یک‌شنبه 7 بهمن 1403

عربستان بپذیرد راه امنیت منطقه اتحاد با همسایگان است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
عربستان بپذیرد راه امنیت منطقه اتحاد با همسایگان است

تهران - ایرنا - عربستان و متحدان او در حاشیه خلیج فارس باید قبول کنند که بهترین راه برقراری صلح در منطقه اتحاد با همسایگان است و نه اتکا به قدرت های جهانی که تنها در این منطقه منافع خود را جستجو می‌کنند.

«سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعودی روز 22 آبان در سخنانی از جامعه جهانی خواسته است موضع قاطعی برای مقابله با آنچه که او تلاش ایران برای دستیابی به سلاح کشتار جمعی خوانده، اتخاذ کند.

پادشاه سعودی در مراسم آغاز به کار هشتمین دور از مجلس شورای این کشور گفت: عربستان از جامعه جهانی می خواهد موضع قاطعی درخصوص ایران اتخاذ کند، که مانع از دستیابی این کشور به سلاح‌های کشتار جمعی، توسعه برنامه موشک‌های بالستیک و تهدید صلح و امنیت می شود.

او همچنین مدعی شد که نقشه منطقه‌ای ایران خطرناک است و عربستان دخالت این کشور در امور داخلی کشورها، حمایت از تروریسم، افراط گرایی و دامن زدن به فرقه‌گرایی را رد می کند.

سخنان پادشاه عربستان در حالی بیان شده که جنگنده‌های عربستان حدود 6 سال است در سایه مساعدت و همراهی ترامپ به صورت مداوم مناطق مختلف یمن را بمباران می کنند. بر اثر این حملات تاکنون صدها یمنی کشته شدند، زیر ساخت‌های این کشور به طور کلی تخریب شده و در عین حال هنوز هم چشم اندازی از ثبات و آرامش در این کشور دیده نمی‌شود.

حسین امیرعبداللهیان، دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین‌الملل در پاسخ به سخنان پادشاه عربستان در توییتی نوشت: پادشاه عربستان متجاوز به یمن که در کنار تروریسم آمریکایی داعش در عراق، سوریه، لبنان و یمن بوده است، حق اتهام‌زنی به جمهوری اسلامی ایران را ندارد. ریاض بهتر است خوش‌خدمتی به رژیم اسرائیل را متوقف کند و به همسایگان احترام بگذارد. ایران همواره حامی اصلی صلح و امنیت همسایگان و منطقه است.

پادشاه 84 ساله عربستان حدود یک ماه و نیم پیش هم از طریق ویدئوکنفرانس در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کرده و مدعی شده بود، ایران با بهره‌گرفتن از مزایای برجام اقدام به گسترش فعالیت‌های تروریستی کرده است. چنین اظهاراتی از سوی پادشاه عربستان هرچند نشان دهنده مکنونات و روحیات قلبی آنان در قبال مسائل منطقه است و همین ذهنیات سالهای طولانی موجب وارد شدن خسارتهای وحشتناکی به ملت‌های منطقه شده است و اثرات آن را در مقاطع مختلف تاریخی می توان دریافت ولی اظهارات اخیر پادشاه سعودی در مقطع اخیر حاکی از تداوم این ذهنیات است.

در چهار سال اخیر و در دوران حضور ترامپ در کاخ سفید با وجود رویکردهای تحقیر آمیز وی نسبت به سعودی ها شاهد کوچکترین ابراز ناراحتی از سوی مقامات این کشور نبودیم به طوری که استفاده از تعابیری همچون "گاو شیرده" برای آنها هیچ حساسیتی از سوی رهبران سعودی ایجاد نکرد. البته سکوت رهبران سعودی در قبال این برخوردهای توهین‌آمیز ترامپ شاید به خاطر چشم پوشی وی از جنایتی مانند سلاخی جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی و همراهی بی شائبه در قتل و نابودی ملت یمن بوده است. سعودی‌ها در سال‌های اخیر آتش بیار فشار حداکثری ترامپ بر علیه ملت ایران بوده‌اند واز هیچ دشمنی علیه ملت ایران فروگذار نکرده‌اند.

سخنان پادشاه عربستان سعودی نشان می‌دهد که رهبران این کشور نمی‌خواهند بپذیرند که روابط آمریکای بدون ترامپ متفاوت از چهار سال اخیر خواهد بود. بی جهت نیست که پادشاه عربستان در سخنان خود جامعه جهانی را خطاب قرار داده است.

برخلاف ترامپ که با یکجانبه گرایی و فرد محوری در قبال بحران‌های خاورمیانه شرایط را پیچیده تر می‌کرد جوبایدن و دموکرات ها می دانند که چنین رویکردی تنها باعث آسیب بیشتر به منافع آمریکا خواهد شد. یکی از این مسائل جنگ یمن است که به گفته رهبران حزب دموکرات مورد حمایت بایدن قرار نخواهد گرفت. علاوه بر این بایدن در زمینه حقوق بشر به عربستان سخت خواهد گرفت در حالی که ترامپ در موضوع قتل فجیع خاشقچی هیچ فشاری به عربستان نیاورد و همسو با این کشور عمل کرد. احتمالا دست عربستان آنقدر باز نخواهد بود که نخست وزیر کشور دیگری را مجبور به استعفا کنند.

علیرغم تجارب تاریخی تلخ از برخورد رهبران سعودی ایران همواره با بزرگمنشی تلاش کرده رفتار مسئولانه ای در قبال مسائل منطقه داشته باشد. در همین چهار سال گذشته ایران بارها و بارها آمادگی خود برای گفت و گو و کاهش تنش و حل مشکلات منطقه را اعلام کرد.

با در نظر گرفتن معادلات جدید در عرصه بین المللی، جمهوری اسلامی با استراتژی منطقی و صادقانه خود بار دیگر در جهت تنش زدایی از منطقه گام برداشته است.

محمد جواد ظریف روز 18 آبان در توییتی به زبان عربی و انگلیسی نوشت: «ترامپ رفت؛ ما و همسایگانمان ماندیم. تکیه به بیگانگان امنیت نمی‌آورد بلکه امید را بر باد می‌دهد. دست های خود را برای همکاری جهت تحقق منافع مشترک مردم و کشورهایمان دراز می‌کنیم. ما همه را به گفت‌وگو دعوت می‌کنیم چرا که تنها راه پایان دادن به اختلافات و تنش‌هاست. همه با هم برای ساخت آینده‌ای بهتر برای منطقه‌مان.»

جمهوری اسلامی ایران در طول چهار سال گذشته بارها پیشنهاد اتحاد و گفت و گو برای رفع سوء تفاهم بین کشورها را مطرح کرده است. ایران با سعه صدر بی‌نظیر خود تلاش کرده است وحدت میان کشورهای منطقه را بازگردانده و کابوس جنگ‌های خانمانسوز را از این منطقه دور کند.

در این شرایط انتظار می‌رود رهبران سعودی ماهیت سیال و متغیر بین المللی را درک کنند و در رویکردهای پرهزینه خود در منطقه تجدید نظر کنند. بعید است دنیا همانند سال‌های اخیر به سیاست‌های غیرمسئولانه و مخرب آنها بی تفاوت باشد.

*س_برچسب‌ها_س*