جمعه 14 اردیبهشت 1403

سال آسیایی در انتظار یزد

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
سال آسیایی در انتظار یزد

شهر میراث جهانی یزد در حالی روز‌های پایانی زمستان را سپری کرده و خود را برای پذیرایی از میهمانان نوروزی آماده می‌کند که با عنوان پایتخت گردشگری کشور‌های عضو مجمع گفت و گوی همکاری آسیایی (ACD) و استقبال از اعضای این مجمع، به پیشواز بهار 1403 می‌رود.

طرح پیشنهادی تشکیل مجمع گفت وگوی همکاری آسیا موسوم به ACD برای اولین بار توسط نخست‌وزیر تایلند در سی و چهارمین نشست وزرای امور خارجه کشور‌های آ. سه. آن در سال 2001 مطرح و در سال 2002 در تایلند تاسیس شد. مجمع گفت وگوی همکاری آسیا با 35 عضو، فراگیرترین تشکل آسیایی به شمار می‌آید که در سال 2002 با هدف توسعه همکاری‌های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی تاسیس شده است.

به گزارش دنیای اقتصاد، عالی‌ترین ارگان تصمیم‌گیری مجمع، اجلاس وزیران امور خارجه است که سالانه دو نشست برگزار می‌کند، این دو نشست عبارتند از نشستی در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک و نشستی به میزبانی کشوری که ریاست مجمع را در همان سال بر عهده گرفته است.

چندی قبل جمهوری اسلامی ایران و شهر یزد به عنوان میزبان سال 2024، به ریاست مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیایی انتخاب شد که در این خصوص معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: شهر یزد به عنوان پایتخت گردشگری کشور‌های عضو مجمع گفت وگوی آسیا (ACD) در سال 2024 انتخاب و معرفی شد. علی اصغر شالبافیان افزود‌: با توجه به اهداف تعیین‌شده شامل ارتقای همگرایی بین کشور‌های آسیایی به منظور تلاش برای تشکیل اتحادیه آسیا، گسترش بازار تجاری و مالی، ارتقای نقش آسیا برای تاثیرگذاری در معادلات جهانی و نیز تبدیل آسیا به یک مجموعه توانمند برای تعامل با دیگر نقاط جهان، رویکرد میزبانی و ریاست مجمع به صورت متناوب به کشور‌های عضو سپرده شده است. بر این اساس جمهوری اسلامی ایران توانسته است علاوه بر میزبانی کشور‌های عضو، شهر یزد را به عنوان پایتخت گردشگری کشور‌های عضو مجمع گفت وگوی آسیا معرفی کند و این دستاورد مورد پذیرش اعضا قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه انتخاب شهر یزد به عنوان پایتخت گردشگری کشور‌های عضو متناسب با دوره زمانی ریاست مجمع به صورت یکساله ویژه سال 2024 اعلام شده است، یادآور شد: کشوری که ریاست سالانه را برعهده دارد از امتیاز معرفی یک شهر به عنوان پایتخت گردشگری و همچنین میزبانی نشست‌های مجمع در همان سال برخوردار است، از این رو با توجه به اینکه ریاست مجمع از مهرماه سال‌جاری برعهده ایران قرار گرفته است، بر اساس رویه موجود سه شهر کرمان، یزد و مشهد کاندیدای این پایتختی شدند که پس از بررسی شاخص‌های مورد نظر شهر یزد به عنوان پایتخت گردشگری کشور‌های عضو مجمع گفت وگوی آسیا (ACD) انتخاب و معرفی شد. یزد تنها شهر جهان ثبت‌شده در یونسکو است که در بافت آن، حیات وجود داشته و دارای سکنه است.

کمیته میراث جهانی یونسکو 18 تیر 1396 در چهل و یکمین نشست خود در کراکوف لهستان، با اجماع اعضا، بخشی از بافت تاریخی شهر یزد را در فهرست میراث جهانی ثبت کرد و با ثبت بافت تاریخی یزد، نخستین پرونده یک شهر تاریخی ایران در فهرست جهانی به ثبت رسید و به عنوان میراث مشترک بشری به جهانیان معرفی شد. استان یزد 2‌هزار و 270 هکتار بافت تاریخی و 6‌هزار و 500 اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی دارد که از این تعداد تاکنون، حدود یک‌هزار و 900 اثر آن به ثبت ملی و پنج اثر هم در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید که شامل 200 هکتار بافت تاریخی یزد، باغ‌های دولت‌آباد و پهلوان‌پور مهریز و قنات‌های زارچ و حسن‌آباد مشیر و دهنوست که نام این استان تاریخی را بیش از پیش در جهان پرآوازه کرد.

یزد در کنار استان‌های فارس و اصفهان به عنوان مثلث طلایی گردشگری ایران، مقصد نخست گردشگران خارجی است و این مهم، گردشگری را به عنوان یکی از محور‌های توسعه استان قرار داد. در خصوص انتخاب یزد به عنوان پایتخت گردشگری کشور‌های عضو مجمع گفت وگوی آسیا، رئیس شورای شهر یزد گفت: انتخاب یزد به عنوان پایتخت گردشگری کشور‌های عضو مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیایی در سال 2024 فرصتی برای گردشگری استان و کشور است. عزیز‌الله سیفی افزود: این اتفاق گامی بسیار اثرگذار برای استفاده از ظرفیت‌های گردشگری، اقتصادی و فرهنگی تمامی استان‌های کشور به‌ویژه این شهر میراث جهانی و استان دارالعباده و دارالعلم یزد است و برنامه‌های این رویداد مهم نیز به مرور اجرا می‌شود.

وی ادامه داد‌: در گام اول نشست استاندار یزد با سفرای کشور‌های عضو مجمع گفتگو‌های آسیا (ACD) در غرفه اختصاصی یزد در نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار و با حضور معاون اجرایی رئیس جمهور و جمعی از مسوولان استانی و کشوری لوح انتخاب یزد به عنوان پایتخت گردشگری کشور‌های عضو به استاندار یزد داده شد. به گفته رئیس شورای شهر یزد، در گام بعدی نیز چهارشنبه و پنج‌شنبه آخر این هفته 14 نفر از سفرا و نمایندگان کشور‌های عضو مجمع گفت وگوی همکاری آسیایی مهمان یزد به عنوان پایتخت گردشگری در سال 2024 هستند و دبیرکل اکو نیز این سفرا را همراهی خواهد کرد.

سیفی خاطرنشان کرد: توسعه شبکه بازاریابی گردشگری کشور‌های عضو، ایجاد تسهیلات سفر و گردشگری برای کشور‌های عضو، افزایش گردشگران کشور‌های عضو این مجمع و معرفی ظرفیت‌های گردشگری و توانمندی‌های استان بخشی از ثمرات این انتخاب است و ان‌شاءالله بتوانیم با همکاری همه مسوولان استانی و کشوری در راستای استفاده از این فرصت برای توسعه گردشگری کشور و استان استفاده شود. رئیس شورای اسلامی شهر یزد گفت: برنامه‌های این سفر توسط کمیسیون گردشگری شورا اعلام خواهد شد و غرس نهال در پارک ملل یزد و نشست‌های تخصصی برخی از برنامه‌های این سفر دوروزه است و ظرفیت‌های گردشگری یزد، زمینه‌ای برای برقراری گفتمان سازنده میان کشور‌های آسیایی خواهد بود. در همین زمینه، معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری یزد هم در نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به برگزاری مجمع گفت وگوی همکاری آسیایی (ACD) در این استان در روز‌های 16 و 17 اسفندماه گفت: در این مجمع 55 نفر با 15 ملیت حضور دارند. محمدحسین پارساییان افزود: در این مجمع علاوه بر دبیرکل اکو و رئیس موسسه فرهنگی آن، سفرایی از کشور‌های ترکیه، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، پاکستان، قزاقستان، اندونزی، مالزی، فیلیپین، تایلند و قرقیزستان حضور دارند.

وی اظهار کرد: برگزاری نشست‌های استانی با نگاه ملی به میزبانی شهرداری، استانداری و اتاق بازرگانی از جمله برنامه‌های تدوین‌شده برای میزبانی سفرای عضو مجمع گفت‌وگوی آسیا در این دو روز در استان است. وی در ادامه گفت: نگاه مدیریت ارشد استان تاکید بر فعال کردن ظرفیت‌های گردشگری و میراثی و تبدیل شدن یزد به خاستگاه برگزاری رویداد‌های ملی و بین‌المللی است. مشاور استاندار یزد هم در این نشست با بیان اینکه تقویم رویداد‌های ویژه در طول یک سال در استان تدوین شده است، گفت: برنامه‌ها طبق تقویم انجام می‌شود و برگزاری مجمع گفت وگوی همکاری آسیایی (ACD) چهارمین رویداد در استان است. محمدرضا آخوندی افزود: بازدید از جاذبه های گردشگری استان، کاشت نهال دوستی در بوستان ملل استان، نشست سفرا با نمایندگان صنایع و اتاق بازرگانی، حضور در میدان امیرچخماق و ادای احترام به شهدای گمنام از جمله برنامه‌های این اجلاس است.

در ادامه دبیر اجرایی نشست سفرای عضو مجمع گفت‌وگوی آسیا در استان یزد با بیان اینکه کشور‌های عضو این مجمع، شرکای راهبردی ایران هستند، اظهار کرد‌: 35 کشور عضو مجمع گفت وگوی آسیا هستند که 31 کشور آن در ایران نمایندگی دارند و حدود 60‌درصد جمعیت دنیا را دارند. سیدامیر‌ناصرالدین طباطبایی افزود: این اتفاق گامی بسیار اثرگذار برای استفاده از ظرفیت‌های گردشگری، اقتصادی و فرهنگی تمامی استان‌های کشور به ویژه این شهر میراث جهانی و استان است.

از میان اخبار

(تصاویر) زنان در دنیای 100 سال قبل؛ از ملکه کره تا رقصنده هندی

سدهای سیستان؛ نجات‌بخش یا بلای جان؟