نشسته در کاخ
با وجود انتظارات جامعه از رئیسجمهور برای حضور مسؤولانه در مدیریت مقابله با کرونا، روحانی همچنان در سعدآباد با حفظ فاصله عجیب با حاضران یا از طریق ویدئوکنفرانس در برنامههای مربوط به مدیریت این بحران ملی حاضر میشود.
وطنامروز نوشت: «در هفتههای اخیر و با شیوع ویروس کرونا، یک جریان سیاسی خاص با همراهی پرحجم رسانههای ضدانقلاب هجمه به شهر مذهبی قم را تحت عنوان انتقاد از عدم قرنطینه این شهر در دستورکار قرار داد، حال آنکه تنها مخالف این موضوع نه روحانیت یا مسؤولان شهر قم که دولت، مسؤولان وزارت بهداشت و بویژه حسن روحانی بودهاند.
به موازات شیوع ویروس کرونا و نگرانی عموم مردم از آن، شهر مذهبی قم از جهت 2 ادعا مورد هجمه قرار گرفت؛ نخست ادعای آغاز شیوع این ویروس در ایران از شهر قم بهواسطه حضور طلاب چینی و دیگری مخالفت با قرنطینه این شهر که به گفته برخی موجب گسترش کرونا در کل کشور شده است. درباره ادعای اول که برخی رسانههای دولتی میداندار آن بودهاند، با مرور زمان هم تشخیص نخستین بیمار مبتلا به کرونا در قم مورد تشکیک واقع شد و هم عاملیت طلاب چینی در انتقال آن از سوی مدیران وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی قم تکذیب شد. با فروکش کردن این موضوع، ادعای «مخالفت برخی با قرنطینه قم» در دستورکار رسانههای معاند قرار گرفت و به صورت پرحجم بازتاب یافت. هجمه به دومین شهر مذهبی ایران البته در سطح رسانهها نماند و با ورود برخی نمایندگان عضو فراکسیون امید شکل جدیتر و رسمیتری به خود گرفت. نخست علیرضا رحیمی 17 اسفند در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «نمایندگان قم درباره اقداماتشان در 2 مورد زیر پاسخ دهند: چرا شیوع کرونا در قم تحتالشعاع انتخابات مجلس پنهان شد؟ چرا شهر قم برای پیشگیری از شیوع کرونا در کشور قرنطینه نشد؟ تمام ایران از بیمبالاتی و قصور در عدم کنترل اولیه ویروس در قم گرفتار شدهاند».
ادعای عجیب نماینده اصلاحطلب مجلس با واکنش نماینده مردم قم مواجه شد. امیرآبادی در این زمینه در توئیتر نوشت: «آقای رحیمی! شیوع از قم نبوده، در قم شناسایی شد. ضمن اینکه اگر به آمار نگاه کنید تهران وضعش وخیمتر از قم است، پس شما نمایندگان تهران چه اقدامی انجام دادید؟! تعجب میکنم 4 سال عضو هیاترئیسه مجلس هستید هنوز یاد نگرفتهاید ما نماینده کل ملت ایرانیم؟!»
21 اسفند نیز علی مطهری، نماینده ردصلاحیت شده مجلس طی سخنانی که به صورت گسترده مورد استقبال رسانههای ضدانقلاب قرار گرفت، اظهار داشت: طبق نظر متخصصان و تجربهای که در چین رقم خورد، قرنطینه شهرها و کانونهای آلوده در حال حاضر هم میتواند مفید باشد ولی کار درست این بود که همان زمان که ویروس کرونا در قم پیدا شد، قرنطینه این استان را شروع میکردند تا آلودگی به سایر نقاط کشور سرایت نکند. وی با تاکید بر این مساله که باید بررسی شود چه عاملی مانع از قرنطینه قم در همان روز اول آلودگی شده است، گفت: باید مشخص شود چه کسانی با چه انگیزهای مانع قرنطینه اولیه قم شدند. آیا وزارت بهداشت در اینباره کوتاهی کرده یا مقاومتهایی بر اساس عقاید عوامفریبانه و خرافی در شهر قم وجود داشته است؟ مطهری ادامه داد: «در صورت وجود مقاومتهایی برای قرنطینه قم، باید معلوم شود عوامل مخالف چه کسانی بودهاند و اگر کوتاهی صورت گرفته است، مسؤولیت جان مردم با آنهاست و حتما باید پیگرد قضایی انجام شود که چرا عدهای در یک کار تخصصی پزشکی دخالت کردهاند».
هجمه به قم با اسم رمز قرنطینه در حالی توسط این طیف دنبال میشد که از همان نخستین روزهای اعلام خبر تشخیص ویروس کرونا در کشور هم مراجع عظام تقلید و هم مسؤولان حرم ضمن تاکید بر رعایت مسائل بهداشتی، بر اجرای دستورالعملهای وزارت بهداشت و ستاد ملی مبارزه با کرونا تاکید داشتهاند. ضمن اینکه طلاب جوان و جهادی نیز از همان ابتدای کار با حضور پرشمار در بیمارستانها در کنار بیماران و کادر درمانی بوده و از هیچ تلاشی برای خدمت به هموطنان دریغ نکردهاند. در نتیجه همین رویکرد هم بود که در روزهای اخیر آمار مربوط به مبتلایان در قم به ثبات رسیده و برای نخستینبار در کشور آمار خروجی بیمارستانها از آمار پذیرش بیماران پیشی گرفته است.
پروژه سیاسی ضدانقلاب برای هجمه به یک شهر مذهبی در ایران البته در کنار پروژه دوگانهسازی میان علم و دین یا طب مدرن با دین دنبال میشد؛ رویکردی که با طرح شبهات گسترده تلاش داشت موضوعاتی چون توسل و دعا را زیر سوال ببرد یا با استناد به برخی اقدامات مشکوک افراد متصل به طیف شیرازی، اصل مناسک دینی و مذهبی را به حاشیه براند. این سیاست نیز با اقدام بموقع متصدیان امر مبنی بر تعطیلی مراسم و مناسکی چون نماز جمعه و نمازهای جماعت در حرمهای مطهر افشا شد. در نتیجه همین سیاستهای ضددینی و ضدملی بود که در مقاطعی واکنشهایی نظیر حمله به خودروهای پلاک قم یا آتش زدن درمانگاههایی که بیماران کرونایی را بستری کرده بودند را شاهد بودیم، سیاستهایی که عملا قرار دادن مردم در مقابل مردم را دنبال میکرد.
* دولت: قرنطینه قرون وسطایی است و مشکلات را بیشتر میکند
هجمههای اخیر یک جریان سیاسی خاص به شهر قم و ادعای مخالفت مسؤولان شهر با قرنطینه در حالی است که از روز اول طرح موضوع قرنطینه، نه مقامات مذهبی یا مسؤولان یک شهر خاص که اتفاقا دولت و وزارت بهداشت مخالف انجام این سیاست بودهاند.
در همین راستا دیروز حسن روحانی گفت: ما چیزی به نام قرنطینه نداریم و اینکه شایع شده برخی فروشگاهها و مشاغل قرنطینه میشوند، چنین چیزی نداریم. رئیسجمهور صبح دیروز در جلسه مشترک ستاد اقتصادی دولت و نمایندگان فعالان اقتصادی اظهار داشت: ما چیزی به نام قرنطینه نداریم، اینکه شایع شده در تهران یا بعضی شهرها برخی فروشگاهها و برخی مشاغل قرنطینه هستند، اصلا چنین چیزی وجود ندارد. نه امروز قرنطینه است، نه ایام نوروز، نه بعد و قبلش و همه در کسبوکار و فعالیت خود آزادند. خدمات دولت هم به طور معمول به مردم خواهد رسید. رئیسجمهور اضافه کرد: همه تلاش ما این است فعالیت اقتصادی و خدمات دولت به گونهای باشد مردم بیشتر در خانه بمانند یا اگر اقدامی انجام میشود در چارچوب پروتکل بهداشتی باشد. نسبت به اینکه کاری تعطیل شود، روز و ساعتی تعطیل شود، کسب خاصی مورد محدودیت قرار بگیرد، مرجع آن فقط ستاد ملی در تهران است. وی در این باره تاکید کرد: استانها به هیچ عنوان حق تصمیمگیری ندارند؛ نه استانداران، نه بخشهای بهداشتی. هرگونه محدودیت در ستاد ملی در تهران تصمیمگیری میشود، بنابراین در استانها در این زمینه نباید اقدامی شود.
روحانی 21 اسفند نیز در اینباره گفته بود: «بعضیها پیشنهاد میکنند راه این شهر را ببندیم، آن یکی میگوید راه آن شهر را ببندیم، یکی دیگر میگوید بین یک شهر بزرگ شمال و جنوب را ببندیم و دیگری میگوید شهر بزرگ بین شرق و غرب را ببندیم که امروز بهطور کامل از صبح تا دقایقی پیش در دولت بحث کردیم، همه دوستان اظهارنظر کردند و تقریبا میتوانم بگویم اتفاق نظر همه این است که برخی چیزها که گفته میشود در اجرا مشکلات بیشتری را میآفریند و ممکن است یک جایی را حل کند ولی چهار جای دیگر مشکل درست میکند».
8 اسفند نیز مینو محرز، عضو کمیته کشوری بیماریهای عفونی وزارت بهداشت در گفتوگویی با خبرآنلاین گفت: ما با قرنطینه کردن، یک سیستم را میخوابانیم؛ زمان قرنطینه دیگر گذشته است. این کار برای قرون وسطی است که امکاناتی وجود نداشت و شهرهای کوچک را قرنطینه میکردند، دیگر این کار منسوخ شده است. فقط باید به مردم سفارش کنیم جاهای پرجمعیت نروند. او ادامه داد: امروز اصلا قرنطینه معنا ندارد. وقتی به مردم آموزش بدهیم مراقب بهداشت فردی باشند و تا جای ممکن از خانه خارج نشوند، چه نیازی به قرنطینه است.
هفته گذشته نیز کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت بار دیگر بر مخالفت این وزارتخانه با قرنطینه بهخاطر کرونا تاکید کرد و گفت: شدیدترین شکل قرنطینه شامل برقراری حکومت نظامی و منع قهری تردد در شهرها یا بین شهرهاست. وی افزود: اجرای این سطح از قرنطینه هم از نظر امکان، هم مطلوبیت و هم تالی فساد احتمالی در ابعاد مختلف بشدت محل بحث است. به گفته جهانپور این روش در دهههای اخیر کمتر آزمون شده و خروجی چندان موفقی هم نداشته است، ضمن اینکه اجرای قرنطینه توصیه سازمان بهداشت جهانی هم نیست. ***
[قرنطینه فقط برای روحانی!]
انتشار تصاویر روحانی در جلسه دیروز ستاد اقتصادی دولت و نمایندگان بخش خصوصی که فاصله چندمتری او با سایر اعضای جلسه را نشان میداد و همچنین نشست او با مدیران و کادر درمانی بیمارستان امام خمینی (ره) از طریق ویدئوکنفرانس مورد توجه قرار گرفت، از این جهت که در روزها و هفتههای اخیر و به دنبال گلایههای وزیر بهداشت و رئیس ستاد ملی مبارزه با کرونا از عدم همراهی سایر دستگاهها، مطالبه حضور شخص روحانی در رأس این ستاد و فعالیت میدانی و بیشتر او در این حوزه در میان مردم و تعدادی از نمایندگان مجلس به وجود آمده بود.
علاوه بر این فاصله چند متری روحانی با رئیس دفتر و سایر اعضای حاضر در جلسه دیروز در حالی است که رئیسجمهور کماکان بر مخالفت خود و دولت با قرنطینه تاکید میکند و از این جهت مشخص نیست روحانی که خود را عملا قرنطینه کرده، چرا با قرنطینه شهرها مخالفت میکند. فارغ از اینکه قرنطینه شهرها و مراکز خرید تا چه میزان بر کنترل ویروس کرونا موثر خواهد بود، انتظار میرود رئیسجمهور خود نیز از نسخهای که برای سایر مردم میپیچد، پیروی کند.»