سفر پرحاشیه جو بایدن به عربستان سعودی (+ عکس) / استقبال سطح پایین در فرودگاه / مشت برای محمد بن سلمان / خروج امریکایی ها از جزیره صنافیر / ویزای 10 ساله امریکا برای سعودی ها
عربستان سعودی آسمان خود را برای عبور هواپیماهای اسرائیل باز کرد.
سفر پرحاشیه جو بایدن به عربستان سعودی از دیروز جمعه آغاز شد.
به گزارش عصرایران، او دیشب با مقامات سعودی از جمله محمد بن سلمان دیدار کرد و امروز شنبه هم در نشستی مشترک با حضور سران 6 کشور جنوب خلیج فارس (سعودی، کویت، بحرین، قطر، امارات و عمان) به علاوه سران اردن، مصر و عراق، شرکت می کند.
سفر رئیس جمهور امریکا مستقیم از تل آویو به شهر جده انجم شد. این برای نخستین بار است که پرواز مستقیم از اسرائیل به عربستان سعودی می رود. قبل از این و در سفر دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا از ریاض به تل آویو در سال 96 برای اولین بار یک پرواز مستقیم از عربستان سعودی به اسرائیل انجام شد.
استقبال از جو بایدن رئیس جمهور امریکا در فرودگاه جده عربستان سعودی - شاهزاده خالد فیصل امیر منطقه مکه و شاهزاده "ریما بنت بندر" سفیر سعودی در واشنگتن
همزمان اعلام شد عربستان سعودی آسمان خود را به روی پروازهای تجاری اسرائیل باز می کند. براین اساس هواپیماهای اسرائیلی می توانند از آسمان عربستان سعودی عبور کنند اما حق فرود در فرودگاه های این کشور را ندارند. این باعث می شود مسیر پروازهای هواپیمای اسرائیلی کوتاه تر و کم هزینه تر شود. این اتفاق، نشانه ای از بهبود روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی است. با این حال همچنان روابط میان عربستان سعودی و اسرائیل قطع است و دوطرف یکدیگر را به رسمیت نمی شناسند. عربستان سعودی عادی سازی روابط با اسرائیل را منوط به حل مسئله فلسطین از طریق به رسمیت شناختن دولت مستقل فلسطین و بازگشت اسرائیل به مرزهای 1967 می داند. عربستان سعودی دو سال قبل، به هواپیماهای خارجی در مسیر اسرائیل از جمله هواپیماهای شرکت امارات و هندوستان اجازه عبور از آسمان خود را داد.
جو بایدن در پرواز مستقیم از تل آویو وارد فرودگاه جده در ساحل دریای سرخ شد و مورد استقبال امیر منطقه مکه (شاهزاده خالد فیصل) قرار گرفت. سپس جو بایدن به قصر السلام (کاخ صلح) رفت.
در قصر السلام، ابتدا محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در مراسم رسمی از جو بایدن استقبال کرد و سپس بایدن با ملک سلمان دیدار داشت. نکته اینکه جو بایدن هنگام دیدار با محمد بن سلمان، با دست مشت کرده با او دست داد اما دقایقی بعد و هنگام دیدار با پادشاه سعودی، با دست باز با وی دست داد و احوالپرسی کرد. دیدار جو بایدن با محمد بن سلمان در جو سرد برگزار شد. موضوع قتل جمال خاشقجی بر سفر جو بایدن به سعودی سایه انداخته است. این روزنامه نگار منتقد در کنسولگری کشورش در استانبول به قتل رسید. او دارای اقامت دائمی امریکا (گرین کارت) بود و در روزنامه نیویورک تایمز مقاله می نوشت. تحقیقات دستگاه های اطلاعاتی امریکا به نتیجه رسیده بودند محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در قتل خاشقجی دخالت مستقیم داشته است.
جو بایدن قبل و بعد از ورود به کاخ سفید بارها از عربستان سعودی و محمد بن سلمان به دلیل مسائل حقوق بشری و به ویژه قتل خاشقجی انتقاد کرده بود. همچنین جو بایدن قبل از این به دلیل برنامه سفر به سعودی و دیدار با محمد بن سلمان، مورد انتقاد شدیدی قرار گرفته بود. فیلم هایی از مقایسه استقبال سعودی ها از ترامپ و جو بایدن در شبکه های اجتماعی منتشر شده است. به هنگام سفر ترامپ، پادشاه سعودی شخصا در فرودگاه از ترامپ استقبال کرد اما برای جو بایدن هیچ مقام مهمی یا حتی وزیر در فرودگاه حضور نداشت و امیر منطقه مکه و مشاور پادشاه از او استقبال کرد.
دیدار جو بایدن رئیس جمهور امریکا با ملک سلمان پادشاه سعودی - قصر السلام جده
همچنین برخلاف خبرهای نخستین در کاخ سفید گفت که گفته شد جو بایدن جداگانه با محمد بن سلمان دیداری نخواهد داشت جو بایدن با محمد بن سلمان هم دیدار جداگانه و مفصلی برگزار کرد. جو بایدن و محمد بن سلمان در راس هیات های عالی رتبه دو کشور، جلسات مذاکرات رسمی برگزار کردند. جو بایدن گفت که موضوع قتل جمال خاشقجی را در سفر به عربستان سعودی مطرح کرد اما محمد بن سلمان گفت که قتل خاشقجی دستور او نبوده است.
عکس های مقایسه استقبال فرودگاهی از ترامپ و بایدن در عربستان سعودی
خروج نیروهای امریکایی از جزایر تیران و صنافیر
امریکا اعلام کرد نیروهای بین المللی پاسدار صلح که شامل نظامیان امریکایی هم هستند در پایان 2022 (سال جاری میلادی) از این جزیره خارج می شوند. این دو جزیره در شمال دریای سرخ و ورودی خلیج عقبه واقع هستند. این خلیج، تنها راه دسترسی اسرائیل به دریای سرخ است.
عربستان سعودی و مصر در دو سوی مسیر اتصال خلیج عقبه به دریای سرخ هستند.
سعودی، اردن، اسرائیل و مصر مرزهای ساحل خلیج عقبه را تشکیل می دهند. بندر مهم ایلات اسرائیل در ساحل دریای خلیج عقبه است.
در جنگ 6 روزه اسرائیل و کشورهای عربی، اسرائیل این جزیره ها را اشغال کرد اما سپس در قالب توافق صلح اسرائیل و مصر، اسرائیل از این جزیره ها عقب نشینی کرد و ارتش مصر کنترل این جزیره ها را به دست گرفت. چند سال قبل مصر رسما اعلام کرد مالکیت این جزیره ها متعلق به عربستان سعودی است.
این نیروهای پاسدار صلح در سال 1978 در قالب توافقنامه صلح اسرائیل و مصر در جزیره تیران مستقر شدند.
بیانیه مشترک امریکا و سعودی علیه هسته ای ایران
امریکا و سعودی به مناسبت سفر جو بایدن بیانیه مشترکی صادر کردند. در بخشی از این بیانیه آمده است: "امریکا و سعودی بر اهمیت منع ایران از کسب سلاح هسته ای تاکید کردند". این بیانیه اضافه می کند: بایدن بر تعهد قوی و دائمی امریکا برای حمایت از امنیت پادشاهی عربی سعودی و دفاع از سرزمین این کشور و تسهیل قدرت این کشور برای کسب همه امکانات لازم برای دفاع از ملت و سرزمین خود در مقابل تهدیدات خارجی تاکید دارد.
بخش دیگری از این بیانیه این گونه است: "واشنگتن و ریاض بر ضرورت منع ایران از دخالت در امور داخلی کشورها و حمایت از تروریسم از طریق گروه های مسلح وابسته به خود و تلاش های تهران برای بی ثباتی و ناامن سازی منطقه تاکید کردند". دو طرف بر آزادی حفاظت از آزادی حرکت تجاری از طریق آبراه های بین المللی استراتژیک به ویژه باب المندب و تنگه هرمز تاکید دارند. امریکا و سعودی همچنین 18 توافقنامه و یادداشت همکاری مشترک در زمینه های انرژی، سرمایه گذاری، مخابرات و ارتباطات، فضا و بهداشت امضا کردند. برخی از این مهمترین شرکت های امریکایی از جمله بوئینگ در این توافقنامه ها مشارکت دارند.
ویزای 10 ساله امریکا برای شهروندان سعودی
سفارت امریکا در ریاض اعلام کرد براساس توافق جدید میان دو کشور، از این پس، برای شهروندان سعودی متقاضی ویزاهای تجاری و توریستی (بی 1 و بی 2)، به جای 5 سال، ویزای 10 ساله امریکا صادر می شود.
سفارت امریکا گفته است به مانند سابق، این ویزای جدید معاف از مصاحبه است و متقاضی ویزا نیازی به مصاحبه ندارد. سفارت امریکا اضافه کرد این اقدام با هدف تسهیل گردشگری و فعالیت های اقتصادی میان دو طرف انجام می شود. عربستان سعودی هم برای شهروندان امریکایی ویزای 10 ساله تجاری - توریستی صادر می کند. استقبال محمد بن سلمان ولیعهد سعودی از جو بایدن رئیس جمهور امریکا در قصر السلام جده
تماشاخانه