شکست ترامپ و نگرانی حکام عرب حاشیه خلیج فارس
تهران - ایرنا - همزمان با نزدیک شدن به پایان شمارش آرا در ایالت های باقیمانده ( پنسیلوانیا، جورجیا، کارولینای شمالی، نوادا و آلاسکا) اضطراب و نگرانی حاکمان و دولتمردان برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از احتمال شکست دونالد ترامپ در رقابت های انتخاباتی افزایش یافته است.
به گزارش ایرنا، نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا کانون توجه مردم و رسانههای جهان به ویژه ساکنان خاورمیانه قرار گرفته است و در این بین مقامات رژیم صهیونیستی و کشورهای عربستان، امارات و بحرین که طی چهار سال گذشته بیشترین همکاریهای سیاسی و امنیتی را با دولت ترامپ داشتهاند، با نگرانی روند نتایج این انتخابات را دنبال میکنند.
بر اساس روند کنونی انتخابات یاد شده هرچه به پایان شمارش آرای آن نزدیک میشویم، نگرانی کشورهای عربی با محوریت عربستان سعودی که شماری از آنها مانند بحرین، امارات و سودان این اواخر با رژیم تلآویو اقدام به عادیسازی روابط کردهاند، بیشتر میشود زیرا نگران شکست «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا هستند.
بر اساس آخرین آمار اعلام شده، رقیب دموکرات او جو بایدن، بیشترین آراء الکترال را به خود اختصاص داده و بر اساس پیش بینیها وضعیت او در ایالتهای سرنوشتساز نیز با مرور زمان و شمارش آراء باقیمانده بهتر خواهد شد.
این موضوع بر شدت نگرانی مقامهای عربستان، امارات و بحرین که پیش از شروع انتخابات آمریکا برای حمایت از «ترامپ» همه تخم مرغ هایشان را در سبد او قرار دادند و طرحها و برنامههای او در خارومیانه را جامه عمل پوشاندند و همچنین رژیم صهیونیستی که بیشترین حمایت را از سوی جمهوری خواهان در زمان ترامپ دریافت کرد، افزوده است بگونهای که برخی از مقامات این کشورها با صراحت از حضور بایدن در کاخ سفید و شکست ترامپ ابراز نگرانی کردند.
اگرچه بسیاری معتقدند که در حتی در صورت پیروزی بایدن سیاست های ایالات متحده در منطقه دستخوش تغییر زیادی نخواهد شد با این وجود حکام عرب در اظهارات خود از بازگشت آمریکا به توافق هستهای، عدم حمایت از سیاستهای استبدادی حاکمان کشورهای عربی منطقه، مقابله با نقض حقوق بشر در این کشورها و توقف طرح سازش کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی و بیتوجهی و حمایت نکردن از سیاستهای توسعه طلبانه این رژیم در کرانه باختری در صورت پیروزی جو بایدن نگرانی خود را کتمان نکردند.
در این پیوند، «ترکی الفیصل» رییس پیشین سازمان اطلاعات عربستان سعودی پنجشنبه شب در اظهاراتی گفت که نگرانی او از پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به دلیل تعهد نامزد دمکرات برای بازگشت به توافق هستهای با ایران است.
او افزود: جو بایدن گفته که آن بخش از سیاست دونالد ترامپ در خاورمیانه که مربوط به خروج از توافق هستهای با ایران است، را نقض خواهد کرد.
رئیس پیشین سازمان اطلاعات عربستان سعودی اضافه کرد: بایدن اظهار کرد که به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باز خواهد گشت؛ اما شرایطی برای بازگشت به این توافق خواهد داشت و ما هنوز نمیدانیم این شرایط چیست.
روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هیوم» نیز فاش ساخته است که برخی کشورهای عربی از پیروزی «جو بایدن» در انتخابات آمریکا و احتمال بازگشت وی به توافق هستهای با ایران و لغو تحریمهای آمریکا علیه این کشور بسیار نگران هستند و به علاوه به این جمعبندی رسیدهاند که احتمال توقف روند عادیسازی روابط میان تل آویو و دولتهای عربی هم وجود دارد.
این روزنامه در ادامه به نقل از یک مقام ارشد سعودی که نامی از او نبرد با طرح ادعای احتمال عادی شدن رابطه ریاض با رژیم صهیونیستی همچون امارات، بحرین و سودان به نقل از وی افزود: اگر بایدن در جهت منافع ایران حرکت کند ما و اسرائیل را برای مقابله با تهدید ایران بدون ایالات متحده و اروپا تنها خواهد گذاشت و بنابراین اتحاد بین این کشورها تقویت خواهد شد.
او همچنین ادعا کرد که حدس و گمانهایی وجود دارد که انتخاب بایدن و انعقاد توافق هستهای جدید با تهران اتحاد منطقهای بین اسرائیل و کشورهای عربی را نه تنها مختل بلکه آن را تقویت میکند.
این روزنامه همچنین با اشاره به ابراز نگرانی مقامات ارشد مصر و بحرین نوشته است که آنها معتقدند که پیروزی بایدن اتحاد منطقهای را که اکنون بین اسرائیل و کشورهای عربی شکل گرفته، مختل کند.
تارنمای شبکه تلویزیونی المیادین لبنان در گزارشی تحلیلی به نگرانی حاکمان ریاض و ابوظبی و منامه از پیروزی احتمالی جو بایدن نامزد دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اشاره کرد و نوشت: نفس عربستان سعودی و امارات متحده عربی و بحرین در سینه حبس است.
این شبکه تلویزیونی با اشاره به اینکه نفوذ و قدرت ایران بیشترین نگرانی [برخی دولتهای] خلیج فارس است، افزود: اجرای مجدد توافق هستهای به معنای آزادسازی دست تهران از نظر اقتصادی و سیاسی است که با سیاست [این دولتهای] خلیج فارس که تصمیم به مقابله با نفوذ ایران در منطقه گرفته اند مغایرت دارد.
از سوی دیگر، بایدن هیچ پیام اطمینان بخشی به خلیج فارس ارسال نکرده بلکه بر عکس با انتقاد از این کشورها، آنها را مستبد، استعمارگر قدرت و ناقض حقوق بشر توصیف کرده است و بر لزوم تشکیل ساختار مجدد رابطه با آنها و اهمیت اصلاح در پیچ و تاب روابطی که ترامپ طی سالهای گذشته با آنها ایجاد کرده است، تأکید کرد.
این واقعیت جدیدی است که در صورت پیروزی بایدن در انتظار [این کشورهای] خلیج فارس است و این، سازگاری و امتیاز دادن آنها را ضروری میکند، امتیازاتی که حجم و ماهیت آنها در نقشی که آمریکا در مرحله بعدی برای خلیج فارس میخواهد بازی کند همچنین سقف رو در رویی و حدود رابطهای که بایدن میخواهد با متحدانش برقرار کند را تعیین خواهد کرد.
شاید اغراق آمیز باشد که فکر کنیم بایدن رابطه خود را بطور اساسی با [کشورهای] متحد سنتی آمریکا در خلیج فارس تغییر خواهد داد اما دست رهبران این کشورها را آزاد نخواهد کرد آنگونه که ترامپ در جنگ یمن عمل کرد زیرا [این جنگ] مورد موافقت و حمایت او قرار داشت در حالی که بایدن محدود کردن فروش اسلحه و اصلاح حقوق بشر [در عربستان] را انکار نکرده است و قول داده است که فورا جنگ یمن را پایان دهد، تصمیمی که عربستان سعودی را مجبور به مذاکره با جنبش انصارالله با شرایط جدید و شاید امتیازات میکند.
در این زمینه، یک منبع بحرینی نزدیک به حکومت این کشور میگوید که دوره آینده ممکن است شاهد تغییر در سطح بحران سیاسی که از سال 2011 کشور را درگیر خود کرده است باشیم زیرا شواهد نشان میدهد که در مرحله بعدی اگر بایدن پیروز شود ممکن است شکافی در دیوار بحران [سیاسی] بحرین به وجود آید و درهای دولت برای گفت و گو با مخالفان که پس از رسیدن ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا بسته شده بود، باز شود.
بنابر این، انتظار میرود که دولت بایدن برای پایان دادن به بحران خلیج فارس و برای نشستن روی میز گفت و گو با قطر به ابوظبی فشار وارد کند زیرا دیگر مخفی نیست که امارات به دلیل ادغام پروندههای منطقهای و حمایت مداوم دوحه از اخوان المسلمین و اتحاد با ترکیه که یکی از دشمنان ابوظبی در منطقه به شمار میآید از برقراری رابطه با قطر امتناع میکند.
همچنین سردبیر روزنامه فرا منطقهای "رایالیوم"، با یادآوری نقش مقامهای سعودی در عادیسازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی و حمایت همه جانبه آنها از دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوری خواه آمریکا، عربستان را بزرگترین بازنده انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا دانست.
«عبدالباری عطوان» با اشاره به تاثیر انتخابات آمریکا بر برخی کشورهای حامی عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی گفت: عربستان بزرگترین کشور بازنده پیروزی «جو بایدن» نامزد حزب دمکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خواهد بود زیرا روابط تاریخی میان دمکراتها و عربستان بسیار بد است.
وی افزود: به نظر من بایدن روابط خوبی را با عربستان آغاز نخواهد کرد، باید بیاد داشته باشیم که وی حدود هشت سال معاون بارک اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا بوده و او سیاستهای اوباما را اجرا خواهد کرد.
نویسنده مشهور عرب گفت: اولین اقدام در اجرای چنین سیاستی، احیای «قانون جاستا» است که بر اساس آن عربستان و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در خصوص حوادث 11 سپتامبر تحت پیگرد قرار خواهند گرفت.
عطوان افزود: بایدن همچنین پرونده قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار سعودی (در کنسولگری عربستان در استانبول) را به جریان خواهد انداخت. دمکراتها همچنین حقوق بشر را مد نظر قرار خواهند داد و با پرداختن به موضوع زنان فعال مدنی سعودی که در زندان بسر میبرند، چه بسا کارزاری را برای آزادی آنان به راه خواهند انداخت.
سردبیر روزنامه رای الیوم اضافه کرد: همچنین بعید نیست که دمکراتها جنگ یمن را نیز مورد توجه قرار دهند.
وی افزود: کسانی که به عادیسازی روابط با اسرائیل اقدام و میلیاردها دلار پول در سبد ترامپ گذاشتند بهای بسیار سنگینی را پرداخت خواهند کرد. آمریکا تغییر میکند و متحدان آمریکا رنج زیادی را متحمل خواهند شد.
*س_برچسبها_س*