یک‌شنبه 4 آذر 1403

میانگین سن قهرمانی رشته های ورزشی متفاوت است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
میانگین سن قهرمانی رشته های ورزشی متفاوت است

تهران - ایرنا - مدیرکل دفتر توسعه آموزش های پایه و استعدادیابی وزارت ورزش و جوانان میانگین سن قهرمانی در رشته های ورزشی را متفاوت عنوان کرد و گفت: هر فدراسیون باید در پشتوانه‌سازی تیم‌های ملی خود برنامه استعدایابی ویژه‌ای داشته باشد زیرا استعدادیابی در برخی رشته‌ها زودبازده و در برخی زمان‌بر است.

«مهدی مبینی» از قهرمانان سابق تیم ملی دوومیدانی که علاوه بر آن سابقه سرپرستی فدراسیون‌های نظیر گلف، اتومبیلرانی، تیراندازی و دوومیدانی هم را در کارنامه دارد، طی 2 هفته اخیر با حکم وزیر ورزش جایگزین «حسن رنگرز» شد و در نخستین گفت‌وگوی خود با ایرنا در کسوتمدیر استعدادیابی گفت: دفتر استعدادیابی حساس، علمی و تخصصی و دارای 2 مقوله آموزش و استعدادیابی بنیادی و زیربنایی است. اکنون 80 درصد فعالیت ها در این حوزه با توجه به شیوع و گسترش کووید 19 تحت تاثیر کروناست.

وی افزود: در مدت حضورم، موضوع آموزش و نظارت بر آن در فدراسیون های ورزشی و ادارات کل را آغاز کردیم و هدف‌گذاری ما حمایت و نظارت و تعامل با آنها در راستای آموزش تخصصی و علمی در هر رشته است و البته قصد دخالت نداریم. در دوران کرونا کلاس آموزشی به صورت غیرحضوری برگزار شده که در نوع خود شیوه جدیدی است. از طرفی باید وضعیت صدور احکام داوری و مربی‌گری در رشته‌های مختلف را با ارزیابی‌های جدید، تسهیل کنیم.

استان‌های برتر در شناسایی استعدادها در سال 98

مبینی می‌گوید: ارزیابی استعدادها بر پایه چند شاخص نظیر کمیته ساختار استعدایابی فدراسیون‌ها، شناسایی استعدادها، جذب‌، پرورش و نگهداشت استعدادهاست و قرار بود امسال المپیاد استعدادهای برتر برگزار شود که به دلیل کرونا برگزار نشد. البته نامه لغو المپیاد تا اطلاع ثانوی و برگزاری آن در صورت مهیا شدن شرایط رقابت ها ارایه می شود.

وی در پاسخ به معرفی استان‌های فعال در زمینه استعدادیابی اظهار داشت: بر اساس آمارهای ارایه شده این دفتر از عملکرد ورزش قهرمانی استان‌ها در سال 98؛ هشت استان برتر در زمینه استعدادیابی مشخص شدند که اصفهان، خراسان رضوی، مازندران، فارس، کرمانشاه، همدان و مرکزی را شامل می شود.

مدیر استعدادیابی وزارت ورزش همچنین درباره فدراسیون‌های برتر در شناسایی استعدادیابی اعلام کرد که بر اساس ارزیابی شاخص‌های استعدادیابی توسط مدیران قبلی در دفتر استعدادیابی، پنج فدراسیون بیشترین فعالیت را در این زمینه داشتند که فدراسیون‌های فوتبال، کبدی، ووشو، ژیمناستیک و اسکواش در زمره آنهاست.

50درصد تمرکز در استعدادیابی باید به رشته های پایه و پر مدال اختصاص یابد

مبینی توضیح داد که در بحث استعدایابی به لحاظ کارشناسی و تخصصی به منظور توسعه ورزش قهرمانی ضرورت دارد برنامه ریزی ویژه‌ای در رشته‌های پایه و پرمدال صورت گیرد چون بیشترین سهم را در بازی‌های آسیایی و المپیکی دارند. به عنوان نمونه دوومیدانی 147 مدال رسمی المپیک دارد که فدراسیون باید برنامه ویژه‌ای برای استعدادیابی داشته باشد و ما هم نظارت و حمایت کنیم. در تیراندازی هم 15 ماده المپیکی است و قایقرانی هم همین طور و باید نگاه ویژه‌ای به رشته‌های پرمدال داشت.

برخی رشته های ورزشی محدود در سه رشته حداکثر سن قهرمانی 38 سال است 

مدیرکل دفتر استعدادیابی وزارت ورزش و جوانان درباره پویاتر شدن ورزش قهرمانی از طریق شناسایی و پرورش استعدادها گفت: پایه و اساس هر ورزشی، استعدادیابی است و عوامل مختلفی در این زمینه دخیل است. در برخی رشته‌ها حداکثر سن قهرمانی 33 سال و در برخی رشته‌ها 28 سال و در سه رشته سوارکاری، تیراندازی دوومیدانی در مواد پرتاپ ها 38 سال است. البته استثناهایی هم وجود دارد.

مبینی ادامه داد: مهمترین مساله برنامه‌ریزی برای استعدادیابی است که به صورت مشخص و تخصصی صورت بگیرد و سیستم ارزیابی و نظارتی و کمک کننده در پرورش و نگهداشت هم باید در مسیر درست قرار بگیرد. حمایت از مربیان و دانش افزایی هم نقش خود را دارد.

نقش مهم فدراسیون ها در پشتوانه سازی تیم های ملی

وی اضافه کرد: ما در مرحله نخست استعدادیابی یعنی شناسایی و جذب موفق عمل کردیم اما پرورش و نگهداشت مهمتر است که باید منابع مالی آن معلوم باشد تا به هدف برسیم. فدراسیون باید در پشتوانه سازی تیم‌های ملی خود برای استعدایابی برنامه ویژه کوتاه و میان و بلند مدت داشته باشد که استعدادیابی در برخی رشته‌ها مانند دوومیدانی، ژیمناستیک و شنا دیربازده هستند.

مدیرکل استعدادیابی وزارت ورزش این را هم گفت: اگر ورزشکاری بخواهد در سطح جهان مطرح شود یک دوره هشت ساله را باید طی کند و در برخی رشته‌ها مانند تیراندازی شاید طی چهارسال یک نفر قهرمان جهان شود. وقتی یک ورزشکار از سن 12 سالگی در تیراندازی فعالیت می کند، در سن 16 سالگی قهرمان المپیک می‌شود که نتیجه زودبازده بودن برخی رشته‌هاست و باید هر رشته در قالب خودش بررسی و ارزیابی کرد.

شانس کسب مدال المپیک توکیو در تیراندازی بالاست

سرپرست پیشین تیراندازی درپاسخ به این سوال که زمانی خود سرپرست فدراسیون بودید آیا استعدادیابی در آن دوران صورت گرفته است، می گوید: فعالیت 6 ماهه من درتیراندزای در اواخر سال 96 و اوایل 97 با رقابت‌های جام جهانی در هند و بازی های کشورهای اسلامی مصادف شد. در آن مقطع و با توجه به برگزاری اردوها و مسابقات آرمینا صادقیان 15 ساله به دلیل رکود بالا در سطح بزرگسالان و در بخش پسران امیر محمد نکونام را برای کسب تجربه به اردو فرستادیم و با تیم جوانان ترکیب کردیم. از طرفی هانیه رستمیان در تپانچه در بازی‌های اسلامی 2 مدال گرفت که این پرورش استعدادها به جایی رسید که امروز رستمیان سهمیه المپیک توکیو را کسب کرد یا صادقیان برای اولین بار و در سن 14 سالگی سوم جام جهانی بزرگسالان در رشته تفنگ و در بین 80 کشور جهان شد. اگر از صادقیان حمایت و مراقبت شود می تواند حتی شانس کسب مدال المپیک توکیو را داشته باشد.

مبینی افزود: تیراندازان هر بیشتر در مسابقات شرکت کنند، تجربه، شجاعت و انگیزه‌شان بیشتر می شود.

وی به دوومیدانی هم اشاره کرد و گفت: در دوومیدانی که با برنامه ایجاد انگیزه کردیم، باعث شد بیش از 30 رکود ملی در مقاطع مختلف زده شود. با توجه به رشد قابل توجه در بخش زنان، دوومیدانی ما در آینده نزدیک افتخارآفرینی را در عرصه ها بین المللی شاهد خواهد بود.

*س_برچسب‌ها_س*