واکنش جهانی به تروریسم در شاهچراغ
حمله تروریستی غروب چهارشنبه 4 آبان ماه حرم حضرت شاهچراغ در شیراز که 13 شهید و 30 مجروح برجای گذاشت، واکنش های زیادی را در داخل و خارج از کشور به دنبال داشت؛ حمله ای که ساعاتی بعد گروه تروریستی داعش مسوولیت آن را بر عهده گرفت. همچنین گروهک تروریستی داعش روز جمعه در هفته نامه خود موسوم به «النباء» گزارشی درخصوص حمله مسلحانه به حرم شاهچراغ منتشر کرد.
به گزارش «ایسنا»، داعش در گزارش خود آورده است که یکی از عناصر این گروهک وارد حرم شد و اسلحه خود را به سوی افرادی که آنها را مشرکان و رافضی خوانده، گرفت و ده ها نفر کشته و زخمی شدند. گروهک تروریستی داعش در گزارش خود آورده که داستان انتقام هنوز فصل های خود را کامل نکرده است.
احضار سفیر آلمان
در پی وقوع این حادثه، «هانس ادو موتسل» سفیر آلمان در تهران، صبح روز پنجشنبه از سوی علی باقری، معاون سیاسی به وزارت امور خارجه احضار شد. به گزارش «ایسنا»، در واکنش به مواضع مداخلهجویانه وزیر امور خارجه آلمان، در جریان این احضار، باقری با اشاره به اظهارات برخی مقامات آلمانی در تحریک اغتشاش و قانون شکنی در ایران، اینگونه موضعگیری های غیرمسوولانه را مغایر با قواعد و اصول حقوق بینالملل و ناسازگار با سنت روابط طولانی دو کشور توصیف کرد و آن را غیرقابل قبول دانست. باقری با اشاره به حمله تروریستی عناصر تکفیری به زائران بیگناه حرم حضرت شاهچراغ (ع) شیراز، اینگونه اقدامات تروریستی را در امتداد تحرکات خشونتطلبانه و هرجومرج طلبانهای دانست که متاسفانه برخی کشورهای اروپایی و آمریکا حامی و مروج آن بوده اند. سفیر آلمان در پاسخ گفت که نظرات طرف ایرانی را به مقامات ذیربط در برلین منعکس خواهد کرد. این در حالی است که به گزارش خبرگزاری رویترز، آلمان نیز در اقدامی متقابل سفیر ایران را احضار کرده است.
پروژه چندلایه ناامنسازی ایران
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران نیز روز پنجشنبه در صفحه اینستاگرام خود در واکنش به حمله تروریستی به شاهچراغ نوشت: «این جنایت، نیات شوم مشوقان ترور و خشونت در ایران را کاملا روشن ساخت. اطلاعات موثقی موجود است که دشمنان، پروژه چندلایه ناامنسازی ایران را طراحی کرده اند.» وی افزود: «بی تردید اجازه نمی دهیم منافع و امنیت ملی ایران بازیچه دست تروریست ها و مداخله گران خارجی مدعی حقوق بشر قرار گیرد.» همچنین ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران چهارشنبهشب با اشاره به حادثه تروریستی شیراز گفت: «شاهچراغ ایران به خون نشست.» کنعانی در صفحه توییتر خود نوشت: «مدعیان دروغین حقوق بشر در پس اظهارات بهظاهر بشردوستانه و ادعاهای واهی خود، دقیقا همین صحنه های خشونت و به خاک و خون کشیدن مردم ایران را می خواستند. برای آنان هدف، وسیله را توجیه میکند.»
کنعانی روز پنجشنبه نیز در توییت دیگر با انتشار تصاویری از حادثه تروریستی شاهچراغ نوشت: «حمله تروریستی به زائران شاهچراغ، شلیک به ایران و تن به تن ایرانیان است. تجربه نشان داده جایی که سیاستهایشان کارساز نباشد، اقدام تروریستی را انتخاب میکنند. تروریست هایی به خط شدند که نه حرم امن می شناسند و نه زن و کودک!» وی افزود: «نتیجه دهه ها سیاست آمریکا و متحدانش در منطقه، ویرانی و مرگ میلیون ها انسان بود و در 40روز اخیر نیز در پس اظهارات بهظاهر بشردوستانه، دقیقا همین صحنه های خشونت و به خاک و خون کشیدن مردم ایران را می خواستند و همانانی که تروریسم را به خوب و بد تقسیم کردند، خشونت را نیز به خوب و بد تقسیم میکنند!! و با تمام توان خویش، هم از خشونت و هم از ترور علیه مردم ایران حمایت میکنند.» به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی، ایران قوی، آرام و یکپارچه خواسته آنان نیست، اما تحقق آرزوهای شومشان را هرگز نمی بینند. نمی گذاریم که ببینند...
پیام پوتین به رئیسی
همچنین کاخ ریاستجمهوری روسیه (کرملین) روز پنجشنبه اعلام کرد، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه طی پیامی به ابراهیم رئیسی، همتای ایرانی خود حمله تروریستی به حرم شاهچراغ در شیراز را به وی تسلیت گفت. به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، پوتین در ادامه پیام خود آمادگی روسیه برای افزایش همکاری با ایران بهمنظور مقابله با تروریسم را اعلام کرد و افزود: «تصور جنایتی وحشتناک تر از قتل غیرنظامیان - از جمله زنان و کودکان - در داخل دیوارهای یک زیارتگاه مذهبی دشوار است.» پوتین ادامه داد: «تروریسم نهتنها قوانین، بلکه هنجارهای اخلاقی انسانی را نیز نقض میکند.» از سوی دیگر رئیس جمهور روسیه روز پنجشنبه در خصوص ترور حاج قاسم سلیمانی گفت: «آنها (غرب) ژنرال سلیمانی را کشتند؛ در حالی که وی نماینده دولت ایران در بغداد بود و سپس به جرمشان اعتراف کردند. این دیگر چیست؟ ما در کجا زندگی می کنیم؟»
نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان، الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس، امامعلی رحمان رئیسجمهور تاجیکستان و مهدی المشاط رئیس شورای عالی سیاسی یمن نیز در پیام هایی جداگانه به رئیس جمهور کشورمان حادثه تروریستی شیراز را تسلیت گفته و آن را محکوم کردند. همزمان مائو نینگ سخنگوی وزارت امور خارجه چین در مورد این حمله تروریستی گفت: «ما از وقوع حادثه تروریستی شیراز شوکه شدیم و آن را بهشدت محکوم می کنیم. چین با هرگونه اشکال تروریسم مخالف است و قاطعانه از دولت و ملت ایران در مقابله با اقدامات تروریستی و افراط گرایی و حفظ صلح و ثبات ملی آن کشور حمایت میکند.»
واکنش اروپا
این حمله تروریستی واکنش کشورهای اروپایی را نیز به همراه داشت؛ در این زمینه پیتر استانو، سخنگوی روابط خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه در توییتی نوشت: «اتحادیه اروپا قویا حمله تروریستی علیه حرم مطهر شاهچراغ شیراز را محکوم میکند. این حمله - که داعش مسوولیت آن را برعهده گرفته است - نمونه دیگری از حملات تروریستی است که جان شهروندان بی گناه را هدف قرار میدهد. اتحادیه اروپا به خانواده قربانیان این حمله تسلیت می گوید.» وی در توییت دیگری اضافه کرد: «اتحادیه اروپا در عین حال شرایط ایران را از نزدیک دنبال میکند. اتحادیه اروپا از مقامات می خواهد که از خشونت پرهیز و از آزادی و حقوق شهروندانشان اطمینان حاصل کنند.»
سفیر آلمان در تهران نیز در صفحه توییتر خود نوشت: «از خبر حمله وحشتناک به حرم شاهچراغ در شیراز و قتل انسان های بیگناه عمیقا متاثر و غمگین شدم. من به یاد بازماندگان قربانیان هستم و برای مجروحان آرزوی بهبودی و شفای عاجل دارم.» همزمان پکا هاویستو، وزیر امور خارجه فنلاند با انتشار پیام تسلیت به مردم ایران تاکید کرد که کشورش تروریسم را در هر شکل و ظاهری بهشدت محکوم میکند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از دیگر چهره هایی بود که این حمله تروریستی را محکوم و در بیانیه ای بر لزوم مجازات عاملان این جنایت تاکید کرد. به گزارش «ایسنا» در این بیانیه آمده است: «اینگونه اقدامات که مکان های مذهبی را هدف قرار میدهند، بسیار شنیع و شرم آور هستند.»
محکومیت منطقه ای
از سوی کشورهای منطقه نیز شاهد پیام هایی در راستای محکومیت این حمله بودیم. از جمله وزارت خارجه عراق، لبنان، کویت، امارات، قطر، بحرین، ترکیه، عمان، سوریه، جمهوریآذربایجان و ارمنستان در بیانیه های جداگانه ای حمله تروریستی شیراز را محکوم و مخالفت خود را با اینگونه حرکات تروریستی و افراط گرایانه اعلام کردند. در بخشی از بیانیه وزارت خارجه سوریه آمده است: «این حمله تروریستی بار دیگر نشان داد که تروریسم به یکی از ابزارهای اصلی سیاست آمریکا برای بر هم زدن صلح و ثبات سایر کشورها با هدف وابستگی آنها به آمریکا تبدیل شده است.» وزارت خارجه مصر و ونزوئلا نیز در بیانیه های جداگانه ای حمله تروریستی در شاهچراغ شیراز را محکوم کردند.
بیانیه طالبان علیه داعش
از دیگر طرف هایی که این حمله را محکوم کرد، طالبان بود. به گزارش «ایسنا»، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان در توییتی نوشت: «امارت اسلامی حمله وحشیانه علیه نمازگزاران و زائران در شیراز ایران را شدیدا تقبیح می نماید و با خانواده های قربانیان و تمام مردم ایران ابراز همدردی میکند.» در این توییت آمده است: «متاسفانه فتنه انگیزهای تکفیری در افغانستان نیز چند بار مردم بیگناه را هدف قرار داده اند، آنها دشمنان اسلام و مسلمانان هستند.» حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان نیز حمله تروریستی به زائران زیارت شاهچراغ در شهر شیراز (ایران) را شدیدا تقبیح و محکوم کرد و آن را خلاف تمام موازین دینی و ارزش های انسانی دانست.
واکنش جنبش های اسلامی
همچنین این جنایت از سوی برخی اشخاص و جنبش های اسلامی منطقه مورد تقبیح قرار گرفت؛ از جمله، سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در اظهاراتی حمله تروریستی شیراز را به رهبر انقلاب اسلامی و دولت و ملت ایران و خانواده شهدا تسلیت گفت. به گزارش «ایسنا» به نقل از المیادین، وی تاکید کرد: «به مردم ایران میگویم کسی که اغتشاشات را در ایران هدایت میکند، همان کسی است که قاتلان را به شیراز فرستاد.»
نصرالله با اشاره به اینکه دولتهای آمریکا زمینه انتقال سران و عناصر داعش و دیگر گروههای تکفیری به افغانستان را فراهم کردند و وظیفه امروز داعش خدمت به آمریکاست، گفت که این گروه تروریستی در افغانستان است تا ملت افغان و ایران و کشورهای همسایه را هدف بگیرد. سیدحسن نصرالله تاکید کرد: «اگر مبارزه و جهاد حاج قاسمسلیمانی و حاج ابومهدی المهندس و سید بدرالدین نبود، آنچه در شیراز رخ داد هر روز در ایران و در تمام منطقه رخ میداد.» وی در نهایت افزود: «حملهای که در شیراز رخ داد بسیار فجیع و دردناک بود و ملت ایران با توطئه خطرناکی روبهروست.»
همچنین سیدعمار حکیم، رهبر جریان حکمت ملی عراق در پیامی با محکومکردن حادثه تروریستی شاهچراغ، این حادثه را به رهبر انقلاب اسلامی و ملت ایران تسلیت گفت. از سوی دیگر جنبش حماس در بیانیه ای حمله تروریستی در حرم شاهچراغ شیراز را بهشدت محکوم کرد. پیش از این نیز جنبش جهاد اسلامی فلسطین حمله تروریستی شیراز را محکوم کرده بود. مجمع جهانی بیداری اسلامی هم با تسلیت، این حمله جنایتکارانه را محکوم و خواستار همبستگی و اتحاد ملت بزرگ ایران در برابر توطئه دشمنان شد. همچنین فرماندهان و رزمندگان لشکر فاطمیون در بیانیه ای حادثه تروریستی حرم حضرت احمد بن موسی (ع) شیراز را محکوم کردند.
--> اخبار مرتبط