چهارشنبه 7 آذر 1403

سفر خاورمیانه‌ای بایدن با چاشنی نفت و توافق ابراهیمی

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
سفر خاورمیانه‌ای بایدن با چاشنی نفت و توافق ابراهیمی

سفر جو بایدن به منطقه و دیدارش با بن‌سلمان موجی از مباحث را در سیاست خارجی آمریکا به راه انداخته است. برخی از واکنش‌ها از سوی سیاستمداران با نفوذ دموکرات بدون قیدوشرط منفی بوده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از شبکه خبری تهران نیوز، قرار است جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا برای نخستین بار در دوران ریاست جمهوری خود در تاریخ 13 تا 16 جولای 2022 (22 تا 25 تیر ماه 1401) به خاورمیانه سفر کند و در جریان این سفر با مقامات رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی دیدار و گفت‌وگو داشته باشد.

به نظر می‌رسد بایدن که از اوضاع و احوال مساعد جسمی برخوردار نیست چهار هدف را برای سفر به منطقه غرب آسیا در نظر گرفته باشد. به باور کارشناسان پیشبرد «توافق ابراهیمِ 2»: ابتدایی‌ترین و البته مهمترین دستورک ار بایدن است تا از این طریق ابتکار وی در پیشبرد نسخه مطلوب خود از توافق ابراهیم محقق شود. دوم: اقناع‌سازی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس جهت افزایش تولید نفت که اقدام اخیر گروه موسوم به «اوپک پلاس» جهت افزایش میزان تولید نفت به بیش از 6 میلیون بشکه در روز؛ سوم: ارائه تضمین‌های جدید اقتصادی و امنیتی به متحدان منطقه‌ای آمریکا و تلاش بایدن برای جلوگیری از فروپاشی چارچوب اتحادهای منطقه‌ای آمریکا به نفع بازیگرانی نظیر چین و روسیه؛ چهارم: تقویت موضع دموکرات‌ها در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا، طوری که بایدن فکر می‌کند که به واسطه رایزنی‌های خود با مقام‌های منطقه‌ای و به‌طور خاص تسهیل روند عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی با عربستان سعودی، می‌تواند نوعی دستاورد را در عرصه سیاست خارجی برای خود بسازد. سفر آتی جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به عربستان سعودی موجی از مباحث را در سیاست خارجی آمریکا به راه انداخته است. برخی از واکنش‌ها از سوی سیاستمداران با نفوذ دموکرات بدون قیدوشرط منفی بوده است. مدافعان تصمیم بایدن برای سفر به عربستان استدلال می‌کنند که منافع آمریکا و واقعیت‌های قدرت در خاورمیانه مستلزم رابطه‌ای راهبردی با سعودی‌هاست. بایدن پس از روی کار آمدن مجوز انتشار گزارش اطلاعاتی آمریکا را صادر کرد که نشان می‌داد بن‌سلمان مسئول قتل خاشقجی به‌وسیله عوامل سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول بود. جو بایدن از برقراری گفت‌وگوی مستقیم با بن‌سلمان خودداری و نام حوثی‌ها (انصارالله یمن) را از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی لغو کرد. دولت وی همچنین سامانه‌های دفاع موشکی آمریکا را از عربستان سعودی خارج کرد و مذاکرات هسته‌ای را با ایران ازسرگرفت. بنابراین سفر آتی جو بایدن به ریاض نشان‌دهنده تغییر رویکرد رئیس جمهوری است که مشکلات فزآینده سیاسی در داخل کشورش دارد. نقش ریاض به‌عنوان بزرگترین صادرکننده نفت نزد آمریکایی‌ها اهمیتی بسیار دارد. نظم در بازار نفت، سعودی‌ها را ملزم می‌کند از ظرفیت تولید بیکار خود برای جبران دست‌کم بخشی از عرضه از دست‌رفته روسیه بر اثر تحریم‌ها استفاده کنند. از سوی دیگر عربستان تا حدی به‌دلیل توافقنامه ابراهیم که در آن آمریکا وظیفه میانجی‌گری عادی‌سازی روابط بین اسرائیل و تعدادی از کشورهای عربی را بر عهده گرفت، شروع به نزدیک شدن به اسرائیل کرده است. دستیابی به این منافع ملموس، تأکید نکردن بر اعتراض بایدن به نقض حقوق بشر عربستان و کاهش تنش در روابط ایالات متحده و عربستان را توجیه می‌کند. انتهای پیام /*