سه‌شنبه 6 آذر 1403

مثلث انتخاباتی که کاربران مجازی ترسیم کردند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
مثلث انتخاباتی که کاربران مجازی ترسیم کردند

تهران - ایرنا - داده کاوی ایرنا نشان می‌دهد با توجه به فراوانی کمی و کیفی داده‌ها و تحلیل‌ها، «علی لاریجانی»، «سید ابراهیم رئیسی» و «اسحاق جهانگیری» سه چهره شاخص انتخابات 1400 به شمار می‌آیند که بیشترین تولید محتوا پس از نام‌نویسی نامزدها در ارتباط با آن‌ها صورت گرفته است.

به گزارش گروه داده کاوی ایرنا، فضای مجازی در هفته‌های منتهی به انتخابات به یکی از اصلی ترین عرصه‌های فعالیت نامزدها، رسانه‌ها و کاربران برای اعلام نظر در خصوص انتخابات 1400 تبدیل شده است. کاربران در فضای مجازی به اظهار نظر در خصوص مسایلی چون مشارکت در انتخابات می پردازند و چهره های مختلف جریان های سیاسی در شبکه هایی نظیر توییتر و کلاب هاوس به صریح ترین شکل مورد نقد و تحلیل قرار می گیرند.

گروه داده کاوی ایرنا در گزارش های مستمر خود و در فاصله حدود یک ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری، پربازدیدترین محورهای مطرح شده در شبکه‌های اجتماعی را مورد رصد قرار می دهد. این گزارش بر اساس روش تحلیل کیفی پست های تلگرامی و توییت ها در بازه زمانی 11 صبح شنبه بیست و پنجم اردیبهشت تا 11 صبح یکشنبه بیست و ششم اردیبهشت ماه جمع بندی شده است.

تلگرام و انتخابات 1400 به روایت آمار و ارقام

در سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری حدود 600 نفر نام نویسی کردند که از این میزان بیش از 90 درصد داوطلبان را مردان و کمتر از 10 درصد آنها را زنان تشکیل دادند. یک کانال تلگرامی در پستی با عنوان «داوطلبان سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به روایت آمار» نوشت: تعداد کل: 592 نفر داوطلب / 40 نفر خانم / 552 نفر آقا. تغییر نسبت به دوره قبل: 1044 نفر کاهش. مدرک تحصیلی: 272نفر لیسانس و کمتر / 320 نفر فوق لیسانس به بالا. سن: 89 نفر زیر 40 سال سن داشتند / افرادی که بین 40 تا 75 سال بودند 495 نفر / هشت نفر بالای 75 سال. شورای نگهبان در مجموع دو بازه پنج روزه فرصت برای احراز صلاحیت‌های داوطلبین انتخابات ریاست جمهوری دارد و در پایان 10 روز هم اسامی افراد تأیید صلاحیت شده به داوطلبین اعلام خواهد شد.

روز گذشته شلوغ ترین و به عبارتی پرشورترین روز در میان داوطلبان بود به طوری که در روز شنبه 25 اردیبهشت، 288 نفر به طور رسمی داوطلبی خود برای انتخابات ریاست جمهوری را ثبت کردند. مهمترین چهره‌هایی که در روز آخر ثبت نام، به وزارت کشور رفتند عبارتند از: سید ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه، علی لاریجانی رئیس سابق مجلس، اسحاق جهانگیری معاون اول دولت‌های روحانی، محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران، مسعود پزشکیان نماینده مجلس - نایب رئیس سابق مجلس، علیرضا زاکانی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس، عزت الله ضرغامی رئیس اسبق صدا و سیما، شمس الدین حسینی نماینده مجلس - وزیر اسبق اقتصاد، عباس آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی، مصطفی کواکبیان نماینده سابق مجلس، ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی.

با پایان نام نویسی نامزدهای ریاست جمهوری 1400، یک کانال تلگرامی با انتشار لیست 45 چهره شاخص سیاسی داوطلب حضور در انتخابات نوشت:

1- سید ابراهیم رئیسی 2- حسین دهقان 3- محمدحسن نامی 4- وهاب عزیزی 5- محمود احمدی‌نژاد

6- رستم قاسمی 7- محمد عباسی 8- سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی 9- حسن سبحانی 10- صادق خلیلیان

11- محمد زارع فومنی 12- محمود زمانی قمی 13- محمدشریف ملک‌زاده 14- محمدحسن قدیری ابیانه 15- قدرتعلی حشمتیان

16- محمود صادقی 17- علی مطهری 18- محسن مهرعلیزاده 19- رامین مهمان‌پرست 20- علیرضا افشار

21- فریدون عباسی 22- سید مصطفی تاج‌زاده 23- شاهین محمدصادقی 24- علی لاریجانی 25- شمس الدین حسینی

26- عباس آخوندی 27- محسن هاشمی 28- مسعود پزشکیان 29- مصطفی کواکبیان 30- عزت الله ضرغامی

31- علیرضا زاکانی 32- سید ابوالحسن فیروزآبادی 33- سعید محمد 34- سید عباس نبوی 35- مسعود زریبافان

36- اسحاق جهانگیری 37- محمد خوش چهره 38- محمد شریعتمداری (وزیر رفاه) 39- محسن رهامی 40- محسن رضایی

41- عبدالناصر همتی 42- رسول منتجب‌نیا 43- زهرا شجاعی 44- سعید جلیلی 45- محمدجواد حق شناس. شورای نگهبان طی 5 روز آینده اسامی افراد تایید صلاحیت شده را اعلام خواهد کرد.

به جز بحث داوطلبان ریاست جمهوری، موضوع انصراف‌دهندگان از نامزدی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز یکی از بحث های داغ در شبکه های اجتماعی بود. یک کانال تلگرامی درباره هشت چهره مطرح انصراف دهنده از شروع فرآیند انتخابات تا دیروز که آخرین مهلت نام نویسی داوطلبان بود، آورد: سیدحسن خمینی نخستین کاندیدای بالقوه‌ای بود که نامش به‌عنوان چهره اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان مطرح شد. پس از رایزنی‌های گسترده از حضور در انتخابات 1400کنار کشید. محمدرضا عارف نیز که نامش در میان کاندیداهای پیشنهادی احزاب اصلاح‌طلب مطرح شد به‌نظر می‌رسید از مدت‌ها قبل سودای پاستورنشینی دارد. او سال 92نیز در آخرین لحظات به سود روحانی کنار رفته بود. این بار اما عارف در بیانیه‌ای از تصمیمش برای شرکت‌نکردن در انتخابات نوشت: «حضور اینجانب در این شرایط قطعا بر پیچیدگی انتخاب می‌افزاید و رقابت‌های درون جریان اصلاحات را به سمت واگرایی سوق خواهد داد و تجربه تلخ سال 84 را تکرار خواهد کرد. به همین دلیل، ضمن تشکر مجدد و صمیمانه از همه شما عزیزان، عدم‌ورود به کارزار انتخابات را اعلام می‌کنم.»

در پست دیگری می‌خوانیم: علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی نیز که کمتر گمانه‌ای درباره حضور او وجود داشت در بیانیه‌ای نوشت: «به این نتیجه رسیدم که حضور در این عرصه برای بنده، مقبول و ممدوح نیست.» او نیز مثل سایر انصراف‌دهندگان از کسانی که تقاضای ورودش به انتخابات را داشتند تشکر و عذرخواهی کرد. سیدصادق خرازی، دبیرکل حزب ندای ایرانیان هم دیگر چهره نزدیک به اصلاح‌طلبان بود که در روز آخر در بیانیه‌ای دلایل عدم‌حضورش را توضیح داد.

به نوشته یک کانال تلگرامی، صف ثبت‌نامی‌ها در اردوگاه اصولگرایان از انصرافی‌ها طولانی‌تر بود. اسدالله بادامچیان، دبیرکل حزب موتلفه که برای حضور در انتخابات 1400اعلام آمادگی کرده بود در نهایت از این تصمیم منصرف شد. گفته شد که محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز کاندیداتوری خود را منوط به حضور نیافتن حجت‌الاسلام رئیسی کرده بود. علی نیکزاد، نایب‌رئیس مجلس و رئیس ستاد انتخاباتی رئیسی در سال 96نیز پس از حضور رئیس دستگاه قضا، از انتخابات کنار کشید. دیگر چهره‌های مطرح جریان اصولگرایی که گمانه انصراف آنها مطرح بود یک‌به‌یک برای ثبت‌نام در وزارت کشور حاضر شدند.

محمد باقر قالیباف از برجسته ترین چهره هایی بود که تا روز آخر در وزارت کشور حضور نیافت و از نامزدی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری کناره گیری کرد.

توییتر و تولید محتوای کاربران درباره سه نامزد شاخص

کاربران توییتر فارسی همزمان با نام نویسی نامزدهای جریانات مختلف سیاسی، به بحث و تبادل نظر درباره نقاط مثبت و منفی نامزدها پرداختند و در این میان تولید محتوای توییتری در خصوص کاندیداتوری سید ابراهیم رئیسی، علی لاریجانی و اسحاق جهانگیری بیش از بقیه نامزدها بوده است. برخی از تحلیلگران در توییتر نیز این افراد را سه قطب موثر در انتخابات امسال نامیده و از آن‌ها به عنوان سه ضلعی انتخابات 1400 تعبیر کردند.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*
مثلث انتخاباتی که کاربران مجازی ترسیم کردند 2
مثلث انتخاباتی که کاربران مجازی ترسیم کردند 3
مثلث انتخاباتی که کاربران مجازی ترسیم کردند 4
مثلث انتخاباتی که کاربران مجازی ترسیم کردند 5
مثلث انتخاباتی که کاربران مجازی ترسیم کردند 6