چهارشنبه 9 آبان 1403

شهر باخموت تقریباً تحت کنترل روسیه قرار دارد

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
شهر باخموت تقریباً تحت کنترل روسیه قرار دارد

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو، "یوگنی پریگوژین"، بنیانگذار شرکت نظامی روسی "واگنر" (PMC Wagner) شب گذشته اعلام کرد که نیرو‌های روسی روز یکشنبه در شهر آرتموفسک (به نام اوکراینی - باخموت) بار دیگر در جهات مختلف پیشروی کرده و بیش از 58 هزار مترمربع را به تصرف خود درآوردند و بدین ترتیب اکنون تنها مساحت 2.9 کیلومترمربع از این شهر در کنترل نیرو‌های نظامی اوکراین باقی مانده و تا آزادسازی کامل شهر آرتموفسک زمان زیادی نمانده است. "ایگور کوناشینکوف"، سخنگوی رسمی وزارت دفاع روسیه، نیز روز گذشته، یکشنبه، در یک نشست مطبوعاتی اعلام کرد که گروه‌های ضربت نیرو‌های مسلح این کشور به بیرون راندن نظامیان اوکراینی در بخش غربی شهر آرتموفسک (باخموت) در منطقه دونتسک ادامه داده و موفق شدند چهار محله دیگر از این شهر را به تصرف خود درآوردند. سخنگوی وزارت دفاع افزود: در جریان نبرد برای آزادسازی آرتموفسک، یگان‌های نیروی هوابرد ارتش روسیه نیز مواضع دشمن در نزدیکی حومه شمالی شهر را زیر آتش قرار داده و خسارات زیادی به آن‌ها وارد کرده و عملکرد آن‌ها را مهار کرده‌اند. به گفته وی، در طول شبانه روز گذشته در منطقه آرتموفسک، هواپیما‌های روسی چهار سورتی پرواز انجام داده و 61 ماموریت آتش را به پایان رساند. آرتموفسک یک مرکز حمل و نقل مهم و راهبردی برای تامین تجهیزاتی واحد‌های نیرو‌های مسلح اوکراینی در منطقه دونباس بود. به گفته مقامات محلی در دونتسک، نیرو‌های روسی در حال حاضر تقریباً 90 درصد از این شهر را تحت کنترل خود دارند. آن‌ها در بخش‌های شمال غربی و غربی شهر در حال پیشروی هستد، البته وضعیت آرتموفسک همچنان متشنج بود و نبرد سنگین ادامه دارد. در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به روز چهارصد و سی و دوم جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

***

گاردین: غربی‌ها نگران عدم آمادگی ارتش اوکراین برای ضد حمله هستند

روزنامه گاردین صبح امروز، دوشنبه گزارش داد، کشور‌های غربی که به اوکراین کمک نظامی و تسلیحاتی ارائه می‌دهند، نگران وضعیت نیرو‌های مسلح این کشور و عدم آمادگی آن‌ها برای انجام یک ضد حمله هستند. به نوشته این نشریه، نظامیان اوکراینی زمان کافی برای آموزش با کیفیت بالا را نداشته و در عین حال مهمات کافی برای اجرای یک عملیات ضد حمله در اختیار ندارند. مقامات کی‌یف نیز اخیراً اعتراف کرده‌اند که برای یک ضد حمله موفقیت آمیز، آن‌ها به تسلیحات غربی بیشتری نیاز دارند. گاردین یادآور شده که ایالات متحده و کشور‌های اروپایی که میلیارد‌ها دلار برای کمک به اوکراین سرمایه گذاری کرده‌اند، منتظر اجرای یک ضد حمله هستند و عدم تغییر در وضعیت جبهه نبرد با روسیه، تردید‌هایی را در خصوص ادامه حمایت نظامی از کی‌یف در بین برخی از مقامات عالی رتبه غربی ایجاد کرده است.

کارشناس آمریکایی: واشنگتن اگر متوجه شود روسیه شکست نخواهد خورد، کمک به اوکراین را متوقف می‌کند

"فیل وایلیتو"، هماهنگ کننده سازمان اجتماعی "مدافعان آزادی، عدالت و برابری در ایالت ویرجینیا" در گفتگو با خبرگزاری تاس ابراز عقیده کرد که اگر به مقامات واشنگتن ثابت شود که ارتش روسیه قابل شکست دادن نیست، آن‌ها مجبور خواهند شد تحویل سلاح به ارتش اوکراین را متوقف کند. به عقیده این کارشناس، واشنگتن به موضوع مناقشه در اوکراین تنها در چارچوب رویارویی با روسیه علاقه‌مند است. وی افزود: «این مسئله تنها در مورد اوکراین نیست. نکته این است که این مناقشه باید روسیه را به عنوان یک رقیب در حوزه اقتصادی تضعیف کند و اطمینان حاصل شود که وقتی چشم آمریکا به سوی چین است، روسیه در این وضعیت نقشی ایفا نخواهد کرد. واقعیت این است که دولت ایالات متحده بسیار مایل است چنین جنگی را علیه چین نیز راه بیاندازد.» وایلیتو یادآور شد که مردم ایالات متحده در مقطعی شروع به زیر سئوال بردن ارائه سرمایه گذاری هنگفت دولت آمریکا در بحران اوکراین خواهند کرد. چند روز قبل، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، نیز گفته بود که ایالات متحده و متحدانش در حال اجرای یک طرح استراتژیک برای تحریک سایر کشور‌ها به رویارویی نظامی با روسیه و چین هستند. به گفته وی، درگیری در اوکراین هدف واشنگتن و متحدانش برای تحریک سایر کشور‌ها به رویارویی نظامی با مسکو و پکن با هدف تضعیف آن‌ها را تأیید کرده است.

فرمانده اوکراینی اوضاع شهر باخموت را دشوار خواند

سرهنگ ژنرال الکساندر سیرسکی، فرمانده نیرو‌های زمینی ارتش اوکراین اعلام کرد که نیرو‌های نظامی اوکراینی سعی کردند در مناطق جداگانه در شهر باخموت در سرزمین دونتسک (به نام روسی - آرتموفسک) عملیات ضد حمله انجام دهند. وی چیزی درباره نتیجه این تلاش‌ها نگفت. سخنان این مقام نظامی اوکراینی امروز در کانال تلگرامی مرکز رسانه نظامی (Military Media Center) منتشر شده است. وی اذعان کرد که درگیری‌های شدید در جهت گیری شمال غربی شهر باخموت همچنان ادامه دارد. سیرسکی گفت: «دشمن طی شبانه روز گذشته حملات متعددی را انجام داده و سعی دارد از چندین جهت مختلف از مواضع دفاعی ما عبور کند.» این ژنرال اوکراینی وضعیت شهر را «بسیار پیچیده و دشوار» خواند.

اردوغان نسبت به تمدید توافق غلات ابراز امیدواری کرد

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه شب گذشته، یکشنبه، در مصاحبه با یکی از شبکه‌های تلویزیونی محلی اعلام کرد که آنکارا مشتاقانه منتظر تمدید توافقنامه صادرات غلات و تامین مواد غذایی برای کشور‌های نیازمند در قاره آفریقا است. وی یادآور شد که در جریان تبادل اسرای جنگی، "فضای مطلوبی" بین روسیه و اوکراین ایجاد شده و این مسئله به خوبی به فعالیت کریدور غلات کمک کرده است. اردوغان گفت: ما روی تداوم این مکانیزم حساب می‌کنیم تا بتوانیم به کشور‌های نیازمند آفریقایی غذا برسانیم. پیش از این، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در گفتگوی تلفنی با اردوغان در مورد تمدید و گسترش توافقنامه غلات گفتگو کرد. مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه نیز اعلام کرد که ترکیه ادعا‌های روسیه در مورد روند اجرای توافق غلات را بی اساس نمی‌داند. وی افزود که آنکارا در حال مذاکره با طرف‌های این توافق است. چاووش اوغلو همچنین یادآور شد که بخش روسیه از توافق غلات، به دلیل اقدامات آمریکا و انگلیس تحقق نیافته است.

همکاری دوجانبه و متقابلاً سودمند روسیه و فنلاند از بین رفته است

سفارت روسیه در هلسینکی اعلام کرد که پایه و اساس همکاری دوجانبه بین روسیه و فنلاند که زمانی بسیار نزدیک و متقابلاً سودمند بود، اکنون با تلاش طرف فنلاندی تقریباً به طور کامل از بین رفته است. دیپلمات‌های روس افزودند: تکمیل تشریفات مربوط به عضویت فنلاند در ناتو در تاریخ 4 آوریل 2023 "واقعیت‌های سیاسی جدیدی را در روابط بین دو کشور" ایجاد کرده است. در عمل، از زمانی که هلسینکی به این ائتلاف ملحق شد، پایه همکاری دوجانبه نزدیک و متقابلاً سودمند بین دو کشور دیگر با تلاش طرف فنلاندی تقریباً به طور کامل از بین رفته بود. روابط تجاری و اقتصادی در سال 2022 در نتیجه اقدامات رهبری فنلاند به حداقل رسید که تجارت با روسیه از جمله با پیوستن به تحریم‌های غیرقانونی اتحادیه اروپا را تا حد ممکن دشوار کرد. داده‌های سرویس فدرال آمار روسیه برای سال 2021 نشان می‌دهد که فنلاند پس از آلمان، هلند، فرانسه، ایتالیا و لهستان ششمین شریک تجاری بزرگ روسیه در اتحادیه اروپا بود و گردش مالی تجارت خارجی فدراسیون روسیه و فنلاند در آن زمان به بیش از 13 میلیارد دلار رسید. طبق اطلاعات کارشناسان اقتصادی، اکنون سطح ماهانه صادرات و واردات کالا بین فنلاند و روسیه به پایین‌ترین سطح در اوایل دهه 1990 کاهش یافته و به زیر 150 میلیون یورو رسیده است. طبق آمار رسمی: در ابتدای سال 2022، فنلاند کالا‌های روسی را به ارزش بیش از 1 میلیارد یورو وارد کرد، صادرات تقریباً 380 میلیون یورو بود. در پایان سال، واردات ماهانه به 150 میلیون یورو کاهش یافت، صادرات به 140 میلیون یورو کاهش یافت.

مرکل: در مورد امکان مذاکرات صلح بین مسکو و کی‌یف "افق دید" را نباید محدود کرد

آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان روز گذشته، یکشنبه، در حاشیه نمایشگاه کتاب لایپزیگ، اعلام کرد که نیازی به "کوچک کردن افق دید خود" و رد احتمال مذاکرات صلح بین روسیه و اوکراین وجود ندارد. او به خبرنگاران گفت: «این مسئله برای من مهم است و من همیشه سعی کرده‌ام که افق دید خود [در جستجوی راه‌حلی برای درگیری در اوکراین] را محدود نکنم». مرکل همچنین خواستار آن شد که همه افراد فوراً و بدون بررسی و تعقل گزینه‌های دیپلماتیکی که برای حل و فصل روابط بین مسکو و کی‌یف پیشنهاد می‌شود، را محکوم نکنند. او تاکید کرد که افراد طرفدار انجام مذاکره لزوما از نظرات ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه حمایت نمی‌کنند. مرکل پیش از این گفته بود تمام تلاش خود را برای جلوگیری از آغاز درگیری بین مسکو و کی‌یف به کار گرفته است. با این حال، او اذعان کرد که اقدامات او نتوانست مانع از آغاز درگیری شود. این سیاستمدار دقیقاً روشن نکرد که چه کاری انجام داده است. وی همچنین تاکید کرد که روند مینسک یک گام معقول بود که می‌توانست به حل مناقشه در شرق اوکراین پس از حوادث کریمه در سال 2014 کمک کند.

مرکل: زلنسکی از ابتدا تمایلی به اجرای توافقات مینسک نداشت

آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان، همچنین این مسئله را فاش کرد که حتی در طول مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری، ولادیمیر زلنسکی اعتقاد نداشت که توافقات مینسک باید اجرا شود. این سیاستمدار آلمانی تاکید کرد: زلنسکی از توافقات مینسک انتقاد داشت و در جریان مبارزات انتخاباتی خود در این مورد صحبت کرده و معتقد بود که این سند غیر قابل تحقق است. مرکل افزود که همه سیاستمداران اوکراینی با توافقنامه مینسک -2 با تحقیر برخورد کردند؛ و متحدین آن‌ها در اروپا نیز ز این موضوع آگاه بودند.

انتقاد مشاور زلنسکی از سخنان مرکل درباره تلاش برای جلوگیری از درگیری با روسیه

میخائیل پودولیاک، مشاور رئیس دفتر رئیس جمهوری اوکراین، از آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان به دلیل سخنان وی در مورد تلاش برای جلوگیری از آغاز درگیری نظامی بین مسکو و کی‌یف انتقاد کرد. او در این خصوص در توییتر خود خطاب به خانم مرکل نوشت: «اگر نمی‌توانید اشتباهات گذشته خود را اصلاح کنید، از بهانه‌جویی و تشویق کردن متجاوز دست بردارید.» پودولیاک یادآور شد که آنگلا مرکل با دریافت گاز ارزان از روسیه، کل اروپا را به انرژی روسیه وابسته کرد. مشاور زلنسکی همچنین در پاسخ به درخواست صدراعظم سابق برای مذاکره با مسکو، به تلفات سنگین ارتش اوکراین و تخریب مناطق زیادی این کشور اشاره کرد و گفت که در چنین شرایطی چگونه می‌توان سر میز مذاکره نشست و در باره چه چیز باید صحبت کرد!.

وزیر خارجه مجارستان: ارزیابی رفتار بوداپست به عنوان یکی از اعضای ناتو به عهده زلنسکی نیست

پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان روز یکشنبه، به سرزنش کردن بوداپست درباره اتخاذ مواضع طرفدار روسیه از سوی رئیس جمهوری اوکراین واکنش نشان داد. وی گفت: «رئیس جمهوری اوکراین، ولادیمیر زلنسکی موضع گیری مجارستان به عنوان یکی از اعضای ناتو را نامناسب می‌داند. البته خوشبختانه این تصمیم گیری بر عهده او نیست که در این خصوص قضاوت کند.» رئیس دستگاه دیپلماسی مجارستان به زلنسکی یادآور شد که مجار‌ها بهای زیادی برای درگیری نظامی در اوکراین پرداخته و بسیاری از اعضای جامعه مجارستانی که در مناطقی از اوکراین زندگی میکنند در جریان جنگ جان خود را از دست داده‌اند. روز شنبه، زلنسکی در مصاحبه‌ای با رسانه‌های اسکاندیناوی، مجارستان را به "رفتار نامناسب" متهم کرد زیرا، به عقیده او، ظاهراً بوداپست در مناقشه اوکراین طرف روسیه را گرفته است.

رئیس جمهوری لیتوانی عضویت اوکراین در ناتو در زمان جنگ را رد کرد

گیتاناس نائوسدا، رئیس جمهوری لیتوانی روز یکشنبه در مصاحبه‌ای با روزنامه ایتالیایی la Repubblica اعلام کرد که اوکراین قبل از پایان درگیری نظامی در این کشور نمی‌تواند به ناتو بپیوندد. به گفته وی، این مناقشه وضعیت را بیش از حد پیچیده کرده است. وی گفت: همه ما از این موضوع آگاه بوده و خود اوکراینی‌ها نیز از آن مطلع هستند. ما باید واقع بین باشیم و مراحل و فرمول‌هایی برای نحوه اقدام را تنها پس از پایان درگیری نظامی تعیین کنیم. نائوسدا یادآور شد که در‌های ناتو به روی همه کشور‌هایی که مایل به پیوستن به این بلوک هستند باز است، ولی هیچ الگوریتم عملی برای استفاده از این قانون وجود ندارد. بنابراین، ما باید سیگنال‌هایی ارسال کنیم که اوکراین در ائتلاف مورد انتظار است و می‌تواند بخشی از سیستم امنیتی باشد، البته ابتدا شرایط برای این منظور باید فراهم شود. وی ابراز امیدواری کرد که نشست سران آتی ائتلاف ناتو در ویلنیوس امکان تهیه نقشه راه برای عضویت اوکراین را فراهم کند. این سیاستمدار افزود: «لیتوانی بر لزوم تهیه این دستورکار اصرار دارد، اما برخی از کشور‌ها هنوز در دادن سیگنال‌های قوی به [ولادیمیر] زلنسکی در این زمینه تردید دارند.

عملکرد شورای امنیت سازمان ملل تحت ریاست روسیه موثر بود

وزارت امور خارجه روسیه روز یکشنبه با انتشار بیانیه‌ای یادآور شد که با وجود اوضاع متشنج در شورای امنیت سازمان ملل به دلیل تلاش‌ها و اقدامات مخرب نمایندگان کشور‌های غربی، مسکو موفق شد کار موثر این مهم‌ترین نهاد بین المللی را تضمین کند. طبق این اطلاعات، روسیه در طول یک ماه ریاست خود در شورای امنیت، چندین رویداد کلیدی را برگزار کرد. بدین ترتیب، به ویژه، مناظرات آزاد شورای امنیت با موضوع "خطرات ناشی از نقض توافق نامه‌ها در مورد تنظیم صادرات محصولات نظامی" برگزار شد، یک بحث آزاد در سطح عالی شورای امنیت با موضوع " چندجانبه گرایی موثر از طریق حفاظت از اصول منشور سازمان ملل متحد» که به ریاست سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه برگزار شد. علاوه بر این، مناظرات سه ماهه در سطح وزیران درباره وضاع خاورمیانه برگزار شد. رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه بار دیگر خواستار راه‌حلی قابل قبول برای مناقشه دیرینه بین فلسطین و اسرائیل بر اساس مبنای حقوقی توافق شده در سطح بین‌المللی شد که در قطعنامه‌های مربوطه شورای امنیت آمده است. در این گزارش آمده است: «در دوران ریاست روسیه، در چندین نوبت، شورای امنیت به سرعت به وضعیت پیش آمده در برخی کشور‌ها واکنش نشان داد. به ویژه، اوضاع پیرامون شبه جزیره کره و همچنین رویداد‌های سودان به طور فوق العاده مورد بحث قرار گرفت. بیانیه‌های شورای امنیت برای مطبوعات درباره یمن، سودان و کلمبیا به تصویب رسیده است.» ریاست روسیه بر شورای امنیت سازمان ملل روز یکشنبه 30 آوریل به پایان رسید.

زاخارووا: روسیه حق دارد روابط دیپلماتیک با لهستان را قطع کند

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، روز یکشنبهدریک مصاحبه تلویزیونی تاکید کرد که مسکو حق دارد روابط دیپلماتیک خود را با ورشو قطع کند، ولی در این صورت شهروندان روسی که در لهستان زندگی می‌کنند، از این موضوع رنج خواهند برد. این دیپلمات یادآور شد که اتخاذ چنین تصمیمی منجر به مسدود شدن بسیاری از جنبه‌های کاری خواهد شد که در این صورت، مردم در لهستان اولین کسانی هستند که آسیب می‌بینند. سخنگوی وزارت خارجه افزود: من در مورد شهروندان لهستان صحبت نمی‌کنم، در میان آن‌ها افراد زیادی وجود دارند که کاملاً درک می‌کنند که اکنون چه اتفاقی می‌افتد. من در مورد شهروندان روسی صحبت می‌کنم که در آنجا زندگی کرده، آنجا کار می‌کنند و خانواده دارند. علاوه بر این، زاخارووا اطمینان داد که مسکو پاسخ بسیار سختی به تصرف غیرقانونی مدرسه سفارت روسیه در لهستان خواهد داد. این دیپلمات در پاسخ به سئوالی در این باره تاکید کرد: "مقامات ورشو در پاسخ به این اقدام خود قطعاً واکنش مناسبی را دریافت خواهد کرد. " زاخارووا یادآور شد که مقامات لهستانی اقدامات خصمانه در این راستا را آغاز کردند و مسکو فقط آماده پاسخگویی به آنهاست. لازم به یادآوری است که روز یکشنبه، گروهی از طرفداران و اعضای حزب لیبرال دموکرات روسیه در مقابل سفارت لهستان در مسکو تظاهراتی را علیه بستن اجباری مدرسه متعلق به نمایندگی دیپلماتیک روسیه در ورشو برگزار کردند. این گروه از فعالان در نزدیکی ساختمان با پوستر‌هایی "به کودکان ضربه نزنید! " تجمع کردند. سرگئی آندریف، سفیر روسیه در لهستان نیز روز یکشنبه اعلام کرد که مدرسه سفارت روسیه در ورشو پس از تعطیلات اوایل ماه مه در ساختمان دیگری کار خود را از سر خواهد گرفت. به گفته آندریف، یک هفته زمان برای انتقال اموال مدرسه و قرار دادن آن در یک مکان جدید مورد نیاز است و قطعاً کلاس‌ها بعد از دهم ماه مه برگزار خواهند شد. سفیر روسیه همچنین در پاسخ به سوالی درباره احتمال قطع روابط دیپلماتیک با لهستان گفت: سفارت روسیه آماده اجرای هرگونه تصمیمی در این باره از طرف مسکو پس از تصرف زورمدارانه مدرسه توسط مقامات لهستانی است.