زیانهای سنگین اقتصادی رژیم صهیونیستی از جنگ غزه
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از الجزیره، مقاومت فلسطین به رهبری گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس در هفتم اکتبر عملیات طوفان الاقصی را برای مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی آغاز کرد و این رژیم که از عملیات مقاومت غافلگیر شده بود با حملات وحشیانه به نوار غزه درصدد عقده گشایی برآمده است؛ اما به گفته تحلیلگران صهیونیست و گزارشهای مطبوعاتی رژیم صهیونیستی، انتظار...
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از الجزیره، مقاومت فلسطین به رهبری گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس در هفتم اکتبر عملیات طوفان الاقصی را برای مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی آغاز کرد و این رژیم که از عملیات مقاومت غافلگیر شده بود با حملات وحشیانه به نوار غزه درصدد عقده گشایی برآمده است؛ اما به گفته تحلیلگران صهیونیست و گزارشهای مطبوعاتی رژیم صهیونیستی، انتظار میرود اقتصاد این رژیم در نتیجه جنگ متحمل خسارات اقتصادی هنگفتی شود که بزرگترین خسارت اقتصادی از زمان تأسیس این رژیم اشغالگر است.
** زیان بخش مالی
در حالی که درگیریها در نوار غزه ادامه دارد، واحد پول رژیم اسرائیل (شکل) شاهد کاهش به پایینترین سطح خود در برابر دلار آمریکا در هشت سال گذشته بوده است.
در روز نخست عملیات طوفان الاقصی ارزش شکل بیش از سه درصد کاهش یافت و به 3.96 دلار آمریکا رسید و بانک مرکزی اسرائیل مجبور شد برای کاهش نوسانات در نرخ مبادله شکل مبالغ هنگفتی را تا 45 میلیارد شکل (11.4 میلیارد دلار) تا کنون به بازار تزریق کند، چیزی که کارنیت فلگ، رئیس سابق بانک مرکزی رژیم صهیونیستی در مصاحبه روز چهارشنبه با تلویزیون بلومبرگ تایید کرد.
بورس تلآویو نیز در پایان روز یکشنبه گذشته، اولین روز معاملاتی پس از آغاز عملیات طوفان الاقصی، هشت درصد سقوط کرد.
بخش بانکی رژیم صهیونیستی نیز بیشترین درصد زیان را در معاملات متحمل شد که تقریباً 8.7 درصد برآورده شده و شاهد عملیات فروش گسترده سهامها در بخش بورس این رژیم بوده است، به ویژه که بورس رژیم صهیونیستی از ابتدای سال جاری به دلیل معاملات ضعیف در پی جنجال تصویب طرح اصلاحات قوه قضائیه از سوی کنست و اعتراضات همراه با آن با مشکلات زیادی مواجه شده است.
** زیان بخش انرژی
پس از تحولات اخیر، قیمت نفت در سطح جهان پنج دلار در هر بشکه افزایش یافت. شرکت آمریکایی شورون نیز روز دوشنبه اعلام کرد که میدان گاز طبیعی تامار در سواحل رژیم صهیونیستی را که یکی از مهمترین منابع گاز مورد استفاده در تولید و صادرات برق است، تعطیل کرده است.
پیش بینی میشود تداوم بسته ماندن میدان تامار منجر به کاهش صادرات گاز اسرائیل به مصر و اردن و افزایش فشار بر بازار جهانی گاز و افزایش قیمت انرژی شود.
بر اساس دادههای وزارت انرژی رژیم صهیونیستی، مجموع تولید گازرژیم صهیونیستی در سال گذشته به 21.9 میلیارد متر مکعب رسید که یک رکورد برای کشور اشغالگر بوده است.
تولید گاز رژیم صهیونیستی شامل میدان لویاتان (11.4 میلیارد متر مکعب)، میدان تامار (10.2 میلیارد متر مکعب) و میدان کاریش (0.3 میلیارد متر مکعب) بوده است.
این در حالی است که مصرف داخلی رژیم صهیونیستی نیز به 12.7 میلیارد متر مکعب افزایش یافته و صادرات گاز به مصر و اردن در سال 2022 با 29 درصد افزایش به 9.2 میلیارد متر مکعب رسیده بود.
** زیان کسب و کار و فناوری
جنگ غزه به دلیل قرار دادن رژیم اشغالگر در وضعیت اضطراری و فراخوانی بیش از 300 هزار نفر از نیروهای ذخیره برای خدمت سربازی که یک رویداد بی سابقه در تاریخ اسرائیل است، به شدت بر تجارت این رژیم تأثیر گذاشته است. (قابل ذکر است که ارتش، نیروی هوایی و نیروی دریایی اسرائیل تنها از 150 هزار سرباز عادی تشکیل شده است.)
در مورد بخش تجاری بسیار مهم تولید فناوری در رژیم صهیونیستی، انتظار میرود که بزرگترین ضربه را به دلیل توقف فعالیتها و زیانهایش متحمل شده باشد. اکثر شرکتهای بزرگ فناوری آمریکایی دارای دفاتر تولید یا تحقیق و توسعه قابل توجهی در اسرائیل هستند که از جمله آنها مایکروسافت، گوگل آلفابت)، اپل و اوراکل هستند.
به عنوان مثال، برای روشن شدن بیشتر تصویر آسیب احتمالی باید گفت که شرکت آمریکایی اینتل، غول تراشهسازی جهان قصد داشت 25 میلیارد دلار برای ساخت یک مرکز تولید تراشه الکترونیکی که تنها 30 دقیقه از مرز با نوار غزه فاصله داشت، سرمایه گذاری کند.
** زیان بخش گردشگری
بخش گردشگری و هوانوردی رژیم صهیونیستی نیز از جنگ جاری در غزه آسیب مستقیم و فوری دیده است. به دنبال حملات موشکی مقاومت به فرودگاه بن گوریون، فعالیتهای فرودگاه به طور چشمگیری متوقف شد و اکثر خطوط هوایی آمریکایی و کانادایی به همراه شرکتهای اروپایی خدمات خود را به خصوص پس از هشدار سازمان هوانوردی فدرال آمریکا به دلیل ادامه جنگ به حالت تعلیق درآوردند.
این اتفاقات نشان دهنده زیانهای وارد آمده به بخش گردشگری رژیم صهیونیستی است که درآمد آن پس از ورود 2.67 میلیون گردشگر به اسرائیل در سال 2022 به حدود 13.5 میلیارد شیکل (بیش از 3.4 میلیارد دلار) رسیده در مقایسه با ورود 397 هزار گردشگر که در سال 2021 ثبت شده بود.
** مجموع زیانهای پیشبینی شده
بانک اسرائیلی هاپو علیم در گزارشی به تایمز اسرائیل اعلام کرده که هزینه جنگ جاری در غزه طبق دادههای اولیه کمتر از هفت میلیارد دلار نخواهد بود و اگر به جبهه شمالی سرزمینهای اشغالی گسترش یابد، ممکن است به حدود 1.5 درصد از تولید ناخالص داخلی برسد.
این بانک با بیان اینکه برای برآورد خسارت اقتصادی ناشی از درگیری کنونی خیلی زود است، تاکید کرد که جنگ 50 روزه با مقاومت در نوار غزه در سال 2014 خسارتی بالغ بر 3.5 میلیارد شکل (880 میلیون دلار) به بار آورد که که معادل 0.3 درصد تولید ناخالص داخلی بود.
بانک مرکزی رژیم صهیونیستی رشد سه درصدی را برای اقتصاد این رژیم در سالهای 2023 و 2024 پیشبینی کرده بود، نرخی که ممکن است با توجه به رویدادهای کنونی محقق نشود.
گزارشها درباره هزینههای جنگهای قبلی رژیم اشغالگر حاکی است، هزینههای جنگ دوم لبنان در سال 200 که 34 روز به طول انجامید، حدود 2.4 میلیارد دلار یا 1.3 درصد از تولید ناخالص داخلی برآورد شده بود، در حالی که هزینه تجاوز به غزه در سال 2008، حدود 835 میلیون دلار بوده است.
آژانسهای رتبه بندی اعتباری رتبه اسرائیل را در انتظار رویدادهای آینده اصلاح نکردهاند و همه چیز بستگی به این دارد که جنگ جاری چقدر طول بکشد.
رسانههای عبری زبان تاکید دارند، اگر جنگ کنونی برای هفتههای متمادی ادامه پیدا کند، ضررهای اقتصادی دردناک تری برای رژیم اشغالگر به همراه خواهد داشت.