یک‌شنبه 4 آذر 1403

معمای حمله سایبری اسرائیل / حزب‌الله چگونه انتقام خواهد گرفت؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
معمای حمله سایبری اسرائیل / حزب‌الله چگونه انتقام خواهد گرفت؟

اقتصادنیوز: منفجر شدن پیجرهای حزب‌الله، فصل تازه‌ای از رویارویی را میان اسرائیل و نیروهای مقاومت رقم زده است.

به گزارش اقتصادنیوز، واشنگتن پست با انتشار یادداشتی مدعی شد: از زمان طلوع تمدن در بین النهرین باستان - بخش عمده ای از عراق امروزی - یعنی بیش از 6000 سال جنگ‌های سازماندهی شده جریان داشته است. با این حال، هرگز در هیچ برهه‌ای از زمان، خشونتی که اخیرا بدان متوسل شده، تجربه نشده است. روز سه شنبه هزاران پیجر مورد استفاده اعضای حزب‌الله لبنان منفجر شد و دست کم 12 نفر کشته و نزدیک به 3 هزار زخمی شدند. روز چهارشنبه، دستگاه‌های الکترونیکی دیگری متعلق به این گروه - از جمله رادیوهای دستی، با نام مستعار واکی تاکی - منفجر شدند و حداقل 9 نفر کشته و حداقل 300 نفر زخمی شدند. اسرائیل به طور رسمی مسئولیت این حمله پیچیده را بر عهده نگرفته، اما گزارش‌ها حاکی از آن است این بازیگر پشت این انفجارها قرار داشته است. ظاهراً مأموران اسرائیلی مقادیر کمی مواد منفجره را در دستگاه‌های پیجر و واکی تاکی بسته‌بندی کرده و سپس آنها را از راه دور از طریق سیگنال رادیویی منفجر کردند. این حمله ذیل جنگ مخفیانه قابل تبیین است؛ رویارویی که موجب شد تا یکی از حساس‌ترین مواضع حزب‌الله یعنی شبکه ارتباطاتی‌اش هدف قرار بگیرد.

عصر تازه رویارویی

به ادعای واشنگتن پست، پیش از قرن نوزدهم، ارتش‌ها از نظر اندازه محدود بودند و بر نبرد متمرکز می‌شدند، زیرا تنها راه برای انتقال فرامین جنگی استفاده از پیک‌ها بود. ظهور دستگاه تلگراف، سپس تلفن‌های صحرایی و در قرن بیستم، رادیوهای دو طرفه، این امکان را برای ارتش‌ها فراهم کرد که در فواصل بسیار وسیع با فرماندهان خود در تماس باشند. حمله رعدآسای آلمان در طول جنگ جهانی دوم، جنگ شش روزه 1967 میان اسرائیل و کشورهای عربی و حمله نیروهای ایالات متحده در جنگ خلیج فارس در سال 1991 زمینه را برای گسترش کانال‌های ارتباطی میان فرماندهان و ارائه طرح‌های ابتکاری در این زمینه هموار کرد. امروزه، هر نیروی جنگی در جهان، از جمله حزب‌الله، به وسایل ارتباطی الکترونیکی متکی‌است - و این به نوبه خود آسیب‌پذیری‌های را ایجاد می‌کند که دشمن می‌تواند از آن سوء استفاده کند.- از همین رو می‌توان گفت، نیروهای ایالات متحده بهتر است از آنچه حزب‌الله اخیراً تجربه کرده، درس بگیرند، زیرا گره‌های ارتباطی‌شان ممکن است توسط رقبایی مانند چین یا روسیه هدف چنین حملاتی قرار بگیرند.

سیدحسن نصرالله، رهبر حزب‌الله، پیش از این به اعضای خود هشدار داده بود که استفاده از تلفن‌های همراه را متوقف کنند، زیرا می‌دانست که نیروهای اسرائیل، به‌ویژه واحد 8200، معادل آژانس امنیت ملی ایالات متحده یا GCHQ بریتانیا، می‌توانند به راحتی تلفن‌های همراه را هک کرده و هدف قرار دهند. پیشتر فواد شکر، یکی از فرماندهان ارشد حزب الله، در جریان یک حمله هوایی اسرائیل در بیروت در ماه ژوئیه شهید شد، گزارش‌های ادعایی حاکی از آن است شخصی با او تماس گرفت و به او گفت که به آپارتمانش در طبقه هفتم بیروت برود، اندکی پس از آن، یک بمب یا موشک اسرائیلی به آپارتمان اصابت کرد. از همین رو به ادعای واشنگتن پست، جای تعجب نیست که سیدحسن نصرالله به اعضای حزب‌الله گفته است که تلفن‌های همراه "دستگاه های نظارتی" و "عوامل مرگباری هستند که قادر به ارائه اطلاعات دقیق و دقیق هستند."دبیر کل حزب الله بدون شک معتقد بود که عوامل او می‌توانند با استفاده از دستگاه‌های واکی تاکی یا پیجر ارتباط برقرار کنند و ایمن بمانند. اما فعلا معادلات برهم ریخته است. حملات این هفته حزب‌الله را مجبور می‌کند تا راه‌های دیگری برای هدایت نیروهای خود بیابد. هرچند هیچکدام از اهرم‌ها به اندازه دستگاه‌های الکترونیکی کارآمد نیستند.

یحیی سنوار، رهبر ارشد حماس، از زمان حمله اکتبر به این طرف با استفاده از فناوری پایین، مانع از شناسایی مکان‌های مورد استفاده‌اش شده است. همانطور که وال استریت ژورنال مدعی است: «سنوار تا حد زیادی از تماس‌های تلفنی، پیام‌های متنی و سایر ارتباطات الکترونیکی که اسرائیل می‌تواند ردیابی کند، خودداری کرده است. در عوض، او از یک سیستم پیچیده از پیک‌ها، کدها و یادداشت‌های دست‌نویس استفاده می‌کند که به او اجازه می‌دهد تا عملیات حماس را حتی زمانی که در تونل‌های زیرزمینی پنهان شده است، هدایت کند». این بهترین کاری است که سنوار می‌تواند انجام دهد و برای اهداف او کافی است. نیروهای حماس گهگاه از تونل‌ها بیرون می‌آیند تا به نیروهای اسرائیلی حمله کنند، اما حماس دیگر قادر به انجام عملیات‌های بزرگ با استفاده از هزاران جنگجو نیست. در مقابل، حزب‌الله هنوز یک سازمان گسترده است که گفته می‌شود 100 هزار جنگجو دارد (اگرچه تخمین های بیرونی تعداد آنها را بین 20 هزار تا 50 هزار نفر تخمین می‌زند) حتی گفته می‌شود زرادخانه این گروه بین 120 هزار تا 200 هزار موشک در خود جای داده است. اگر نصرالله بخواهد برای کنترل نیروهایش به پیک‌ها تکیه کند، توانایی این گروه برای عملیات مؤثر به شدت کاهش خواهد یافت - به‌ویژه اگر هدف حمله همه جانبه اسرائیل قرار بگیرد.-

اکنون سؤال این است که آیا عملیات خرابکارانه این هفته مقدمه حمله نظامی بزرگتر اسرائیل است یا جایگزینی برای آن. از زمان حمله حماس در 7 اکتبر، حزب‌الله شمال سرزمین‌های اشغالی را بارها بمباران کرده و ده‌ها هزار غیرنظامی را به ترک خانه‌هایشان واداشته است. گاها تبادل آتش میان دو طرف تشدید شده و به گمانه‌زنی‌ها درباب آینده معادلات منطقه دامن زده است. آخرین بار پس از ترور فواد شکر و اسماعیل هنیه، رهبر حماس در تهران خاورمیانه در آستانه جنگ تمام عیار قرار گرفت. ماه گذشته، اسرائیل و حزب‌الله حداقل به طور موقت از لبه پرتگاه عقب نشینی کردند، اما بسیاری از نیروهای دفاعی اسرائیل و کابینه این بازیگر خواستار حمله گسترده‌تر علیه حزب‌الله هستند تا امکان بازگشت حدود 60 هزار اسرائیلی به شمال را فراهم کند.

در واقع، بسیاری از ژنرال‌های ارتش اسرائیل می‌خواهند آتش بسی در غزه منعقد کنند تا بتوانند نیروهای خود را علیه حزب‌الله هدایت نمایند. هرتزل حلوی، رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل، روز چهارشنبه در جریان بازدید از فرماندهی شمال، مدعی شد «ما واقعاً آماده‌ایم هر کاری را که لازم است برای پایان دادن به بمباران حزب‌الله انجام دهیم» به ادعای او حزب‌الله بهای بالایی خواهد پرداخت. تا کنون، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، مخالف جنگ بزرگ با حزب‌الله بوده و ترجیح می‌دهد بر حماس تمرکز کند. با این همه، همه چیز به واکنش حزب‌الله منوط است؛ این که خاورمیانه آرام خواهد گرفت یا در آستانه رویارویی تمام عیار قرار می گیرد.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
معمای حمله سایبری اسرائیل / حزب‌الله چگونه انتقام خواهد گرفت؟ 2
معمای حمله سایبری اسرائیل / حزب‌الله چگونه انتقام خواهد گرفت؟ 3