سه‌شنبه 16 بهمن 1403

قطعنامه شورای حکام آژانس، غیرقانونی و برای منافع اسرائیل است / پاسخ مناسب ایران، توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
قطعنامه شورای حکام آژانس، غیرقانونی و برای منافع اسرائیل است / پاسخ مناسب ایران، توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی است

تحلیلگران و کارشناسان مسائل بین‌الملل، اهداف و پیامدهای صدور قطعنامه ضدایرانی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را مورد بررسی قرار دادند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از یزدرسا، هفته قبل قطعنامه ضدایرانی پیشنهاد شده توسط تروئیکای اروپا و آمریکا در نشست شورای حکام با وجود مخالفت روسیه و چین، به تصویب رسید.

30 نفر از اعضای شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به این قطعنامه رأی مثبت دادند. سه کشور رأی ممتنع و دو کشور چین و روسیه نیز رأی منفی دادند. این قطعنامه که از سوی آلمان، انگلیس، فرانسه و آمریکا ارائه شده بود از ایران به دلیل عدم همکاری با آژانس انتقاد می‌کند و می‌خواهد که با آژانس همکاری کامل داشته باشد.

به همین مناسبت، تحلیلگران و کارشناسان مسائل بین‌الملل در میزگرد یزدرسا، ابعاد مختلف این قطعنامه را مورد بررسی قرار دادند. مشروح این نشست که با حضور سید رضا صدرالحسینی تحلیلگر مسائل بین‌الملل، سید جعفر قنادباشی کارشناس مسائل غرب آسیا و علیرضا کریمی تحلیلگر مسائل سیاسی برگزار شد، در ادامه می‌آید:

ایران آمادگی تصویب قطعنامه را داشت

صدرالحسینی: قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با 30 رأی مثبت و سه رأی ممتنع و دو رأی منفی روسیه و چین، علیه کشورمان صادر شد؛ البته ایران تا حدودی پیشبینی این مسئله را می‌کرد و به عبارت دیگر آمادگی تصویب قطعنامه را داشت.

نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که از 35 عضو شورای حکام، حدود 15 عضو آن، (یعنی بیشتر از دو سوم) متحد آمریکا هستند و به این دلیل است که گفته شد ایران آمادگی تصویب قطعنامه را داشت.

موضوع دیگری که باید توجه داشته باشیم این است که قطعنامه‌ها در شورای حکام را نمی‌توان وتو کرد و همچنین برای تصویب قطعنامه، نیاز به رأی حدود دو سوم آراء است.

نقش‌آفرینی بارز صهیونیست‌ها در تصمیمات آژانس

قنادباشی: تصویب قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، بیش از هر چیز نتیجه اقدامات فریبکارانه محافل صهیونیستی در جهان است. شاید بتوان گفت از ابتدای مطرح شدن مسائل هسته‌ای ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون، هیچگاه به این اندازه نقش رژیم صهیونیستی در موضع‌گیری‌های آژانس علیه جمهوری اسلامی ایران آشکار و عیان نبوده است.

امروز و با این نوع عملکرد و تأثیرپذیری، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعتبار خود را از دست داده است و دیگر نه تنها در بین افکار عمومی جهان، بلکه در بین محافل سیاسی هم اعتباری ندارد.

مشخص ترین موضوعی که بی‌طرفی و اعتبار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را زیر سوال می‌برد، سفر اخیر رئیس آژانس به اسرائیل است؛ در حالی که رژیم صهیونیستی نه عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و نه به هیچ کدام از مقررات و معاهدات آن عمل می‌کند.

قعطنامه شورای حکام از نظر حقوقی و اجرایی الزام‌آور نیست

کریمی: باید از وابستگی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به قدرت‌های غربی و سیاسی بودن این نهاد به اصطلاح بین‌المللی ابراز تأسف کرد. وضعیت به قدری آشفته است که مقامات رژیم جنایتکار صهیونیستی خودشان آشکارا اعلام کرده‌اند که داده‌ها و مفاد گزارش دبیرکل آژانش را ما تأمین کرده‌ایم.

امروز نیز صدور قطعنامه علیه ایران یک اقدام سیاسی و در راستای منافع دشمنان ایران است؛ البته باید قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران، از لحاظ حقوقی و اجرایی الزام‌آور نیست و قرار نیست اتفاق خاصی بیفتد.

در خرداد ماه دو سال قبل در دولت روحانی نیز یک قطعنامه شورای حکام علیه ایران داشتیم اما آن زمان هم هیچ اتفاقی نیفتاد و امروز نیز اتفاقی نخواهد افتاد و این اقدام بیشتر با هدف ایجاد فشار روانی بر ایران در مذاکرات است در واقع آمریکایی‌ها دنبال این نیستند که مذاکرات را به هم بزنند بلکه می‌خواهند با اهرم این قطعنامه ایران را مجبور به پذیرش شروط خودشان کنند.

واکنش‌های ایران نسبت به قطعنامه شورای حکام

صدرالحسینی: سرپرست نمایندگی ایران در آژانس، تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام را شدیداً محکوم کرد و با بیان این‌که اقدام مقتضی را انجام خواهیم داد، افزوده که ایران حق دارد در سیاست و رویکرد خود در قبال آژانس بازنگری کند و این، ضربه بزرگی به آژانس است که توسط یکی از مهم‌ترین ارگان‌های تصمیم‌گیر آن یعنی شورای حکام به آن وارد شد.

طبق قانون مجلس شورای اسلامی، ایران تصمیم گرفت تمام دوربین‌های فراپادمانی که در سایت‌های هسته‌ای در حال ثبت و ضبط بودند، خاموش شود و هیچ اطلاعاتی ثبت و ضبط نشود.

همچنین مقرر شد فعالیت دستگاه اندازه‌گیری برخط سطح غنا OLEM و فلومتر آژانس در ایران قطع شود؛ هرچند بیش از 80 درصد از دوربین‌های موجود آژانس، دوربین‌های پادمانی هستند که کمافی‌السابق فعالیت این دوربین‌ها ادامه خواهد یافت.

خروج ایران از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منطقی است

قنادباشی: اینکه ایران باید واکنش‌های جدی نسبت به اقدامات سیاسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بدهد، کاملا بدیهی و روشن است. البته تردیدی نیست که تصمیمات باید تأمین‌کننده منافع ملی کشور باشد.

البته اقداماتی مانند تصمیم برای خروج از آژانس با مسئولان وزارت خارجه و دولت است. آن‌ها باید بر اساس فواید و زیان‌های این اقدام تصمیم لازم را بگیرند.

اما به نظر من نزد هر ایرانی از این پس خروج از آژانس منطقی‌تر خواهد بود چون اسرائیلی‌ها که عضو آژانس نیستند، هم سلاح اتمی دارند و هم حرف‌شان پذیرفته می‌شود و قطعنامه‌ای هم علیه آن‌ها صادر نمی‌شود. بر این اساس افکار عموم ما مطالبه دارد که از آژانس خارج شویم.

هدف آمریکا و غرب از صدور قطعنامه ضدایرانی، فضاسازی روانی است

کریمی: بزرگترین برگ برنده غربی‌ها از این قطعنامه، تأثیرات روانی و رسانه‌ای آن است، آن‌ها به وضوح واقفند که این قطعنامه ضعیف در عمل نمی‌تواند تأثیری داشته باشد اما از نظر رسانه‌ای به قدری روی آن کار می‌کنند و فضاسازی روانی ایجاد می‌کنند تا بتوانند به اهداف مدنظرشان برسند در واقع می‌خواهند با این فضاسازی ها محاسبات مسئولین ما را به هم بزنند.

ما در عین اینکه نباید منفعل باشیم و باید واکنشی جدی و حساب شده داشته باشیم، اما باید این واکنش‌مان کاملا عقلانی و منطقی و در راستای منافع ملی باشد. ما نباید وارد فضای هیجانی شویم بلکه باید ببینیم فایده برای ما چیست و چه چیزی منافع ملی ایران را تأمین می‌کند و بر اساس همان عمل کنیم.

مثلا اگر خروج ان پی تی به نفع کشور است و اثر مثبت دارد این کار را بکنیم اما اگر ندارد آن را انجام ندهیم لذا مهم این است که اقدامی انجام شود که به نفع کشور باشد.

هدف از این قطعنامه امتیاز گرفتن آمریکا از ایران است

صدرالحسینی: ایران همواره طی سال‌های گذشته با آژانس هسته‌ای، همکاری سازنده‌ای داشته و انجام بخش قابل توجهی از بازرسی‌های آژانس در سطح جهانی در ایران و پذیرش تعهدات فراپادمانی به‌صورت داوطلبانه و ارائه دو سند غیرقابل خدشه در مذاکرات ماه‌های اخیر، مؤید این نکته است به گونه‌ای که کشورمان در حال حاضر از شفاف‌ترین برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای در میان کشورهای عضو آژانس برخوردار است.

این قطعنامه پرونده هسته‌ای ایران را به شورای امنیت ارسال نمی‌کند و هدف اصلی آمریکا این است که بدین وسیله از ایران امتیاز بگیرد و به عبارتی ایران را وادار به پذیرش شرط خودش کند.

به عبارت دیگر فشار به جمهوری‌اسلامی به این منظور صورت می‌گیرد تا آمریکایی‌ها در مساله هسته‌ای بتوانند برگ برنده و امتیازی برای خود کسب کنند.

البته جمهوری اسلامی ایران بارها نشان داده است که می‌تواند از منافع ملی خودش، با اقتدار دفاع کند و فشارهای اینچنینی، نمی‌تواند کشورمان را از پیگیری مطالبات حقوقی و قانونی خودش در زمینه انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای بازدارد و امتداد مذاکرات را که مورد درخواست نمایندگان اروپاست به روند تحمیلی و تند مورد نظر رژیم صهیونیستی و آمریکا که همانا ادامه راه به یک مسیر غیرقابل بازگشت و یک‌سویه است بکشاند.

صدور قعطنامه آژانس علیه ایران یک کار تبلیغاتی است

قنادباشی: البته باید در نظر داشته باشیم که صدور قطعنامه در شورای حاکم به طور واقعی تأثیر خاصی نخواهد داشت، حتی اگر پرونده به شورای امنیت برود. دلیل هم این است که تا کنون بیشترین فشارهای اعمال شده در طول تاریخ را علیه ما اعمال کرده‌اند و بیش از این کاری نمی‌توانند علیه ما انجام دهند.

لذا واقعیت این است که قطعنامه جدید هیچ اثر عملی ندارد و یک کار تبلیغاتی است و از سوی دیگر صدور هر قطعنامه‌ای علیه ایران، امضای بی‌اعتباری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. در واقع هر قطعنامه‌ای تصویب کنند به فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای ما خدشه‌ای نخواهد زد و فقط بی‌اعتباری خود را نشان خواهند داد.

ایران باید اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند

کریمی: به نظرم در حال حاضر یکی از بهترین اقداماتی که ما باید در قبال این اقدام آژانس انجام دهیم این است که اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کنیم و این اقدام است که کمک می‌کند تا طرف مقابل بفهمد که با یک رویکرد واقعی روبرو است.

در واقع اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی امتیازی بود که ایران به طرف غربی می‌داد تا از مواهب برجام بهره‌مند شود اما وقتی قرار نیست ما از مواهب اقتصادی برجام بهره‌مند شویم، دلیلی ندارد این امتیاز را به طرف مقابل بدهیم.

متأسفانه طی هشت سال گذشته رویکردی که از طرف ایران در قبال آژانس و سازمان ملل وجود داشت این بود که هرچقدر آن‌ها ما را تحریم و یا قطعنامه صادر می‌کردند واکنشی نشان نمی‌دادیم.

اما تجربه به ما ثابت کرده است که منافع ملی کشور زمانی تأمین می‌شود که شاهد اقدام جدی و عملیاتی و در عین حال منطقی در قبال اقدامات خصمانه طرف مقابل باشیم و این را بارها تجربه کرده‌ایم که انفعال و عقب‌نشینی، آورده‌ای برای کشور ندارد.

انتهای پیام /

قطعنامه شورای حکام آژانس، غیرقانونی و برای منافع اسرائیل است / پاسخ مناسب ایران، توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی است 2
قطعنامه شورای حکام آژانس، غیرقانونی و برای منافع اسرائیل است / پاسخ مناسب ایران، توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی است 3