یک‌شنبه 4 آذر 1403

مردم خوزستان در جریان نهضت انقلاب اسلامی نقش مثمرثمری داشتند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
مردم خوزستان در جریان نهضت انقلاب اسلامی نقش مثمرثمری داشتند

حجت الاسلام و المسلمین سید محسن شفیعی گفت: مردم خوزستان چه در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در همراهی با امام و در دوران پیروزی انقلاب اسلامی در همراهی با انقلاب و چه بعد از آن، در مقاطع مختلف این حضور را دیدیم و به آن مباهات می‌کنیم.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از رهیاب، حجت الاسلام و المسلمین سید محسن شفیعی رئیس دفتر استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های خوزستان در برنامه «نقش خوزستان در نهضت انقلاب اسلامی» که امروز پنج شنبه 21 بهمن در مسجد آذربایجانی‌های اهواز برگزار شد، با تصریح به غفلت از نقش خوزستان در پیروزی انقلاب اسلامی گفت: این نقش نه بر اساس ادعا که به استناد مدارک و مستندات موجود است و این نگرانی هست که به مرور این غفلت باعث فراموشی یا انکار برخی از بدیهیات شود.

وی با بیان اینکه با مرور اقدامات و فعالیت‌های علما و مردم شهرهای خوزستان معلوم می‌شود که تلاش نفس‌گیری در استان خوزستان قبل از پیروزی انقلاب انجام شده است، افزود: در اسناد تاریخی بعد از حادثه تلخ 15 خرداد سال 42 یک بیانیه‌ای از علمای اهواز خطاب به شاه در حمایت صریح از آیت الله خمینی (ره) صادر می‌شود. تاریخ این بیانیه 16 خرداد سال 42 است.

شفیعی درباره مواضع مرحوم آیت‌الله سیدعلی بهبهانی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بیان کرد: امام از این مرد بزرگ به سید العلما تعبیر می‌فرمودند. دست خطی از امام (ره) دیدم که امام خطاب به ایشان می‌نویسند: «امیدوارم بتوانم امر شما را امتثال کنم». چند بیانیه و اطلاعیه از این مرد بزرگ وجود دارد. یکی از آنها، بیانیه‌ای مفصل در آغاز فاجعه اشغال فلسطین و تشکیل دولت جعلی اسرائیل است که در محکومیت این فاجعه و فتوای حرمت هر گونه معامله با ایادی صهیونیست صادر شده است. این بیانیه در زمان حاکمیت رژیمی در ایران صادر شده است که خود آن رژیم هم‌پیمانان با آن فاجعه بود.

رئیس دفتر استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در ادامه سخنان خود با اشاره به نقش شهرهای خوزستان در دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی عنوان کرد: البته در این سال‌ها مرکز اسناد انقلاب اسلامی چهار اثر با موضوعات انقلاب اسلامی در اهواز، در آبادان، دزفول و شوشتر منتشر کرده است، اما شما در هیچ شهری از خوزستان دفاع از امام را غایب نمی‌بینید.

وی با اشاره به محبت مردم خوزستان نسبت به خاندان پیامبر (ص) و حمایت از مرجعیت دینی بیان کرد: در شهرهای ما از شمال تا جنوب و شرق و غرب خوزستان نشان حمایت از امام و شهدای دوران نهضت را می‌بینید. خوزستان در برخی از حادثه‌های خاص و اتفاقات مبارک بر اساس آنچه تتبع کردم پیشگام است. در 12 بهمن سال 57 که امام مراجعت می کنند، اولین جامعه روحانیتی که با امام دیدار و بیعت می‌کنند، جامعه روحانیت اهواز است که 16 بهمن سال 57 یعنی چهار روز بعد از باز گشت امام با ایشان دیدار می‌کنند.

نویسنده کتاب «در جستجوی راه» خاطرنشان کرد: تعبیر جامعه روحانیت که می‌گوییم مجموعه‌ای از استوانه‌ها هستند که در پیشگامی آنها مرحوم آیت‌الله مروج است، کسی که شایستگی مرجعیت تقلید را دارند و چهره‌ای شاخص هستند. آنها در سرمای زمستان از اهواز حرکت می‌کنند و با امام در تهران دیدار می‌کنند و در امام این دیدار یک سخنرانی دارند که موجود است.

شفیعی با اشاره به فاجعه چهارشنبه سیاه در اهواز گفت: علمای اهواز در 26 دی سال 57 که شاه از کشور خارج می‌شود، نیز بیانیه دارند. مفاد بیانیه جامعه روحانیت اهواز دعوت آحاد مردم به حفظ نظم اجتماعی، صیانت از اموال مردم و جلوگیری از هرگونه تشنج و تفرقه است؛ یعنی یک بیانیه حاکمیتی است.

وی ادامه داد: مجموعه بیانیه های جوامع روحانیت در سطح کشور و علما و مراجع از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی در یک مجموعه هفت جلدی چاپ شده است. فهرست این کتاب را که نگاه کنید ده‌ها بیانیه از علمای اهواز و استان می‌بینید. شاید هیچ بیانیه‌ای از این بیانیه‌ها کمتر از بیست از امضا پای آن نباشد که همه از بزرگان علمای آن وقت بوده‌اند.

رئیس دفتر استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در ادامه سخنان خود با بیان اینکه انتخاب این مسجد برای این برنامه بسیار کار هوشمندانه‌ای است، گفت: مسجد آذربایجانی‌ها، دارالعلم آیت‌الله بهبهانی، حسینیه اعظم و عباسیه اینها مراکزی هستند که هم نشانه‌های اسلامی بودن انقلاب و خیزش مردمی را نمودار می‌سازند و هم جاهایی هستند که دل‌ها به آن سمت متوجه است.

وی تصریح کرد: نه بر اساس ادعا بلکه بر اساس آنچه از مستندات موجود است، جمله معروف امام که فرمودند «خوزستان دین خود را به اسلام ادا کرد» دایره‌اش محدود به دوره جنگ و هشت سال دفاع مقدس نیست، بلکه عقبه طولانی دارد. سندی را در اسناد ساواک دیدم که اسم تعدادی از علمای اهواز را نوشته‌اند که پول و وجوه شرعی مقلدین امام را دریافت می‌کنند و برای امام که راس مخالفان رژیم پهلوی است و در تبعید است، می‌فرستند و ساواک پیگیری می‌کند اینها چه کسانی هستند و چه طور وجوه را برای امام می‌فرستند.

وی با اشاره به نقش آبادان و خرمشهر در دوران قبل از پیروزی انقلاب گفت: به اعتبار اینکه بخشی از بزرگان ما برای ارتباط با امام در نجف، از مرزهای جنوب به عراق سفر می‌کردند، طبیعتا در خرمشهر و آبادان حضور پیدا می‌کردند و در این شهرها از آنها پذیرایی می‌شد.

شفیعی با تأکید بر اینکه کاری بلند دامن باید در ارتباط با ثبت نقش خوزستان در انقلاب اسلامی انجام بشود، گفت: نقش خوزستان در انقلاب اسلامی محدود به یک شخص نیست، منحصر به یک شهر نیست، در بند یک صنف نیست، بلکه یک خیزش و نهضت عمومی و همه گیر است و الحمدلله مردم خوزستان روسفید هستند؛ چه در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در همراهی با امام و در دوران پیروزی انقلاب اسلامی در همراهی با انقلاب و چه بعد از آن، در مقاطع مختلف این حضور را دیدیم و به آن مباهات می‌کنیم.

شفیعی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اماکن مهم اهواز در جریان نهضت انقلاب اسلامی گفت: در شرق اهواز معمولا حرکت های اجتماعی از دارالعلم آیت الله بهبهانی از حسینه اعظم و گاهی از عباسیه انجام می‌شد، اما در غرب اهواز چون مسجد آذربایجانی‌ها نزدیک‌تر به شرق اهواز بود و دسترسی به آن آسانتر بود بخشی از راه پیمایی‌ها از همین مسجد شروع می‌شد. اگر به اماکن تک تک پرداخته شود حرف‌های زیادی برای گفتن وجود دارد. اهواز، شرق و غربش، مردم، علما و مساجد همه در خدمت انقلاب اسلامی سربلند و روسفید هستند.

رئیس دفتر استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری با تصریح به اینکه در ثبت نقش خوزستان در انقلاب اسلامی خیلی کم کاری شده است، اظهار کرد: اولویت ما این نیست که جستجو کنیم چرا کم کاری شده است، اولویت ما این است که نباید این وضع ادامه پیدا کند. مجموعه‌های پرشور جوان باید به این عرصه ورود کنند.

ما باید به سراغ افراد نقش آفرین برویم. خاطرات شفاهی که در سینه‌ها است اگر ثبت نشود از دست خواهد رفت. اینها مال نسل‌های آینده است. تعبیر رهبر انقلاب بسیار بسیار درست است که تأکید فرمودند تاریخ را چنان که هست بنویسند قبل از آنکه آن چنان که می‌خواهند آن را بنویسند. یقین دارم واکاوی و ثبت و ضبط این خاطرات آن قدر جاذبه و هیجان دارد که جوانان کار را بر زمین نخواهند گذاشت.

انتهای پیام /