید به رشد رسیدند

حمید کمالی گفت: در خصوص اهمیت تولید همین بس که تولید، کلید حل مشکلات اقتصادی کشور و راه اصلی عبور از شرایط سخت اقتصادی بوده و تمام اقتصادهای موفق دنیا از طریق تولید به رشد اقتصادی دست یافته اند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حمید کمالی کارشناس ارشد مسائل سیاسی هرمزگان در گفت‌وگوی تفصیلی با خبرنگار هرمز با اشاره به فلسفه نامگذاری سال‌ها توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی اظهار کرد: مقام معظم رهبری شعار سال 1401 «تولید دانش بنیان و اشتغال زایی» نام نهادند، طبق بررسی هام انجام شده، از سال 1387 تا سال 1401 نامگذاری سال‌ها حول محور اقتصادی توسط مقام معظم رهبری بوده و این بیانگر اهمیت معیشت مردم و مسائل اقتصادی از دیدگاه معظم له است.

هرمز: تکرار شعار سال چه دلیلی دارد؟

وی افزود: تکرار این شعارهای سال حول محور اقتصادی نشان می‌دهد که ما نتوانستیم انتظارات مقام معظم رهبری را در این خصوص محقق کنیم، کلید واژه تولید با تکرار بیش از 6 بار بیشترین سهم را در انتخاب شعار سال داشته چرا که تولید به عنوان پیشران مسائل اقتصادی هست و پیش نیاز و زمینه‌ساز تولید دانش بنیان کردن اقتصاد است.

این کارشناس مسائل سیاسی هرمزگان ادامه داد: در خصوص اهمیت تولید همین بس که تولید، کلید حل مشکلات اقتصادی کشور و راه اصلی عبور از شرایط سخت اقتصادی است، تولید آثار اقتصادی فراوانی دارد که در ادامه به چند مورد آن به اختصار اشاره می‌شود.

هرمز: رشد اقتصادی با تولید چه رابطه ای می‌تواند داشته باشد؟

کمالی رشد اقتصادی را یکی از آثار تولید عنوان و اضافه کرد: تمام اقتصاد های موفق در دنیا از طریق تولید به رشد اقتصادی رسیدند، به این طریق که ابتدا تولید تولید کردند تولید خود را افزایش دادند و بعد تولیدات خودشان را رقابت‌پذیر کردند بدین معنا که درب های واردات را به روی خودشان بستند و همان جنس بی کیفیت خودشان را تولید و سپس خریداری کردند تا چرخه اقتصادی کشورشان رونق گرفت و نتیجه آن، رقابت پذیری تولید و ارتقای کیفیت کالا شد و وارد بازارهای جهانی گردیدند و از این طریق به رشد اقتصادی دست یافتند.

هرمز: با تولید درآمد سرانه افزایش پیدا می کند؟

وی همچنین یکی دیگر از آثار تولید را افزایش درآمد سرانه ذکر کرد و این نکته بسیار مهمی در بحث تولید به حساب می‌آید و گفت: کاهش تورم از دیگر آثار تولید است، وقتی تولید رونق بگیرد و به دنبال آن صادرات اتفاق میفتد و از طرفی، نیاز به واردات کاهش پیدا می‌کند و باعث صرفه‌جویی ارزی شده و همچنین از خروج ارز برای صادرات جلوگیری می‌شود. و در نهایت منجر به تثبیت نرخ ارز خواهد شد که این تثبیت نرخ ارز، کاهش تورم را به همراه خواهد داشت.

این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه افزود: یکی از مواردی که در دولت قبلی و چند سال اخیر گریبانگیر آن بودیم و هستیم بحث ثبات قیمتها است که تا حدودی به افزایش نرخ ارز برمی گردد.

هرمز: رابطه تولید و اشتغال را توضیح دهید

کمالی از دیگر آثار تولید، ایجاد اشتغال است، وقتی که تولید رونق می‌گیرد به دنبال آن اشتغال ایجاد می شود، همچنین درآمد مالیاتی دولت هم افزایش پیدا می‌کند، وقتی که تولید نباشد دولت نمی تواند مالیات دریافت کند، در این صورت، منابع بودجه عمومی محقق نخواهد شد و مجبور است از بانک مرکزی استقراض کند و در نتیجه با کسری بودجه مواجه می شود.

وی کسری بودجه را یکی از مهمترین عامل تورم عنوان کرد و با اشاره به اینکه بین این دو، ارتباط خطی و مستقیم وجود دارد، تصریح کرد: هر یک درصد کسری بودجه منجر به 12 درصد تورم می‌شود که در این سال‌های اخیر با این موضوع مواجه بودیم، دولت قبل نمی توانست نفت بفروشد و درآمدش را محقق سازد از طرفی هم تولید رونق نداشت که مالیات دریافت کند تا منابع محقق شود بنابراین از بانک مرکزی قرض می‌گرفت و با کسری بودجه بود که این کسری بودجه، آثار تورمی داشت و مجبور بودند همه اینها از جیب مردم تامین می‌شد و این موضوع بسیار مهمی است که با تا حدود زیادی با رونق تولید تا مرتفع می‌شود.

هرمز: رفاه عمومی می تواند از طریق تولید فراهم شود؟

این کارشناس مسائل سیاسی هرمزگان با بیان اینکه تولید باعث ایجاد رفاه عمومی در جامعه می‌شود، تصریح کرد: با یک مثال ساده می‌توان این موضوع را مشخص کرد؛ با تعطیلی یک کارخانه، اقتصاد کشور با مشکل مواجه می شود، همچنین کارگر بیکار و خانواده وی از لحاظ مالی و روحی و روانی در وضعیت نابسامانی قرار می‌گیرد و رفاه عمومی ضایع می‌شود، در دولت قبل پنج هزار و 700 واحد صنعتی تعطیل شد چون این دولت، راه حل مشکلات اقتصادی را در ارتباط با کدخدا می‌دید و به تولید و اقتصاد مقاومتی اعتقادی نداشت و تمام گزینه‌ها را روی میز برجام گذاشته بود و چنین بیان می کرد که ارتباط با آمریکا مشکل را حل می‌کند ولی مهمترین نکته، امر مهم تولید بود.

هرمز: رابطه تولید و اعتماد به نفس ملی در چیست؟

کمالی با اشاره به اینکه تولید آثار روانی هم دارد و باعث بالا بردن اعتماد به نفس ملی می‌شود، افزود: در بحث موشکی و دفاعی که بیشترین تحریم را تجربه کردیم با تولید بومی و استفاده از ظرفیت داخلی و توانمندی جوانان داخلی به جای رسیدیم که در دنیا حرف برای گفتن داریم و برای کشور قدرت بازدارندگی ایجاد کرده است و این باعث ایجاد احساس عزت ملی در جامعه شده که این از این آثار روانی تولید است.

وی به دانش‌بنیان در شعار سال حضرت آقا اشاره و ابراز داشت: اقتصاد دانش بنیان می‌تواند به کمک اقتصاد نفتی کشور بشتابد و نقش مردم را در اقتصاد افزایش بدهد، در حال حاضر بیش از 5500 شرکت دانش بنیان توسط جوانان در کشور تاسیس شده که فروش محصولات آنها در سال 98 حدود 120 هزار میلیارد تومان بوده است، یعنی حدود یک درصد از تولید ناخالص داخلی، که با وضعیت مطلوب فاصله دارد ولی همین هم جهشی انجام شده است.

کمالی گفت: بیش از 40 فقره شرکت دانش بنیان در بورس عرضه شدند که باید کمیت و کیفیت آنها را افزایش بدهیم و بستری را برای این شرکت‌ها در بخش خصوصی ایجاد کنیم که مردم بتوانند در اقتصاد جامعه نقش آفرینی کنند، با ورود مردم به حوزه اقتصاد و تحقق اقتصاد مردمی، موفق خواهیم شد، همانطور که با ورود مردم به میدان جبهه و جنگ جنگ و تحقق بسیج مردمی موفق شدیم.

هرمز: از صنعت نیز سخن بگویید

وی ادامه داد: ما سرمایه انسانی فوق‌العاده‌ای در علم و صنعت داریم حدود 34 میلیون نفر جوان که 4 تا 5 میلیون نفر از آنان دانشجو هستند، این سرمایه بی نظیر است و در هیچ کشور اروپایی وجود ندارد.

این کارشناس مسائل سیاسی هرمزگان در ادامه اذعان داشت: در زمینه تولید دانش بنیان نیز موفق بودیم، با پیشرفت شرکت‌های دانش‌بنیان حدود 97 درصد از داروهای مورد نیاز کشور در داخل تولید می‌شود که 560 میلیون دلار برای کشور ارزآوری داشته است، در زمینه تولید نانو، در سال 97، حدود 62 میلیون دلار صادرات به خارج صادرات داشته ایم، همچنین زمینه های مختلفی در حوزه دانش بنیان هست که باید مورد توجه قرار گیرد.

کمالی افزود: یکی از گلایه‌ها و دغدغه های حضرت آقا در سخنرانی تحویل سال این بود که شعار سال توسط مسوولان در حد شعارنویسی و دیوار نویسی و تئوری نباشد بلکه برنامه ریزی و عملیاتی شود.

وی در پایان اظهار امیدواری کرد: با همت و درایت دولت سیزدهم، این مهم تحقق یابد و سبب ارتقای سطح معیشت مردم و رضایت خاطر مقام معظم رهبری شود.

انتهای پیام /