پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

مسکو: توافق هسته ای هنوز قابل دسترسی است

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
مسکو: توافق هسته ای هنوز قابل دسترسی است

سرگئی ریابکوف معاون وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه گفت که توافق درباره ازسرگیری اجرای توافق هسته ای، هنوز در دسترس قرار دارد، اما عوامل گوناگون بسیاری بر آن نفوذ می کنند.

به گزارش ایرنا از خبرگزاری تاس؛ ریابکوف با بیان اینکه نمی خواهد سخنان یک مقام واشنگتن را ارزیابی کند، اظهار داشت: از یک سو اقدامات به خصوصی با هدف تشدید تحریم ها بر ایران صورت می گیرد و از سوی دیگر نشانه های سیاسی حاکی از برخورداری برجام از فرصت های ویژه ای برای ازسرگیری سریع است.

جان کربی هماهنگ کننده تماس های راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا به تازگی گفته است که تصور نمی کند ازسرگیری برحام در آینده نزدیک، امکان پذیر باشد.

ریابکوف در ادامه، تاکید کرد: موضع ما در دسترس قرارداشتن این توافقنامه است که متاسفانه تحت نفوذ عوامل بسیار خارجی شامل عوامل بی ثبات قرار دارد که امر دستیابی به نتیجه نهایی را ساده تر نمی کند. ما مانند گذشته از اصل بنیادین دستیابی به توافقی به نفع همگان، پیروی می کنیم که می تواند مشارکت و همکاری جدی در تقویت امنیت در منطقه ای باشد که مشکلات بسیار زیادی از انواع گوناگون دارد.

به گزارش ایرنا، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر چهارشنبه به وقت محلی، هم زمان با مداخله کشورش در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران اذعان کرد که امروز تمرکز دولت بایدن بر آشوب‌ها در ایران است و تهران را متهم کرد آماده توافق نیست و درباره مذاکرات لغو تحریم‌ها گفت که این مذاکرات، تمرکز آمریکا نیست.

وی بدون اشاره به ضعف دولت بایدن در آستانه انتخابات میاندوره‌ای کنگره برای تصمیم‌گیری درباره بازگشت به اجرای توافق هسته ای، مدعی شد که مقام های ایران به طور واضح نشان دادند که آماده این توافق که به نظر می‌آید قریب الوقوع نخواهد بود، نیستند.

این مقام آمریکایی بدون اشاره به زیاده خواهی‌های آمریکا مدعی شد خواسته‌های ایران غیر واقعی و فرا برجامی است و آنچه در طول هفته‌های گذشته شنیدیم و خواندیم حاکی از تغییر موضع مقامات ایران نبود.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنان از ناآرامی‌ها در ایران و برهم زنندگان نظم عمومی پشتیبانی کرد و مدعی شد تمرکز کنونی ما بر شجاعت قابل توجهی است که ایرانیان از طریق اعتراضات مسالمت آمیز و استفاده از حقوق اساسی خود نشان می‌دهند. تمرکز کنونی ما حمایت و کمک به آنان است.

به گزارش ایرنا، دولت جو بایدن در استراتژی جدید امنیت ملی خود که روز چهارشنبه به وقت محلی منتشر کرد، با تکرار ادعاها درباره برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران افزود: ما دیپلماسی را دنبال خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم که ایران هرگز نمی‌تواند به سلاح هسته‌ای دست یابد.

دولت بایدن در تداوم تهدیدات و دیپلماسی توام با فشار خود ادعا کرد در صورت شکست دیپلماسی، آماده استفاده از ابزارهای دیگر هستیم.

کاخ سفید همچنین مدعی شد آمریکا بر استفاده از دیپلماسی و تنش زدایی و کاهش خطرهای درگیری و تقویت بازدارندگی تمرکز می‌کند.

آمریکا با دخالت در امور داخلی ایران و حمایت از ناآرامی‌های اخیر و برهم زنندگان نظم عمومی ادعا کرد واشنگتن همیشه در کنار تلاش مردم ایران که برای دستیابی به حقوق اولیه‌ای که تهران آنان را برای مدت‌ها از آنها محروم کرده، خواهد ایستاد.

در همین حال، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز اعلام کرد که واشنگتن نمی‌تواند نتیجه اعتراضات ایران را پیش بینی کند.

مشاور امنیت ملی دولت بایدن روز چهارشنبه به وقت محلی در پاسخ به سوالی در پاسخ به سوالی درباره نتیجه اعتراضات در ایران گفت که هیچ پیش بینی در مورد اینکه این موضوع به کجا می رسد، نداریم.

سالیوان ادعا کرد تنها کاری که می‌توانیم انجام دهیم این است که روی اصول ایستادگی و سعی‌کنیم بسیار صریح نشان دهیم طرف چه کسی هستیم.

تندروها در آمریکا همزمان با ناآرامی‌ها در ایران و دخالت در امور داخلی تهران، تبادل پیامها میان دولت جو بایدن و دولت آیت الله سید ابراهیم رئیسی، در تقلای تغییر مسیر مذاکره و دیپلماسی و افزایش فشارها هستند.

تارنمای خبری هیل، رسانه نزدیک به کنگره آمریکا چندی پیش مدعی شد زمان آن فرا رسیده است که کشورهای غربی با کنارگذاشتن میز مذاکره، مرگ برجام را رسما اعلام کرده و با فعال کردن مکانیسم ماشه، فشار حداکثری را بر ایران کلید بزنند.

این در حالی است که سیاستمداران آمریکایی و جهان بارها به شکست کارزار فشار حداکثری علیه ایران که در دوره دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا اجرا شد، اذعان کرده‌اند.

دور هشتم مذاکرات رفع تحریم‌ها که از ششم دی‌ماه سال گذشته آغاز شد، 20 اسفند 1400 به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورت‌های سیاسی به پایتخت‌های خود بازگشتند.

دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌های ایران پس از وقفه‌ای پنج ماهه 13 مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات پس از چهار روز، 17 مرداد ماه با بازگشت هیات‌ها به پایتخت‌ها پایان یافت.

برگزاری این دور از مذاکرات در پی آن صورت گرفت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه فایننشال‌تایمز ادعا کرد بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که شامل راهکارهای به روز درباره رفع تحریم‌ها و گام‌های هسته‌ای ایران است.

قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت وگوها، خواهان جمع‌بندی سریع‌تر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقی‌مانده مهم و کلیدی است.

جمهوری اسلامی ایران می‌گوید که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریم ها به صورت حداکثری رفع شود و منطقه هم از اجرای آن بهره‌مند شود.