واکنش روحانی به کاهش آمار ابتلا و فوتی ها / پاسخ یک مرجع تقلید به اخذ سود از وام 12 میلیونی / دورهمی شبانه برخی نمایندگان مجلس یازدهم / چند درصد جمعیت کشور به کرونا مبتلا میشوند؟
هر روز اخبار مهمی در رسانه ها در حوزه های مختلف منتشر می شود. بعضا این اخبار توسط خبرگزاری ها و رسانه ها مورد توجه قرار می گیرد و تحلیل می شود اما ممکن است برخی از اخبار چندان دیده نشود. الف در نظر دارد بسته خبری ویژه ای را منتشر نماید که اخبار مهم آن روز به صورت خلاصه جمع آوری شده و مخاطبان می توانند برای اطلاع کامل تر درباره آن موضوع به اصل خبر مراجعه کنند.
آخرین آمار کرونا در ایران
دکتر کیانوش جهانپور در خصوص جدیدترین آمار ابتلا به کووید 19 در کشور بیان کرد: از دیروز تا امروز 25 فروردین 1399 و براساس معیارهای قطعی تشخیصی و آزمایشگاهی، 1617 بیمار جدید مبتلا به کووید در کشور شناسایی شد.
وی با بیان اینکه با در نظر گرفتن موارد جدید، مجموع بیماران کووید19 در کشور به 73303 نفر رسیده است، تصریح کرد: متاسفانه در طول 24 ساعت گذشته، 111 بیمار کووید19 جان خود را از دست دادند و تا امروز 4585 نفر از بیماران، جان باخته و دیگر در میان ما نیستند.
دکتر جهانپور با بیان اینکه تاکنون 45983 نفر از بیماران، بهبود یافته و ترخیص شده اند، اظهار کرد: 3877 نفر از بیماران مبتلا به کووید19 در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
بیشتر بخوانید: شمار جانباختگان کرونا در کشور به 4585 نفر رسید
احتمال تولید واکسن کرونا تا یک سال دیگر
***
فاصلهگذاری هوشمند نادیده گرفتن پروتکلهای بهداشتی نیست
حجت الاسلام حسن روحانی روز دوشنبه در گفت و گوی تلفنی با وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ضمن دریافت گزارش روند وضعیت بهداشت و درمان کشور در سومین روز از اجرای طرح فاصله گذاری هوشمند و از سرگیری فعالیت کسب و کارهای کم ریسک در استانهای کشور، افزود: اجرای طرح فاصله گذاری هوشمند نباید موجب سهل انگاری در اعمال محدودیت های لازم و نظارت و کنترل ها باشد و مسیر در پی گرفته شده تاکنون درمورد اجرای پروتکل های بهداشتی باید همچنان با قوت و قدرت ادامه یابد.
رئیسجمهور با ابراز خرسندی از روند کاهشی آمار ابتلا به ویروس کرونا و همچنان فوتیها در استان های کشور، بار دیگر بر نظارت دقیق بر رعایت اجرای کامل پروتکلهای بهداشتی در کسب و کارها تاکید کرد و دستور داد که گزارش مربوطه به صورت روزانه تهیه و به مراجع ذیربط اعلام شود.
بیشتر بخوانید:
تاکید روحانی بر اجرای دقیق پروتکلهای بهداشتی در گفتوگو با نمکی
***
پیشبینی 5 سناریو برای مقابله با کرونا
علی ربیعی، سخنگوی دولت در نخستین نشست خبری حضوری با خبرنگاران در سال 99 در ساختمان ریاست جمهوری، گفت: تمامی سیاستهای مقابله با کرونا با نظر وزارت بهداشت و کارشناسان سلامت دنبال میشود، هر گونه اتخاذ سیاست در بازگشاییها، رفع محدودیتها مبتنی بر دیدگاه کارشناسی و نظر نهایی مسوولان سلامت است.
ربیعی ادامه داد: دولت در کنار موفقیتهای هر یک از آنان از سناریویی که با وضعیت فرهنگی ایران سازگاری بیشتری داشته باشد را دنبال می کند که در این میان پنج سناریو در جلسه گذشته ستاد ملی مبارزه با کرونا مشخص شده است.
بیشتر بخوانید:
سخنگوی دولت: باید از جان مردم مقابل کرونا محافظت کنیم
***
روند ابتلا به کرونا در اکثر استانها نزولی شد
ایرج حریرچی با اشاره به سه راهبرد اصلی وزارت بهداشت در مدیریت بیماری کرونا گفت: اولین راهبرد فاصلهگذاری اجتماعی هوشمند حداکثری است؛ این راهبرد به این معناست که مردم بدانند هنوز سیاست در خانه ماندن باید ادامه داشته باشد و خروج از منزل برای کارهای غیرضروری مثل دید و بازدیدها، مسافرت، خریدهای غیرضروری و امثال آن انجام نشود.
معاون وزیر بهداشت شناسایی بیماران بدون نشان را دومین راهبرد در مقابله با بیماری کرونا دانست و گفت: 80 درصد افراد آلوده، افراد کمعلامت و بیعلامتی هستند که میتوانند با جابهجایی این ویروس را در جامعه منتشر کنند و تلاش ما آن است که این افراد در مراحل اولیه شناسایی شوند.
حریرچی تصریح کرد: سومین راهبرد شناسایی و جداسازی افرادی است که با بیماران و افراد ناقل مرتبط بودهاند که این اقدام در استان زنجان بهصورت آزمایشی انجام میشود و به سایر استانها نیز تسری پیدا خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
حریرچی: روند ابتلا به کرونا در استان اصفهان سیر نزولی نداشته است
***
با این روش مدیریتی نمی توان بیماری را مهار کرد
مهر نوشت: تهران در این روزها با آمار صعودی بستری بیماران کرونایی در بخش های مراقبت های ویژه مواجه است و این یعنی، فاجعه ای در راه است... آن طور که علی رضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران، عنوان داشته است وضعیت تهران هنوز قابل پیش بینی نیست و نمیتوان بر اساس حدس و گمان، وضعیت این بیماری در تهران را ترسیم کرد... رها شدن تهران از برنامههای قرنطینهای، میتواند زنگ خطری برای لانه گزینی ویروس کرونا در شهر باشد
آنچه مسلم است، با این قبیل برنامههای «نیم بند» نمیتوان امیدوار بود که بتوان این ویروس ناشناخته را کنترل و مهار کرد. در حالی که سایر کشورها و حتی کشورهای همسایه ایران که آمار ابتلای کمتری نسبت به ما دارند، مقررات قرنطینهای را تا دهه اول اردیبهشت تمدید کرده اند. در حالی که قرار است در کشور ما، از اول اردیبهشت، وضعیت به حالت عادی باز گردد. ما میخواهیم با این روش مدیریتی، بیماری را مهار کنیم.
گفته میشود اگر قرار اجرای نیم بند برنامههای کنترلی باشد، باید منتظر فاجعهای از افزایش موارد بستریهای بیمارستانی و مرگ و میرهای کرونایی بود.
بیشتر بخوانید:
ویروس کرونا در تهران لانه میکند
***
در حال شطرنج بازی کردن با کرونا هستیم؛ فعلا هیچکس توان پیشبینی ندارد
سعید نمکی، وزیر بهداشت امروز گفت: باید خودمان را برای موج های سهمگین بعدی کرونا آماده کنیم زیرا هنوز ویروس کرونا را نمی شناسیم. من به رئیس جمهوری نیز گفتم ما کرونا شطرنج بازی می کنیم و مدیرکل سازمان بهداشت جهانی نیز نمی تواند آینده کرونا را پیش بینی کند.
نمکی افزود: ویروس کرونا جدید است و با همه کروناهای قبلی فرق می کند. فقیر وغنی هم نمی شناسد و نمی دانیم با گرم شدن هوا مهار می شود یا نه و نمی دانیم با ما در ایران و جهان چه خواهد کرد. امیدواریم اواخر اردیبهشت یا در خرداد موج اول این اپیدمی را مهار کنیم و از این طوفان بلا عبور کنیم اما خیال نکنیم این ویروس چموش ما را رها می کند. ممکن است موجب جدید این اپیدمی را در پاییز و زمستان داشته باشیم و باید خودمان را برای روزهای به مراتب سخت تر آماده کنیم.
وزیر بهداشت گفت: در نیمه دوم امسال کرونا را همچنان خواهیم داشت شاید کرونایی نجیب تر و آرامتر از ویروس فعلی اما همزمان آنفلوانزا را هم خواهیم داشت. درآمد نفتی هم کم شده است. احتمال تغییر ویروس هم هست بنابراین باید برای سخت ترین شرایط آماده باشیم.
بیشتر بخوانید:
وزیر بهداشت: احتمال موج جدید کرونا در پاییز و زمستان وجود دارد
***
پسا کرونا، دوران سخت اقتصادی و سیاسی خواهد بود
ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا درباره دوران بعد از کرونا گفت و گویی با خبرآنلاین داشته که در ادامه بخش هایی از آن آمده است:
*کرونا موجب پدید آمدن کاستیهایی در کشور خواهد شد که عمدتا در زمینه های اقتصادی ظاهر خواهد شد که موضوع بیکاری و اشتغال و... را در بر میگیرد و همه اینها فاکتوری خواهد شد برای آنکه منتقدان از عملکرد دولت انتقادهایی را مطرح کنند و همه اینها احتمالا مصادف خواهد شد با تشکیل مجلس جدید؛ قاعدتا هر مجلسی که تازه سر کار میآید نه فقط مختص مجلس یازدهم باشد بلکه در همه ادوار اینگونه است که نمایندگانی تازه نفس وارد مجلس میشوند و میخواهند از این تریبون اظهار نظر کنند بنابراین هم از این جهت که تازه سکان را به دست گرفتهاند و هم از این جهت که بتوانند جایگاههای خود را تثبیت کنند برخوردهایی را از سوی مجلس شاهد خواهیم بود.
*دوران پس از کرونا یک دوران سختی هم از نظر اقتصادی و هم از نظر سیاست داخلی خواهد بود... نمیگویم استیضاحی وجود نخواهد داشت بلکه ممکن است چند استیضاح کوچکی مطرح شود اما اینکه تصور کنید استیضاحهای زیادی در راه باشد و وزرای زیادی از کار برکنار خواهد شد اصلا اینگونه نخواهد بود؛ دلیل آن هم مشخص است اولا آنکه سیاست نظام بر این نیست که دولت در این شرایط با مشکلاتی رو به رو شود که نتواند به کارش ادامه دهد
* وقتی شرایط کشور بنا بر دلایلی شرایط ویژهای است حمایتها رهبری از آن دولت بیشتر خواهد شد به گونهای که حمایتهای رهبری جبران آن شرایط ویژه باشد... امروز هم به دلیل مشکلات ریز و درشت اقتصادی و موضوع تحریمهای اقتصادی و همینطور مشکلی که امروز در نتیجه کرونا بر کشور سایه انداخته است مجموع حمایتهایی که رهبری از دولت حسن روحانی انجام دادهاند به مراتب بیشتر از حمایتهایی است که از دولت محمود احمدینژاد انجام داده است این به این دلیل است که شرایط کشور در دولت آقای روحانی با یک شرایط ویژه روبه رو شده است.
* ببینید ما قاعدتا همانطور که شما هم گفتید از قبل پیشبینی میکردیم که سال 99 سال سختی باشد. مسئله کرونا هم به لحاظ اقتصادی و اجتماعی به این دامن زد و آن را سختتر کرد اما نکته دیگری هم وجود دارد و آن اینکه مردم ما مردم بسیار فهیمی هستند و در شرایط بسیار سختی که داشته است مردم تحمل بالایی برخوردار هستند یعنی مردم شرایط را از دولتمردان بهتر درک میکنند درواقع این یک فرهنگ عمومی است. قاعدتا ممکن است که شرایط کشور سختتر شود اما اگر مردم به این نتیجه برسند که این موضوع و مشکلات در نتیجه یک بیتدبیری نبوده و به دلیل شرایطی است که از خارج تحمیل شده است مانند مسئله تحریمها یا کرونا که خارج از کنترل مسوولین بوده است این مسائل را مردم به خوبی درک میکنند.
*آنچه در آبان رخ داد به این دلیل بود که مردم با شرایطی مواجه شدند که آن را یک بیتدبیری در قیمت گذاری و نوع آگاه کردن و اقناع مردم میدانستند بنابراین نسبت به این موضوع اعتراض کردند که این اعتراض هم یک اعتراض عمومی و اعتراضی که همه مردم در آن دخیل باشند نبود بلکه اعتراض یک بخشهایی بود؛ اما اگر مردم مشاهده کنند که کشور در یک شرایط ویژه قرار دارد که مشکلات به وجود امده در نتیجه عملکرد حکمرانان نبوده است مردم تا میزان زیادی آستانه تحمل خود را افزایش خواهند داد. بنابراین الزاما شرایط سخت اقتصای منجر به یک تنشهای اقتصادی نخواهد شد.
***
دستمزد 99 کارگران بازنگری میشود
ایرنا: تعیین دستمزد 99 کارگران در هفته گذشته که با حاشیههای زیادی از جمله امضا نکردن صورتجلسه شورای عالی کار توسط نمایندگان کارگری همراه بود. طبق سالهای گذشته وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید بخشنامه دستمزد را پس از پایان جلسه شورای عالی کار و تعیین دستمزد ابلاغ میکرد؛ با توجه به اینکه تاکنون اقدامی در این خصوص انجام نشده، پیشبینی میشود مصوبه مزد 99 دستخوش تغییراتی شود.
بیشتر بخوانید:
جلسات بازنگری دستمزد کارگران با حضور نمایندگان کارگری و کارفرمایی شروع شده است
***
گرفتن سود 12درصد از وام یک میلیونی دولت شرعا جایز نیست
آیت الله العظمی علوی گرگانی به سوالی درباره گرفتن سود 12درصدی از وام یک میلیون تومانی دولت به یارانهبگیران پاسخ دادند.
متن پرسش و پاسخ این مرجع عالیقدر به شرح زیر است:
با سلام خدمت مرجع عالیقدر جناب آیت الله علوی گرگانی
با توجه به اعطای وام یک میلیونی دولت با سود 12 درصدی، تحت عنوان تسهیلات و کمک به معیشت مردم برای تامین نیازهای روزمره در ایام کرونا؛ فروش و توزیع این وام توسط دولت (و نه هیچ موسسهمالیای) انجام میگیرد لذا نمی توان آن را تحت هیچ یک از عقود شرعی بازتعریف کرد و سود 12 درصدی گرفت.
آیا با توجه به این تفاسیر و اختصاص این وام به 23 میلیون خانوار یارانه بگیر آن هم با عنوان کمک؛ آیا وام ربوی نیست؟ و دولت دست به یک ربای آشکار نمی زند؟! و این وام جامعه اسلامی را به رباخواری سوق نمی دهد؟
باسمه تعالی
پاسخ استفتاء شما:
چون این وام به عنوان بهبود وضعیت معیشتی مردم می باشد لذا در قالب عقود مضاربه و مشارکت و وکالت قرار نمیگیرد لذا دریافت سود از این وام شرعا جایز نیست.
لازم به ذکر است که عقد جعاله را در این نوع وامها قبول نداریم.
دفتر حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی - بخش استفتائات
***
درسهایی برای مجلس یازدهم
محمدصادق جوادی، حصار فعال سیاسی اصلاحطلب در روزنامه آرمان ملی نوشت: مجلس یازدهم اگر میخواهد موفق ظاهر شود در وهله اول باید یک کانال ارتباطی مستقیم و شفاف با مردم ایجاد کند تا عملکرد آن بر همگان عیان شود. مجلس نباید ارتباط خود را با احزاب، سازمانهای مردمنهاد و بدنه جامعه قطع کند و صرفا بهصورت روزانه در پارلمان به امورات روزمره بپردازد. این ارتباط لازم است که دو طرفه باشد و با لحنی صمیمی و خارج از بحث و جدل باشد تا ویژگی سازندگی را در خود پرورش دهد و از بازیهای سیاسی و سیاستزدگی دور باشد. مجلس یازدهم تنها با انجام این اقدام میتواند نام خود را ماندگار کند که با توجه به سابقهای که از برخی نمایندگان دیدهایم سخت و دور از تحقق بهنظر میرسد. با توجه به سابقه کم غالب نمایندگان بعید بهنظر میرسد که مجلس یازدهم بتواند قانونگذاری موثری در عرصه داخلی و خارجی کشور داشته باشد. مجلس یازدهم نیاز است در گام نخست قوانینی را اصلاح کند که سبب شده کشور به این حالت برسد. آنچه که سبب میشود این نگاه بهوجود آید که مجلس نمیتواند این اقدامات را انجام دهد این است که در این راستا فاقد ابزار کافی است. ابزاری که مهمترین آنها تجربه است. از سوی دیگر مقولهای که موجب ناکامی مجالس میشود این است که مجلس جایگاه تعیینکننده خود را از دست داده است. مجلس دیگر در راس امور نیست. حرف مجلس دیگر بالاتر از سایر نهادها نیست.
جواد امام فعال سیاسی اصلاحطلب هم نوشت: همکاری مجلس یازدهم با دولت نیز مساله مهمی برای آینده است. خیلی نمیتوانیم پیشبینی کنیم مجلس جدید با دولت همراه باشد، اما اعتقادم بر این است که نمیتوانند مانع جدیدی برای ادامه کار دولت باشند. با شیوع بیماری کرونا چالشهای جدی در کشور پیدا شد که حالاحالاها تمامی نخواهد داشت. نمایندگان هم تا بیایند و مستقر شوند برای رقابتهای انتخاباتی دوره بعدی ریاستجمهوری باید به تکاپو بیفتند؛ چراکه نیاز به بازسازی چهرهشان دارند. مجلس جدید قاعدتا اگر بخواهد دولت را با چالش جدی مواجه کند باید هزینه بیشتری بدهد که بعید است با توجه به این شرایط اجتماعی که داریم و این اعتمادی که از بین رفته است، چنین اتفاقی بیفتد. مجلس امروز تاثیرگذاریاش را از دست داده است، بهخصوص بعد از این انتخاباتی که برگزار شد، بنابراین این افراد آنچنان سد راهی برای دولت محسوب نمیشوند.
***
دورهمی شبانه نمایندگان مجلس یازدهم شبانه
باشگاه خبرنگاران نوشت: ششم خرداد 99، روزی که مجلس یازدهم به صورت رسمی فعالیت خود را با حضور منتخبان جدید خانه ملت، آغاز خواهد کرد... بستر فضای مجازی فرصت خوبی است که منتخبان دور یازدهم مجلس شورای اسلامی توانستند جلسات خود را به آن سمت ببرند و با تشکیل ویدئو کنفرانس و اتاقهای فکر آنلاین، به استقبال مجلس یازدهم بروند.
حسین جلالی، منتخب مردم رفسنجان که متولی برگزاری جلسات مجازی مجلس یازدهم است می گوید: دیدیم که بحث خانه نشینی و قرنطینه برای قطع زنجیره کرونا مطرح بود و در بررسیهایی که انجام دادم دیدم که اکثریت نمایندگان مجلس یازدهم هم در خانه حضور دارند، ما هم از این فرصت استفاده کردیم و با برخی نمایندهها ارتباط گرفتیم... در بررسیهایی که در فضای مجازی داشتیم با یک بستر مجازی برای برگزاری کنفرانسها و جلسات آنلاین به نام اسکای روم برخورد کردیم و پس از بررسیهایی که انجام دادیم دیدیم که این بستر از امکانات خوبی برخوردار است و با پرداخت هزینه ای، آن را برای برگزاری جلسات مجازی خود انتخاب کردیم...
آقایان زاهدی، قاضی زاده، نیکزاد، میرتاج الدینی، پژمانفر، آقاتهرانی، تقی پور، حاجی بابایی و خانم رحمانی از افراد شناخته شدهای هستند که به صورت منظم در جلسات حضور پیدا میکنند؛ به طور میانگین از هر استان یک نفر در جلسات حضور پیدا میکند... حدود 20 نفر از نمایندگان مجلس یازدهم در مجلس دهم هم حضور دارند... بحث جلسات مجازی باید ادامه داشته باشد، حتی در زمانی که جلسات مجلس به صورت حضوری هم برگزار میشود، باید حداقل هفتهای یک جلسه به صورت مجازی برگزار شود.
**
رعایت کرامت افراد در دستگاه قضایی یک الزام است
سید ابراهیم رئیسی در جلسه صبح امروز شورای عالی قوه قضاییه اظهار داشت: دستگاه قضایی به عنوان مسئول اجرای عدالت، باید عدالت در همه شئون به ویژه عدالت در کرامت انسانی را مورد توجه قرار دهد.
رئیس قوه قضاییه افزود: عدالت در کرامت انسانی از اولویت های دستگاه قضا در سال 99 است که پیگیری آن یک توصیه اخلاقی نیست، بلکه یک الزام برای همه اجزای قوه قضاییه است که ابعاد مختلف کرامت انسان را بهگونه ای پاس دارند تا برای مردم محسوس و ملموس شود.
رئیسی گفت: با امر رهبر معظم انقلاب و اقدام بنیادمستضعفان دهها هزار خانواده زندانیان نیازمند مورد حمایت معیشتی قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید:
رئیسی: جهش تولید نسخه شفابخش مشکلات اقتصادی در دوران پساکروناست