ولی الله سیف: با وجود مخالفت بانک مرکزی، شاهد تصویب دلار 4200 تومان بودیم / کسادی بازار مسکن قیمت تسه را کاهش داد / مرکز آمار ایران: تورم کاهش یافت
این پیمانه تیترهایی همچون ادامه روند صعودی بورس در اولین روز اردیبهشت، رشد ارزش دلار، طلا را ارزان کرد، قیمت سکه یکم اردیبهشت، دلار در صرافیهای بانکی تکان نخورد، قیمت هر کیلو زولبیا و بامیه در ماه رمضان و ازسرگیری فعالیت سیت در اسپانیا را در بر دارد.
تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون ادامه روند صعودی بورس در اولین روز اردیبهشت، رشد ارزش دلار، طلا را ارزان کرد، دلار در صرافیهای بانکی تکان نخورد، قیمت هر کیلو زولبیا و بامیه در ماه رمضان و ازسرگیری فعالیت سیت در اسپانیا را در بر دارد.
ادامه روند صعودی بورس در اولین روز اردیبهشت
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز، با افزایش 18971 واحدی معادل 2.75 درصد به رقم 709 هزار و 8 واحد رسید. این در حالی است که در فرابورس شاخص کل با رشد 157 واحدی به رقم 8 هزار و 741 واحد رسید. همچنین شاخص قیمت (وزنی - ارزشی)، با افزایش 5054 واحدی معادل 2.75 درصد به رقم 188 هزار و 910 واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیز، با رشد 4156 واحدی معادل 1.75 درصد، عدد 242 هزار و 263 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش 2763 واحدی معادل 1.75 درصد به رقم 161 هزار و 82 واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور، 20737 واحد افزایش معادل 2.36 درصد را رقم زد و به سطح 897 هزار و 721 واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با 13209 واحد افزایش معادل 2.72 درصد به رقم 499 هزار و 511 واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز، با 41130 واحد افزایش معادل 2.79 درصد همراه بود و عدد یک میلیون و 513 هزار واحد را به نمایش گذاشت.
معاملات بورسی جهان تحت تاثیر سقوط بازار نفت
خبرگزاری سیانانبیزینس، روند بازارها را در اولین روز کاری هفته میلادی چنین خلاصه میکند: «معاملات آتی نفت آمریکا در ساعات معاملاتی آسیا سقوط کرد، چرا که بازار نفت همچنان با اضمحلال تقاضا به دلیل بحران ویروس کرونا روبروست. در همین حال، بازارهای آسیایی نیز وضعیتهای مختلفی داشتند. معاملات آتی بورس آمریکا نیز کاهش یافت.»
بر اساس این گزارش، معاملات آتی نفت آمریکا حدود 15 درصد افت کرد و به قیمت 15.54 دلار در هر بشکه رسید. این قیمت، بدترین وضعیت بازار نفت را از سال 1999 تا کنون نشان میدهد.
هفته گذشته، نفت آمریکا به پایینترین میزان 18 سال اخیر خود رسیده بود، چرا که میزان کاهش تولید اوپکپلاس برای تنظیم عرضه مطابق با میزان کاهش تقاضا، کافی نیست. سقوط روز دوشنبه بازار نفت نیز به همین دلیل اتفاق افتاد. بر اساس گزارش سیانانبیزینس این اوضاع بازار نفت، روی بازارهای سهام سراسر جهان نیز تاثیر داشت. شاخص داو در والاستریت، 105 واحد چیزی در حدود 0.4 درصد از ارزش خود را از دست داد. شاخص S&P500 نیز حدود 0.4 درصد فروریخت و شاخص کامپوزیت نزدک نیز 0.2 درصد افت کرد. این در حالی است که هفته گذشته، والاستریت دومین هفته متوالی رشد را تجربه کرده بود؛ چرا که سرمایهگذاران به ظرفیت درمانی ویروس کرونا امیدوار شده بودند و همچنین بحثهایی درباره بازگشایی برخی از بخشهای اقتصاد آمریکا وجود داشت. این روند، بر خلاف دادههای ناامیدکننده از بیکاری 22 میلیون آمریکایی شکل گرفته بود. اما حالا با سقوط بازار نفت، وضعیت در اولین روز معاملاتی این هفته تغییر کرد. در آسیا نیز شاخص نیکی ژاپن، یک درصد افت کرد. ژاپن آمار صادرات ماهانه را منتشر کرد که نشان از کاهش چشمگیر صادرات تاثیر زیاد ویروس کرونا بر فعالیتهای اقتصادی داشت. همین مسئله باعث ترس سرمایهگذاران شد. برخی دیگر از شاخصهای مهم بازارهای آسیایی نیز افت کردند. شاخص هنگسنگ در هنگکنگ 0.2 درصد کاهش یافت اما شاخص کاسپی کرهجنوبی و شاخص کامپوزیت شانگهای در چین، اندکی رشد کردند.
ولی الله سیف: با وجود مخالفت بانک مرکزی، شاهد تصویب دلار 4200 تومان بودیم
ولی الله سیف رئیس کل سابق بانک مرکزی با اشاره به شرایط بازار ارز در سال 96 تصریح کرد: در آن سال نرخ ارز در بازار بعد از افزایشهایی که پیدا کرد به حوالی 4500 تومان رسید که البته بانک مرکزی باوجود محدودیتهای فراوانی که از جنبههای مختلف داشت، با استفاده از دقیقترین روشهای علمی که در بانکهای مرکزی دیگر کشورها تجربه شده است توانسته بود با استفاده بهینه از منابع ارزی بیشترین آرامش را در بازار ارز برای یک دوره 5 ساله حاکم کند. در آن شرایط بررسیهای کارشناسی در بانک مرکزی، نرخ تعادلی دلار را حدود 6500 تومان نشان میداد. دلیل اصلی تقاضای رو به افزایشی هم که در بازار وجود داشت همین شکاف بین نرخ بازار و ارزش واقعی دلار بود. برای ایجاد آرامش پایدار در چنین شرایطی بهترین اقدام از بین بردن تفاوت بین دو نرخ و اجازه افزایش تدریجی و ملایم نرخ بازار است تا بهای ارز به نرخ تعادلی نزدیک شود که در این صورت با کاهش تقاضا، التهاب و عدم تعادل موجود در بازار فرو مینشیند. متاسفانه نه تنها در آن زمان چنین فضایی وجود نداشت بلکه بانک مرکزی از بابت اینکه نرخ دلار به بالاتر از 4000 تومان رسیده بود به شدت از ناحیه دولت، مجلس و رسانه ها مورد انتقاد قرار داشت.
رئیس کل سابق بانک مرکزی با بیان اینکه نظر بانک مرکزی کاملا روشن بود، گفت: باید اجازه میدادیم نرخ دلار در بازار با یک شیب مناسب تدریجی به قیمت تعادلی نزدیک شود و از شوک قریب الوقوعی که با جهش ناگهانی قیمت ارز قابل پیش بینی بود و بانک مرکزی هم آن را از قبل اعلام کرده بود، جلوگیری کنیم. بانک مرکزی این نظر را در جلسات دولت و ستاد اقتصادی مصرانه مطرح میکرد ولی متاسفانه باوجود اصرارهای فراوان نتوانست موافقت اکثریت را جلب کند و با وجود حمایت بعضی از اعضا، مورد قبول واقع نشد. وی ادامه داد: در مقابل با وجود مخالفت بانک مرکزی و برخی مشاورین اقتصادی دولت، شاهد تصویب دلار 4200 تومان در فروردین ماه 97 بودیم که متعاقبا شوک پیشبینی شده، به صورت جدیتر و با دامنهای گستردهتر به وقوع پیوست و بعد از آن بود که با حجم بالایی از ثبت سفارش برای ورود دامنه وسیعی از انواع کالاها بدون توجه به اولویت نیازهای کشور مواجه شدیم. توجه دارید که بانک مرکزی فقط وظیفه تامین ارز برای ثبت سفارش های ارسالی از طرف وزارت صمت را دارد و اساسا اطلاعی از کالای ثبت سفارش شده ندارد. / فارس
رشد ارزش دلار، طلا را ارزان کرد
قیمت طلا در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی تحت تاثیر رشد ارزش دلار در پی طرح آمریکا برای بازگشایی اقتصاد خود به پایینترین حد در یک هفته اخیر نزول کرد. بهای معاملات هر اونس طلا برای تحویل فوری در بازار سنگاپور با 0.3 درصد کاهش، به 1679 دلار و 95 سنت رسید در حالی که در زمان گشایش بازار در پایینترین حد از 9 آوریل بود. بهای معاملات این بازار روز جمعه تحت تاثیر تصمیم آمریکا برای بازگشایی زودتر از حد انتظار اقتصادش، حدود دو درصد سقوط کرده بود. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا با 0.2 درصد کاهش، به 1695 دلار و 20 سنت رسید.
دلار در صرافی های بانکی تکان نخورد
امروز در صرافی های باتکی و مجاز سطح کشور، هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ 15150 تومان از مردم خریداری و بدون تغییر نرخ نسبت به روز قبل، به قیمت 15250 تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته شد. همچنین هر اسکناس یورو به نرخ 16550 تومان از مردم خریدای شد و به قیمت 16650 تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد که همانند دلار، تغییری نداشته است.
قیمت سکه یکم اردیبهشت 1399
قیمت سکه طرح جدید، امروز در معاملات بازار آزاد تهران به 6 میلیون و 190 هزار تومان رسید. همچنین قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم 5 میلیون و 900 هزار تومان، نیم سکه 3 میلیون و 100 هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و 870 هزار تومان، سکه یک گرمی 970 هزار تومان است. هر گرم طلای 18 عیار نیز 604 هزار و 134 تومان است.
قیمت هر کیلو زولبیا و بامیه در ماه رمضان
رییس اتحادیه قنادان تهران اعلام کرد: امسال با توجه به افزایش قیمت برخی مواد اولیه، قیمت 24 هزار تومان برای زولبیا و بامیه تعیین شد که البته هنوز به اتحادیه، ابلاغ رسمی نشده است. به گفته وی، سال گذشته قیمت هر کیلو زولبیا و بامیه 20 هزار تومان بود و نرخ امسال رشد 20 درصدی را نشان میدهد. بهرهمند با اشاره به فروش اینترنتی زولبیا و بامیه برای ایام ماه مبارک رمضان گفت: در حال تهیه زیرساختها هستیم تا مشتریان بتوانند بدون مراجعه به قنادیها نیاز خود را تهیه کنند؛ البته که قنادیها در این ایام باز بوده و امکان خرید حضوری نیز فراهم است. / ایرنا
کسادی بازار مسکن قیمت تسه را کاهش داد
اوراق تسهیلات مسکن در روزهای اخیر از گرمای بازار سرمایه بی نصیب مانده و با کسادی بازار مسکن، قیمت هر برگه از نماد تسه در بازه 41 تا 47 هزار تومان در حال معامله است.
در معاملات امروز دوشنبه اول اردیبهشت اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن، این اوراق با قیمتهایی در دامنه 41 تا 47 هزار تومان خرید و فروش شد که ارزانترین برگهها مربوط به اوراق تسهیلات مسکن صادره در ماههای اردیبهشت، خرداد، تیر و مرداد 97 با نمادهای 9702، 9703، 9704 و 9705 بودند؛ علت کاهش قیمت این برگهها، اتمام تاریخ اعتبار آنها در یک تا سه ماه آینده است. که با توجه به زمان بر بدون حدودا یک ماهه تشکیل پرونده دریافت تسهیلات خرید مسکن تا زمان واریز آن از سوی بانک عامل، معمولا خریداران این اوراق ترجیح میدهند تا برگههای تسهیلات مسکن با تاریخ اعتبار بیشتر خریداری کنند که اگر اعطای وام مسکن آنها با وقفه روبه رو شد، اوراق تسهیلات خریداری شده از درجه اعتبار ساقط نشود.
گرانترین اوراق تسهیلات نیز به برگههای صادره در نیمه دوم سال 98 اختصاص داشت که عمدتا در حول و حوش 44 تا 47 هزار تومان عرضه شدند به خصوص در ساعات پایانی معاملات امروز بازار سرمایه، هم حجم برگههای فروخته شده و هم قیمت آنها با اندکی افزایش روبه رو شد؛ به گونهای که سبب شد تا در یک ساعت پایانی معاملات امروز، هم رشد 2 تا 3 درصد قیمتها رقم بخورد هم تابلوی معاملات اوراق تسهیلات مسکن از قرمزپوش بودن مطلق خارج شود.
ازسرگیری فعالیت سیت در اسپانیا
برند خودروسازی «سیت» که متعلق به گروه خودروسازی فولکسواگن است، برنامه دارد تا پس از هفتهها تعلیق فعالیت بهدلیل شیوع گسترده ویروس کرونا در اسپانیا، در 27 آوریل فعالیت خود را از سربگیرد. یک سخنگوی برند سیت گفت: «بنا داریم تا کارگران را بهتدریج سرکار برگردانیم. این افراد در چهار سایت تولیدی نزدیک به شهر بارسلونا فعالیت خود را آغاز میکنند و اقدامات لازم در حوزه حفظ سلامت آنها نیز انجام خواهد شد.» اسپانیا هماکنون دارای بیش از 180 هزار مبتلا به کرونا است که بیش از 19 هزار تن از این افراد قربانی شده اند. بر این اساس اسپانیا پس از ایالاتمتحده و ایتالیا دارای بیشترین نرخ مبتلا و مرگ در اثر کرونا است. تاکنون نیز صدها هزار شغل بهدلیل محدودیتهای شدید ناشی از کرونا از بین رفتهاند. شهر مادرید به تازگی تصمیم گرفته است تا این محدودیتها را بهتدریج کاهش دهد.
مرکز آمار ایران: تورم کاهش یافت
شاخص قیمت مصرف کننده - فروردین 1399 از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد. نرخ تورم نقطهای در فروردین ماه 1399 به عدد 19.8 درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین 19.8 درصد بیشتر از فروردین 1398 برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده اند.
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است. نرخ تورم سالانه فروردین ماه 1399 برای خانوارهای کشور به 32.2 درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، 2.6 واحد درصد کاهش نشان میدهد. این در حالی است که نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری 31.9 درصد است که نسبت به ماه قبل 2.5 واحد درصد کاهش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی 33.9 درصد بوده که نسبت به ماه قبل 3.4 واحد درصد کاهش داشته است.
ترمیم رکود اقتصادی آلمان سریع نخواهد بود
بانک مرکزی آلمان در گزارش ماهانه خود اعلام کرد: اقتصاد این کشور در رکود شدید قرار دارد و بعید است ترمیم این وضعیت سریع صورت گیرد، زیرا محدودیتهای مرتبط با شیوع کرونا میتواند برای مدت مدیدی برقرار باشد. با توجه به اینکه این کشور از نیمه ماه مارس به علت شیوع کرونا در قرنطینه واقعی قرار دارد، بزرگ ترین اقتصاد اروپا به تعطیلی کشیده شده است، هرچند که گفتوگوها اکنون برای کاهش برخی از محدودیتها در هفته های آتی در جریان است. این بانک توضیح داد: «محدودیتهای اساسی احتمالا تا زمانی که یک راه حل درمانی نظیر واکسیناسیون پیدا شود، ادامه می یابد... برای همین دلیل، یک بهبود اقتصادی سریع و قوی در حال حاضر به نظر بعید میرسد.»