مروری بر حادثههای مهم مازندران در سال 1400
ساری - ایرنا - مازندران سال پایانی سده چهاردهم را مانند هر سال با حوادث متعددی پشتسر گذاشت. از آتشسوزیهای گسترده در عرصههای طبیعی و تصادفات پرشمار جادهای و نزاعهای منجر به قتل گرفته تا مرگ حدود سه هزار نفر بر اثر ابتلا به کرونا. مختصری از حوادث مازندران در سال 1400 را در این گزارش بخوانید.
به گزارش ایرنا، شرایط اقلیمی و طبیعی مازندران و سفرخیز بودن این استان سبب شده که همواره این استان روی خط حادثه باشد. حوادث مختلف طبیعی اعم از سیل و زلزله و تندباد و رانش زمین هر سال در این استان خبرساز میشوند. گفته میشود که از 42 نوع حادثه طبیعی شناخته شده، دستکم 32 نوع آن در مازندران رخ میدهند. اما سهم مازندران از حوادث محدود به همین حادثههای طبیعی نیست. سفرهای میلیونی به این استان هر سال متأسفانه حوادث متعددی را رقم میزنند. به این حوادث باید حوادث ورزشها و تفریحهای نوپدید را هم اضافه کرد که طی سالهای اخیر روند رو به رشدی در مازندران داشتند.
تصادفات جادهای، غرقشدنها، حوادث طبیعی، سقوط پرندههای تفریحی مانند هواپیماهای سبک و پارگلایدرها، سوانح دریایی، آتشسوزیهای متعدد و گسترده در عرصههای طبیعی و ساختمانها، نزاع و بسیاری از حوادث دیگر در این استان هر سال رخ میدهند که فقط بخشی از آنها در رسانهها مطرح میشوند. البته مهمترین و تلخترین خبر مربوط به مازندران در سال 1400 که میتوان ان را در دسته حوادث قرار داد، مرگ 2957 نفر در این استان طی سال 1400 بر اثر ابتلا به کروناست. با این حال در این گزارش تقویمی برخی از حوادث مهم مازندران در سال 1400 به استناد خبرهای منتشر شده در خبرگزاری ایرنا به تفکیک ماهها گردآوری شده است.
فروردین
چهارم فروردین در حالی که مازندران روزهای گرمی را سپری میکرد و یگان حفاظت منابع طبیعی مازندران بابت احتمال آتشسوزی در جنگلها هشدار داده بود، تندباد 108 کیلومتری مناطق مختلف این استان را درنوردید. در همین روز به گفته فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی منطقه ساری، به علت بیاحتیاطی مسافران و گردشگران، سه هکتار از عرصههای جنگلی در بهشهر، دودانگه ساری، سوادکوه شمالی، زیراب، بابل، آمل و نور در آتش سوخت.
پنجم فروردین ریزش سنگ در جاده هراز جان یک نفر را گرفت و چهار نفر را مصدوم کرد. حوادث جادهای استان نیز در نخستین هفته سال افزایش یافت. به طوری که شمار تصادفات 50 درصد و تعداد تصادفهای منجر به فوت 60 درصد نسبت به مدت مشابه سال 1399 افزایش یافت.
ششم فروردین یک جوان تهرانی در منطقه گردشگری هفتآبشار تیرکن بابل غرق شد. صبح 14 فروردین هم واژگونی یک قایق در آببندان روستای فولادکلای بخش چمستان شهرستان نور که چهار نفر از اعضای یک خانواده اهل شاهرود سوار آن بودند منجر به غرق شدن یکی از این مسافران شد.
15 فروردین تصادف در محور هراز دو کشته و دو مصدوم بر جای گذاشت. 20 فروردین هم دو فقره تصادف در بابلسر و محمودآباد، سه کشته و چهار مصدوم بر جای گذاشت.
یکی از اتفاقات عجیب فروردین 1400، اقدام به تخریب و سقوط دکل مخابراتی شرکت ایرانسل در حاشیه شهر بابل بود که به آسیب دیدن این سایت مخابراتی و اختلال چندساعته در آنتندهی شبکه تلفن همراه و اینترنت خطوط ایرانسل در این منطقه منجر شد.
25 فروردین وقوع رانش گسترده زمین در جاده کوهستانی و جنگلی گلندرود - رویان و منطقه اسپیاو منجر به فرونشست و شکاف عمیق زمین به طول حدود 50 متر و عمق نزدیک به 10 متر شد و تردد در این مسیر را تا مدتها مختل کرد.
اردیبهشت و خرداد
اردیبهشت و خرداد 1400 خوشبختانه ماههای کمحادثهای برای مازندران بودند. ریزش کوه در هفتمین روز این ماه باعث شد که جاده هراز برای ساعاتی بسته شود. در همین روز انفجار کپسول گاز و وقوع آتشسوزی در یک واحد مسکونی واقع در روستای ولیک بابل دو قربانی بر جای گذاشت.
9 اردیبهشت سقوط مینیبوس به دره در محور ساری - تاکام 14 مصدوم بر جای گذاشت. 19 اردیبهشت نیز دو جوان اهل زنجان با ورود به آبهای ساحلی دریای مازندران در محدوده شهرستان بابلسر غرق شدند و نخستین مرگهای ناشی از غرق در سواحل مازندران طی سال 1400 ثبت شد.
18 خرداد وقوع درگیری مسلحانه و تیراندازی در منطقه حربده شهرستان محمودآباد خبرساز شد. البته یک روز بعد نیروی انتظامی توانست 10 نفر از عوامل این نزاع و درگیری شبانه را دستگیر کند. حوادث کار در مازندران هم طی 93 روز بهار 1400 به استناد آمارهای رسمی پزشکی جان 29 نفر را گرفت.
تیر
در چهارمین ماه سال که با آغاز موج پنجم کرونا در این استان همراه بود، حوادث متعددی رقم خورد. دوم تیر انتشار فیلم خارج شدن بخار از دهانه قله دماوند در فضای مجازی مورد توجه کاربران قرار گرفت. بر اساس این ویدئو ادعا شده بود که قله دماوند فعال شده است. اما مسئولان مازندران به همراه کارشناسان زمینشناسی هرگونه فعالیت آتشفشانی در قله دماوند را تکذیب کردند و گفتند که خروج این بخارها و دودها بخشی از وضعیت عادی دماوند محسوب میشود که مردم منطقه با آن آشنا هستند.
صبح 19 تیر چند سارق پس از تخریب دوربینهای مداربسته، قطع برق و تخریب دیوار پشت یکی از شعب بانکی قائمشهر وارد این بانک شدند و اقدام به سرقت وجه نقد از بانک کردند. سارقان که پنج نفر بودند 48 ساعت بعد توسط پلیس دستگیر شدند.
26 تیر رانش زمین و سیلاب در سوادکوه خساراتی را به زیرساختها و بخش کشاورزی وارد کرد و باعث بروز اختلال در تردد خودروها در برخی مسیرها شد.
در هفته پایانی تیر یکی از سارقان حرفهای تجهیزات مخابراتی در مازندران و گلستان دستگیر شد که به حدود یکصد فقره سرقت اعتراف کرد. نکته قابل توجه اینکه سارق دستگیر شده از کارمندان اخراجی شرکت مخابرات بود.
حضور مسافران در مازندران باعث شد که طی دو روز 17 و 18 تیر پنج نفر در آبهای ساحلی این استان غرق شوند. پایان این ماه و در دو روز 29 و 30 تیر هم پنج نفر در آبهای ساحلی مازندران غرق شدند و دو حادثه دریایی در مازندران ثبت شد. 29 تیر در ساحل تنکابن پای یک نفر بر اثر برخورد با پره قایق موتوری قطع شد و روز 30 تیر بر اثر برخورد قایق موتوری با یک نفر در آب، فرد حادثه دیده جان باخت. 30 تیر واژگونی اتوبوس مسیر تهران - گرگان در منطقه پنجاب جاده هراز سه کشته و 33 مصدوم بر جای گذاشت.
مرداد
مهمترین حادثه مرداد را باید مرگ 1029 مازندرانی بر اثر ابتلا به کرونا در این ماه دانست که احتمالا پرمرگترین ماه مازندران طی تمام سالهای اخیر را رقم زد. اما صرفنظر از این خبر تلخ کرونایی، حوادث دیگری هم در مازندران رقم خورد.
نخستین حادثه برجسته مازندران در پنجمین ماه سال 1400، درگیری مسلحانه اراذل و اوباش در قائمشهر بود که چهارم مرداد در یک باشگاه ورزشی رقم خورد و دو کشته بر جای گذاشت. در همین روز آتشسوزی بخشهایی از تالاب میانکاله را در بر گرفت که بیستویکمین آتشسوزی در تالاب میانکاله طی سال 1400 بود.
پنجم مرداد یک خانواده چهار نفره بر اثر نشت گاز مونوکسید از آبگرمکن دچار خفگی شدند و جان باختند. یک روز بعد نیز بر اثر ریزش سنگ در محور هراز، یک نفر جان باخت.
سیلاب تابستانی در نهمین روز مرداد به تعدادی از واحدهای مسکونی بخش بلده شهرستان نور خسارت زد. بسته شدن راه اصلی بخش کجور، تلف شدن 700 رأی دام سبک و سنگین در نوشهر، تخریب دو دهانه پل موقت در سوادکوه شمالی، خسارت به 25 روستای بابل، خسارت به 30 واحد مسکونی در منطقه دوهزار تنکابن، خارج شدن تصفیهخانه کلاردشت از مدار آبرسانی و آبگرفتگی چند روستای سوادکوه از پیامدهای این سیل تابستانی بودند. این سیل بیش از 437 میلیارد تومان به مازندران خسارت وارد کرد.
بارندگیهای شدید تابستانی سبب شد که 12 مرداد ریزش کوه با حجم بسیار بالایی از سنگهای بزرگ و کوچک در هفت نقطه از جاده هراز رقم بخورد و سبب بسته شدن این جاده شود. این بارندگیها سبب مفقود شدن سه نفر شد در رودخانه هراز نیز شد.
19 مرداد و در اوج گرمای تابستانی، نقص فنی ترانس برق پست شهید شاکری قائمشهر، خاموشی بیش از هفت ساعته را در بخشهای زیادی از این شهر به دنبال داشت.
20 مرداد آتشسوزی در سه نقطه از جنگلها و مراتع شهرستان بهشهر شامل جنگلهای آسیابسر، جنگلکاری زاغمرز در نزدیکی میانکاله و همچنین مراتع و عرصههای جنگلی سرخگریوه در محدوده مرزی مازندران و گلستان رخ داد که با حضور نیروهای حفاظت منابع طبیعی دو استان گلستان و مازندران و اعزام بالگرد به مناطق صعبالعبور پس از چند ساعت مهار شد.
شهریور
ششمین ماه سال 1400 هم برای مازندران آبستن حوادث متعددی بود. سوم شهریور ستوان دوم سید مجید بابایی یکی از ماموران نیروی انتظامی و امنیتی هنگام تعقیب قاچاقچیان در شهرستان پارسیان استان هرمزگان و پس از واژگونی خودروی نیروی انتظامی به شهادت رسید. او نخستین مأمور پلیس فتا در کشور است که به درجه رفیع شهادت نائل شد.
در ششمین روز از شهریور 1400 پزشکی قانونی مازندران اعلام کرد که با غرق شدن 61 نفر در آبهای ساحلی مازندران طی سه ماه خرداد، تیر و مرداد، تلفات دریا نسبت به مدت مشابه سال قبل دو برابر شد. چهار روز بعد دو جوان اهل بندرترکمن در آبهای ساحلی محمودآباد غرق شدند. 12 شهریور هم یک نوجوان ساروی در سواحل سرخرود به دلیل غرقشدگی در دریا جان باخت.
9 شهریور 15 هکتار از عرصههای طبیعی اطراف چشمه بادابسورت منطقه چهاردانگه در آتشسوزی روز گذشته از بین رفت. البته آتشسوزی خسارتی به چشمه سورت ساری وارده نکرد.
11 شهریور بخشی از عرصههای جنگلی مرتفع منطقه عالمکلا از توابع بخش مرکزی نوشهر دچار حریق شد و در آتش سوخت. 15 شهریور هم بر اثر آتشسوزی در تالاب میانکاله 10 هکتار از اراضی این تالاب با پوشش گیاهی انار و تمشک خاکستر شد.
23 شهریور دو سرنشین یک فروند پاراگلایدر در منطقه سوادکوه با مشکل مه گرفتگی مواجه شدند که یکی از سرنشینان توانست فرود اضطراری را بدون مصدومیت انجام دهد، اما سرنشین دیگر دچار سقوط و مفقود شد. 24 ساعت پس از مفقود شدن سرنشین این پارگلایدر نیروهای امدادی موفق به یافتن محل سقوط و نجات او شدند.
در بیستونهمین روز شهریور رانش زمین یک بار دیگر مسیر رویان به بخش بلده را در محدوده روستای گلندرود مسدود کرد.
مهر
مهر 1400 را هم باید ماه کمحادثه و تقریبا آرام برای مازندران دانست. حوادث مهم و برجسته مهر ماه مازندران با ثبت چهار غریق در روز دوم مهر آغاز شدند که هر چهار نفر نیز غیر بومی بودند. تعداد مجموع غرقشدگان در آبهای ساحلی مازندران طی چهار ماه خرداد، تیر، مرداد و شهریور به 77 نفر رسید که 71 درصد بیشتر از مدت مشابه سال 1399 بود.
20 مهر در آبهای ساحلی منطقه مزگا از توابع نوشهر یک فروند هواپیمای تفریحی فوق سبک به دلیل نقص فنی ناچار به فرود اضطراری شد و در دریا واژگون شد. خلبان این هواپیما توسط امدادگران نجات یافت.
28 مهر تصادف سه دستگاه خودروی سواری در تقاطع چلک و مزگا واقع در محور نوشهر - رویان سه کشته بر جای گذاشت.
آبان
در هشتمین ماه آخرین سال قرن چهاردهم، بیشترین سهم از خبرهای حادثهمحور این استان به درگیریها اختصاص داشت. طی این ماه دستکم سه نزاع در مازندران خبرساز شد که دو نزاع منجر به قتل شد. 17 آبان ویدئویی از درگیری شدید چند نفر در یکی از خیابانهای آمل در فضای مجازی منتشر شد که پس از آن نیروی انتظامی برای شناسایی و دستگیری این افراد اقدام کرد. 18 آبان چهار نفری که عامل این نزاع خیابانی بودند دستگیر شدند.
28 آبان درگیری دو جوان آملی بعد از تصادف خودروهایشان در بلوار طالقانی آمل منجر به کشته شدن یکی از آنها شد.
30 آبان هم درگیری مسلحانه خانوادگی در روستای جامخانه شهرستان میاندورود منجر به کشته شدن دو عضو این خانواده و زخمی شدن یکی دیگر از اعضا شد.
البته حوادث آبان1400 در مازندران با یک حادثه ریلی آغاز شد. عصر یکم آبان چهار واگن قطار باری که در مسیر شمال - جنوب در حال حرکت بود در محور پلسفید ورسک و محدوده بین ایستگاه سرخآباد و ورسک از ریل خارج شد. این حادثه برای ساعاتی مسیر ریلی شمال را مسدود کرد.
سیلاب در آبان هم به بخشهایی از مازندران خسارت زد. حدود 80 واحد مسکونی در بهنمیر و چندین واحد مسکونی در سوادکوه بر اثر سیلاب پاییزی دچار آبگرفتگی شدند و پل موقت درزیکلا در سوادکوه شمالی تخریب شد.
در نوزدهمین روز آبان ساختمان 17 طبقهای با نام برج رامیلا واقع در منطقه شهرک رجایی شهرستان چالوس دچار آتشسوزی از آخرین طبقه شد که این آتشسوزی به دلیل کمبود امکانات آتشنشانی برای ساختمانهای بلندمرتبه مهار نشد و ساختمان پس از حدود 24 ساعت به طور کامل در آتش سوخت.
20 آبان جاده چالوس مرزنآباد به علت رانش کوه مسدود شد. در همین روز بارندگی شدید بویژه در غرب مازندران سبب وقوع سیلاب و آبگرفتگی معابر و قطع شدن آب آشامیدنی شهروندان شد و به تعداد زیادی از واحدهای مسکونی در نوشهر خسارت زد. بارش برف سنگین در ارتفاعات نیز راه برخی مناطق کوهستانی را مسدود کرد.
29 آبان آتشسوزی یک دستگاه تانکر در حال تخلیه سوخت در پمپبنزینی واقع در کیلومتر 11 جاده جدید بابل - آمل سه زخمی بر جای گذاشت.
آذر
نخستین حادثه برجسته مازندران در آذر 1400 وقوع درگیری منجر به قتل در یک مراسم عروسی بود که ششم آذر در یکی از روستاهای آمل رخ داد.
در پانزدهمین روز آذر وقوع آتشسوزی در آخرین طبقه هتل صدف محمودآباد با توجه به حادثه برج رامیلا در چالوس مورد توجه رسانهها و کاربران فضای مجازی مازندران قرار گرفت. اما این آتشسوزی به سرعت مهار شد.
سقوط یک فروند هواپیمای تفریحی در رامسر هم از دیگر حوادثی بود که 18 آذر رخ داد. در این حادثه خلبان نجات یافت.
درگیری شکارچیان غیرمجاز فریدونکناری با محیطبانانی که از مرکز استان برای سرکشی به دامگاه «اوجاکله» این شهرستان رفته بودند در 18 آذر یکی از خبرهای محیط زیستی مازندران در دسته حوادث بود. در همین روز به طور همزمان آتشسوزی در عرصههای جنگلی شرق مازندران و بخشی از جنگلهای چالوس رخ داد که با درخواست منابع طبیعی غرب مازندران، دو فروند بالگرد برای مهار آتش در جنگلهای چالوس به کار گرفته شد.
27 آذر هم آتشسوزی بخشی از جنگلهای سوادکوه را در بر گرفت که پس از هفت ساعت مهار شد. آتشسوزی جنگلهای مازندران تا آخرین روز آذر نیز ادامه داشت و در نهایت با بالگرد بخشی از این اتشسوزیها مهار شد.
دی
در یکمین روز دی 1400، آتش در یک مجتمع تجاری شهر نور 10 واحد تجاری را سوزاند که 6 واحد به طور کامل سوخت و چهار واحد نیز با خسارت 50 درصدی مواجه شد.
سوم دی دو جوان با قایق وارد آببندان روستای اسماعیلکلای بزرگ از توابع جویبار شدند که قایق آنها به دلیل نامشخص واژگون شد. یکی از این دو نفر توانست خود را نجات دهد و به خشکی برساند، اما یک نفر غرق شد.
یکی از حوادث بزرگ و برجسته مازندران در دی 1400، خروج قطار باری مازندران از ریل در منطقه جوارم سوادکوه بود که هشتم دی رخ داد. این حادثه دهها میلیارد تومان خسارت بر جای گذاشت و حدود 24 ساعت مسیر ریلی تهران - شمال را مسدود کرد. شدت حادثه به حدی بود که علاوه بر از بین رفتن حدود 14 واگن و 7حدود 700 تن دانه روغنی، نزدیک به 200 متر از مسیر ریلی به طور کامل تخریب شد. به همین دلیل نیروهای فنی خط و ابنیه راهآهن شمال ناچار شدند طی 24 ساعت 200 متر مسیر ریلی جدید ایجاد کنند. 23 دی نیز یک حادثه برخورد با قطار در قائمشهر ثبت شد که یک جوان قائمشهری در این حادثه جان باخت.
9 دی نزاع خیابانی در منطقه خط دریای سرخرود شهرستان فریدونکنار منجر به مرگ یک جوان فریدونکناری شد. 13 دی نیز دو نفر در مرزنآباد چالوس بر اثر گازگرفتگی و خفگی با مونوکسید جان باختند. 10 روز بعد هم سه نفر در محمودآباد بر اثر خفگی با مونوکسید جان خود را از دست دادند. در این ماه یک شهروند جویباری نیز بر اثر بیماری هاری ناشی از گاز گرفتگی سگ درگذشت که دومین مرگ بر اثر گازگرفتگی توسط سگ در مازندران طی سال 1400 بود و واکنشهایی بابت جمعآوری سگها از شهرهای مازندران را به دنبال داشت.
دو کوهنورد تهرانی که 17 دی ماه صعودشان به قله علمکوه را آغاز کرده بودند، پس از گرفتار شدن در کولاک در ارتفاع 4700 متری درخواست کمک کردند که تا رسیدن نیروهای امدادی به علت شدت سرما جان باختند. شدت کولاک و برف به حدی بود که گروه تجسس امداد و نجات کوهستان حدود پنج روز نتوانستند از منطقه خارج شوند و به ناچار در جانپناه ماندند. در آخرین روز دی نیز سقوط بهمن تصفیهخانه کلاردشت را از مدار خارج کرد.
بهمن
یکی از حوادث پربازخورد مازندران در این ماه، درگیری بین چند تن از اوباش با ماموران نیروی انتظامی در کوی غفاری ساری بود که ویدئویی از آن در فضای مجازی منتشر شد. 16 بهمن پنج نفر از متهمان اصلی این درگیری دستگیر شدند.
بارندگیهای شدید هفته دوم بهمن در هشتمین روز این ماه سبب رانش زمین در زیراب و تخریب یک حسینیه شد.
17 بهمن دو سرنشین یک دستگاه پراید پس از سقوط خودرو به داخل رودخانه در محور ساری - تاکام جان باختند. 20 بهمن نیز یک دستگاه خودرو به داخل درهای در منطقه کجور سقوط کرد که سرنشینان خودرو با پرواز بالگرد نجات یافتند. 23 بهمن هم سقوط یک دستگاه خودروی پیکاپ به دره در مسیر کوهستانی بلده - نور منجر به مرگ سه سرنشین این خودرو شد.
25 بهمن یک متصرف غیر قانونی اراضی ملی در چالوس فرمانده یگان حفاظت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری چالوس را مجروح کرد. در همین روز استاندار مازندران ناصر اکبرزاده را به عنوان نماینده ویژه استاندار در مبارزه با جنگلخواری، کوهخواری و تعرض به منابع طبیعی معرفی کرد.
29 بهمن انحراف یک دستگاه کامیون به دلیل نقص فنی در سیستم ترمز در محور سوادکوه و برخورد با هفت دستگاه خودرو منجر به مصدوم شدن 10 تن از سرنشینان این خودروها شد.
اسفند
هفتم اسفند انفجار معدن زغالسنگ در بخش چمستان شهرستان نور منجر به مرگ یک کارگر معدن و زخمی شدن یک نفر دیگر شد.
آرزو حضرتی بازیکن قائمشهری تیم ملی فوتبال زنان ایران هشتم اسفند در روستای سنگتاب قائمشهر بر اثر تصادف با یک دستگاه خودرو به کما رفت و راننده خودرو نیز پس از تصادف متواری شد.
13 اسفند تندباد بیش از 100 کیلومتری بخشهایی از مازندران را درنوردید. 19 اسفند ریزش سنگ در جاده کندوان دو کشته بر جای گذاشت. در همین روز زلزله 4.1 ریشتری آلاشت سوادکوه را لرزاند. 21 اسفند رانش زمین جاده کندوان را مسدود کرد.
پزشکی قانونی مازندران در این ماه اعلام کرد که از یکم فروردین تا پایان دی ماه 104 نفر بر اثر مسمومیت با قرص برنج در استان جان باختند که نسبت به 57 نفر مدت مشابه سال قبل تقریبا دو برابر شده است.
روز 24 اسفند پرواز ساری - نجف هواپیمایی وارش حدود 40 دقیقه پس از برخاستن هواپیما، به دلیل نقص فنی در یکی از موتورها درخواست فرود اضطراری کرد و به فرودگاه دشتناز برگشت که خوشبختانه آسیبی به سرنشینان هواپیما وارد نشد. مسافران این پرواز بعد از برگشتن به فرودگاه دشتناز، با یه هواپیمای جایگزین عازم نجف شدند.
آتشبازیهای آخرین چهارشنبه سال 35 نفر را در مازندران روانه بیمارستان کرد که چهار نفرشان دچار قطع عضو از ناحیه مچ دست شدند.