واکنش به ادعای تلاش رئیسی برای ردصلاحیت روحانی / توضیحات معاون رئیسی درباره نقش دولت در لایحه حجاب
هر روز اخبار فراوانی در رسانهها منتشر میشود که دنبال کردن آنها حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند کار دشواری است. بسته خبری تحلیلی الف، با رصد اخبار و رویدادهای مهم، همچنین تحلیلهای صورت گرفته در این زمینه، مخاطبان خود را از مهمترین وقایع روز آگاه میکند.
واکنش دولت به ادعای تلاش رئیسی برای ردصلاحیت روحانی
محمد مهاجری، فعال رسانهای اعتدالگرا، در توییتی نوشت: «با اطلاع دقیق میگویم؛ همان عصر 4شنبه که کودک دوساله گوشواره قلبی در کرمان با کینه داعش تکهپاره شد، آقای ابراهیم رئیسی در پاستور مشغول دستور پروندهسازی به عواملش برای ردصلاحیت حسن روحانی در انتخابات خبرگان بود. اسم این کار کثیف، هرچه باشد واقعیتش رئیسی گیت است.»
در پی این توئیت احسان صالحی، دبیر شورای اطلاعرسانی دولت نوشت: «این ادعا که از اساس دروغ است اما انگیزه کارفرما برای سفارش این دروغ به پیمانکار، احتمالا ریشه در اضطراب ناشی از نظرسنجیها و وضعیت بحرانی انتهای جدول دارد. حق دارند نگران باشند اما جهت اطلاع، برای صدر تا ذیل دولت این موضوع اهمیتی ندارد که وقتی برای آن تلف کنند.»
***
جزئیاتی از آمار تایید صلاحیت شدگان برای انتخابات 1402 بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی در هیات های نظارت به پایان رسید و نتایج روز گذشته 15 دی از سوی ستاد انتخابات کشور به صورت پیامکی داوطلبان اعلام شد.
به گزارش ایسنا، در این مرحله از انتخابات، بیش از 11 هزار نفر (52درصد داوطلبان ثبت نام کرده) تایید صلاحیت شدند. صلاحیت حدود 38 درصد داوطلبان مورد تایید قرار نگرفت و زیر 10 درصد عدم احراز دریافت کرده اند. به ازای هر کرسی حدود 38 نفر می توانند با هم رقابت کنند.
حدود 90 درصد از نمایندگان فعلی مجلس تائید صلاحیت و 26 نماینده هم ردصلاحیت شدند. مهدی عیسیزاده نماینده میاندوآب، جلال محمودزاده نماینده مهابا، سیدعلی موسوی نماینده ملکان، احمد علیرضابیگی نماینده تبریز، سیدکاظم موسوی نماینده اردبیل، سیدغنی نظری نماینده خلخال و کوثر، جلیل رحیمی جهان آبادی نماینده تربتجام و تایباد، احسان ارکانی نماینده نیشابور، علی جدی نماینده شیروان، مجتبی محفوظی نماینده مردم آبادان، لفته احمدنژاد نماینده خرمشهر، قاسم ساعدی نماینده دشتآزادگان و هویزه، کمال علیپور نماینده قائمشهر، سوادکوه و جویبار، احمد دنیامالی نماینده بندرانزلی، رضا حاجیپور نماینده آمل، شهریار حیدری نماینده قصرشیرین و سرپلذهاب، محسن فتحی نماینده سنندج و دیواندره، سیدمهدی فرشادان نماینده سنندج و دیواندره، معینالدین سعیدی نماینده چابهار، کنارک و قصرقند، اسماعیل حسینزهی نماینده خاش و میرجاوه، جلال رشیدی کوچی نماینده مرودشت و ارسنجان، جید انصاری نماینده نورآباد ممسنی و رستم، رجب رحمانی نماینده تاکستان، محمد خدابخشی نماینده الیگودرز، محمود احمدیبیغش نماینده شازند، اسفندیار اختیاری نماینده اقلیت زرتشتیان نمیاندگانی هستند که صلاحیت انها تایید نشده است.
صلاحیت همه نمایندگان تهران تایید شده است البته میرسلیم، سیدرضا تقوی و الیاس نادران در این انتخابات ثبت نام نکرده اند. صلاحیت پزشکیان هم تایید شد.
در بین فعالان سیاسی، صلاحیت افرادی از جمله حسن قشقاوی، رامین مهمانپرست، محمدباقر نوبخت، محمدرضا باهنر، غلامرضا تاجگردون، حمید رسایی، علی مطهری، منصور حقیقتپور و علاءالدین بروجردی تایید شده است. از سویی گفته شده که صلاحیت سید محمود علوی، غلامرضا کاتب، جواد هروی، جواد کولیوند، جعفرزاده ایمن آبادی، نادر قاضی پور، عزت الله یوسفیان ملا، علی محمد نمازی و فلاحت پیشه تایید نشده است که برخی از این افراد این مساله را تایید کرده و برخی سکوت کردهاند.
***
احتمال ارائه لیست مشترک روحانی و لاریجانی در تهران
به گزارش برنا نتیجه احراز صلاحیتها از سوی شورای نگهبان به داوطلبین دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی اعلام شده است.
خبرها حکایت از احراز صلاحیت داوطلبین طیفهای مختلف سیاسی از حوزههای انتخابیه سراسر کشور دارد.
صلاحیت چهرههای شاخص جریان اصلاح طلب و اعتدال گرایی همچون محمد باقر نوبخت، مسعود پزشکیان، علی مطهری و غلامرضا تاج گردون تایید شده است.
طبق گفتوگویی که با برخی از فعالان سیاسی و تشکیلاتی اصلاح طلب داشتیم، تاکید کردند که با توجه به اینکه تعداد داوطلبین انتخابات این جناح در حوزه انتخابیه تهران به حدی نیست که لیست انتخاباتی بدهند، قرار است لیست واحدی از سوی جریان نزدیک به علی لاریجانی و حسن روحانی منتشر شود.
احتمالاً اصلاح طلبان برای فعالیت گستردهتر انتخاباتی با جریانات نزدیک به خود یعنی اعتدالگرایان و حامیان علی لاریجانی وارد ائتلاف شوند.
اخبار کسب شده حکایت از این دارد که برخی از جریانات جبهه اصلاحات ایران ضمن منع هرگونه فعالیت انتخاباتی تاکید کردهاند که در صورت ائتلاف با هر یک از جریانات سیاسی بیانیه شدیداللحن صادر خواهند کرد.
طیفی که هم اکنون در قامت هیئت رئیسه جبهه اصلاحات ایران فعال هستند، تاکید دارند که هیچ یک از احزاب و همچنین نامزدهای اصلاح طلب «هنوز» مجوز تبلیغات انتخاباتی با بیلبورد اصلاحات یا اصلاح طلبان نخواهد داشت.
***
علت ردصلاحیت نمایندگان کنونی مجلس را اعلام کنید
فرهیختگان نوشت: «اعلام نتایج بررسی صلاحیتها همچنان حواشی بههمراه داشته است، برخی نمایندگان فعلی مجلس به تایید صلاحیت غلامرضا تاجگردون که اعتبارنامهاش در مجلس یازدهم رد شد، واکنش نشان دادند.
برخی نیز عدم تایید صلاحیت بعضی نمایندگان فعلی مجلس را مورد انتقاد قرار دادند. نکته قابلتوجه این بود که برخی نمایندگان که صلاحیت آنها احراز نشده اعلام کردهاند تنها پیامکی مبنیبر عدم تایید صلاحیت آنها ارسال شده و دلیلی ناظر به اینکه علت رد یا عدم احراز صلاحیت آنها چه بوده اعلام نشده است.
برخی نیز اعلام کردهاند پیامکی مبنیبر رد یا عدم احراز دریافت نکردند. امری که موجب شد برخی از همین داوطلبان گمانهزنیهایی ناظر به علت عدم احراز صلاحیت خود مطرح کنند و علت آن را رایهایی بخوانند که به طرحها و لوایح دادهاند.
اگرچه این موضوع در دورههای گذشته نیز سابقه داشته، داوطلبانی که صلاحیت آنها تایید نشده، نظراتی درباره علت ردصلاحیت خود اعلام میکنند که مشخص نیست علت اصلی این موارد بوده یا دلایل مهم دیگری وجود داشته است؛ موضوعی که در سایه عدم اعلام دقیق و درست علت ردصلاحیت یا عدم اعلام آن به داوطلب صورت میگیرد.
امری که این بار نیز در انتخابات مجلس دوازدهم منجر به بروز واکنشهایی شد. نتیجه مشخص اعلام نتایج بررسیها به این شکل، ایجاد فضای منفی در جامعه و قرار گرفتن شورای نگهبان در موضع متهم است. آنچه در شرایط فعلی مورد انتظار است، این است که اطلاعرسانی دقیق و درستی درباره علت عدم احراز یا ردصلاحیت داوطلب به او اعلام شود یا درصورت توافق داوطلب بهصورت عمومی اعلام شود.
این موضوعی است که ضرورت اعلامش در مورد نمایندگان فعلی مجلس - که صلاحیتشان تایید نشده - بیشتر احساس میشود و اعلام آن هم منجر به اطلاعرسانی دقیق و شفاف درباره علت احراز داوطلب میشود و هم فضا را برای گمانهزنیهای نادرست میبندد. در وهله بعدی این امکان را به داوطلب نمیدهد که علت عدم احراز خود را سیاسی بداند و نهادهای ناظر را به سیاسیکاری متهم کند.»
***
ادعای رویترز درباره پایان فروش تخفیفی نفت به چین
دنیای اقتصاد نوشت: «برخی برآوردها از کاهش عرضه نفت ایران به چین حکایت دارد که متعاقب آن پیشنهاد کاهش محسوس تخفیف نفتی ایران به چین را مطرح کردهاست.
با توجه به افت بهای نفتخام در بازارهای جهانی به موازات جرقههای رشد نرخ، همچنین افزایش قیمتهای پیشنهادی برخی کشورها به موازات مدیریت عرضه اوپکپلاس، بهنظر میرسد این اقدام گامی در جهت حفظ منافع نفتی ایران بوده و به اذعان رویترز برخی پالایشگاههای چینی، این افت شدید تخفیف نفت سبک را پذیرفتهاند.
در صورت استمرار روند رشد قیمتها، بازگشت مشتریان چینی ایران نهتنها دور از ذهن نیست، بلکه پیشبینی رشد قیمتها بهمعنای آن است که ایران رویکردی هوشمندانه را در فروش نفت خود به چین برگزیده؛ گویی مشتریان چینی خود را خوب شناخته است.
به ادعای رویترز تجارت نفت بین چین و ایران در ماههای اخیر با روند نزولی مواجهشده زیرا تهران ارسال محمولههای نفت خود را به پالایشگاههای مستقل چین، یعنی مشتری اصلی خود، بهطور موقت متوقف کردهاست.
فروشندگان نفت ایران تخفیف محمولهها را کاهش دادهاند که این اقدام میتواند نتیجه معافیت ایالاتمتحده از تحریمهای نفت ونزوئلا در اکتبر و هدایت مجدد محموله ها به ایالاتمتحده و هند و تاثیر بر عرضه نفت به چین باشد...
کاهش تخفیفها از سوی ایران منجر به کاهش واردات نفت چین از ایران شده و این احتمال وجود دارد که بر قیمت جهانی نفت تاثیر بگذارد و سود پالایشگاههای چینی را کاهش دهد.
میزان کاهش تخفیف نفت ایران نامشخص است، اما این وضعیت نشاندهنده چالشهای جاری در بازار جهانی نفت تحتتاثیر عوامل ژئوپلیتیک و تحریمها است. منابع پالایشگاهی و تجاری گفتند؛ تجارت نفت سبک دو کشور تحتالشعاع افزایش قیمت قرارگرفته و فعلا متوقفشده زیرا تهران قیمتهای بالاتری را از مشتری اصلی خود میخواهد و این سیاست باعثشده تا بزرگترین واردکننده نفتخام در جهان، تجارت خود را با ایران کاهش دهد.»
***
جلاییپور: رفتار علی کریمی فاشیستی بود
حمیدرضا جلائیپور، جامعه شناس و فعال سیاسی اصلاحطلب درباره حادثه تروریستی کرمان در هممیهن نوشت: «به نظر اینجانب این فاجعه جانسوز و پیامدهای آن دو نشانه و سندروم را دوباره روشن میکند.
نشانه اول اینکه مردمی که در مهمترین مراسم سوگواری سردار خود حضور یافتهاند، امنیت ندارند...
نشانه دوم، رفتار فاشیستی بعضی از ایرانیان در فضای مجازی بود. آن ها (مثل علی کریمی و هوادارانش) از مرگ ایرانیان مسلمان شرکتکننده در مراسم سالگرد شهید سلیمانی خوشحال شدند و مرگ را حقشان دانستند!! البته فضای مجازی فقط در سیطره این فاشیستها نبود و عده قابلتوجهی از ایرانیان عمیقاً از وقوع این فاجعه ابراز انزجار کردند و با قربانیان همدردی کردند و عدهای از طرفداران حکومت هم مثل گذشته از «انتقام سخت» گفتند و میگویند. نکته من در این نشانه دوم این است که در ایران ما از انقلاب مشروطه به بعد در میان لایههایی از طبقه متوسط افراد و رفتارهای فاشیستی داشتیم. اما این فاشیستها در هنگام عزای ایرانیان با صدای بلند شادی نمیکردند!»
***
توضیحات معاون رئیسی درباره نقش دولت در لایحه حجاب
محمد دهقان، معاون حقوقی رئیس جمهور در گفت و گو با ایرنا "درباره لایحه حجاب و عفاف" گفت: لایحه حجاب و عفاف از قوه قضائیه به دولت ارسال شد. بر اساس قانون، وقتی لوایح قضایی از قوه قضائیه به دولت ارسال میشود، نمیتوانیم شاکله لوایح قضائی را تغییر دهیم.
وی افزود: براساس تبصره ماده 638 قانون مجازات اسلامی بیحجابی جرم است و در قانون نیز آمده است منتها بعد از اتفاقاتی که سال گذشته افتاد، قوه قضاییه لایحهای برای تصویب در دولت تصویب ارسال کرد تا پس از آن به مجلس فرستاده شود. البته دولت میخواست متن دیگری بنویسد که البته آن را نوشتیم و این لایحه را به شکل دیگری درآوردیم و قدری متن لایحه حجاب و عفاف را رقیق کردیم ولی از آنجایی که لایحه را قوه قضائیه ارسال کرده بود، دولت گفت ما نباید لایحه قضایی را بر هم بزنیم و قوه قضاییه باید لایحه مورد نظر خود را داشته باشد.
معاونحقوقی رئیس جمهور بیان کرد: بنابراین ما تغییرات جزئی در آن لایحه قضایی انجام دادیم و به مجلس فرستادیم؛ مجلس نیز لایحه 17 مادهای دولت را به 70 ماده تبدیل کرد و از دست دولت خارج شد؛ این لایحه بعد از تصویب در مجلس، برای تأیید به شورای نگهبان رفت.
وی خاطرنشان کرد: طبیعتا ممکن است نقدهایی به این لایحه مصوب مجلس وجود داشته باشد اما مجلس اختیارات خود را دارد. لایحه به شورای نگهبان رفته و برگشته و شورا نیز ایرادات زیادی از لایحه گرفته است و باید ببینم چه اتفاقی میافتد.
به گفته دهقان، دولت در این قضیه ورود چندانی نداشته است.
معاون حقوقی رییس جمهور تاکید کرد: دولت به عنوان وظیفه قانونی خود زمانی که لایحه قضایی بهرای وی ارسال می شود باید آن را تعیین تکلیف کند ولی بنابر تفسیر شورای نگهبان از قانون اساسی، نمیتوانیم شاکله لایحه قضایی را به هم بزنیم زیرا بر اساس اصل 156 قانون اساسی لوایح قضایی را باید قوه قضاییه بدهد و دولت حق ندارد به طور مستقیم لایحه قضایی بدهد.
***
خطر گسترش تفکر تکفیری به کشورهای فارسی زبان
وزارت اطلاعات در اطلاعیهای پیرامون حادثه تروریستی سیزدهم دی ماه کرمان، اعلام کرد از دو تروریست معدوم انتحاری، یک نفر «ملیت تاجیکستانی» داشته است. این عوامل دو حمله ترورسیتی به شاهچراغ نیز هر دو تاجیکتبار بودند.
سیدیاسر قزوینی، عضو هیاتعلمی دانشگاه تهران و از متخصصان تروریسم و داعش درباره این موضوع به فرهیختگان گفت: «داعش روی یک منطقه بسیار مهم مثل تاجیکستان متمرکز شده است. تاجیکستان دارای یک حاکمیت مستبد و کاملا بیقید و بند است. امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان یک مستبد به تمامعیار است که حتی با صدام و سایر دیکتاتورها قابل مقایسه نیست. او کاملا ضددین است و بهصورت جدید با دین مقابله میکند. این وجوه را متاسفانه ما نمیبینیم.
این وضعیت در بین جوانان تاجیک یک واکنش ایجاد کرده است. بسیاری از جوانان، به سمت اسلامگرایی رفتند. همین چند وقت پیش وزیر یا مسئول جوانان تاجیکستان، جوانان را از داشتن ریش برحذر داشت. او سخنان خیلی عجیبوغریبی زد که چه نگرانیهایی وجود دارد درباره ریش داشتن یک جوان. آنجا ریش داشتن هم ممنوع است.
جوانان تاجیک از یک سمت طالبان را میبینند که بر روی افغانستان خیمه زد و از سمت دیگر با حاکمیت ضددین با گفتمان پوپولیستی ضددینی امامعلی رحمان مواجه هستند. این یک سمت است و سمت دیگر اسلامگراها در افغانستان پیروز شدند. بالاخره این جوانان تاجیک امیدی در افغانستان پیدا کردند. در چنین وضعیتی داعش گفتمان تاجیک و فارسیزبان خودش را گسترش داد. از سوی دیگر طالبان هم درگیر وضعیت گرفتاریهای خودش است.
داعش از فرصت استفاده کرد و بسیاری از این تاجیکها را جذب کردم. شما عملیات اول و دوم شاهچراغ را به خاطر دارید که هر دوی آنها را دو تاجیک انجام دادند. پس داعش از تمام فرصتها در دوره ضعف خودش استفاده میکند تا حضور و وجود خودش را به نمایش بگذارد. یکی از این عرصهها، مناطق فارسیزبان با تاکید روی فارسی و با توجه به رویدادهای تاجیکستان و افغانستان است.»